Malcolm Little, Hacı Malik el-Şahbaz, El-Hajj Shabazz


malcolm x
Malcolm X

Malcolm Little, Hacı Malik el-Şahbaz, El-Hajj Shabazz. ABD'li siyaset adamı, siyah hakları savunucusu olan Malcolm X'in filmi içerisindeki repliklere göz atalım.

malcolm x replikleri
Malcolm X

malcolm x replikleri
Malcolm X
Sevgili kardeşlerim. Buraya size, beyaz adama meydan okuduğumu söylemeye geldim. Beyaz adamı, dünyadaki en büyük katil olmakla suçluyorum! Beyaz adamı, dünyadaki en büyük köle tüccarı olmakla suçluyorum! Bu dünyada beyaz adamın gittiği hiçbir yerde barış ve huzur görülmemiştir. Gittiği her yeri cehenneme çevirdi. Gittiği her yere yıkım götürdü. Onu bu yüzden suçluyorum. Onu, dünyadaki en büyük insan taciri olmakla suçluyorum! Onu, dünyadaki en büyük katil olmakla suçluyorum! Bu dünyadaki en büyük hırsız ve zalim olmakla suçluyorum! Beyaz adamı dünyadaki en büyük hain olmakla suçluyorum! Dünyadaki en büyük sarhoş ve pislik olmakla! Suçlamaları reddedemez. Suçunu inkar edemez! Bu suçların kanıtlarıyla yaşıyoruz! Siz de, ben de kanıtız. Siz Amerikalı değil Amerika'nın kurbanlarısınız! Buraya gelmek sizin seçiminiz değildi. Siz, siyah adam ve beyaz kadınlar, ''Bizi alın da Amerika'yı birlikte inşa edelim.'' demediniz. Size, ''Zenci, gemiye bin seni Amerika'nın inşası için götüreceğim.'' denildi. burada doğmak sizi bir Amerikalı yapmaz. Ben Amerikalı değilim. Siz Amerikalı değilsiniz. Siz Amerika'nın kurbanı olan, 22 milyon siyah insandan birisiniz. Siz ve ben, biz hiç demokrasi görmedik. Georgia'da ki pamuk tarlalarında demokrasi görmedik. Burada demokrasi yok. Hiç demokrasi görmedik! Tüm gördüğümüz ikiyüzlülük! Biz bir Amerikan rüyası görmüyoruz. Yalnızca Amerikan kabusunu yaşıyoruz.
Malcolm'u dinleyen kalabalık:
Malcolm'u seviyoruz!
Malcolm'u seviyoruz!

malcom little
Malcolm Little

Benim için ölümün kendisinden daha acı verici olan şey, ihanetti. Ölümü anlayabiliyordum ama ihaneti anlayamıyordum.

malcolm x
Malcolm X

Çocukken o kadar fakirdik ki ''satılık değil''i bir marka zannederdim.

malcolm x
Malcolm X

Ben özeldim yani sınıftaki tek renkli çocuk. Maskot gibi bir şey oldum, pembe bir fino gibi. Aslında, bana o kadar çok zenci deniyordu ki yanlış olduğunu bile düşünmedim. Onu adım sandım. Orada yokmuşum gibi davranıyorlardı sanki soy ağacı bilinen bir at ya da köpekmişim gibi. Görünmezmişim gibi.

malcolm x
Malcolm X

el hac malik
El-Hac Malik

el sahbaz
El-Şahbaz

haci malik el sahbaz
Hacı Malik el-Şahbaz

Asla ölümden korkmayan adamı didikleme.

We want justice. ( Adalet istiyoruz. )

Bazen Bayan Little, dürüstlük tek kibarlık olduğunu düşünürüm.

Bir insan, aklındakileri söyleyecek cesareti olmadığında korkar.

-Buradan, filmlerdeki gibi kurtulamazsın. Çıksan bile hala hapishanedesin.
-Evet, yalan söylemiyorsun.

İnsan ünüyle yaşar.

Üretici olmalıyız, kendi kaderimizin efendisi olmalıyız.

-Not alayım.
-Hiçbir şeyi asla yazma. Buraya dosyala. Benim gibi. Kağıt bulamazlarsa, asla delilleri olmaz.

