Oscar'dan Kısalar: Canlı Çekim


2015 oscar akademi odulleri kisa filmler
2015 Oscar Akademi Ödülleri Kısa Filmler

The Phone Call - Aya - Boogaloo and Graham - Butter Lamp / La Lampe Au Beurre De Yak - Parvaneh

2006 yılından beri Oscar Akademi Ödülleri'ne aday olan kısa filmleri sinema salonlarında izleyici ile buluşturan ''Oscar Adayı Kısa Filmler'' programı bu yıl ABD, Kanada ve Avrupa'nın yanı sıra İstanbul Modern Sinema'da da izlenebildi. Seçki, Oscar'a aday ''Canlı Çekim'' kısa filmlerine yer verdi.

The Phone Call (Telefon Görüşmesi)


the phone call-telefon gorusmesi
The Phone Call-Telefon Göruşmesi

İngiltere

Yazar: Mat Kirkby, James Lucas

Yönetmen: Mat Kirkby

Konusu: Yardım hattı çağrı merkezinde çalışan utangaç Heather (Sally Hawkins), kendisini Stanley (Jim Broadbent) olarak tanıtan gizemli bir adamdan bir telefon alır. Heather ve Daniel'den (Edward Hogg) başka çalışan kimseyi göremediğimiz bu kriz merkezinde Heather, Stan ile konuştukça ona karşı kendisini oldukça yakın hisseder. 2 sene önce bugün çok sevdiği karısı Joan'ı (Prunella Scales) kaybeden, 31 yıllık evliliği resmen sona eren Stan için artık hiçbir şeyin anlamı yoktur. Sürekli çok korktuğunu söyleyen Stan, aşırı miktarda hap içmiş ve ölümü beklemektedir.

''It's already done. (Olan oldu zaten.)''
Stanley ( Jim Broadbent )

Umutsuzca Stan'in fikrini değiştirebilmek, onu kurtarmak için çalışan Heather'ın bu ''telefon görüşmesi'' sonsuza dek hayatını değiştirecektir.

''Bazen çaresiz hissettiğimizde hayat bize çok kötü gözükür. Normalde yapmayacağımız şeyler yaparız.''
Heather ( Sally Hawkins )

İnsan yalnız olmaktan en çok ne zaman korkar? The Phone Call; ''Yalnızlık'' adına söyleyecek çok şeyi olan harika bir kısa film.

2015-87. Oscar Akademi Ödülleri'nde ''En İyi Kısa Film'' Oscar Ödülü'nü kazanan The Phone Call (Telefon Görüşmesi) hatırlayacağınız gibi bizim de favorilerimiz arasında yerini almış ve 2015-2. Oscar Favorite Ödülleri'nde ''En İyi Kısa Film'' Oscar Favorite Ödülü'nü kazanmıştı.

The Phone Call (Telefon Görüşmesi) Trailer


Aya


aya
Aya

Fransa, İsrail

Yazar: Mihal Brezis, Oded Binnun, Tom Shoval

Yönetmen: Mihal Brezis, Oded Binnun

Konusu: Beklenmedik bir şekilde havaalanında karşılaşan iki yabancının hikayesi.

Bay Overby (Ulrich Thomsen), Finlandiya'dan İsrail'e gelen Danimarkalı bir müzik araştırmacısıdır. Tel Aviv'deki The Arthur Rubinstein International Music Society'nin düzenleyeceği çok önemli bir piyano yarışmanın jüri üyesi olarak davetli olan Bay Overby'i karşılayan kişi ise bir hukuk firmasında çalışan 29 yaşındaki Aya (Sarah Adler) olacaktır. Aya, tamamen bir tesadüf eseri Bay Overby'e atanan sürücü ile yer değiştirmiştir ve bu rastgele karşılaşmanın devamında ona gerçekleri söylemek için pek de acele etmeyecektir.

