Când se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism (Bükreş'e Gece Çöktüğünde Ya Da Metabolizma)


When Evening Falls on Bucharest or Metabolism-Bukrese Gece Coktugunde Ya Da Metabolizma
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism-Bükreş'e Gece Çöktüğünde Ya Da Metabolizma

''Ben bu sınırlandırılmayla oluştum.''
Paul ( Bogdan Dumitrache )

When Evening Falls on Bucharest or Metabolism / Când se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism (Bükreş'e Gece Çöktüğünde Ya Da Metabolizma), Corneliu Porumboiu'nun yazıp yönettiği, kadrosunda: Paul rolüyle Bogdan Dumitrache, Alina rolüyle Diana Avramut, Magda rolüyle Mihaela Sirbu, Laur rolüyle Alexandru Papadopol, Doctorul (Doktor) rolüyle Alex Jitea, Recptionerul (Resepsiyonist) rolüyle Lucian Iftime, Machioza (Makyöz) rolüyle Gabi Cretan, Irina rolüyle Lorena-Andrada Zabrautanu, Marius rolüyle Claudiu Dumitru ve Dinu rolüyle Catalin Fartaes'in yer aldığı 2013 Romanya-Fransa ortak yapımı dram filmidir.

Bukrese Gece Coktugunde Ya Da Metabolizma
Bükreş'e Gece Çöktüğünde Ya Da Metabolizma
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism
Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism
Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism
Metabolisme ou quand le soir tombe sur Bucarest
Metabolisme ou quand le soir tombe sur Bucarest
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism
Quando a Noite Cai em Bucareste ou Metabolismo
Quando a Noite Cai em Bucareste ou Metabolismo

Cae la noche en Bucarest
Cae la noche en Bucarest

12:08 East of Bucharest / A fost sau n-a fost? (Bükreş'in Doğusu) ve Police, Adjective / Politist, adjectiv / Intermediar (Polis) filmlerinin yönetmeni Corneliu Porumboiu'nun gözünden sinema endüstrisi...

Bir yönetmen ve başroldeki aktristinin; set dışındaki ortak yaşantılarının anlatıldığı yapımda analog ve dijital sinemadan, doğu batı düşünce farklarına hatta mutfak kültürüne kadar derin bir tartışma ortamı, doğal bir ortamda aktarılmakta.

Alina: Eğer çıplak sahne mantıklı gelmiyorsa yapmam.
Paul: Mantıklı gelecek merak etme. 50 yıl sonra bana teşekkür edeceksin.

''Filmin sınırları vardır bir anda 11 dakikadan uzun süre çekemezsin. 1 makara 305 metredir. 1 metre film 2 saniyeye eşittir yani yaklaşık 11 dakika oluyor. Ne olursa olsun 11 dakikadan uzun çekim yapamazsın. İşte bu sınır sinemanın gidişatını belirledi, dünyaya bakış açımızı, düşüncelerimizi belirledi. Her şey dijital olduktan sonra bu sınır 1 saate çıktı ve bu şekilde yükselmeye devam edecektir.''

When Evening Falls on Bucharest or Metabolism Bogdan Dumitrache
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism Bogdan Dumitrache

Paul: Çubuk kullanıyor olmaları sence Çin yemeklerini ne derecede etkilemiştir?
Alina: Ne demek istiyorsun?
Paul: O zaman şöyle sorayım. Çinliler neden kalın biftek ya da bütün tavuk yapmıyor?
Alina: Bilmiyorum.
Paul: Çünkü çubuklu yenemez de ondan. Yani bu çubuklar mutfaklarını da doğrudan etkilemiş. Bu arada Avrupalılar bu konuda daha odaklı çatal bıçak icat etmişler. Çinliler ise içeriye odaklanmış. Bu nedenle Çin mutfağı sofistike olurken, Avrupa mutfağı basit hale gelmiş.

