Teksas Elektrikli Testere Katliamı


the texas chain saw massacre-teksas katliami
The Texas Chain Saw Massacre-Teksas Katliamı

Vejetaryen bir dokunuş barındıran bir vahşet filmi.

The Texas Chainsaw Massacre / Headcheese / Leatherface / Stalking Leatherface (Teksas Elektrikli Testere Katliamı-İnsan Eti), Tobe Hooper ve Kim Henkel'in birlikte yazdıkları ve yine Tobe Hooper'ın yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Sally Hardesty rolüyle Marilyn Burns, Franklin Hardesty rolüyle Paul A. Partain, Jerry rolüyle Allen Danziger, Pam rolüyle Teri McMinn, Kirk rolüyle William Vail, Hitchhiker (Otostopçu) rolüyle Edwin Neal, Leatherface (Deri Surat) rolüyle Gunnar Hansen, Old Man (İhtiyar) rolüyle Jim Siedow, Grandfather (Büyükbaba) rolüyle John Dugan, Window Washer rolüyle Robert Courtin, Bearded Man (Sakallı Adam) rolüyle William Creamer, Storyteller rolüyle John Henry Faulk, Cowboy (Kovboy) rolüyle Jerry Green, Cattle Truck Driver (Sığır Kamyonu Sürücüsü) rolüyle Ed Guinn, Pick Up Driver (Pick Up Sürücüsü) rolüyle Perry Lorenz ve Drunk (Sarhoş) rolüyle Joe Bill Hogan'ın yer aldığı 1974 Amerikan yapımı gerilim, korku filmidir.

( narrator / anlatan ) / John Larroquette

the texas chain saw massacre
The Texas Chain Saw Massacre
the texas chain saw massacre
The Texas Chain Saw Massacre
teksas katliami
Teksas Katliamı
the texas chain saw massacre
The Texas Chain Saw Massacre

''Teen-slasher'' tarzı korku gerilim filmlerinin öncülerinden biri olan Teksas Katliamı ''The Texas Chain Saw Massacre'' (1974) alt metniyle de izlemeye değer bir film.

Endüstriyel mezbahacılık, en dehşet korku unsurlarından biri olarak karşımıza çıkıyor bu filmde. Film tersine bir dünya yaratarak, insan-hayvan kimliklerinin tersine döndüğü, insanların birer kurbanlık olduğu, mutfakların mezbahadan farksız olduğu bir atmosfer sunuyor.

18 Ağustos, 1973

the texas chain saw massacre
The Texas Chain Saw Massacre

Filmin ilk sahnelerinde, bir grup genç araçlarıyla çevresine pis kokular yayan, kapatılmış eski bir mezbahanın yanından geçerken araçtaki gençlerden Franklin Hardesty (Paul A. Partain), ailesinin de mezbahacılık yaptığını anlatır. Hayvanları nasıl kestiklerini, öldürdüklerini, artık eskisi gibi barbar yöntemlerin kullanılmadığını, hayvanların ''güzel'' öldürüldüklerini anlatır.

Kızlardan birisi anlatılanlardan rahatsız olarak:
+ ''Bu korkunç! İnsanlar hayvanları yemek için öldürmemeli.''
Diğer kız:
- ''Ben et seviyorum, lütfen değiştirin konuyu.''

Bu arada araçlarına aldıkları bir otostopçu (Sawyer ailesinin genç ferdi) ailesinin eskiden mezbaha çalışanları olduğunu ancak makineleşme sonrası işsiz kaldıklarını anlatır ve bu eski günleri özlemle yad ederek, hayvanların kafalarını balyozla ezerek katletme yöntemlerini anlatır. Kafalarına nasıl vurup öldürdüklerini, kancalara nasıl astıklarını, dondurucularda nasıl sakladıklarını vs. bu arada Franklin de ailesinin mezbahada çalışmakta olduğunu ve yeni modern makinelerden memnun olduklarını anlatınca Sawyer genci ile aralarında gerilim başlar. Sawyer ailesinin genci eski yöntem balyozla daha iyi öldüklerini savunurken, Franklin hava tabancasıyla daha iyi öldüklerini savunur. Gerilim gitgide artarken Sawyer genci elindeki bıçakla önce kendi kolunu sonra da Franklin'in kolunu keser. Gençler tedirgin olarak otostopçuyu arabadan atarlar. Araçtan atılan genç çok sinirlenerek kolundaki kanı aracın üzerine sürer, tıpkı kesime giren bir sığırı işaretler gibi.

