Sisifos


sisyphus
Sisyphus / Sisyphos

Sisyphus / Sisyphos (Sisifos) taş yuvarlama cezasını çekerken Persephone onu denetliyor...

Sisyphus / Sisyphos (Sisifos), Yunan mitolojisinde, Yeraltı Dünyasında sonsuza kadar büyük bir kayayı bir tepenin en yüksek noktasına dek yuvarlamaya mahkum edilmiş bir kraldır. Sisifos ismi geleneksel olarak sophos (bilge) sözcüğüyle ilişkilendirilir; fakat bu ilişkilendirme bazı etimolojik problemler içermektedir. Aiolos'un oğlu, Korint kralı sisyphos tanrı-ırmak Asapos'a, kızı Aigina'nın Zeus tarafından kaçırılmış olduğunu söyleyerek Zeus'u ele vermesine karşılık kalesi içinde bir pınarın akıtılmasını sağlar.

Bu hainlik Zeus'un öfkesine neden olur. Zeus ona ölüm meleği Thanatos'u gönderir. Sisyphos, Thanatos'u zincire vurur; onu özgürlüğüne kavuşturmak için Zeus müdahale etmek zorunda kalır. Ölüler Ülkesine götürülen Sisyphos kaderine katlanmak istemez. Kendisine cenaze töreni yapmamasını karısından ölmeden önce istemiştir. Törensizliği hoş karşılamayan Hades, dinsiz karısını cezalandırması için Sisyphos'un yeryüzüne dönme önerisini kabul eder...

Sisyphos daha yıllarca yeryüzünde yaşayacaktır. Nihayet, gerçek ölümünde cezalandırılır. Ölüler Ülkesi tanrıları onu sonsuza dek taş yuvarlamaya mahkum ederler; hedefe her yaklaşmada taş yine aşağıya düşer.

Kaynak: Vikipedi

sisyphos
Sisyphus / Sisyphos

sisyphus
Sisyphus / Sisyphos

sisifos
Sisifos

TRUEMAX academy tarafından üretilen Sisyphus / Sisyphos (Sisifos) harika bir kısa animasyon film.

Sisyphus / Sisyphos Music by

Zorba - The Greek by

Mikis Theodorakis


sisyphus
Sisyphus / Sisyphos