''Bence bir yerde yaşadığında orayı seversen, o zaman kendini çok daha raht hissedersin.''
Alina ( Diana Avramut )

When Evening Falls on Bucharest or Metabolism-bogdan dumitrache-diana avramut
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism Bogdan Dumitrache-Diana Avramut

When Evening Falls on Bucharest or Metabolism-diana avramut-bogdan dumitrache-mihaela sirbu
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism Diana Avramut-Bogdan Dumitrache-Mihaela Sirbu

''Bu siyasi bir film. Ne kadar aşağılık olduklarını ve ne kadar düştüklerini göstermem lazım. Bir şeyler değişmek zorunda. Karakteri tüm varlığınla yansıtmalısın.''
Paul ( Bogdan Dumitrache )

When Evening Falls on Bucharest or Metabolism-diana avramut-bogdan dumitrache
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism Diana Avramut-Bogdan Dumitrache

When Evening Falls on Bucharest or Metabolism Diana Avramut
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism Diana Avramut

When Evening Falls on Bucharest or Metabolism-bogdan dumitrache-diana avramut
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism Bogdan Dumitrache-Diana Avramut

When Evening Falls on Bucharest or Metabolism-bogdan dumitrache-alexandru papadopol-diana avramut
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism Bogdan Dumitrache-Alexandru Papadopol-Diana Avramut

When Evening Falls on Bucharest or Metabolism-mihaela sirbu-alex jitea-bogdan dumitrache
When Evening Falls on Bucharest or Metabolism Mihaela Sirbu-Alex Jitea-Bogdan Dumitrache

When Evening Falls on Bucharest or Metabolism (Bükreş'e Gece Çöktüğünde Ya Da Metabolizma) evet filmin ismi biraz uzun ve evet garip bir şekilde merak uyandırıyor :) ve film seyirciye sadece bir film vaat etmiyor; film içinde filmim diyor. Çöz beni diyor. Başroldeki karakterlerin daha ilk sahnede başlayan ve prova sahnesinde devam eden diyalogları çok geçmeden sizi inceden inceye delirtmeye başlıyor.

Alina'nın bazı şeyleri anlamamak için sürekli diretmesi, arabada sürekli titreşim halinde çalan ve bakmadığı telefonu, film yıldızı olacağım diye bir iki sahnede belli ki erkek arkadaşı olan birisine yalan söylerken ki o inanılmaz rahatlığı, Paul'un olabildiğince ağır konuşması, hal ve hareketleri, gastrit mi yoksa ülser mi soruları, uzun dakikalar boyunca karşılıklı yenilen yemekler, içilen sigaralar, rol provaları, yönetmenin endoskopisini bilgisayar ekranından izlemeleri artık bir yerden sonra sizi gerim gerim geriyor :) yahu insan kendi kendine eziyet etmekten zevk alır mı demeyin çünkü Romen yönetmen Corneliu Porumboiu işte tam da bundan bahsediyor. Plan sekanslardan oluşan yapıtında; ironi gücü ve taşlama gücü yüksek bir işe imza atıyor.

Oyunculuk yönetmenin yatağından mı geçer?


Paul'un bir akşam yemeğinde masalarına gelen yönetmen arkadaşını kıskanması gecenin sonunda Alina'ya, ''Gerçekten bana gelmiyor musun? Ben de hazırlanabilirsin.'' sözü çekimler tamamlandığında ''Dünkü kayıtları izledim ve hiç beğenmedim. Yarın yeniden çekeceğiz.'' sözleri ve elbette seks sahnesini çekerken provayı eline geçirmesi 'oyunculuk yönetmenin yatağından mı geçer?' sorusuna kadar işi götürüyor.

Ha bir de unutmadan, Laur ve Paul'un, Alina'yı Monica Vitti'ye benzetmeleri çok doğal çünkü aşırı derecede benziyor :) zaten filmin kendisi de çok doğal ve yine aşırı derecede sinema endüstrisine benziyor :)

Porumboiu'dan, François Roland Truffaut, Jean-Luc Godard ve Richard Linklater karışımı pek de herkese hitap ettiğini söyleyemeyeceğim, ince planlanmış bir minimalist sinema başarısı.

Bükreş'e Gece Çöktüğünde Ya Da Metabolizma, kesinlikle ya hiç sevmeyeceğiniz ne yaparsanız yapın sevemeyeceğiniz ya da çok seveceğiniz bir film. Hangisi olursa olsun deneyimlemeniz gereken bir film.

When Evening Falls on Bucharest or Metabolism / Când se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism (Bükreş'e Gece Çöktüğünde Ya Da Metabolizma) Official Trailer