Orphan Black (Karanlık Yetim) Müzikleri


orphan black-karanlik yetim
Orphan Black-Karanlık Yetim

30 Mart 2013 tarihinde, Kanada'da Space kanalında, ABD'de BBC America kanalında yayınlanmaya başlayan, Graeme Manson ve John Fawcett tarafından yaratılan ana teması insan klonlama üzerine olan bir ABD-Kanada ortak yapımı aksiyon, dram, gerilim, Sci-Fi / Science Fiction (Bilimkurgu) tarzı Orphan Black (Karanlık Yetim) dizisinin incelemesini daha önceki yazımda paylaşmıştım. Bugün ise geride bıraktığımız 25 bölüm sonrasında dizinin konusunu merak edenler ve diziye yeni başlayacaklar için ve ayrıca Orphan Black'in Varèse Sarabande Records tarafından yayınlanan birbirinden güzel müziklerini dinlemek isterseniz diye bir güncelleme yapmak istedim.

orphan black
Orphan Black

Orphan Black Soundtracks (Karanlık Yetim Müzikleri)


orphan black original television soundtrack
Orphan Black Original Television Soundtrack

Songs from Tv Series

Theme from Orphan Black / ( Two Fingers )
Rain of Gold / ( Young Empires )
It Ain't You / ( The Ettes )
Earthforms / ( Matthew Dear )
Mon Ton Ton / ( Humans )
Shuggie / ( Foxygen )
Bitch / ( Meredith Brooks )
Blame Fiction / ( The Belle Game )
Live in the Bedroom / ( Tim Moxam )
Head Over Heels / ( Tears for Fears )
Crazy
When I Was Abroad
( Diana Salvatore )
West End Sky / ( Elliott BROOD )
Love Is All Around / ( The Troggs )

orphan black original television score
Orphan Black Original Television Score

Original Score

Orphan Black Theme / ( Two Fingers )
Previously On
Kira's Cue
We Meet Helena
Organic Eggs
Duncan's Demise
Unconditional Surrender
Kira & Intervention
They're Killing Us
An Honour
Cosima's Treatment
Alison Kills
Marriage of Helena
I Killed Ainsley
Sequence of Events
Cosima's Dying
Farewell Thomas
Rachael Meets Duncan
Maggie Chen Crime Re-enact
Rachael's Home Videos
Endless Forms Most Beautiful
( Trevor Yuile )


orphan black
Orphan Black

Her şeyden ümidinizi kestiğiniz bir anda, geride bırakacağınız birileri de yokken; size tıpatıp benzeyen birinin kendini öldürdüğünü görseydiniz, ne yapardınız? Onun kimliğine bürünmeyi düşünür müydünüz mesela. Sarah Manning biraz düşündü ve tereddüt etmeden verdi kararını, bu hayatı geride bırakacaktı. Peki ya onu bekleyen hayat, hiç de düşündüğü gibi değilse?

orphan black
Orphan Black

Sarah Manning karakterinin, ''Az önce tren istasyonunda çok garip bir şey oldu. Kendini öldüren bir kız gördüm ve tamamen bana benziyordu.'' sözüyle başlayan dizinin konusunu merak edenler ve diziye yeni başlayacaklar için; Orphan Black, sürprizlerle dolu senaryosu ve karakter gelişimini öne çıkarmasıyla benzer bilimkurguların arasından açık ara sıyrılarak kendine özgü bir yer edindi kısa zamanda. Bir türlü başı beladan kurtulmayan İngiliz kökenli Sarah, bir gün kendisine ikizi kadar benzeyen bir kadının intiharına tanık oluyor. Sarah peşindeki belalısından kaçmak için gözünün önünde intihar eden polis dedektifi Beth Childs'ın yerine geçerek onun hayatını "ödünç alıyor" ve birçok klonu olduğunu öğreniyor. Sonrasında aksiyon tavan yapıyor, gerilim artıyor ve olaylar gelişiyor. Banliyö annesi Alison Hendrix, bilim insanı Cosima Niehaus, sorunlu Helena derken kendi başındaki belalarla klon sorunları arasında bocalıyor Sarah ve olayların aslı konusundaki gizem bir şekilde bilim-yaratılış çatışmasına doğru gidiyor. Yan karakterlerle de iyice zenginleşen dizi izleyeni şaşırtmayı da, ödüllendirmeyi de, sarsmayı da aynı anda başarıyor. Dizinin en şenlikli sahneleri, karakterlerin/klonların zaman zaman birbirlerinin yerine geçip rol yaptıkları bölümlerde yaşanıyor. Kulağa klasik gelse de çok eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde işleniyor bu sahneler dizide. Klon olmalarına rağmen hepsi birbirinden farklı kişiliklere sahip (bunun nedenleri bölümler ilerledikçe açığa çıkmakta ve işin bilimsel yanı tartışılabilir) ve olaylar karşısındaki tavırlarının farklılığı diziyi enteresan kılan asıl unsur olarak da görülebilir. Beth'in kılığına giren Sarah, Sarah'nın kılığına giren Alison ve Rachel, Beth ve Sarah'nın kılığına giren Helena'yı izlerken bir oyuncunun sınırlarının dışına çıkarak oyunculuğunun nerelere gidebileceğini görüyoruz. Tatiana Maslany'nin Sarah'mış gibi davranan Alison rolünde, Alison'ın tavırlarından bir şey yitirmeden Sarah olarak rol yapmasını izlemek çok keyifli örneğin. Beth kılığında gizlice polis merkezine gelen Helena'nın da aslında Beth değil, Beth gibi görünen Helena olduğunu hiç zorlanmadan görebiliyoruz izleyiciler olarak.

