Kronik


chronic-kronik
Chronic-Kronik

''Beni gerçekten korkutan, onlara muhtaç olmak.''
John ( Michael Cristofer )

Chronic (Kronik), Michel Franco'nun yazıp yönettiği, kadrosunda: David Wilson rolüyle Tim Roth, Laura rolüyle Nailea Norvind, Nadia Wilson rolüyle Sarah Sutherland, John rolüyle Michael Cristofer, Lidia rolüyle Bitsie Tulloch, Bernard rolüyle David Dastmalchian, Marta rolüyle Robin Bartlett, Isaac rolüyle Joe Santos, Isaac Jr. rolüyle Ben Berkowitz, Isaac's Receptionist (Isaac'ın Resepsiyonisti) rolüyle Sarah Randall Hunt, Sarah rolüyle Rachel Pickup, Sarah's Sister (Sarah'ın Kız Kardeşi) rolüyle Kari Coleman, Sarah's Sister Husband (Sarah'ın Kız Kardeşinin Kocası) rolüyle Peter Gray Lewis, Sarah's Niece (Sarah'ın Yeğeni) rolüyle Maribeth Monroe, Sarah's Little Niece (Sarah'ın Küçük Yeğeni) rolüyle Cleo Fraser, John's Niece (John'un Yeğeni) rolüyle Tami Renae Lawless, Alice rolüyle Claire van der Boom, Greg rolüyle Tate Ellington, Margaret rolüyle Laura Niemi, Sylvia rolüyle Angela Bullock, Fred rolüyle Harris Shore, Lee rolüyle Lee Harmon, Gym Attendant (Spor Salonu Görevlisi) rolüyle Tom Berklund, Robert rolüyle Christopher McCann, Reatha Grey ve Dan Gordon'un yer aldığı 2015 Meksika-Fransa ortak yapımı dram filmidir.

chronic
Chronic

chronic
Chronic

Benzersiz aktör Tim Roth'un başrolünü üstlendiği Kronik, bir bakım evinde ölüm döşeğindeki hastalarla ilgilenen bir erkek hemşirenin portresini çiziyor. Zorlu, talepkar mesleği gereği bir yandan hastalarıyla yakınlaşmak zorunda kalırken bir yandan da duygusal açıdan tükenmektedir. Özel hayatında çekingen, beceriksiz ve muhtaçtır. Omuzlarındaki yük dayanılmaz hale geldiğinde, yüzünü geçmişe dönmek zorunda kalacaktır. Gerçekçi yaklaşımıyla sakince akan bu keskin dram, hasta bakıcıya kim bakacak sorusunu soruyor. Meksikalı yönetmen Michel Franco'nun İstanbul Film Festivali'nde de gösterilen önceki filmi Lucia'dan Sonra, 2012'de Cannes'da Belirli Bir Bakış bölümünün galibi olmuştu.

Filmekimi kapsamında Feriye Sineması'nda izlediğim, Chronic (Kronik); Michel Franco'nun çoğu filmlerinde olduğu gibi sabit kamerası ve sessizliğiyle, bir bakım evinde ölüm döşeğindeki hastalarla neredeyse kendini unutacak kadar yakından ilgilenen bir erkek hemşirenin hikayesini anlatmaya çalıştığı ve izleyicisini resmen baydığı ''olmasa da olur'' ya da başka bir deyişle ''izle ve unut'' tarzı filmlerden.

chronic
Chronic

Hastalarla gerçek bir samimiyet bağı kuran, titiz, verimli ve yaptığı işi tutkuyla yapan David Wilson (Tim Roth) özel yaşamında ise çekingen ve yalnızdır.

chronic-tim roth-rachel pickup
Chronic Tim Roth-Rachel Pickup

chronic-rachel pickup-tim roth
Chronic Rachel Pickup-Tim Roth

chronic tim roth
Chronic Tim Roth

chronic-tate ellington-claire van der boom-tim roth
Chronic Tate Ellington-Claire van der Boom-Tim Roth

Uzun zamandır bakıcılığını yaptığı Sarah'ın (Rachel Pickup) ölmesiyle bir boşlukta kalan David kısmi felç geçiren John'a (Michael Cristofer) bakıcılık yapmaya başlayacaktır.

chronic-michael cristofer-tim roth
Chronic Michael Cristofer-Tim Roth

chronic-michael cristofer-tim roth
Chronic Michael Cristofer-Tim Roth

chronic-tim roth-sarah sutherland
Chronic Tim Roth-Sarah Sutherland

chronic-tim roth-nailea norvind
Chronic Tim Roth-Nailea Norvind

Kısa bir süre sonra ikilinin yakınlaşmasından işkillenen John'un ailesi ''cinsel taciz'' suçundan dava açacaklarını bakım evi yetkililerine ilettiklerinde David, hastasına bir hoşça kal bile diyemeden ondan uzaklaşmak zorunda kalacaktır. Eski bir hastası Isaac'in (Joe Santos) referansıyla bu kez de Marta (Robin Bartlett) adındaki bir hasta kadına bakıcılık yapmaya başlayan David aynı zamanda ayrıldığı eşi Laura (Nailea Norvind) ve kızı Nadia (Sarah Sutherland) ile de yakınlaşacaktır.

Meksikalı yazar, yönetmen ve yapımcı Michel Franco'nun 68. Cannes Film Festivali Award for Best Screenplay (En İyi Senaryo) ödüllü Chronic filmi harbiden de bir ''kronik vaka'' olmuş. Baştan sona çok kötü bir film. Bakmayın siz öyle aldığı ödüle falan bu senaryoya bırak en iyi senaryoyu, iyi bir senaryo demek bile cahilliktir. Kızına kanser sonuçlarını, ''Her şey yolundaymış,'' diye veren annenin kızından aldığı ''İyi o halde, bu ay sonu gelmem gerekmeyecek.'' şeklindeki yanıt Cannes'da en iyi senaryo ödülünü almasının da en büyük nedeni olabilir.

Ey Tim Roth efendi! ''Ne işin var senin bu rezil yapımda?'' Diye de sormadan edemiyor insan. Ha unutmadan müziksiz film olmaz. Pisagor'un dediği gibi; ''Bütün seslerin matematiği vardır. Bazı notalar yan yana gelince matematiğin bile hesaplayamadığı titreşimler etrafa yayar.'' Müziksiz film ağzıyla kuş tutsa film değildir gözümde nokta

Chronic (Kronik) Trailer