Philadelphia


philadelphia
Philadelphia

İki kere Oscar Akademi En İyi Aktör Ödülü kazanmış Tom Hanks...

Philadelphia, 1993 ABD yapımı olup yönetmenliğini Jonathan Demme yapmıştır. Başrollerde Tom Hanks ve Denzel Washington yer alıyor.

1993 yılında 5 dalda Oscar'a aday gösterilen film, En İyi Erkek Oyuncu Tom Hanks, En İyi Orijinal Şarkı dallarında iki Oscar kazanmıştır.

philadelphia
Philadelphia

Tom Hanks filmleri denilince ona ilk Oscar'ını kazandıran Philadelphia filminin yeri başka olmalı.

philadelphia tom hanks
Philadelphia Tom Hanks

philadelphia tom hanks
Philadelphia Tom Hanks

philadelphia tom hanks
Philadelphia Tom Hanks

Tom Hanks'in gerçek çıkışı Philadelphia iledir. Çalıştığı firmasını ayrımcılık yaptıkları için dava eden AIDS'li bir gay avukatı canlandıran Tom Hanks, en iyilerden biri olmak için hem yeteneğinin hem de derinliğinin olduğunu kanıtladı. ( Filmdeki performansını daha gerçekçi yapmak için, yaklaşık olarak 16 kilo zayıfladı ve hasta görünmek için saçlarını inceleştirdi. ) People ile bir röportajında Lean Roze, Tom Hanks'in yeteneğini övdü: ''Her şeyin de ötesinde, Philadelphia'nın başarısı bir azizi değil de bir karakteri oynadığını bilen Hanks'e aittir ve performansı Oscar'ı hak ediyor.''

tom hanks antonio banderas
Philadelphia Tom Hanks Antonio Banderas

Tom Hanks ve Antonio Banderas gay rolünü oynayarak ( gays ) aslında eşcinsellere yönelik ayrımcılığı beyazperdeye yansıtmışlardır.

1980'lerin ABD'sinde AIDS salgınını konu alan bir drama filmidir. Kısmen Amerikalı avukat Geoffrey Bowers'in firması Baker&McKenzie'i, AIDS hastalığı nedeniyle kendisine ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle dava etmesi olayından ilham alan filmde; Eşcinsel ve işinde başarılı bir avukat olan Andrew Beckett'in ( Tom Hanks ) bir gün AIDS virüsü taşıdığı fark edilip, çok geçmeden çalıştığı hukuk bürosundaki işine de sudan bir sebepten dolayı son verilir. Kendisine nedeninin AIDS olduğunu açıklamamalarına rağmen Andrew Beckett, nedenin bu olduğundan emindir ve hukuk bürosuna dava açmaya karar verir. Böylece AIDS kurbanı bir insanın toplum içindeki yerini sorgulayan bir dava da başlamış olur.

philadelphia denzel washington
Philadelphia Denzel Washington

philadelphia tom hanks
Philadelphia Tom Hanks

philadelphia tom hanks denzel washington library
Philadelphia Tom Hanks Denzel Washington

Başvurduğu avukatlarca bir süre reddedildikten sonra, en sonunda kendisini savunması için serbest çalışan bir avukat olan Joe Miller'a ( Denzel Washington ) başvurur. Joe Miller ilk başta bu davayla ilgilenmekte isteksizdir; çünkü o bir homofobiktir ve Anrew'a karşı da ön yargılıdır. Önce kararsız kalan Joe Miller, Anrew Beckett sayesinde zamanla ön yargılarını aşmaya ve korkularını yenmeye başlar ve bu öneriyi kabul eder. Joe Miller davada konuyu eşcinsellere yönelik ayrımcılığa getirecek bu hukuk mücadelesinde ona yardımcı olacaktır.

Andrew Beckett adaletin yerini bulması gerektiğini düşünmektedir. Hayatı, gururu ve hakları için kıyasıya bir mücadeleye girmiştir ve adalet için savaşır.

philadelphia tom hanks denzel washington
Philadelphia Tom Hanks Denzel Washington

philadelphia tom hanks
Philadelphia Tom Hanks

Filmdeki en sarsıcı sahnelerden biri de, Anrew Beckett'in sevgilisi Miguel Alvarez'in
( Antonio Banderas ) kollarında hayatını kaybettiği sahnedir. Film, erkekler arası fiziksel yakınlaşmaya ( Miguel'in hastaneye koşarak gelip Andrew'i belli belirsiz öpmesi dışında ) neredeyse hiç bir yer vermeden, mesajını temelde aşk ve ayrımcılık üzerinden ileten en önemli eşcinsel konulu filmlerden biri olarak kabul edilir.

Film, müzikleriyle Oscar'ı kesinlikle hak etmiştir.

Bruce Springsteen - Streets of Philadelphia


İnsanların gündelik yaşamda sorgulamaları gereken birtakım ahlaki değerleri konu alan film ''Özgürlük Bildirgesi'' nin kabul edildiği kentin adını taşıyor.

Philadelphia filminde işittiğimiz, olağanüstü Maria Callas yorumuyla bizi bizden alan andrea operasının saygın lirik spinto tessituraaria music.. insanı beklemediği derecede duygulandırır, boğaz düğümletir, beyin uyuşturur bir melodidir. Maria Callas sesi sanki dinleyenin içinden çıkmaktadır.

Arya ile Filedelfiya filminde tanıştığımı söylemeliyim. Bu filmden sonra arya film arar oldum. Hiç sanmıyorum ki ne ben ne de bir başkası, filmde Tom Hanks tarafından canlandırılan Andrew Beckett kadar içten tanımlasın bu aryayı.

Şimdi sözü ona bırakıyorum...

Maria Callas - La Mamma Morta


Aryayı dinlemeyip yaşıyor ve her acı zerresini hissederek.. ve arya.. kan, göz yaşı, aşk ve yangın...

Kapanışı Philadelphia filminin unutulmaz repliği ile yapalım;

''Pekala bana iki yaşında bir çocuğa anlatır gibi anlat. Çünkü bu noktada benim kafamın almadığı bir şey var.''
Joe Miller