İnsan Endişeden Yaratılmıştır


sen aydinlatirsin geceyi
Sen Aydınlatırsın Geceyi

''Yarayla alay eder yaralanmamış olan.
Bak nasıl da sararıp soluvermiş tanrıça kederlerden.
Sen çok daha parlaksın çünkü...
Sen tüm göklerdeki yıldızların ilki,
Sen Aydınlatırsın Geceyi.''

sen aydinlatirsin geceyi
Sen Aydınlatırsın Geceyi

Sen Aydınlatırsın Geceyi ''Thou Gild'st the Even'' yönetmenliğini ve senaristliğini Onur Ünlü'nün yaptığı filmin kadrosunda:

Cemal rolüyle Ali Atay,

sen aydinlatirsin geceyi ali atay
Sen Aydınlatırsın Geceyi Ali Atay

Yasemin rolüyle Demet Evgar,

sen aydinlatirsin geceyi demet evgar
Sen Aydınlatırsın Geceyi Demet Evgar

Defne rolüyle Damla Sönmez,

sen aydinlatirsin geceyi damla sonmez
Sen Aydınlatırsın Geceyi Damla Sönmez

Yakup rolüyle Ahmet Mümtaz Taylan,

sen aydinlatirsin geceyi ahmet mumtaz taylan
Sen Aydınlatırsın Geceyi Ahmet Mümtaz Taylan

Doktor İrfan rolüyle Ercan Kesal,

sen aydinlatirsin geceyi ercan kesal
Sen Aydınlatırsın Geceyi Ercan Kesal

Ezgi Mola, Derya Alabora, Serkan Keskin, Nadir Sarıbacak, Cengiz Bozkurt, Kaan Yılmaz, Asil Büyüközçelik ve Tansu Biçer gibi isimler yer alıyor.

sen aydinlatirsin geceyi
Sen Aydınlatırsın Geceyi

''Sen Aydınlatırsın Geceyi'' bir takım olağanüstü özellikleri olan, bir kasabada yaşayan halkın sıkıntıları, endişeleri ve dertlerini anlatıyor.

sen aydinlatirsin geceyi
Sen Aydınlatırsın Geceyi

Kasabada duvarların arkasından geçebilen Cemal, yan hakemdir. Yasemin yumurta fabrikasında çalışan kadın bir işçi, Defne kasabada yerlere açtığı tezgahında kitap satan biridir. İrfan ise, gözlerinden kanlar akan kasabanın doktorudur.

Film içinde diğer Onur Ünlü filmleri ve dizilerindeki gibi fantastik bir kurgu var. Filmde aniden el çırpmalarla zaman durdurulabiliyor, bir dev kasabada dolaşabiliyor, elinde silah olmadan elini silah şeklinde tutup adam öldürebilen ve kötü, karanlık işlerde kullanılan adamlar görebiliyoruz.

sen aydinlatirsin geceyi nadir saribacak
Sen Aydınlatırsın Geceyi Nadir Sarıbacak

Cemal (kalın a olarak okunuyor) hayatındaki boşluğu doldurmak, hayatının manasını bulmak için birdenbire tanıştığı Yasemin'le evlenme kararı alır. Cemal ile Yasemin evlenirler, böylelikle Cemal hayatına bir anlam ve amaç katmış olur.

sen aydinlatirsin geceyi
Sen Aydınlatırsın Geceyi

Cemal film boyunca, hayatın anlamını mizahi bir dille arar. Filmin fragmanında da bu olaya şahitlik edebiliriz; ''Biz olmasaydık, ne olacaktı? Ne olacaktı o zaman? Olmasaydık ne olacaktı?'' diye durmadan sorar kendine.

Film boyunca, bir kaygı, bir arayış ve ''İnsan endişeden yaratılmıştır'' sözünü okuyabiliyoruz filmden.

Onur Ünlü, filmin bir şehir yerine kasabada geçmesini şehrin, insanın üstüne eklediği ekstra gürültünün filmin tadını kaçıracağını söylüyor. Cemal ile Yasemin arasında geçen olaylarla birlikte, toplumsal olaylardan kadına karşı şiddete de dikkat çekiliyor.

Sen Aydınlatırsın Geceyi (Thou Gild'st the Even) önce tek bir kopyayla yapım şirketi tarafından istek olan yerlerde gösterilmesiyle yola çıkmış daha sonra kopya çoğaltılıp, Başka Sinema'da da gösterilmiştir. Hala izlemeyenler için, sosyal medya üzerinden filmin nerelerde gösterileceğini öğrenebilirler.

sen aydinlatirsin geceyi
Sen Aydınlatırsın Geceyi

Sen Aydınlatırsın Geceyi Kazandığı Ödüller


onur unlu sen aydinlatirsin geceyi iksv
Onur Ünlü-Sen Aydınlatırsın Geceyi-İKSV

Sen Aydınlatırsın Geceyi filminin galası geçen yıl 32. İstanbul Film Festivali'nde yapıldı ve festivalin sonunda ''Altın Lale En İyi Film, En İyi Senaryo-Onur Ünlü, En İyi Kurgu-Emre Boyraz ve Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI)'' ödülünü aldı.

Sen Aydınlatırsın Geceyi, ayrıca 46. Siyad Türk Sineması Ödülleri'nde ''En İyi Senaryo-Onur Ünlü'' ödülünü ve 44. Uluslararası Hindistan Film Festivali'nde ''Jüri Özel Ödülü''nü almıştır.

sen aydinlatirsin geceyi
Sen Aydınlatırsın Geceyi

Yazar Hakkında: Şeyma Sağlam, reklamcılık şirketinde grafik tasarımcı olarak çalışmakta ve fotoğrafçılık ile ilgilenmektedir. Özellikle ''Türkiye Sineması'' ağırlıklı olmak üzere sıkı bir sinemasever ve koyu bir Beşiktaş taraftarıdır.

Şeyma Sağlam'ı Twitter'dan takip etmek isterseniz: @saglamseyma