Bela


borgman
Borgman

''Ve onlar rütbelerini yükseltmek için yeryüzüne indiler.''

Borgman (Bela), Alex van Warmardam'ın yazıp yönettiği, kadrosunda: Camiel Borgman rolüyle Jan Bijvoet, Marina rolüyle Hadewych Minis, Richard rolüyle Jeroen Perceval, Ludwig rolüyle Alex van Warmerdam, Pascal rolüyle Tom Dewispelaere, Stine rolüyle Sara Hjort Ditlevsen, Isolde rolüyle Elve Lijbaart, Rebecca rolüyle Dirkje van der Pijl, Leo rolüyle Pieter-Bas de Waard, Ilonka rolüyle Eva van de Wijdeven, Brenda rolüyle Annet Malherbe, Gardener (Bahçıvan) rolüyle Gene Bervoets, Gardener's Wife (Bahçıvanın Karısı) rolüyle Ariane Schluter, Arthur Stornebrink rolüyle Mike Weerts, Priest (Rahip) rolüyle Pierre Bokma, Acolyte (Rahip yardımcısı) rolüyle Mees van Warmerdam ve Doctor (Doktor) Baumgarten rolüyle Reinier Bulder'in yer aldığı 2013 Hollanda yapımı gerilim filmidir.

borgman
Borgman

borgman
Borgman

Filmin açılış sahnesinde önce baş aşağı duran ve daha sonra ters dönerek normal halini alan BORGMAN yazısı ile karşılaşıyoruz.

borgman
BORGMAN

borgman alex van warmerdam
BORGMAN ALEX VAN WARMERDAM

Cross of St. Peter veya Petrine Cross (St. Peter Haçı) denilen ters haç işareti, sıklıkla satanizm ile ilişkilendirilmiştir. Yaygın bir Hristiyanlık karşıtı sembolü olarak bilinir.

cross of st peter
Cross of St. Peter-Petrine Cross

''Tuhaf ve sıra dışı insanlarla değil de, normal, her gün süpermarkette görebileceğiniz insanlar aracılığıyla şeytani olanı göstermek istedim.''

Toprağın altında yaşayan, saçı sakalı birbirine karışmış, toplumun süpürdüğü evsiz bir adam olan Camiel Borgman (Jan Bijvoet), bir rahibin önderlik ettiği eli silahlı üç kişi tarafından yer altındaki sığınağında bir baskın yer. Toprağın altında insanlıktan uzak bir ritüelde yaşadığı gizli evin yabancılar tarafından keşfedilmesi sonrasında kendisi gibi ormanda saklanan arkadaşlarını 'uyandırıp' kendini Hollanda banliyölerine atar.

borgman
Borgman

camiel borgman jan bijvoet
Camiel Borgman Jan Bijvoet

borgman
Borgman

Toprağın altında yaşadığı evinde toza bürünmüş, kirlenmiş, mahvolmuş durumda olan Camiel Borgman, rastgele kapıları çalıp ev sahiplerinden yıkanmak (arınmak) için izin istiyor fakat uğradığı ilk evden eli boş dönüyor. Daha sonra kapısını çaldığı evde ise evin erkeği Richard (Jeroen Perceval), Borgman'a yardım etmiyor; onu dövüp uzaklaştırmaya çalışıyor. Evin kadını Marina (Hadewych Minis) ise şeytan tüyünden etkilenmiş bir bireyin ruh haliyle, gizlice Borgman'a yardım elini uzatıyor ve içeri girmesine izin veriyor.

borgman hadewych minis
Borgman Hadewych Minis

camiel borgman jan bijvoet
Camiel Borgman Jan Bijvoet

camiel borgman jan bijvoet
Camiel Borgman Jan Bijvoet

Şeytanı Ağırlamak


Camiel Borgman'ın kapısını çaldığı ve kendini bir şekilde kabul ettirmeyi başardığı bu ev; üst sınıfa mensup, toplumla entegrasyon sürecini tamamlayıp toplumu şekillendirme sürecine başlamış bir ailenin yaşadığı bir yer.

Yerleştiği evde, hali vakti fazlasıyla yerinde olan, Isolde (Elve Lijbaart) ve Rebecca (Dirkje van der Pijl) adında iki kızları, Leo (Pieter-Bas de Waard) adlı erkek çocuğu ve hizmetçileri Stine (Sara Hjort Ditlevsen) ile mutlu bir üst tabaka aile portresi çizen Richard ve Marina yaşamaktadır.

