Schwarzfahrer ( Kaçak Yolcu )


schwarzfahrer
Schwarzfahrer

En İyi Kısa Film Akademi Ödülü ilk olarak 1974 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

1993 - Pepe Danquart / Black Rider / Schwarzfahrer ( Kaçak Yolcu )

Black Rider / Schwarzfahrer ( Kaçak Yolcu ), Academy Award for Best Live Action Short Film ( En İyi Kısa Film Akademi Ödülü ) nü; Best Short Film, Live Action ( En İyi Kısa Film, Canlı Aksiyon ) dalında kazanan 20. kısa filmdir.

schwarzfahrer
Schwarzfahrer

Black Rider / Schwarzfahrer Directed by ( yönetmen ) Written by ( yazar )

Pepe Danquart

Black Rider / Schwarzfahrer Produced by ( yapımcı )

Alberto Kitzler

Black Rider / Schwarzfahrer Cinematography ( sinematografi )

Ciro Cappellari

Black Rider / Schwarzfahrer starring

Old Woman ( Senta Moira )

Black Man ( Paul Outlaw )

Biker ( Stefan Merki )

schwarzfahrer
Schwarzfahrer

Black Rider'in konusu ise; Orijinal dili almanca olan film ırkçılığı konu almış. Uzun bir süre gerginlik yaratan konuşmalardan sonra, beklenmedik bir şekilde gerçekten çok zekice güldürü haline dönüştürülüyor.

schwarzfahrer
Schwarzfahrer

Film bir kelime oyunu ve ironi üzerine örülmüş, yabancılığı, yabancı düşmanlığını, toleransı ve sesiziliği konu eden çok güzel bir kısa filmSchwarzfahrer iki anlamı içinde barındırıyor ve bu şekilde filmin içeriğine de oldukça güzel uyuyor:
kaçak yolculuk eden ve siyah yolcu. Schwarzfahrer kelimesinin asıl karşılığı ise biletsiz / kaçak yolcu demek. Filmin ismi Black Rider olarak da biliniyor.
Toplu ulaşım araçlarına kaçak binenler için kullanılan bir kelime. Bu bakımdan filmin ismindeki bu zekice seçime hayran kalmamak elde değil.

Yer: Almanya. Dakikliğin, kontrolün ve düzenin memleketi. Bir büyük şehir tramvayı. herkes kendi derdinde. Giydiği etnik kıyafetlerle kendini belli eden bir yabancı. Belki Kenyalı, belki de Nijeryalı bilmiyoruz. Oldukça tipik bir Alman kadını gibi giyinmiş olan yaşlı kadın, onun yanına oturmasından hiç memnun değil. Bu memnuniyetsizliği dile getirirken bir tirad başlar ve olaylar gelişir.

''Terbiyesiz! Neden başka bir yere oturmuyorsun? Bir sürü boş yer var.'' diye başlıyor yaşlı kadın, bütün rahatsızlığı, tepişmeleri ve çekişmeleriyle beraber. ''Artık Taciz edilmeden tramvaya bile binemiyoruz. Madem sırtımızdan geçiniyorlar, bari biraz terbiyeli olsalar. Sanki geleneklerimize uyum sağlamak çok zormuş gibi.. Ne diye hepiniz buraya gelirsiniz ki? Yoksa birileri mi davet etti?'' diye devam ediyor. ''Biz bu günlere kendi başımıza geldik. Yan gelip yatan Kunta Kinte'lere ihtiyacımız yok. Zaten bir sürü işsizimiz var. Bir de bunların hepsi kaçak çalışıyor. Denetlesen nereye kadar! Hepsi de birbirine benziyor. En azından buraya gelmeden önce isimlerini değiştirmeleri istenmeli. Yoksa ipin ucu iyice kaçacak. Ayrıca leş gibi kokuyorsunuz! Ama bu yasak olan bir şey değil ki... Sanki Türkler ve İtalyanlar yetmiyormuş gibi' Bir de Afrika... Eskiden olsa öyle her isteyen gelemezdi. Benim Hans, hep şöyle derdi: ''Birini alırsan peşinden hepsi gelir. Bütün sülale.'' Tavşan gibi çoğalır bunlar, kimin  kiminle ne yaptığı belli değil. Aids'li olmalarına şaşırmamak lazım. Bunlardan asla kurtulamayız. Böyle devam ederse, yakında Türklerden, Polonyalılardan ve zencilerden geçilmez buralar. Bu gidişle hangi ülkede yaşadığımızı bile unuturuz.''

Bu sözler Black Rider / Schwarzfahrer ( Kaçak Yolcu ) kısa filminden kesitler...

black rider
Black Rider

black rider
Black Rider

Film boyunca yaşlı kadın siyahi yolcuyu ve diğer yabancıları aşağılayan sözler kullanıyor. Kötü koktuklarını, aptal olduklarını, sabıkalı olduklarını, Aids taşıdıklarını söylüyor. Sonra bakın başına neler geliyor?

''Çöküş'' ve ''Okuyucu'' dan sonra Pepe Danquart yorumuyla ırkçılık ve faşizm.

''Bu zenci az önce biletimi yedi.''
Old Woman ( Senta Moira )


black rider
Black Rider