Tango


tango
Tango

1982 - Tango
Film Polski

Tango, Academy Award for Best Animated Short Film ( En İyi Kısa Animasyon Filmi Akademi Ödülü ) nü kazanan ellibirinci çizgi filmdir.

tango
Tango

Tango'nun konusu ise; Polonyalı Zbigniew Rybcznski'nin yönettiği bu kısa animasyon filminde: 8 dakikalık kısa animasyon film tek bir oda da geçiyor.
Her şey küçük bir odaya pencereden bir basketbol topunun kaçmasıyla ve bir çocuğun onu almak için içeriye girmesiyle başlıyor. Ancak daha sonra bu küçük odanın alacağı hali tahmin etmeniz pek mümkün değil. Çok yaratıcı, zamanının teknik olanaklarını zorlayan bu canlandırma kısa filmde, Zbigniew Rybcznski sabit bir kamerayla, döngüye girmiş karakterlerin birbiri ardına sahneye dahil edilişini ve 8 dakika boyunca döngülerini devam ettirmelerini nasıl başarmış cidden kavramak zor. Şöyle bir teknik detay olayı biraz aydınlatıyor: film, sadece optik bir yazıcı yardımıyla, yedi ay boyunca günde 16 saatlik bir kol gücüyle hazırlanmış.

Hayatın farklı zaman ve düzlemlerine ait 36 farklı karakterin, desenli duvar kağıdı kaplı bir oda içerisine yerleştirilen statik bir kamera aracılığıyla, birbirlerine temas etmeden, kendi döngülerini kat edişlerini anlatıyor.

Tango, kontrast dalgalanmaları ve bir iki matematiksel hata haricinde, kusursuz. Zbigniew Rybcznski, Tango'yu ilkin kağıt üzerinde tasarlamış. Filmin yapımında, on altı bin mat boya ve birkaç yüz bine yakın fotoğraf pozu kullanılmış. Filmin sadece bir parçasını tamamlamak için, günde 16-17 saat çalışmış. Kesinlikle deli işi olduğunu düşündüklerimden biri.

tango
Tango

Herkesin bir oyunu varmış, herkes meraklıymış insana yani. Herkes birbirine hırsız, herkes birbirini çalıp, herkes birbirine başka, kendilerine casus, ona sus pus, buna sadık. Filmdeki ev, bütün bu duyguların -iç hali gibi, birinin iç organları, benim iç organlarım, belki bu yüzden öyle midemden bastım play tuşuna sonra gözlerimi kapatıp sıkı sıkı dur dedim. Ne kadar çok olduğumu, ne kadar çok olduğumuzu, unutup durduğumuzu, kağıtları kaybettiğimizi, çocukları susturup, yüksekten korktuğumuzu hatırlattı bana, ben yüksekten korkmam; ama birileri var, onlar korkar.
Film eğildi ve kulaklarıma dedi ki: 'Aslında sen katman katmansın, içinde senden çok, birden çok iç var ve duydukların, gördüklerin, üzüldüklerin, görevlerin, canın, unuttukların, bildiklerin, yürüdüklerin, yani Dünya, içini kumbara sanıp, sana birikiyor.' Tango, en son elindeki kalemi elime uzattı ve yazdı ki: Senin gibi, senden veya değil, birileri daha var...