Camiel Borgman adındaki adam bu ailenin içerisine hiçte beklenmeyen bir şekilde dahil olmuştur. Lakin Borgman'ın bu noktadan sonra evden ayrılmaya pek niyeti yoktur. Borgman'ın gelişiyle ev yaşantısında büyük değişimler başlayacaktır.

camiel borgman jan bijvoet
Camiel Borgman Jan Bijvoet

borgman hadewych minis
Borgman Hadewych Minis

Marina'nın gün geçtikçe daha çok bağlandığı Borgman, arkadaşlarının da yardımıyla alışılmadık yöntemlerle düzenin parçası olan her şeyi ele geçirmeyi başararak olağandışı bir sistem kuracaktır. 

borgman bela
Borgman-Bela

borgman bela
Borgman-Bela

Camiel Borgman: Isolde ağlıyordu. Kötü bir rüya görmüş. Korkuyordu ama şimdi sorun yok.
Marina: Burada olmaman gerek. Bunu ciddiye almanı istiyorum!
Camiel Borgman: Ağlıyordu. Ağlama sesi duyarsam gelip bakarım.

borgman sara hjort ditlevsen
Borgman Sara Hjort Ditlevsen

borgman tom dewispelaere sara hjort ditlevsen
Borgman Tom Dewispelaere-Sara Hjort Ditlevsen


borgman jan bijvoet hadewych minis
Borgman Jan Bijvoet-Hadewych Minis

Borgman'ın üzerinde taşıdığı efsun, Marina ile başlıyor ve evdeki diğer herkesi bir bir tesiri altına alıyor. Borgman ve ekibiyle bir münasebete girişen herkes bu efsundan etkileniyor ve gardını düşürüveriyor. Bir noktadan sonra Borgman'dan kurtulmak artık ihtimal dahilinde bile olmuyor.

borgman jeroen perceval
Borgman Jeroen Perceval

borgman jeroen perceval hadewych minis
Borgman Jeroen Perceval Hadewych Minis

borgman hadewych minis
Borgman Hadewych Minis

borgman hadewych minis jeroen perceval
Borgman Hadewych Minis-Jeroen Perceval

borgman hadewych minis jeroen perceval
Borgman Hadewych Minis-Jeroen Perceval

borgman eva van de wijdeven annet malherbe
Borgman Eva van de Wijdeven-Annet Malherbe

borgman elve lijbaart
Borgman Elve Lijbaart

''Sıkıldım oyun oynamak istiyorum.''
Camiel Borgman ( Jan Bijvoet )

hadewych minis camiel borgman
Hadewych Minis-Camiel Borgman

borgman bela
Borgman-Bela

borgman tom dewispelaere alex van warmerdam eva van de wijdeven
Borgman Tom Dewispelaere-Alex van Warmerdam-Eva van de Wijdeven

borgman alex van warmerdam eva van de wijdeven tom dewispelaere
Borgman Alex van Warmerdam-Eva van de Wijdeven-Tom Dewispelaere

borgman bela
Borgman-Bela

borgman hadewych minis
Borgman Hadewych Minis

borgman hadewych minis jan bijvoet
Borgman Hadewych Minis-Jan Bijvoet

borgman bela
Borgman-Bela

Karabasan


Karabasan; Türk halk kültüründe Kabus ve buna neden olan varlık. Karabasma (Garabasma) da denir. Genel anlamda insanların kötü şeyler görmesi demektir. Korkulu rüyalardır. Ağırbasma ifadesi de kullanılır. Karabasanlara kötü ruhların veya cinlerin neden olduğuna inanılır. Bu ruhlar bazen ölümcül olabilmektedir. Bazen uykuda ölen insanların bu varlıkların öfkeleri dolayısıyla öldükleri düşünülür. Karabasmak fiili ile kullanıldığında kabus görmek veya bu nedenle hastalanmak manası verir.

Karabasanların günümüzde bilimsel olarak 'uyku felci' diye tabir edilen durumla örtüştüğü görülmektedir.

Kaynak: Vikipedi

Ve Borgman bu eve yavaş yavaş bir kabus gibi çöküyor.

borgman
Borgman

borgman
Borgman

borgman
Borgman

borgman
Borgman

Sıra dışı konu ve atmosferleriyle Alex van Warmerdam'ın yazıp yönettiği Borgman (Bela) son zamanlarda görebileceğiniz en ilginç ve ardından en fazla iz bırakan filmlerden biri. Gerçeküstü, baştan çıkarıcı, ürpertici ve kara komediye teğet geçen bir gerilim filmi.. Bu 'insani' canavar, bir gün kapınızı çalarsa diye çok korkacaksınız. Öte yandan dünya sinemasına düşkün birileri müstesna bir film arıyorlarsa, Bela'yı bulduklarına sevinebilirler.


borgman
Borgman

borgman
Borgman

borgman
Borgman

borgman
Borgman

Dikkat! Spoiler İçerir

Borgman = Borg (Kurtaran) ve Man (Adam)

Kurtaran adam Hristiyanlıkta (Savior) İsa'dır.

Filmde sadece ana karakter değil herkesin ismi karakterine uygun seçilmiş.

Ters Haç gibi filmin açılış sahnesindeki BORGMAN yazısının da ters olması; Camiel Borgman'ın kurtarıcı değil, tam tersi olduğuna işaret ediyor.

Filmin sonunda istediklerini başarmış, Adem ve Havva'yı cennetten kovmuş ve onların çocuklarını yani tüm insanlığı da yanlarına alarak, yeni avlar için yola koyuluyorlar.

Hikayeleriyle, melekleriyle, şarapla, yumurtayla, Cennet Bahçesi ile uzun lafın kısası her şeyiyle Alex van Warmerdam bu film için kafa yormamış resmen o kafayı patlatmış ;) şimdiden bir sonraki filmini merakla bekliyorum.

borgman alex van warmerdam tom dewispelaere
Borgman Alex van Warmerdam-Tom Dewispelaere

borgman
Borgman