the texas chain saw massacre william vail
The Texas Chain Saw Massacre William Vail

the texas chain saw massacre paul alan partain
The Texas Chain Saw Massacre Paul Alan Partain

the texas chain saw massacre edwin neal
The Texas Chain Saw Massacre Edwin Neal

the texas chain saw massacre-edwin neal-paul alan partain-allen danziger-teri mcminn-marilyn burns-william vail
The Texas Chain Saw Massacre Edwin Neal-Paul Alan Partain-Allen Danziger-Teri McMinn-Marilyn Burns-William Vail

the texas chain saw massacre-marilyn burns-paul alan partain-allen danziger-teri mcminn-william vail
The Texas Chain Saw Massacre Marilyn Burns-Paul Alan Partain-Allen Danziger-Teri McMinn-William Vail

Bundan sonra bir daha asla otostopçu almamaya karar veren gençlerin benzini bitmeye yüz tutunca depoyu doldurmak için bir istasyonda dururlar, lakin dükkanın sahibi depoda hiç benzin kalmadığını ve öğlene kadar da gelmeyeceğini söyleyerek, gençlere eski evlerden uzak durmalarını tembihler.

''Başkalarının mülkiyetlerinin çevresinde dolanmayın, bazıları böyle şeylerden hiç hoşlanmaz, size bunu belli etmekten de hiç çekinmezler.''

the texas chain saw massacre-jim siedow
The Texas Chain Saw Massacre Jim Siedow

Ama gençler uyarılara kulak asmazlar ve benzin bulmak amacıyla girdikleri hayvan kemikleriyle dolu, çevreden hayvan çığlıklarının duyulduğu, kafeste kocaman bir tavuğun hapsedildiği eski bir eve çevresindeki çitlere ve uyarı işaretlerine rağmen girerler.

the texas chain saw massacre teri mcminn
The Texas Chain Saw Massacre Teri McMinn

the texas chain saw massacre william vail
The Texas Chain Saw Massacre William Vail

the texas chain saw massacre teri mcminn
The Texas Chain Saw Massacre Teri McMinn

the texas chain saw massacre
The Texas Chain Saw Massacre

the texas chain saw massacre-teri mcminn-gunnar hansen
The Texas Chain Saw Massacre-Teri McMinn-Gunnar Hansen

the texas chain saw massacre-paul alan partain-marilyn burns
The Texas Chain Saw Massacre Paul Alan Partain-Marilyn Burns

Mutfakta yemek hazırlamakta olan ev sahibi Leatherface (Gunnar Hansen) bu davetsiz misafirleri yemek malzemesi olarak değerlendirmek üzere elinde kah bir balyozla kah bir satırla harekete geçer. Zira mutfağa aş ve yemek için de katletmek gerekmektedir. ''Ay ben et yemeyi çok seviyom ne olur benim yanımda hayvanların nasıl öldürüldüğünü anlatmayın bünyem kaldırmıyor.'' diyen nazik hanım kızımız Sally Hardesty (Marilyn Burns) dışında tüm gençler sunuma hazır halde donduruculardaki ve sofradaki yerlerini almıştır artık. Vahşi bir hayvan gibi çığlıklar atarak kesimden kaçan lakin en sonunda yakalanan hanım kızımıza sofranın baş köşesinde yer veren Sawyer ailesi, kızı yemek yerken kendilerini seyretmeye zorlarlar, inlemelerine, çırpınışlarına aldırmadan. Masanın ve evin her tarafında insan derisinden ve kemiklerinden yapılma aksesuarlar vardır.

