Düzeltmek


rectify
Rectify

Rectify ( Düzeltmek ), Breaking Bad'in yapımcıları tarafından yaratılan dizi de 20 yıl önce işlediği iddia edilen cinayet ve tecavüz davasından, yeniden yapılan DNA soruşturması ile beraat eden Daniel Holden'in ( Aden Young ) yirmi yılı ardında bırakıp, özgür bir adam olarak yeni hayatına alışma ve uyum sağlama sürecini anlatıyor.

rectify
Rectify

Sundance Channel'de 22 Nisan 2013 tarihinde yayınlanmaya başlayan ve 6 bölümlük ilk sezonu 20 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Jacob's Ladder bölümüyle tamamlayan Rectify, kanaldan ikinci sezon onayını aldı.

rectify
Rectify




Breaking Bad'de sıradan bir adamın, bir lise kimya öğretmeninin yavaş yavaş karanlık tarafa geçerek nasıl uyuşturucu dünyasının baronu haline geldiğini izledik. Dramatik yapısı ve ironik ögeleriyle izleyiciyi kendine bağlayan dizinin yapımcıları yine sağlam bir drama olan ''Rectify'' ile karşımızdalar. Bu sefer ise, acımasız bir katil olarak damgalanan Daniel Holden ( Aden Young ) adındaki genç bir adamın, cezasının 20 yılını geride bıraktıktan sonra sürpriz bir şekilde birden serbest kalmasını ve ardından masumiyetini kanıtlamak için vereceği mücadeleyi izleyeceğiz.

rectify
Rectify

rectify
Rectify

rectify
Rectify

Dizinin afişinde ''FROM THE PRODUCERS OF BREAKING BAD'' ( Breaking Bad'in yapımcılarından ) diye bir ifade yer alsa da ve Breaking Bad'den Melissa Bernstein ile Mark Johnson yapımcılar arasında yer alsa da dizinin asıl yazar, yönetmen ve yapımcısı Ray McKinnon.

Esaretten Özgürlüğe


rectify
Rectify

rectify aden young
Rectify Aden Young

rectify aden young
Rectify Aden Young

Bundan tam 20 yıl önce Georgia'nın Paulie kasabasında yaşayan 18 yaşındaki Daniel Holden ( Aden Young ), 16 yaşındaki kız arkadaşına tecavüz edip, genç kızı hunharca öldürmekten yargılanarak hapse mahkum olur.

Görgü tanıklarının verdiği ifadeler ve çok geçmeden gelen itiraf sonunda ölüm hücresine konan Daniel Holden, öleceği günü beklemeye başlamıştır. Tam 20 sene sonra ortaya çıkan bir DNA delili, Daniel'in serbest kalmasını sağlar. Daniel'in önünde yepyeni özgür bir hayat vardır. Ancak, 20 yıldır görmediği dış dünyaya ve ailesine yeniden adapte olmak vereceği tek sınav değildir. Kendilerinden birinin, masum bir genç kızın ölümüyle büyük bir travma yaşayan Paulie halkı, davanın peşini bırakmayan kurbanın ailesi ve Daniel'in suçlu olmadığından emin olan otoriteler, özgürlüğe yeni kavuşan genç adamın kabusu olmaya devam edeceklerdir.

DNA ile değişen hayatlar


Peki nasıl oluyor da Daniel Holden ölüm hücresinde çürürken birden serbest kalıyor? Avukatının ortaya çıkardığı yeni bir DNA kanıtı sayesinde...

Serinin yaratıcısı Ray McKinnon, hüküm giydikten yıllar sonra DNA kayıtları sayesinde bundan birkaç yıl önce Illinois'de serbest kalan mahkumların gerçek hayatından ilham aldığını belirtiyor. DNA testleri sayesinde Amerika'da geçmişte haksız yere hüküm giymiş birçok mahkum özgürlüklerine kavuştu. Ray McKinnon'u cezbeden ve onu gündüz düşlerine sürükleyen ise sıkı güvenlik önlemleriyle kuşatılmış ölüm hücrelerine haksız yere tıkılan bu insanların özgürlüklerine kavuştukları o ilk gün yaşadıkları:

''Özgür oldukları o ilk saat, ya da ilk dakika. Zincirsiz bir hayatın o küçücük ilk anı, hem salınanın kendisi, hem de ailesi için gerçek üstü bir an olsa gerek. Beni ilk harekete geçiren de bu oldu. Bu hayali adam ve hikayesinin gidebileceği yer. Onun fiziksel olmasa da varoluşsal yeniden doğuşu...'' diyor Ray MacKinnon.

Özgürlüğe merhaba!


rectify aden young
Rectify Aden Young

Daniel Holden'in serbest kalışı bir kabusun bittiği an değil elbette... Özgürlüğe uzanan yol, gül bahçelerinden geçmiyor. Her şeyden önce bir zamanlar aşina olduğu o dış dünyanın artık yabancısı ve yeniden kavuştuğu özgürlüğüyle birlikte yaşama sıfırdan başlıyor. Küçük kasabasında ve dünyanın geri kalanında yaşanan teknolojik ve sosyal değişimlere ayak uydurması gerekiyor ama karşılaştığı her şey karmaşık bir bilmeceye benziyor.

