Altıpatlar


six shooter
Six Shooter

En İyi Kısa Film Akademi Ödülü ilk olarak 1974 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

2004 - Martin McDonagh / Six Shooter ( Altıpatlar )

Six Shooter ( Altıpatlar ), Academy Award for Best Live Action Short Film
( En İyi Kısa Film Akademi Ödülü ) nü; Best Short Film, Live Action ( En İyi Kısa Film, Canlı Aksiyon ) dalında kazanan 32. kısa filmdir.

six shooter
Six Shooter

Six Shooter Directed by ( yönetmen ) Written by ( yazar )

Martin McDonagh

Six Shooter Cinematography ( sinematografi )

Baz Irvine

Six Shooter starring

Donnelly ( Brendan Gleeson )

Kid ( Ruaidhri Conroy )

Man ( David Wilmot )

Cashier ( Domhnall Gleeson )

Short Man ( David Pearse )

six shooter
Six Shooter

six shooter
Six Shooter

Six Shooter'in konusu ise;
Karısını kaybettiğini öğrenen Donnelly ( Brendan Gleeson ), İrlanda'ya gitmektedir. Trene biner ve kendisini, içinde küfürbaz bir ergen ile çocuklarını yeni kaybetmiş genç bir çiftin de olduğu bir vagonda bulur. Bu yolculuk tuhaf olduğu kadar son derece trajikomik olaylara da gebedir.

Martin McDonagh'ın ilk yönetmenlik denemesi olmasına rağmen başarılı prodüksiyonu ve oyuncu yönetimiyle dikkat çeken Six Shooter, çok başarılı bir kara mizah örneği.

Tagline'ında belirttiği gibi ''a black and bloody irish comedy'' kısa bir filmden beklenmeyecek profesyonellikte çekilmiş.

Başroldeki Donnelly karakterine can veren Brendan Gleeson'un oğlunun, kompartman arasında yiyecek içecek satan miskin büfecinin oluşu da ilginç bir durum. İçinde orijinal kan bağının bulunduğu kompakt bir ekiple muazzam bir kısa film yaratmışlar.

six shooter
Six Shooter

six shooter
Six Shooter

Dikkat! Spoiler İçerir

''Bak şu içine rüzgar kaçan inek hikayesini dinleyecen mi? Yoktur bunun gibisi...''
Esas dalga, olayın sahiden olması. Akıllara zarar ziyan.
Benim yaş yedi. Sığır festivaline gitmiştim. Tüm büyük başlar etrafta. Ne de olsa sığır festivalindeyiz. Aralarından bir tane ineğin içine hava kaçmış. Olayın teknik bir ismi var da, hiç bilemeyeceğim şimdi! Neyse ne. Bu inek deli gibi genişlemeye başladı mı! Balon gibi şişiyor namussuz. Ve harbi riski büyük. Çünkü ölebilirler yani. Herkes mal gibi bakıyordu. Sonra şu bastı bacak, tıfıl ağabey geldi. Geçiyormuş da uğramış gibiydi. Hacı birden tornavidayı çıkardı...
Ve ağılın içine dalıverdi. Oradakiler ''Ha, siktir!'' çekiyorlar bu sıra. Cüce amcam, ineğe eşşek gibi delikler açmaya başladı. İneği böyle bıçaklayınca bizim suratlar ekşisi tabii. Ama sonra inek normale dönmeye başladı. İneğin içine hava kaçtığında böyle yapılırmış. camışı bıçaklayacakmışın. Herkes, cesaretinden ötürü kısa amcayı bir posta alkışladı. Ama sonra bize inekleri nasıl iyi bildiği konusunda nutuk çekti.
Sonra dedi ki: ''İnekten çıkan bu gaz evinizdeki fırından çıkanın aynısı.'' Herkes aynı anda ''Siktir''i bastı tabii. Ama kısa amcam diretti ve gazı tutuşturdu. Bir alev topu ineğin üzerinde yanmaya başlamıştı. Hepimiz çok etkilenip bir posta daha alkışladık amcayı. Ama sonra gaz içeri falan mı kaçtıysa artık, inek patladı. Boktan hayatımdaki en güzel gündü o ineğin patladığı gün...