Tim Winton's The Turning


the turning-donus
The Turning-Dönüş

''Çünkü geri dönmeyi ummuyorum. Çünkü umut etmiyorum. Çünkü dönmeyi ummuyorum. onları aşağı doğru dönen sisin içinde bıraktım. Artık orada yüzler yoktu, merdiven çok karanlıktı, nemli, pürüzlü ,tıpkı yaşlı bir adamın ağzından akan bir salya gibi, düzeltilemez. Ya da yaşlı bir köpekbalığının tırtıklı boğazı gibi. Bu adamın yeteneklerine ve o adamın olanaklarına imrenerek, artık daha fazla çabalamayacağım, bu tür şeylere karşı mücadele etmeyeceğim. Çünkü biliyorum vakit her zaman vakittir. Ve mekan her zaman sadece mekandır. Ve bu tür meseleleri kendi kendime unutmak için, dua ediyorum. Çok fazla tartıştım, çok fazla açıklama yaptım. Çünkü bu kanatlar artık uçamayacak kanatlar, sadece havayı döven yelpazeler, şuanda oldukça azalan ve kuruyan havayı, iradeden daha az ve daha kuru. Bize önemsemeyi ve önemsememeyi öğret. Bize uslu durmayı öğret. Ben geri dönmeyi ummuyorum. Umut etmiyorum. Ben geri dönmeyi ummuyorum.''

the turning
The Turning

The Turning (Dönüş): 18 farklı yönetmenin, yönetmenliğini üstlendiği 2013 Avustralya yapımı dram filmidir.

the turning
The Turning

donus
Dönüş

Marieka Walsh, senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı, T.S. Eliot'ın 1930 tarihli uzun şiirinden alıntılar yapılmış ''Ash Wednesday (Kutlu Çarşamba)'' adlı animasyon bölümüyle prolog ve epilogu oluşturmuş.

( narrator / anlatan ) / Colin Friels

the turning-ash wednesday
The Turning-Ash Wednesday

1. Bölüm Big World: Senaristliğini ve yönetmenliğini Warwick Thornton'ın üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Lenny rolüyle James Fraser, Biggie rolüyle Henri Phillips ve Meg rolüyle Nikita Leigh-Pritchard.

( narrator / anlatan ) / James Fraser, Tim Winton

''Arkadaşlık sanırım beraberinde bir takım bedeller de getirir.''

the turning-big world
The Turning-Big World

2. Bölüm Abbreviation: Senaristliğini ve yönetmenliğini Jub Clerk'in üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Vic Lang rolüyle Joseph Pedley ve Melanie rolüyle Cheyanne Pearce.

Acıyı sevmek olur mu?

the turning-abbreviation
The Turning-Abbreviation

3. Bölüm Aquifer: Senaristliğini Justin Monjo ve yönetmenliğini Robert Connolly'nin üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: David rolüyle Callan Mulvey, Young (Genç) David rolüyle Alex Bryans, David's Wife (David'in Karısı) rolüyle Talei Howell-Price, Alan Mannering rolüyle Gwy McKenna, Alan's Friends (Alan'ın Arkadaşları) rolleriyle Chad Smith ve Brooklyn Bathurst.

the turning-aquifer
The Turning-Aquifer

the turning-aquifer-callan mulvey
The Turning-Aquifer-Callan Mulvey

the turning-aquifer-callan mulvey
The Turning-Aquifer-Callan Mulvey

4. Bölüm Damaged Goods: Senaristliğini Kris Mrksa ve yönetmenliğini Anthony Lucas'ın üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Gail Lang rolüyle Libby Tanner, Vic Lang rolüyle Dougie Baldwin, Strawberry Alison Sholtmyer rolüyle Taylor Ferguson, Roberta rolüyle Monique Fisher, Jack roloüyle Jake Fehily, Librarian (Kütüphaneci) rolüyle Matt Green.

''Kocamda bu doğum lekeli kızla ilgili, bir şeyler vardı. O daha 16 yaşındayken başlamış ve sürekli devam etmiş. Sanki hiç ara vermeyen bir ateş gibi.''

the turning-damaged goods
The Turning-Damaged Goods

5. Bölüm Small Mercies: Senaristliğini ve yönetmenliğini Rhys Graham'ın üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Peter rolüyle Oscar Redding, Young (Genç) Peter rolüyle Harry Borland, Ricky rolüyle Finn Woodlock, Peter's Wife (Peter'in Karısı) rolüyle Jasmine Knox, Don rolüyle Dennis Coard, Marjorie Keenan rolüyle Carol Burns, Fay rolüyle Mirrah Foulkes, Teenage (Genç) Fay rolüyle Madeline Ferme, Sky rolüyle Francesca Magree.

