Oscar Favorite Google Analytics 2013


google analytics
Google Analytics

Google Analytics ücretsiz olarak blog/siteniz ile ilgili birçok istatistik bilgiye ulaşabileceğiniz bir google servisidir. Google Analytics içerisinde sunulan tüm istatistikler seo puanımızı etkileyebileceği gibi bizlere takipçilerimizle daha iyi iletişim kurabilme fırsatını da sağlıyor.

Bu yazımda sizlerle 21 Şubat 2013 tarihinde yazmış olduğum Oscar Ödülleri başlıklı ilk yayınımdan bugüne kadar geçen süre içerisindeki Google Analytics istatistiklerini paylaşmak istiyorum. Bu sayede gerek bu konu hakkında bir çalışma yapmamış gerekse bunca zamandır takip ettiği Oscar Favorite blogunun google üzerindeki yansımalarını görmek isteyen okuyucularımıza; kendi blogları hakkında bu tarz bir çalışma yapıp Analytics'in sunabileceği bilgilendirici ve eğlendirici verileri görebilmeleri açısından bir nebze de olsa yardımcı olmak istiyorum.

google
Google

Google Analytics Kitle Genel Bakış


google analytics kitle genel bakis
Google Analytics Kitle Genel Bakış

Google Analytics Kitleye Genel Bakış kısmında gördüğünüz gibi:
Oscar Favorite'i ziyaret eden 10.596 kişi 30.337 sayfayı ziyaret etmiş ve ortalama olarak bir kullanıcı 2.86 sayfayı ziyaret etmeden blogdan ayrılmamış ve ortalama olarak blog içerisinde 3 dakika 19 saniye süre geçirmiş. Yapılan ziyaretlerin %58,92'lik bir kısmı Hemen Çıkma Oranını göstermekte ( ziyaretçinin sayfa ile etkileşim olmadan giriş yaptığı sayfadan blogunuzdan ayrıldığı ziyaretler ), yapılan ziyaretlerin %71,59'luk kısmı ise blogu yeni keşfetmiş olan okuyucuların ( ilk kez yapılan ziyaretler ) oranını göstermekte.

Google sisteminin bu konudaki bakış açısı şöyledir: Bir kullanıcı neden bir blog/sitenin sayfaları arasında dolaşır? Cevap: Blog/site kullanıcılar için yararlıdır. Yani sayfa görüntüleme sayısı ve dolayısıyla Ort. ziyaret süresi ne kadar yüksekse blog/site o derece kalitelidir. Bu sebeple her iki verinin de yüksek olması bizler için artı seo puanları sağlayarak bizi google aramalarında ön sıralara çıkarıp, yüksek sayıda ziyaretçiyi arama motoru linklerinden elde etmemizi sağlar.

Bu kısımda bir diğer dikkat etmemiz gereken kısım ise sağ tarafta daire içerisinde gösterilen New Visitor ( Yeni Ziyaretçi ) ve Returning Visitor ( Geri gelen Ziyaretçi ) alanlarında; yeşil alanın yani Geri gelen ziyaretçi kısmının ne kadar yüksek olması o kadar yüksek bir kitlenin sizin paylaşımlarınızı sürekli takip ediyor, okuyor, olması anlamına gelmekte.

Google Analytics Kitle, Demografi Genel Bakış

google analytics demografi genel bakis
Google Analytics Demografi Genel Bakış

Google Analytics Demografi: Genel Bakış kısmında gördüğünüz gibi:
Oscar Favorite'i ziyaret eden kişilerin %61.4'lük bir kısmını erkek okuyucular ve %38.6'lık kısmını ise bayan kullanıcılar oluşturmakta. Ayrıca, Oscar Favorite'in hitap ettiği okuyucu kitlesinin yaş aralığı da 18-24 başta olmak üzere 25-34 yaş aralığında olan okuyucuların takibi ile devam etmekte.

Google Analytics Kitle, Coğrafi Yer

google analytics cografi yer
Google Analytics Coğrafi Yer

Google Anaytics Coğrafi: Yer kısmında gördüğünüz gibi:
Oscar Favorite'i ziyaret eden toplam 10.596 kişinin 7.403'ünün Türkiye'den, 1.708'inin ABD'den, 288'inin Almanya'dan, 202'sinin Fransa'dan, 99'unun İngiltere'den, 93'ünün Rusya'dan, 36'sının Azerbaycan'dan, 34'ünün İtalya'dan ve 28'inin de Polonya'dan gelen okuyucuların oluşturduğunu gösteriyor. Burada dikkatimi çeken Ricardo Darin yazımın ve Ricardo Darin filmlerinin değerlendirmelerinin Arjantin'de pek de kimsenin dikkatini çekmemiş olması :) bu onların ayıbı diyor ve yazıma devam ediyorum ;)

Bu kısımda dikkat etmemiz gereken kısım ise aslında tabloya baktığımız zaman direk karşımızda duruyor; Türkiye ve Azerbaycan dışından gelen tüm okuyucuların hemen çıkma oranlarının yüksek ve sayfa ziyaretlerinin, ortalama ziyaret sürelerinin düşük olması. Bu da demek oluyor ki genel olarak Türkiye dışındaki okuyucular bloga yarardan çok zarar sağlıyor. Bu blogdan bloga elbette farklılık gösterir fakat Oscar Favorite için durum şu an böyle.

