Toyland ( Oyuncaklar Ülkesi )


spielzeugland
Spielzeugland

En İyi Kısa Film Akademi Ödülü ilk olarak 1974 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

2008 - Jochen Alexander Freydank / Spielzeugland / Toyland ( Oyuncaklar Ülkesi )

Spielzeugland / Toyland ( Oyuncaklar Ülkesi ), Academy Award for Best Live Action Short Film ( En İyi Kısa Film Akademi Ödülü ) nü; Best Short Film, Live Action ( En İyi Kısa Film, Canlı Aksiyon ) dalında kazanan 35. kısa filmdir.

spielzeugland
Spielzeugland

spielzeugland
Spielzeugland

Spielzeugland Directed by ( yönetmen )

Jochen Alexander Freydank

Spielzeugland Written by ( yazar )

Jochen Alexander Freydank

Johann A. Bunners

Spielzeugland Produced by ( yapımcı )

Jochen Alexander Freydank

Christoph Cico Nicolaisen

Spielzeugland Cinematography ( sinematografi )

Christoph Cico Nicolaisen

Spielzeugland Music by

Ingo Ludwig Frenzel

Spielzeugland starring

Marianne Meissner ( Julia Jager )

Heinrich Meissner ( Cedrid Eich )

David Silberstein ( Tamay Bulut Özvatan )

Herr Silberstein ( Torsten Michaelis )

Frau Silberstein ( Claudia Hübschmann )

spielzeugland
Spielzeugland

spielzeugland
Spielzeugland

Spielzeugland'in konusu ise; 1942 yılında geçen, bir Alman ve Yahudi çocuğun kısa hikayesini anlatıyor. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Alman Meissners ailesi ve Yahudi olan Silbersteins ailesi komşulardır. Çocukları birlikte piyano dersleri almakta ve savaş yıllarında hayata tutunmaya çalışmaktadırlar. Heinrich ( Cedric Eich ) ve David Silberstein ( Tamay Bulut Özvatan ) birbirlerine hiç ayrılmayacaklarına dair yemin ederler. Silbersteins ailesi toplama kampına götürülecektir. Heinrich, annesine onların nereye götürüleceğini sorar. Annesi de bir hikaye kurar ve Heinrich'e onların Spielzeugland'a yani Oyuncaklar Ülkesi'ne götürüleceklerini söyler. Heinrich, ne pahasına olursa olsun arkadaşıyla birlikte 'Oyuncaklar Ülkesi'ne gitmeyi kafasına koyar; ''Hem zaten neden o gidemiyormuş ki, onun da oyuncakları görmeye, onlarla oynamaya hakkı var..'' Ama annesi şiddetle gitmesine karşı çıkar.

cedric eich
Spielzeugland

cedric eich
Spielzeugland

Bir kış sabahı oğlu Heinrcih'i uyandırmak için yatağına giden annesi onu yatağında bulamaz ve aramak için telaşlı bir şekilde sokağa atar kendisini. Bu arada apartmandan inerken de alt komşularının kapılarının aralık olduğunu görür. İçerideki eşyalar kırık dökük ve dağınık bir haldedir. Komşuları gitmiştir. Marianne için işin en acı veren yanı ise oğlunun da onlarla gitmiş olabileceğidir...

spielzeugland
Spielzeugland

Spielzeugland / Toyland ( Oyuncaklar Ülkesi ) ile David Silberstein'i oynayan küçük oyuncu Tamay Bulut Özvatan Oscar Ödülünü kazanan ilk Türk olmuştur.

İnsanoğlunun kör ve bencil gözlerini yine bir Nazi subayının ağzından o daha ne söylediğinin farkında olmadan duymak, asıl ironi burada yatıyor galiba.

''Ne güzel bir çocuk böyle, tıpkı annesine benziyor.''

Savaşın bir adı yok, ırkçılığın da. Çocuk bakışlarında hiçbirinin manası yok. David'in babası Herr Silberstein'in ( Torsten Michaelis ) kafasından yara alması karşılığında Heinrich'e söylediği o çocukça hikaye, Heinrich'in o naif bakışlarının ne gibi sorular getireceğinin bir kanıtı.

toyland
Toyland

Herr Silberstein: ''Heinrich? Evladım. Acaba bir sır saklayabilir misin? Alt katta köşede bir gergedanla çarpıştım.''
Heinrich Meissner: ''Gerçek bir gergedanla mı? Öyleyse bende sana kendi sırrımı açıklayayım. Sizinle 'Oyuncaklar Ülkesi'ne geleceğim.. Annem izin vermese bile...''

oyuncaklar ulkesi
Oyuncaklar Ülkesi

Gestepo ( Alman Gizli Servisi ) ile çevrili bir evren


Yıldızsız gezme sonucunda hakaret duymanın, Yahudi karşıtlığı söylemler karşısında yutkunarak sokaklarda gezmenin ve de Yahudi olmanın getirdiği ''suç'' duygusu Spielzeugland / Toyland kadrosunda yer alan oyuncuların yüzlerinde farklı bir duruş kazanıyor.

Bir avuntu cümlesinden çok, Nazi Almanya'sında bir aile ve komşularının tanıklık ettiği trajedinin çocukça gözüken ama o gerçekliğin altında sinsi noktalarıyla yatan Almanca soğuk bir replik: Spielzeugland!


toyland
Toyland