-Hepimiz seni seviyoruz, biliyorsun. Ama sen zencisin ve avukatlık zenciler için gerçekçi bir hedef değildir.
-Ama neden Bay Ostrowski? Sınıfta en yüksek notları alan benim. Sınıf başkanı seçildim. Avukat olmak istiyorum.
-Olabileceğin bir şeyi hayal etmeni istiyorum. Ellerini iyi kullanıyorsun bir şeyler yapabiliyorsun. İnsanlar sana iş verir. Ben verirdim. Neden marangoz olmuyorsun? Bu renkli bir için, iyi bir iş. Baban marangoz değil miydi? İsa bir marangozdu. Senin gibi insanlar, kişi olarak iyi. Gerçekten başarılısın. Ama dediğimiz gibi ''Hiçbir şey, başarı kadar başarılı değildir.''

Okurum, çalışırım. Çünkü siyah insanın, kendine saygı duyması gerekiyor. Vücuduna ve aklına saygı duy. Beyaz adamın zehrini almaktan vazgeç. Sigaralarını, uyuşturucusunu, içkisini, kadınlarını, domuzlarını.

-Vücut kutsal bir tapınaktır. Saflaştırılmalıdır.
-Beyaz adamın zehrine dokunmayacağım. Uyuşturucularına, içkisine, domuzlarına ve kadınlarına.
-Müslüman hep doğru olmalıdır. Önde giden bir örnek. Böylece karanlıktakiler ışığın gücünü görür.
-Zina yapmayacağım. Ahlaksızlık yapmayacağım, ahlaksızlık yapmayacağım, yalan söylemeyeceğim ve çalmayacağım.
-Ama İslam'ın anahtarı itaattir. Bu yüzden günde beş defa Mekke'ye döneriz, diz çöküp boyun eğeriz.
-Bunu yapamam Kardeş Baines.
-Kaybolup yolu bulan diz çökmeli. Suçu kabul etmek için kaybolup yolu bulan diz çökmeli. Suçu kabul etmek için Allah'tan af dilemek için. Bu, dünyanın en zor işidir. En zoru ve en muhteşemi.
-Allah'a ne diyeceğimi bilmiyorum.
-Daha önce hiç diz çöktün mü Malcolm?
-Evet, birinin evini soymak için kilidi açarken.
-Allah'a bunu söyle. Günah için yerlerde sürünüyorsun da ruhunu kurtarmak için yapamaz mısın? Kilidi aç Malcolm. Aç onu.

İslam, Amerika'da ki Zenci diye çağırılanların sorunlarına ve ihtiyaçlarına hitap eden tek dindir. İslam, suç ve uyuşturucudan tek çıkıştır. İşsizlik, fahişelik, alkol, kumar, zina, ahlaksızlık...

Eğer Allah'a doğru bir adıma atarsan O sana doğru iki adım atar.

Amerika'da ki Zenci denilenler gerçek bir Amerikan vatandaşı olsalardı bir ırk sorunumuz olmazdı! Özgürlük bildirgesi gerçek olsaydı, bir ırk sorunumuz olmazdı! Bildirgenin, 13 üncü, 14 üncü ve 15 inci madde değişiklikleri gerçek olsaydı bir ırk sorunumuz olmazdı! Yüksek Mahkeme'nin ırk ayırımının kaldırılması kararı gerçek olsaydı bir ırk sorunumuz olmazdı! Görüyorsunuz işte! Bunların hepsi ikiyüzlülük!

Dünyadaki tüm topluluklar içindeki en tehlikeli oluşum kaybedecek bir şeyi olmayan insandır.

malcolm x
Malcolm X

Büyük bir adamın işleri kişisel zayıflıklarından üstündür.

Babam şöyle derdi güneş yükseldiğinde, horozu susturamazsın.

''Baba'' olmak çocuklarınıza bakmak demektir. Baba olmak budur. ''Baba'' olmak, bebeği olmak değildir. Herkesin bebeği olur. Bu seni baba yapmaz. Herkes çıkıp bir kadın bulabilir. Ama herkes o kadına bakamaz. Bunun için başka bir kelime var. Buna sorumluluk deniliyor.

Yeni bir ulusun inşası kadınla başlar. Çünkü anne, çocuğun ilk öğretmenidir. Onun çocuğa verdiği mesajı, çocuk dünyaya verir. Buna çok dikkat etmeliyiz.