Google Analytics Kitle, Davranış Yenilerle Geri Gelenlerin Karşılaştırılması

google analytics davranis yenilerle geri gelenlerin karsilastirilmasi
Google Analytics Davranış Yenilerle Geri Gelenlerin Karşılaştırılması

Google Analytics Davranış: Yenilerle Geri Gelenlerin Karşılaştırılması kısmında gördüğünüz gibi:
Oscar Favorite'i sürekli ziyaret eden takipçilerin, yeni ziyaretçilere oranla; hemen çıkma oranlarının çok daha düşük olması ve sayfa ziyaretlerinin, ortalama ziyaret sürelerinin çok daha yüksek olması. Bu da demek oluyor ki sürekli yeni ziyaret eden kişilerin sürekli takipçi olabilmesi demek blog için son derece olumlu katkılar sağlamakta. Burada devamlı takipçilerimize şunu söylemeden geçemeyeceğim:
İYİ Kİ VARSINIZ ;)

Google Analytics Kitle, Teknoloji Tarayıcı ve İşletim Sistemi

google analytics teknoloji tarayici ve isletim sistemi
Google Analytics Teknoloji Tarayıcı ve İşletim Sistemi

Google Analytics Teknoloji: Tarayıcı ve İşletim Sistemi kısmında gördüğünüz gibi:
Oscar Favorite'i ziyaret eden kişilerin çok büyük bir kısmını Google Chrome kullanıcıları oluşturmakta. Bunu sırasıyla; Mozilla Firefox, Internet Explorer, Mozilla Compatible Agent, Safari, Android Browser, YaBrowser, Safari (in-app), Opera, Opera Mini takip etmekte.

Google Analytics Kitle, Mobil Genel Bakış

google analytics mobil genel bakis
Google Analytics Mobil Genel Bakış

Google Analytics Mobil: Genel Bakış kısmında gördüğünüz gibi:
Oscar Favorite'i ziyaret eden toplam 10.596 kişiden 9.290'ı desktop ( masaüstü bilgisayar ), 1.118'i mobile ( cep telefonu ), 188'i de tablet ile bloga giriş yapmış. Ve burada da yine masaüstü bilgisayar kullanıcılarının daha çok rağbet gösterdiğini ve blog içerisinde çok daha fazla zaman geçirdiğini gözlemliyoruz.

Google Analytics Kitle, Mobil Cihazlar

google analytics mobil cihazlar
Google Analytics Mobil Cihazlar

Google Analytics Mobil: Cihazlar kısmında gördüğünüz gibi:
Oscar Favorite'i mobil ve tablet üzerinden ziyaret eden toplam 1.306 kişiden 383'ü Apple İPhone, 153'ü Apple İPad, 66'sı Samsung GT-I9500 Galaxy S IV, 40'ı Samsung GT-I8190 Galaxy S III Mini, 39'u Samsung GT-N7100 Galaxy Note II, 34'ü Samsung GT-I9300 Galaxy S III, 26'sı Feiteng GT-I9300, 22'si Samsung GT-I9100 Galaxy S II, 21'i Opera Mini for S60 ile bloga giriş yapmış. Ve burada da Samsung ürünleri ile giriş yapan okuyucuların ortalama ziyaret süresi bakımından blog içerisinde daha çok zaman geçirdiğini gözlemliyoruz. Feiting GT-I9300 için de aynı şey geçerli hem daha fazla süre blog içerisinde zaman geçirip hem de daha fazla sayfayı ziyaret ederek olumlu katkı da bulundukları bir gerçek.

Google Analytics Edinme


Google Analytics Edinme, Tüm Trafik

google analytics edinme tum trafik
Google Analytics Edinme Tüm Trafik

Google Analytics Edinme: Tüm Trafik kısmında gördüğünüz gibi:
Oscar Favorite'i ziyaret eden toplam 10.596 kişinin 3.009'u google / organic, 2.834'ü direct, 805'i yazarkafe.hurriyet.com.tr / referral, 711'i blogger.com / referral, 523'ü bumhaber.hurriyet.com.tr / referral, 329'u facebook.com / referral,  260'ı google.com.tr / referral, 210'u bumerang.hurriyet.com.tr / referral, 207'si bloglovin.com / referral, 188'i t.co / referral olarak trafik sağlamış.