''Bana bir avmışım gibi davrandın. Senin için bir ödüldüm.''

the turning-small mercies
The Turning-Small Mercies

6. Bölüm On Her Knees: Senaristliğini ve yönetmenliğini Ashlee Page'in üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Vic Lang rolüyle Harrison Gilbertson ve Carol Lang rolüyle Susie Porter.

''Bu adil değil.''

the turning-on her knees
The Turning-On Her Knees

7. Bölüm Cockleshell: Senaristliğini Marcel Dorney ve yönetmenliğini Tony Ayres'in üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Brakey rolüyle Toby Wallace, Agnes rolüyle Brenna Harding, Brakey's Mum (Brakey'in Annesi) rolüyle Elise McCredie, Mr. (Bay) Larwood rolüyle Paul Ireland, Mrs. (Bayan) Larwood rolüyle Peta Brady, Young (Genç) Larwood rolleriyle Finn Ireland ve Flynn Di Felice.

the turning-cockleshell
The Turning-Cockleshell

the turning-cockleshell-toby wallace-brenna harding
The Turning-Cockleshell-Toby Wallace-Brenna Harding

the turning-cockleshell-toby wallace-brenna harding
The Turning-Cockleshell-Toby Wallace-Brenna Harding

8. Bölüm The Turning: Senaristliğini ve yönetmenliğini Claire McCarthy'nin üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Raelene rolüyle Rose Byrne, Sherry rolüyle Miranda Otto, Max rolüyle Matt Nable, Dan rolüyle Myles Pollard, Brittany rolüyle Brittany Hibbert, Lily rolüyle Lily Parker, Jesus rolüyle Renato Fabretti.

''Sıcak bir bıçağın içine girmesi gibi. Sanki ben bir yağmışım gibi. Ve bıçak benim içimi açıyor.''

the turning
The Turning

the turning-rose byrne
The Turning-Rose Byrne

9. Bölüm Sand: Senaristliğini Justin Monjo ve yönetmenliğini Stephen Page'in üstlendiği bu bölümde yer alan oyucular: Frank rolüyle Jakory Blanco, Max rolüyle Jarli-Russell Blanco, Dad (Baba) rolüyle Waangenga Blanco, Dad's Brother (Baba'nın Kardeşi) rolüyle Kirk Page, Dad's Cousin Brother (Baba'nın Kuzeni rolüyle) Denis Thorne, Another Brother (Başka Kardeş) rolüyle Tyson Birtles.

the turning-sand
The Turning-Sand

the turning-sand-jarli-russell blanco-jakory blanco
The Turning-Sand-Jarli-Russell Blanco-Jakory Blanco

the turning-sand-jarli-russell blanco-jakory blanco
The Turning-Sand-Jarli-Russell Blanco-Jakory Blanco

10. Bölüm Family: Senaristliğini Emily Ballou ve yönetmenliğini Shaun Gladwell'in üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Frank Leaper rolüyle Meyne Wyatt, Max rolüyle Wayne Blair.

''Bir okçu öylesine atış yaparken, tüm yetenekleri üstündedir. Eğer pirinç kemer için atış yapıyorsa, çoktan endişelenmiştir. Eğer altın madalya için atıyorsa, kör olur ve iki hedef görür. Aklını kaçırmıştır. Aslında yeteneği değişmemiştir, sadece ödüller onu değiştirmiştir. Önemser. Atış yapmaktan çok kazanmayı düşünür. Kazanma hırsı onun gücünü tüketir.''

the turning-family-meyne wyatt
The Turning-Family-Meyne Wyatt

the turning-family
The Turning-Family

11. Bölüm Long, Clear View: Senaristliğini ve yönetmenliğini Mia Wasikowska'nın üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Vic Lang rolüyle Matthew Shanley, Preacher (Vaiz) rolüyle James Saunders, Carol Lang rolüyle Di Adams, Strawberry Alison rolüyle Marika Teledzinska, Alison's Tennis Partner (Alison'un Tenis Partneri) rolüyle Amanda Bran.

( narrator / anlatan ) / Julie Rigg

''Tüfek onu sakinleştiriyordu.''

the turning-long clear view
The Turning-Long, Clear View

Mia Wasikowska, filmi kabul etme sebebini şöyle açıklıyor: ''Genç bir insanın hayal dünyasının işleri nasıl abartacağı ve hayatın gerçeklerini nasıl değiştirebileceği çok ilgimi çekti.''