''Ben müzikleri eleştiririm, insanları değil.''
Mr. Overby ( Ulrich Thomsen )

Aya; nükteli senaryosu, samimi dili, zarif sinematografisi, başarılı oyunculukları ve Piyotr İlyiç Çaykovski'nin ölümsüz eseri ''Kuğu Gölü'' eşliğinde muhteşem müzikleriyle kaçırılmaması gereken mükemmel bir sinema deneyimi yaşatan harika bir kısa film.

Aya Trailer

Boogaloo and Graham (Boogaloo ve Graham)


boogaloo and graham
Boogaloo and Graham

İngiltere

Yazar: Ronan Blaney

Yönetmen: Michael Lennox

Konusu: İlk bakışta 1965 yapımı ve En İyi Kısa Film Oscar Ödülü'nü kazanmış The Chicken / Le Poulet (Tavuk) filmini akıllara getirse de Boogaloo and Graham (Boogaloo ve Graham) 1970'lerin Belfast'ında geçiyor. Sınıf ayrımlarının iyiden iyiye belirginleştiği savaş kaousu döneminde Jamesy ve Malachy adındaki iki çocuk evcil hayvanları olan iki tavukla birlikte, hayatın gerçeklerini keşfetmek için yollara düşer.

Belfast, 1978.

Yumuşak kalpli baba (Martin McCann), Jamesy (Riley Hamilton-Jonathan Harden) ve Malachy (Aaron Lynch) adındaki çocuklarına bakmaları için iki yavru tavuk getirir. Anne (Charlene McKenna) bu durumdan oldukça rahatsızdır. Peki, tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar? :) diye sormayacağım burada asıl soru şu: iki tavuktan yumurta nasıl çıkar? Tavuğun yumurtlamak için horoza ihtiyacı olmadığı doğru mudur? Aman Tanrım! Tavuk aşkına!

Boogaloo and Graham (Boogaloo ve Graham) Trailer


Butter Lamp / La Lampe Au Beurre De Yak (Kandil Mumu)


butter lamp-la lampe au beurre de yak-kandil mumu
Butter Lamp-La Lampe Au Beurre De Yak-Kandil Mumu

Fransa, Çin

Yazar: Wei Hu

Yönetmen: Wei Hu

Konusu: Genç gezgin bir fotoğrafçı ve onun asistanı birbirinden farklı arka planlar önünde Tibet'li göçebeleri fotoğraflamaktadır. Aile fotoğrafçısı görünümündeki ikili bu çekimler sayesinde, çeşitli köylülerin her biri ile benzersiz bağlantılar kuracaktır. Potala Sarayı'nın arka planda belirdiğinde kendinden geçen yaşlı teyze harikaydı :) ayrıca, hem onun hem de yaşlı bir amcanın ellerindeki o hiç durmadan döndürdükleri şey de Dua Çarkı'dır efendim.

Butter Lamp / La Lampe Au Beurre De Yak (Kandil Mumu) Trailer



Parvaneh


parvaneh
Parvaneh

İsviçre

Yazar: Talkhon Hamzavi

Yönetmen: Talkhon Hamzavi

Konusu: Genç Afgan mülteci Parvaneh (Nissa Kashani), İsviçre dağlarında sığınma hakkı bekleyenler için yapılmış geçici göçmen kampında kalmaktadır. Babası hasta olan Parvaneh, ailesine para göndermek için şehre iner ve farklı insanlarla karşılaşır. 18 yaşından küçük olması ve para transferi yapabilecek geçerli kimliği olmadığının söylenmesi üzerine Emily (Cheryl Graf) adındaki Punkçı bir kızdan yardım ister. Afgan Parvaneh ile İsviçreli Emily'nin dostluğu üzerine güzel bir kısa film.

''Bu ülkede insanlar o ten rengine sahip olmak için para ödüyorlar.''
Mutter von Punkgirl ( Birigitte Beyeler )

Parvaneh Trailer


2015 oscar akademi odulleri kisa filmler
2015 Oscar Akademi Ödülleri Kısa Filmler