Daniel'in beklenmedik varlığı, sadece ailesinde değil, yaşamı bu dava ile kesişmiş herkesin hayatında bir kargaşaya neden oluyor. Bu davadaki şöhretini kullanarak senatörlüğe oynayan savcı, araştırmanın sınırlarını zorlayan şerif ve öfkeli Paulie halkı... Daniel'in salıverilmesi sönmüş bir ateşi yeniden alevlendiriyor ve bu gizemli dava bir kez daha gündeme oturuyor. Ancak bu sefer topun ağzında Daniel'i lanetleyen, mahkum eden güç oyunları ve tartışmalı adalet sistemi var.

rectify
Rectify

Acımasız bir katil miydi, yoksa masum bir günah keçisi mi?


''Always There'' adlı ilk bölümün açılış sekansı, çok minimal adımlarla Daniel Holden'in puslu dünyasına sızmamızı sağlar.

Rectify, ağaçların sesinin, yaprakların hışırtısının, mutlu bitkilerin ve güçlü şimşeklerin, kelimeleri dilsizleştirdiği bir dünyayı gösterir bize.

rectify
Rectify

''Sexual Peeling'' adlı ikinci bölümde Daniel Holden ve Tawney Talbot ( Adelaide Clemens ) arasındaki sohbet; bir şekilde ''Tanrı'' olgusunu kaderin karnında taşıyarak, durup nefes almamızı ve söz gelimi mevsimler üzerine düşünmemizi salık verir. Hayat ile ilgili deneyimlerimizin sınırlı olması hissi dehşet verici. Rectify, bu sınırlılık duygusunu manipule etmez, Daniel'in geride kalmış yirmi yılını söyler ve gözlerini ''şimdi'' ye diker. Dizinin tüm sekanslarında oyuncuların etkili bir bakış kullandıklarını görüyoruz. Yüzümüzün konuşurken ne çok incindiğini, ne çok yalan söylediğini, ne çok içerlediğini ve ne çok sevdiğini... Bütün performanslar psikolojik oyunculuğa evrildiğinden hiç bir rolü yadırgamıyoruz. Ne Daniel Holden, Ne Amantha Holden, ne de Ted Talbot Jr. bir aile olabilmek için kendilerini helak etmezler yalnızca ''olurlar''.

Rectify replikleri


''What is it that you love about rain on a hot summer's day?''
( Sıcak bir yaz günü, yağan yağmur hakkında bayıldığın şey ne? )
Daniel Holden

rectify quotes
Rectify Quotes

Tawney Talbot ( Adelaide Clemens ): Sure is a beautiful day. ( Kesinlikle çok güzel bir gün. )
Daniel Holden ( Aden Young ): It, um, has lots of colors. ( Çok... fazla renge sahip. )
Tawney Talbot: Do you have, like, a-a favorite season, Daniel? ( Favori bir mevsimin var mı, Daniel? )
Daniel Holden: A favorite season ? ( Favori mevsim? )
Tawney Talbot: Personally, I like the fall a lot. But also... I love it when it rains on a hot summer day, even though that's technically not a season. ( Şahsen, ben sonbaharı çok severim. Ama ayrıca, sıcak bir yaz günü yağan yağmura da bayılırım, her ne kadar teknik olarak bir mevsim olmasa da. )

Daniel Holden: What is it that you love about rain on a hot summer's day?
( Sıcak bir yaz günü, yağan yağmur hakkında bayıldığın şey ne? )

