Büyük Hesaplaşma


heat
Heat

Alfredo James Pacino ve Robert Anthony De Niro Jr.
Al Pacino ve Robert De Niro..
Dünyanın sayılı oyuncularından...

Kariyerleri boyunca sadece tek bir sahnede karşılıklı oynadılar, ta ki 2008 yapımı Righteous Kill'e ( Orijinal Cinayetler ) kadar.

Onların isimleri yüzyılı aşkın sinema tarihinde bir kaç oyuncuyla beraber en üstte yer alıyor.

'Hangisi daha iyi oyuncu?' sorusunun cevabı elbette yok. İrlanda asıllı De Niro da İtalyan asıllı Pacino da metot oyunculuğun en önemli temsilcilerinden aynı zamanda.

Sinemayı uzaktan yakından takip eden herkesin unutamadığı filmlerde ikisi de defalarca en iyi performanslarını sergilediler. Unutulmayacak karakterlere hayat verdiler. Defalarca ödül kazandılar. Ama iki dev oyuncunun başarısı, onlarca ödülün, adaylığın ve bütün maddi başarıların ötesinde görülüyor. Yaptıkları işte hep en iyi olarak anılmanın ötesinde görülüyor. Bu sebeple onları bir arada görmek çoğu sinemasever için büyük bir zevk.

İlk buluşmaları: The Godfather 2
Alfredo'nun Michael Corleone'yi, De Niro'nun da Marlon Brando'yla özdeşleşen Don Vito Corleone'nin gençliğini canlandırdığı film, usta oyuncuların ortak sahneleri olmaması nedeniyle çoğu kişi için ilk buluşma sayılmasa da iki aktörün çoğu sahnesi unutulmazlar arasına girmişti.

Meşhur 'Kahve İçme Sahnesi' ve Heat ( Büyük Hesaplaşma )


heat kahve
Heat

Amerikan sinemasının en büyük ustalarından Michael Mann'in epik suç filminde Robert De Niro ve Al Pacino karşı saflarda yer alıyor.

heat
Heat

Biri polis diğeri ise suçluyu canlandırıyor. İlk gösterime girdiğinde iki oyuncunun karşılıklı oynadıkları 'kahve içme sahnesi' izleyenleri mest ettiği gibi en ünlü sahnelere de adını yazdırdı. Filmin sonlarına doğru gerçekleşen sahnede Al Pacino'nun canlandırdığı Vincent Hanna, Robert De Niro'nun canlandırdığı Neil McCauley'e ''Bir kahve içelim mi?'' diye soruyor. Bu sahneden gerçekleşen tüm diyaloglar filminin bir çok ögesi gibi kültleşir.

heat kahve icme sahnesi
Heat

90'ların en önemli filmlerinden kabul edilen Büyük Hesaplaşmanın son sahnesinde
iki oyuncuyu bir arada görmek isteyenleri 'beklenen sürpriz' niteliğinde dramatik bir son bekler.

Heat ( Büyük Hesaplaşma ) bir benzerini ancak rüyalarınızda görebileceğiniz dev bir oyuncu kadrosuna sahip.

heat
Heat

Başrolde sinemanın iki dev oyuncusunun olması için bile yeterli diyebilirsiniz ama film bununla da kalmıyor. Bu ikiliye eşlik eden Chris Shiherlis ( Val Kilmer ), Michael Cheritto
( Tom Sizemore ), Trejo ( Danny Trejo ), Nate ( John Voight ), Roger Van Zant
( William Fichtner ), Charlene Shiherlis ( Ashley Judd ), Justine Hanna ( Diane Venora ), Lauren Gustafson ( Natalie Portman ), Detective Casals ( Wes Studi ), Donald Breedan
( Dennis Haysbert ), Waingro ( Kevin Gage ), Alan Marciano ( Hank Azaria ) gibi birbirinden yetenekli oyuncular var.