''Siyahların'' gördüğü en iyi örgüttük ama ''Zenciler'' yıktı.

malcolm x
Malcolm X

Malcolm Kardeş'in dediği gibi ''Bu dünyada insan olma hakkımızı istiyoruz. İnsanoğlu olmayı bir insanoğlunun haklarını almayı, bize insan olarak saygı duyulmasını bu toplulukta bu dünyada bugün bunu gerçekleştirmekte kararlıyız. Mümkün olan her şekilde!''

Eğer uğrunda ölmeye hazır değilseniz, ''özgürlük'' kelimesini lügatınızdan çıkarın.

Özgürlüğe inanan bir dine inanıyorum. Halkım için mücadele etmeyi men eden bir dini kabul etmek zorunda olsaydım o dinin canı cehenneme derdim.

Kimse sana özgürlük veremez. Kimse sana eşitlik veya adalet ya da başka bir şey veremez. Eğer adamsan, sen alırsın.

malcolm x replikleri
Malcolm X Replikleri

Yaşam, tüm insanlar için özgürlük ve mutluluk demektir.

''Burada İbrahim'in, Muhammed'in ve kutsal kitapların, büyük Peygamberlerin eski vatanında gördüğüm kardeşlik ve misafirperverlik hiçbir yerde yok. Bugün binlerce insanla birlikte kutsal şehir Mekke'de Tanrı'nın büyüklüğünü ilan ettim. ihram giysilerini giyip, Kabe'nin çevresinde yedi tur attım. Zem zem kuyusundan su içtim. Arafat Dağı'nda Allah'a dua ettim. Yaratıcının karşısında dururken kendimi ilk defa, tam bir insan olarak hissettim. Şimdi duyacakların seni şaşırtacak ama mavi gözlü, sarı saçlı ve derisi beyazdan bile dost Müslümanlarla , aynı kaptan yemek yedim aynı tastan su içtim ve aynı Tanrı'ya dua ettim. Hepimiz kardeşiz, gerçekten her renkten ve ırktan, aynı Tanrı'ya ve insanlığa inanan insanlar. Bu kutsal topraklardaki her saat Amerika'da olanları ruhani açıdan daha iyi anlamamı sağlıyor. Amerikalı zenciler, ırkçı düşmanlığı için asla suçlanamaz. Yalnızca 400 yıllık eziyet ve ayrıma tepki veriyorlar. Ama Amerika'da ki ırklar, bu intihar yolundan elbet çıkacak. Genç kuşağın, duvardaki yazıyı göreceğine inanıyorum. Ve çoğu, doğrunun ruhani yoluna dönmek isteyecek. Bu, ırkçılığın bizi getirdiği yerden kurtarmak için, tek yolumuz. Daha önce hapisteyken, gerçek, gelip beni kör etmişti. Tekrar aynısı oluyor. Geçmişte, tüm beyaz insanları, aynı kefeye koydum. Bu genellemeler, bunu hak etmeyen bazı beyaz insanların zararına oldu. Yaşadığım bu ruhani yeniden doğuşun sonucu olarak bu kutsal yolda, kutsal Mekke Şehri'nde artık bütün beyazları, aynı kefeye koymamak gerektiğini düşünüyorum. Artık, suçu kanıtlanmamış insanları incitmemek için çok dikkatli olacağım. Ben ırkçı değilim. Irkçılıkla ilgili hiçbir yolla ilgim yok. Tüm dürüstlüğüm ve içtenliğimle özgürlük, adalet ve eşitlik dışında bir şey istemediğim söylenebilir. Yaşam, tüm insanlar için özgürlük ve mutluluk demektir. En büyük endişem, ait olduğum grupla ilgili. Biz de diğer birçokları gibi en temel haklarımızdan yoksunuz. Ama İslam'ın gerçek uygulamasının, tüm Amerikalıların kalplerindeki ve ruhlarındaki, ırkçılığı söndürebileceğine inanıyorum. Eğer ışık getirirken ölürsem bu hastalığı yok edecek, anlamlı bir gerçeği ortaya çıkarmışsam o zaman tüm şükranlarım Allah'a. Tüm dünyaların efendisine.
Sadece hatalar benimdir. Lütfen, çocuklara sevgilerimi ilet. Seni seviyorum canım. İçtenlikle, El-Hac Malik El-Şahbaz Malcolm X.''

malcolm x replikleri
Malcolm X

malcolm x replikleri
Malcolm X

malcolm x replikleri
Malcolm X

malcolm x
Malcolm X

malcolm x muhammed ali
Malcolm X - Muhammed Ali