the texas chain saw massacre marilyn burns
The Texas Chain Saw Massacre Marilyn Burns

the texas chain saw massacre-edwin neal-jim siedow-john dugan-gunnar hansen
The Texas Chain Saw Massacre Edwin Neal-Jim Siedow-John Dugan-Gunnar Hansen

the texas chain saw massacre-edwin neal-jim siedow
The Texas Chain Saw Massacre Edwin Neal-Jim Siedow

the texas chain saw massacre-jim siedow
The Texas Chain Saw Massacre Jim Siedow

the texas chain saw massacre-edwin neal-marilyn burns
The Texas Chain Saw Massacre Edwin Neal-Marilyn Burns

the texas chain saw massacre-edwin neal-marilyn burns
The Texas Chain Saw Massacre Edwin Neal-Marilyn Burns

the texas chain saw massacre gunnar hansen
The Texas Chain Saw Massacre Gunnar Hansen

the texas chain saw massacre marilyn burns
The Texas Chain Saw Massacre Marilyn Burns

the texas chain saw massacre gunnar hansen
The Texas Chain Saw Massacre Gunnar Hansen

Filmin ilk sahnelerinde Franklin'in mezbahada hayvanların öldürülüş biçimini anlattığı sahneyi hatırlama zamanı:

''Kafalarını kocaman bir balyozla eziyorlar. Bu genellikle ilk seferde öldürmez. Bağırmaya, ciyaklamaya falan başlarlar. İki üç kez daha vurmak gerekir. Hatta bazen bu bile öldürmeye yetmez, tam olarak ölmeden derisini yüzmeye başlarlar.''

Bilinen nedenlerden ötürü ana akım medyada filmin bu yaklaşımı görmezden gelinir ama bir de PETA'ya (Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler) kulak verelim: ''Sizi Etten Uzak Tutacak En İyi 10 Film'' listesinde 6. sırada Teksas Katliamı var.

''Bu filmin konusu ettir'' diyerek filminin ''Et cinayettir'' konulu bir film olduğunun doğrulayan yönetmen Tobe Hooper'a kulak verelim şimdi de:

''Filmin yapım sürecinde et yemeyi bıraktım. Yaşam ve öldürme içgüdüsü güçlü yaratıklardan oluşan, içinde yamyamlık barındıran bir zincirdir bir halkasını da sizin oluşturduğunuz.''

Elbette vejetaryen bir film arayan birisinin en son bakacağı yer kanlı bir vahşet filmidir. İzleyenlerden çok azı bu filmin mesajıyla yüzleşecek cesarettedir. Ne de olsa çoğumuz konu ete geldiğinde üç maymunu oynamayı tercih ediyoruz. Sosis yemeyi seviyoruz ama nasıl imal edildiği konusuna kulaklarımızı tıkıyoruz. Tıpkı Sally gibi tepki veriyoruz kendimizi ne kurban ne de yamyam yerine koymadan:

''Ben et yemeyi seviyorum, lütfen değiştir bu konuyu artık.''

The Texas Chain Saw Massacre (1974) New Teaser Trailer Remastered


The Texas Chain Saw Massacre (Teksas Katliamı) Türkçe Altyazılı Fragman


Gerçek olaylara dayanan bu korku hikayesi, sinema tarihine geçmiş bir klasik, 40. yıldönümü şerefine restore edilen yeni kopyasıyla vizyonda!

#TümZamanlarınEnİyiKorkuFilmi

the texas chain saw massacre
The Texas Chain Saw Massacre

Yazar Hakkında: "MelisaFilm merkezi olmayan, yeni fikirlere yelken açan, alternatif üretim fikirleri geliştiren bağımsız bir yapıdır."

MelisaFilm'i Twitter'dan takip etmek isterseniz: @MelisaFilm