12. Bölüm Reunion: Senaristliğini Andrew Upton ve yönetmenliğini Simon Stone'ın üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Vic Lang rolüyle Richard Roxburgh, Gail Lang rolüyle Cate Blanchett, Carol Lang rolüyle Robyn Nevin.

the turning-reunion-cate blanchett
The Turning-Reunion-Cate Blanchett

''Aile bir kelime değil, bir cümle.''

the turning-reunion
The Turning-Reunion

the turning-reunion-robyn nevin-cate blanchett-richard roxburgh
The Turning-Reunion-Robyn Nevin-Cate Blanchett-Richard Roxburgh

13. Bölüm Commission: Senaristliğini ve yönetmenliğini David Wenham'ın üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Bob Lang rolüyle Hugo Weaving ve Vic Lang rolüyle Josh McConville.

the turning-commission-hugo weaving
The Turning-Commission-Hugo Weaving

the turning-commission
The Turning-Commission

14. Bölüm Fog: Senaristliğini ve yönetmenliğini Jonathan auf der Heide'ın üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Bob Lang rolüyle Dean Daley-Jones, Marie rolüyle Eva Lazzaro, Macklin rolüyle Igor Sas, Ash rolüyle Lee Jankowski, Hiker rolüyle Sam Turton.

''Bazen yapabileceğin hiçbir şey yoktur.''

the turning-fog
The Turning-Fog

15. Bölüm Boner McPharlin's Moll: Senaristliğini ve yönetmenliğini Justin Kurzel'in üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Louise Harris, Corey Knoblauch, Craig Nielsen, Angela McCann, Paige Goldsack Gwynne, Rob 'Wacka' Stevens, Ian Neal, Sonya Lawson ve Hat Fitz.

''Dedektifler babasını bir yatakta yatarken bulmuşlar. Öleli tam on gün olmuş. Bazıları onun babasının başına yastığı dayadığını, ve onu boğduğunu söylüyordu. Ama bu bana söyledikleri bir şeydi.''

the turning-boner mcpharlins moll
The Turning-Boner McPharlin's Moll

16. Bölüm Immunity: Senaristliğini Circa Contemporary ve yönetmenliğini Circus Yaron Lifschitz'in üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Vic Lang rolüyle Casey Douglas, Girl (Kız) rolüyle Kimberly Rossi, Ensembe (Topluluk) Nathan Boyle, Jessica Connell, Daniel Crisp, Robbie Curtis, Freyja Edney, Scott Grove, Todd Kilby, Alice Muntz, Brittannie Portelli.

the turning-immunity
The Turning-Immunity

17. Bölüm Defender: Senaristliğini ve yönetmenliğini Ian Meadows'un üstlendiği bu bölümde yer alan oyuncular: Vic Lang rolüyle Daniel Wyllie, Gail Lang rolüyle Kate Mulvany, Fenn rolüyle Gibson Nolte, Daisy rolüyle Renee Newman-Storen, Emmy rolüyle Maddison Byfield.

''Seninle birlikte olmak beni çok yalnız hissettiriyor.''

the turning-defender
The Turning-Defender

the turning-defender-daniel wyllie
The Turning-Defender-Daniel Wyllie

''Geri dönmeyi ummuyorum. Umut etmiyorum. Geri dönmeyi ummuyorum.''

Farklı disiplinlerden gelen sekiz Avustralyalı sanatçı, ödüllü yazar Tim Winton'ın, insanın içine işleyen aynı adlı harika öykü kitabı The Turning'deki öyküleri kısa filmlere döktüler. Birbirine bağlanan ve birbiriyle çakışan öykü-filmlerin karakterlerini de yine Avustralya'dan oyuncular canlandırıyor. Filmde küçük bir kıyı kasabasının sakinleri, sıradan yaşamlarını sarsan olağanüstü anları yaşarken, tereddüt ve pişmanlık hissediyor, bazı ilişkiler ister istemez değişiyor, kararlardan vazgeçiliyor, bazı yaşamlar sonsuza dek yön değiştiriyor... Bu çok özel film, Melbourne Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptıktan sonra, Berlin Film Fesitvali'nde Avrupa prömiyerini yaptı.

Filmekimi kapsamında yer alan The Turning (Dönüş); Tim Winton'ın harika eserinden uyarlanan bir çeşit sinematik zekanın ürünü, kesinlikle deneyimlemeniz gereken sıra dışı bir film.

''The Turning'' bölümünde Rae karakterini canlandıran Rose Byrne'ın şaşırtıcı performansına ek olarak ''Commission'' bölümünde Bob Lang karakterini canlandıran Hugo Weaving ve ''Reunion'' bölümünde Gail Lang karakterini canlandıran Cate Blanchett başarılı performanslarıyla ön plana çıkarken, ''Long, Clear View'' bölümünde ilk kez yazar/yönetmen olarak karşımıza çıkan Mia Wasikowska da oldukça başarılı..

''Dönüş'' kelimesi üzerine biraz kafa yormak gerek...

The Turning (Dönüş) Official Teaser Trailer


The Turning (Dönüş) Türkçe Altyazılı Fragman


''Dünya bizi aniden içine alıyor. Pes ediyor ve sadece izliyoruz.''