Işığa Çıkan Merdiven


stairway to light
Stairway to Light

En İyi Kısa Film Ödülü ilk olarak 1974 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

1945
Tek Makara;
Herbert Moulton, Jerry Bresler / Stairway to Light
Çift Makara;
Gordon Hollingshead / Star in the Night

Stairway to Light ( Işığa Çıkan Merdiven ), Academy Award for Best Live Action Short Film ( En İyi Kısa Film Akademi Ödülü ) nü; Best Short Subject, One-Reel ( En İyi Kısa Konu Filmi, Tek Makara ) dalında kazanan onuncu kısa filmdir.

Star in the Night ( Gökte Bir Yıldız ), Award for Best Live Action Short Film ( En İyi Kısa Film Akademi Ödülü ) nü; Best Short Subject, Two-Reel ( En İyi Kısa Konu Filmi, Çift Makara ) dalında kazanan onuncu kısa filmdir.

Stairway to Light cast ( oyuncular )

( narrator-anlatan ) / John Nesbitt
Townsman in Montage ( Harry Cording )
Supporting Role ( Lotte Palfi Andor )
Head Keeper - Man Wiping Pinel's Face ( Dewey Robinson )
Hector Chevigny ( Gene Roth )
Keeper Hosing Down Mental Patient ( Harry Wilson )
Dr. Philippe Pinel ( Wolfgang Zilzer )

Stairway to Light'in konusu ise: The Passing Parade serisinin bir parçası olan eser;
Akıl hastalarıyla ilgili ''insan doğası'' odaklı araştırmaların öncüsü Dr. Philippe Pinel'in
( 1745-1826 ) öyküsünü anlatıyor. Doktor Phillipe Pinel, Devlet Akıl Hastalıkları Enstitüsü'ne ilk atandığında, o zamanki tedavi koşullarını görünce dehşete düşer.
Akıl hastaları adeta hayvanlar gibi tedavi görmekte, 10 yılı bulan süreler boyunca bodrum katlarda demir parmaklıklara zincirlenmektedir. Dr. Phillipe Pinel hastalara şefkat ve anlayışla yaklaşma yolunu seçer. Doktorun yobaz gelenekleri reddeden modern tedavi yöntemi akıl hastalarını iyileştirmek için model teşkil eder.


Star in the Night cast ( oyuncular )

Nick Catapoli ( Joseph Patrick Carroll Naish )
Hitchhiker ( Donald Woods )
Rosa Catapoli ( Rosina Galli )
Cowboy ( Richard Erdman )
Maria Santos ( Lynn Baggett )
Cowboy ( Johnny Miles )
Jose Santos ( Anthony Caruso )
Mr. Dilson ( Irving Bacon )
Traveler ( Dick Elliot )
Traveler's Wife ( Claire Du Brey )
Third Cowboy ( Cactus Mack )
Miss Roberts ( Virginia Sale )

star in the night
Star in the Night

Star in the Night'in konusu ise: Modern bir Noel öyküsü olan bu eserde Charles Dickens'in ''Christmas Carol''undan ögeler yer alıyor. Film, Güneybatı'da bir Noel arifesi gecesi 3 adet kovboyu, ellerinde satın aldıkları hediyelerle çölde ilerlerken göstererek başlıyor. Ufkun tepesinde parlak bir yıldız görürler ve bu yıldızın nereden geldiği konusunda fikir yürütmeye başlarlar. Ardından ekrandaki bu yıldız, yavaşça elektronik bir tabela yıldızına dönüşür. Bir motelin tabelası. Motelin sahibi olan Nick Catapoli, dünyada pek iyi bir şey kaldığına inanmayan, paraya fazla önem veren bir kişiliktir. Nick'in bu aksiliği motel sakinlerinin hoşuna gitmese de, yakınlarda kalacak başka bir yer olmadığı için katlanırlar. Bir gece Jose ve Maria Santos isimli bir çift konaklamak için motele gelirler. Kalacak boş oda olmadığı için geçici olarak küçük bir barakada kalmak zorunda olurlar. Aslında bu çiftin gelişi, Maria'nın sağlık durumu nedeniyle, Nick'in dünyada hala iyi şeyler olduğuna inanmasını sağlayacaktır.