Tawney Talbot: Hum. I don't know... Cals me down. makes the plants happy. And the thunder, I love the thunder. It makes me think of God, but not in a bad way. What is it?
( Bilmiyorum... Bana dinginlik veriyor. Bitkileri mutlu ediyor. Ve şimşek, şimşeği de severim. Tanrı'yı düşünmemi sağlıyor, ama kötü bir yönde değil. Ne oldu? )
Daniel Holden: I'm just so aware that most of what I draw on from inside my head are things I've read about. My real life experiences are actually rather narrow. I don't think about the seasons, not for the longest time, anyway. ( Kafamın içinde çizdiğim görüntülerin, sadece okuduklarımdan ibaret olduğunu fark ettim. Aslında gerçek hayat tecrübelerim bayağı kısıtlı. Mevsimler hakkında düşünmüyorum, en azından uzun bir süredir.
Tawney Talbot: I'm sorry. ( Üzgünüm. )
Daniel Holden: I don't mean to sound pitiful. ( Acınası görünmek istemiyorum. )
Tawney Talbot: Oh no, you don't, not really. ( Oh hayır, görünmüyorsun, gerçekten. )
Daniel Holden: I don't feel that way, sorry for myself. I do feel I am being received sometimes that way, by others. And I know I have a part in that somehow, I just don't have it figured out yet. ( Kendim için üzgün hissetmiyorum. Ama bazen, başkaları tarafından öyle algılandığımı hissediyorum. Ve bunda bir şekilde kendi rolüm olduğunu da biliyorum. Sadece, daha tam çözemedim. )
Tawney Talbot: That will probably take some time, figuring things out. What is it?
( Muhtemelen zaman alacak... bir şeyleri çözebilmek. Ne oldu? )
Daniel Holden: The place where I was had no windows, just these thick walls surrounded by more thick walls. So I never knew if it was raining or even heard the loudest thunder. ( Bulunduğum yerin pencereleri yoktu. Sadece kalın duvarları saran, daha fazla kalın duvar. Yani, hiçbir zaman yağmur yağdığını bilemedim ya da en güçlü gök gürültüsünü bile duyamadım.
Tawney Talbot: It's so sad. ( Çok üzücü. )
Daniel Holden: It's not as bad as it sounds because I didn't sense things in a normal way, I didn't miss them. If I couldn't sense them, they weren't real to me. ( Aslında göründüğü kadar kötü değil; çünkü olayları, normal bir şekilde hissetmiyordum. Onları özlemiyordum. Eğer hissedemiyorsam, benim için gerçek değillerdi.
Tawney Talbot: What was real to you, Daniel? ( Senin için ne gerçekti, Daniel? )
Daniel Holden: The time in between the seconds. And my books. and my friend.
( Saniyeler arasındaki zaman. Ve kitaplarım, ve arkadaşım. )
Now that I'm here in this world where everything's marked by hours or dates or events, I find myself in a state of constant anticipation. What it is I'm anticipating, I'm not always sure, nor is it necessarily a pleasant feeling. But in the case of the inevitable rain and thunder witch I am sure to experience, thanks to you Tawney, I am very much looking forward to that. ( Şimdi, her şeyin, saatlerle, günlerle ya da olaylarla etiketlendiği bu dünyadayım. Kendimi sürekli bir beklenti halinde buluyorum. Neyi beklediğimden ya da bunun keyifli bir duygu olup olmadığından, her zaman emin olamıyorum. Ama kaçınılmaz yağmur ya da şimşek durumunda, tecrübe edeceğimden eminim, senin sayende, Tawney, şimdi bunu dört gözle bekliyorum.
Tawney Talbot: It will be glorious, Daniel. You won't be disappointed. ( Olağanüstü olacak, Daniel. Hayal kırıklığına uğramayacaksın. )

rectify
Rectify

Rectify Soundtrackleri


Rectify 1. Sezon 1. Bölüm ( Always There )
Bon Iver - Flume


Rectify 1. Sezon 1. Bölüm ( Always There )
Sharon Van Etten - We Are Fine


Rectify 1. Sezon 2. Bölüm ( Sexual Peeling )
The Drones - Shark Fin Blues


Rectify 1. Sezon 3. Bölüm ( Modern Times )
Mazzy Star - Into Dust


Rectify 1. Sezon 3. Bölüm ( Modern Times )
Stone Temple Pilots - Creep


Rectify 1. Sezon 3. Bölüm ( Modern Times )
Cracker - Low


Rectify 1. Sezon 4. Bölüm ( Plato's Cave )
Katie Herzig - I Hurt Too


Rectify 1. Sezon 5. Bölüm ( Drip, Drip )
Brother Claude Ely - There Ain't No Grave Gonna Hold My Body Down


Rectify, okunabilen ve sahici soruları sorabilen bir metne ve metnin gücünü doğru kullanabilen oyuncu kadrosuna sahip; Daniel'in kız kardeşi Amantha Holden rolüyle Abigail Spencer favori karakterim olur kendileri :) ikna edici bir duruş sergilemiş. Daniel'in annesi Janet Talbot rolüyle J. Smith-Cameron tuhaf bir dokunaklılık performansı çıkarmış. Daniel'in üvey kardeşi Ted Talbot Jr. rolüyle Clayne Crawford hantal ve özbenlik sorunları yaşayan kardeş rolünde olabildiğince mesafe yaratıyor.

rectify amantha holden
Rectify Abigail Spencer

rectify abigail spencer
Rectify Abigail Spencer

rectify j smith jameron
Rectify J. Smith-Cameron

rectify clayne crawford
Rectify Clayne Crawford

Rectify kelime anlamı olarak düzeltmek, arıtmak anlamına geliyor. Daniel Holden ''rectify'' edilmiş olarak acınmaya ya da yadırganmaya ihtiyaç duymuyor. Belki en fazla anlaşılmaya...

İlgi çekici konusu ve dramatik kurgusuyla takipçisi olacağınız Rectify'i diziler hakkındaki yorumlarıma güveniyorsanız şiddetle tavsiye ediyorum. İyi seyirler...

rectify
Rectify

rectify
Rectify

rectify
Rectify

Rectify