heat
Heat

Kovalanan, ekibiyle birlikte büyük soygunlar gerçekleştiren usta bir hırsız olan, yıllarını hapishane parmaklıklarının arasında geçirmiş ve bir daha oraya geri dönmemeyi kafasına koymuş Neil McCauley'dir. Neil grubun babası rolünde ama kendi içinde yalnız bir karakter. En iyilerden sayılmasının sırrı, kendisini yakalamaya yönelik her hangi bir tehlikeyi hissettiğinde 30 saniye içinde her şeyi geride bırakıp kaçmasını engelleyecek hiçbir bağın oluşmasına izin vermemektedir. Kendisi gibi profesyonellerden oluşturduğu ekibiyle en zorlu işlerden bile başarıyla çıkabilmektedir.

heat
Heat

Kovalayan ise başarısız bir evliliğin içindeki inatçı ve akıllı polis dedektifi Vincent Hanna'dır. Dedektif Vincent Hanna bile Neil'i hayranlıkla izlemektedir. Onu yakalamak Vincent Hanna için bir saplantı haline gelmiştir, özel yaşamını bile bu uğurda feda etmeyi göze almıştır. İş yaşamı dışındaki zamanı Vincent'in kendi tanımı ile bir ''disaster zone ( felaket bölgesi )''. İki boşanma yaşamış, üçüncü evliliği ise büyük bir hızla uçuruma doğru gitmekte, üvey kızı Lauren gerçek babasının ilgisizliği yüzünden kafayı yemek üzeredir. Şimdi peşine düştüğü Neil'i yakalaması için belki de üçüncü evliliğini de feda etmek zorundadır.

heat
Heat

Bir parantez de Nate karakteri için açmak lazım. Arka planda kalıp Neil'i her şeyiyle yönlendiriyor. Adeta grubun gizli lideri ve mükemmel oyunculuk sergilemiş.

Çetenin son ve en büyük soygun planı, bu iki ezeli rakibi bir araya getirecektir. Michael Mann'in epik suç filminin tamamı gerçek mekanlarda çekilmiş. Ünlü sokak çatışması sahnesi bile Los Angeles'in en işlek caddesi trafiğe kapatılarak gerçekleştirilmiş. ( Tam 125 tane mekan kullanılmış )

heat
Heat

Heat ( Büyük Hesaplaşma ) suç filmlerinin klasiklerinden olup türe dair bugün bildiğimiz pek çok ezberi yarattı. Muhteşem bir oyuncu kadrosu ve durmak bilmeyen bir aksiyon, sürükleyicilik. İki efsane oyuncuya yakışan bir 160 dakika ve sonra da final. Temelde bir hırsız-polis hikayesi. İkisi de işlerinde uzman, ikisi de hayatta başka bir şey bilmiyor. Sorunlu ilişkiler, sırttan bıçaklamalar, planlar, oradan oraya sürüklenen insanlar. Kimin tarafında olduğunuza karar veremeyeceğiniz filmlerden. Sadece izleyip keyif almaya bakmak en doğrusu sanırım. Bu iki aktörü bu şekilde izlemek lazım. Sinema tarihinin her zaman bahsedilecek olanlarından.

Michael Mann ustaya bu filmi bu şekilde yönlendirdiği için ne kadar teşekkür etsek azdır. Sıradan bir konu ancak bu kadar mükemmel bir şekilde işlenebilirdi.

Sonuç olarak Heat ( Büyük Hesaplaşma ) bir başka...

heat
Heat

buyuk hesaplasma
Büyük Hesaplaşma

Heat'in senaryosunun bu denli sıradan olmasına karşılık filmin dahice işlenişi oyuncuların fevkalade performansıyla bütünleşip ortaya bir şaheser çıkartmış. Aksiyon sahneleri ve mükemmel görüntüleri ile her sinemaseverin izlemesi gereken, alanında bir numara müthiş bir eser. O kocaman caddede geçen çatışma sahnesinin gerçekçiliğini başka hiçbir filmde bulamazsınız.

Suç dünyasını en iyi yansıtan filmlerden biri...


heat
Heat

heat
Heat