Baba ve Kızı


father and daughter
Father and Daughter

2000 - Father and Daughter ( Baba ve Kızı )
Michael Dudok de Wit

Father and Daughter ( Baba ve Kızı ), Academy Award for Best Animated Short Film ( En İyi Kısa Animasyon Filmi Akademi Ödülü ) nü kazanan 69. çizgi filmdir.

baba ve kizi
Father and Daughter

baba ve kizi
Father and Daughter

father and daughter
Father and Daughter


Dikkat! Spoiler İçerir

Father and Daughter'in konusu ise; Hollanda'lı Michael Dudok de Wit'in yazıp yönettiği bu kısa animasyon filminde: Baba, kızına sarılır ve sandala atlayarak uzaklaşır. Denizin ortasındaki ufak bir nokta olana kadar kızı onu seyreder. Kız, belli aralıklarla hep babasını yolcu ettiği o yere gider ve gelmesini bekler ama gelen olmaz. Kız, sürekli oraya gider. Ve derken aradan yıllar geçer. Kocaman olan kız, her zaman yaptığı gibi babasıyla ayrıldığı o yere gidip beklemeye başlar ama gelen olmaz. Arkadaşlarıyla bisiklet gezisine çıktığı zaman bakar ama yine ve yine gelen olmaz.
Kız, artık kendisine ''Nene'' diye hitap edilecek kadar yaşlanır. Babasıyla ayrıldığı o yere gider. Zar zor kıyıya iner ve bir zamanlar deniz olan ama artık yerinde otların bittiği alanda yürümeye başlar. Yürür de yürür. Sonunda yan yatmış ve içi kum dolu bir sandal ile karşılaşır. Duraksar. Bakar. Yaklaşır ve yavaşça içine girip uzanır. Sonra ileride bir şey fark ederek yerinden fırlar. İleride trençkotlu bir adam vardır. O adam kızın babasıdır. Nene sandaldan çıkarak yürümeye başlar. Yürüdükçe gençleşir. Gençleştikçe koşar ve koştukça daha çok gençleşir. Babasıyla ayrıldığı zamandan üç beş yaş daha yaşlıdır artık. Ve babasıyla birbirlerine sarılırlar...

Bir kadının kendisinden daha küçük bir kız iken ayrılan babasına tüm hayatı boyunca duyduğu özlemi anlatıyor.

Değişen mevsimler, değişen sokaklar ve insanlar, değişen yaş ve görünüm ancak hiç değişmeyen bir özlem. Sahnelerin fazla dramatize edilmeden bisiklet üzerinde geçen bir ömür olarak final sahnesine kadar getirilmesi muazzam. Final sahnesi de çok abartısız bir biçimde bir hayal, bir rüya edasında olmuş.

Babalar, kızları ve umut üzerine oldukça dokunaklı bir kısa animasyon...

father and daughter 2000
Father and Daughter