Google Analytics Edinme, Tüm Yönlendirmeler

google analytics edinme tum yonlendirmeler
Google Analytics Edinme Tüm Yönlendirmeler

Google Analytics Edinme: Tüm Yönlendirmeler kısmında gördüğünüz gibi:
Oscar Favorite'a yapılan tüm yönlendirmeler ile nereden kaç kişinin blogu ziyaret ettiğini görebiliyoruz.

oscarfavorite için Hürriyet, Bumerang, Yazarkafe ağının ne kadar önemli bir yer teşkil ettiğini burada daha net bir şekilde görebiliyoruz.

yazarkafe.hurriyet.com.tr 805
blogger.com 711
bumhaber.hurriyet.com.tr 523
facebook.com 329
google.com.tr 260
bumerang.hurriyet.com.tr 210
bloglovin.com 207
t.co 188
google.fr 169
google.de 160

Ayrıca, Blogger ( 14 dakika 20 saniye ) ve Bloglovin ( 12 dakika 11 saniye ) üzerinden gelen okuyucuların blogda geçirmiş oldukları ortalama ziyaret süresine bakıldığında gerçekten bu ağların da ne kadar önemli bir yer teşkil ettiğini görebiliyoruz.

Google Analytics Edinme, Arama Motoru Optimizasyonu Sorgular

Google Analytics Edinme: Ortalama Konum kısmının üzerine tıkladığımızda: 

google analytics edinme sorgular ortalama konum
Google Analytics Edinme Sorgular Ortalama Konum

Oscar Favorite'in google arama sorgularında anahtar kelimelerin ortalama konumlarının dağılımlarını sıralayabiliyoruz. 75 adet sorguda ilk sayfa içerisinde yer alan blogun ilk 10 sorgusunu burada sizlerle paylaşmak istedim.

google'a amerikan dizi, background breaking bad, breaking bad 3, breaking bad season 6, breaking bad smoke, breaking bad smoke background, buffalo bill silence of the lambs quotes, chief bromden quotes, curfew the movie, dienis diye yazıldığı zaman google bizi web, görsel ya da video aramalarında ilk sayfaya taşımış gözüküyor.

Google Analytics Edinme: Tıklama Sayısı kısmının üzerine tıkladığımızda:

google analytics edinme sorgular tiklama sayisi
Google Analytics Edinme Sorgular Tıklama Sayısı

Oscar Favorite'in google arama sorgularında anahtar kelimelerin tıklanma sayılarının dağılımlarını sıralayabiliyoruz. Google'dan en fazla tıklanma getiren 25 adet sorguyu paylaşmak istedim.

misfits 1000
prison break 600
lie to me 320
tuncel kurtiz 320
v for vendetta 250
bende özledim 200
heisenberg 200
breaking bad 170
malcolm x 170
pepe le pew 170
rain man 170
ben de özledim 150
cosima niehaus 150
the walking dead 150
tuncel kurtiz sözleri 150
maskeli adam 110
vendetta 110
black mirror 90
i am the one who knocks 90
all bad thnigs must come to an end 70
forrest gump 70
pepe 70
ramiz dayı sözleri 70
the walking dead 4.sezon 70
walter white 70

Google Analytics Edinme: Gösterim Sayısı kısmının üzerine tıkladığımızda: 

google analytics edinme sorgular gosterim sayisi
google analytics edinme sorgular gosterim sayisi

Oscar Favorite'in google arama sorgularında anahtar kelimelerin gösterim sayılarının dağılımlarını sıralayabiliyoruz. Google arama sonuçlarında blogun URL'lerinden her hangi birinin gösterilme sayısı ile google'da en fazla gösterilen 25 adet sorguyu paylaşmak istedim.

misfits 110.000
prison break 75.000
v for vendetta 75.000
lie to me 60.000
breaking bad 40.000
vendetta 40.000
the walking dead 27.000
heisenberg 18.000
pepe 18.000
black mirror 15.000
pepe le pew 15.000
rain man 15.000
tuncel kurtiz 15.000
forrest gump 12.000
bende özledim 10.000
breaking bad replikleri 8.000
i am the one who knocks 6.500
bende özledim replikleri 5.500
breaking bad final 5.500
cosima niehaus 5.500
speedy gonzales 5.500
v for vendetta sözleri 5.500
vikings 5.500
walter white 5.500
all bad things must come to an end 4.500

Ben elimden geldiğince henüz 9 aylık bir blog olan Oscar Favorite'in Google Analytics 2013 verilerini sizlerle paylaştım. Peki yaz siz ve de blogunuz 2014'e hazır mısınız? Sizlerde blogunuzun Google Analytics gözünde 2013 değerlendirmesini yapabilirsiniz...