MUSTANG


mustang
Mustang

''Hayat biranda içinden çıkamadığımız bir ev fabrikası haline geldi.''

MUSTANG, Deniz Gamze Ergüven ve Alice Winocour'un senaristliğini birlikte yaptıkları ve yine Deniz Gamze Ergüven'in yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Lale rolüyle Güneş Nezihe Şensoy, Nur rolüyle Doğa Zeynep Doğuşlu, Ece rolüyle Elit İşcan, Selma rolüyle Tuğba Sunguroğlu, Sonay rolüyle İlayda Akdoğan, The Grandmother (Büyükanne) rolüyle Nihal Geyran Koldaş, Erol rolüyle Ayberk Pekcan, Dilek rolüyle Bahar Kerimoğlu, Yasin rolüyle Burak Yiğit, Osman rolüyle Erol Afşin, Aunt (Hala) Hanife rolüyle Suzanne Marrot, Aunt (Hala) Emine rolüyle Aynur Kömeçoğlu, The Great-Aunt (Büyük-Hala) rolüyle Şerife Kara, Osman's Father (Osman'ın Babası) rolüyle Serpil Reis, Osman's Mother (Osman'ın Annesi) rolüyle Rukiye Sarıahmet, Ekin's Father (Ekin'in Babası) rolüyle Kadir Çelebi ve Ekin's Mother (Ekin'in Annesi) rolüyle Müzeyyen Çelebi'nin yer aldığı 2015 Fransa-Almanya-Türkiye-Katar ortak yapımı dram filmidir.

mustang
Mustang

mustang
Mustang

Filmekimi kapsamında yer alan, MUSTANG; Kadınları kızlık zarından ibaret gören kadınlar ve erkeklerin hikayesi bu ve bu kadınlar ve erkekler arasında yaşamaya çalışan 5 küçük kız çocuğunun. Hayatı tanımaya çalışmalarının, karşı cinsle iletişim kurmalarının, renkli kartpostallarının bile namuslarını kirleteceği düşünülen, karanlık beyinlere mahkum 5 kız çocuğu.

mustang
Mustang

''Her şey göz açıp kapayana kadar değişti. Önce rahatlık ve birden her şey boka sardı.''

Anne ve babalarını neredeyse 10 yıl önce kaybetmiş 5 kız kardeş yobaz babaanne ve amcalarıyla yaşamak zorunda kalırlar hem de Trabzon'un köylerinden birinde. Kızlar okul arkadaşlarıyla eğlendiler diye namusları lekelenmiş kabul edilir mahalleli tarafından ve hemen babaanneye haber uçurulur. Önce babaanne döverek cezalarını verir oysa amcalarının verdiği ceza hepsinden daha acı olarak kazınacaktır beyinlerine. Büyük olan 3 kız kardeşe ''bakire'' raporu almaya hastaneye gidilecektir.

Kadınların sadece ama sadece bir seks objesi olarak görüldüğü, ev işlerini mutlaka yapması gerektiğinin kabul edildiği dünya koşullarında kızlar yaz tatilinin de gelmesiyle eğitime alınır. Evin kapıları kilitlenir ki dışarı çıkamasınlar, mahallenin kadınları onlara yemek yapmayı, evi temizlemeyi, dikiş nakışı yani sadece kendi dar dünyalarını öğretirler. Böylece onları kendi iğrenç hayatlarına hapsetmeye çalışırlar.

Ve sırayla görücüler gelmeye başlar. Her toplumda bir yük olarak kabul edilen kız çocukları başka erkeklere hizmet için bir mal gibi çeşme başına götürülür. Sıra evlerin camlarından kızları beğenecek damat adaylarına gelmiştir. Kızlardan biri sevdiği adamla evlenmek istediğini söyler ve istemediği bir adamla aynı yatağa girmekten kurtulur ancak diğeri için durum maalesef böyle ilerlemez. Ablası için gelen görücüyle onu görüştürürler ve o adamla evlendirirler.

Filmi izlerken bir babaannenin torunlarına böylesine çirkin bir şeyi nasıl yapabildiğini maalesef aklım almadı ama bu tip sığ beyinler çevremizde varlar. Travmanın travma üstüne yaşandığı filmde gelinle damadın gerdeğe girdikleri ilk anda kapıya dikilen aile büyüklerinden bahsedelim bir de.

Onlar için özel ve güzel olması gereken bu anlar bu pis insanlar tarafından iğrenç bir olaya dönüştürülüyor ve kapıda kanlı çarşaf bekleniyor. İnsanın aklından bin bir çeşit küfür sıralamak geçse de belinde silahlı kayınpeder gelinini alıp yeniden hastaneye kontrole götürüyor ve neyse ki kızın canı kurtuldu diyorsunuz içinizden.

Mustang'i izlerken ve tüm bunlar dünyada tam şu an bile yaşanırken sinirleriniz tek tek yerinden oynayacak, filmin her anında nefesiniz kesilecek ve o kızları o evden siz kurtarmak isteyeceksiniz. Dünyada erkekler kaç kadınla yattığıyla övünürken kadınların bu hale sokulmasına da lanetler edeceksiniz. Mustang, 1959'dan beri ilk defa Fransızca konuşulmayan tamamı Türkçe olarak Türkiye'de çekilen bir filmle Fransa'nın ''Yabancı Dilde En İyi Film'' Oscar adayı ve Deniz Gamze Ergüven'in ilk uzun metrajlı filmi.

MUSTANG Official Trailer


mustang
Mustang

Yazar Hakkında: Sinem Demirdöven, her çeşit hobiye dağılıp hiçbirinde profesyonelleşemeyen amatör fotoğrafçı ve yazar. Kendisine filmler, kitaplar ve hayvanlardan oluşan bir dünya kurup bol bol seyahat etmeyi seven bir gezgin.

Sinem Demirdöven'i Twitter'dan takip etmek isterseniz: @SinemDemirdoven