''You're a Legend, Sarah Manning. (Sen bir efsanesin, Sarah Manning.)''
Rudy ( Ari Millen )

orphan black-tatiana maslany-ari millen
Orphan Black Tatiana Maslany-Ari Millen

İzleyiciyi ters köşeye yatırıp şaşırtan kılık değiştirmeler de yok değil elbette. Bilim-din aile ve çevre eğitimi arasındaki ikilemler kadar kadın bedeni ve toplumsal cinsiyet üzerine düşündüren sahneleri de dizide bir o kadar önemli yer tutmakta. Her karakterin/klonun farklı bir geçmişinin ve yaşamının olması, her biri ekrana yansırken sahiciliğe önem verilmesi ve temelde insanın kırılganlığının vurgulanması ile çok katmanlı karakter öyküleri izliyoruz aslında.

"Hayatta bazen insanları cinsellik, kanser gibi hastalıklar, cinsiyeti veya cinsel yönelimleri vs. için aşağılıyoruz. Fakat insanların cinsiyeti veya cinsel yönelimleri aslında oldukları kişiyi anlatmıyor. İnsanların karakterleri oldukça karmaşık. Bizim dizide anlatmaya çalıştığımız da bu."
Jordan Gavaris

2014 yılındaki Orphan Black Comic-Con panelinde bir hayranın Cosima karakterinin hayatı üzerindeki etkisini anlatmasıyla Tatiana ağlamaya başladı. Hayran: İlk olarak, teşekkür etmek istiyorum. Diziyi izlemeden önce, kendimi tam anlamıyla dolaba kapatmıştım. Ve olduğum kişiden nefret ediyordum. Kendimden nefret ediyordum. Diziyi izlemeye başladım. Cosima'yı ve her şeyin onun cinselliğiyle alakalı olmadığını ve onun cinselliğinden fazlası olduğunu görüyordum. Ailem gay olmamı onaylamıyordu. Diziyi annemle izlemeye başladım ve bu annemle olan ilişkimi düzeltmeme yardımcı oldu, çünkü annem de Cosima'yı ve onun cinselliğinden fazlası olduğunu görüyordu. Bunun için teşekkür etmek istiyorum. Ve sorum şu; insanların hayatlarında etki yaratmak ve benim hayatımı kurtardığın gibi hayat kurtarmak nasıl bir duygu? Tatiana Maslany: Ne söyleyeceğimi bilmiyorum. Bu inanılmaz.

''İçinden geldiği gibi davran, içinden geldiği gibi ol, iç güdülerine güven. Bu seni asla yanlış yola sokmayacaktır.''
Tatiana Maslany

''Kimsenin sana kim olduğunu söylemesine izin verme.''
Tatiana Maslany

Tatiana Gabrielle Maslany


tatiana maslany
Tatiana Maslany

22 Eylül 1985, Kanada'nın Saskatchewan eyaletinin başkenti ve aynı zamanda en büyük ikinci yerleşim bölgesi olan Regina doğumlu; 2013 ve 2014 yıllarında üst üste iki kere Critics Choice Television Awards'da Best Actress in a Drama Series (Drama Dizilerindeki En İyi Kadın Oyuncu) ödülünü kazanan, 2015 Canadian Screen Awards, CA'da Best Performance by an Actress in a Continuing Leading Dramatic Role (Devam Eden Drama Başrolünde En İyi Kadın Oyuncu Performansı) ödülünü kazanan ve oyunculuğa tamamen doğaçlama oynadığı rollerle başlayan Kanadalı aktris Tatiana Maslany, ''Kalbim her zaman filmlere ait oldu.'' diyor ve ekliyor: ''Ben tek siz hepiniz.''.

Maslany'i en son İkinci Dünya Savaşı'nda terk etmek zorunda kaldığı Viyana'ya mülteci olarak geçirdiği altmış yılın ardından geri dönen Yahudi bir kadın olan Maria Altmann'ın gençliğini canlandırdığı 2015 yapımı Woman in Gold (Altınlı Kadın) filmiyle izlemiştik.

Game of Clones


orphan black-game of clones
Orphan Black-Game of Clones

Tatiana Maslany dizi tarihinin gelmiş geçmiş en çok kadın karaktere bürünen kadın oyuncusu olmakla da kalmıyor. 3. Sezon 1. Bölümdeki akrebi Tatiana Maslany seslendiriyor ve sesin üzerinde oynanmıyor. Akrebin çıkardığı tüm sesler Tatiana'ya ait.

orphan black-helena-scorpion
Orphan Black-Helena-Scorpion

orphan black-scorpion-helena
Orphan Black-Scorpion-Helena

''Bilim, gerçekliğin şiirselleşmiş halidir.''

orphan black
Orphan Black

''Biz klonuz. Birilerinin deneyiyiz ve bizi öldürüyorlar.''

orphan black
Orphan Black

Orphan Black dizisinde her şey birbirinin kopyası ya da bir başka deyişle her şey bir kopyanın kopyasının kopyası.

orphan black
Orphan Black

Alison, Beth, Cosima, Helena, Sarah, Katja, Rachel, Aryanna, Danielle, Janika, Jennifer, Tony...

''Ben sizin oyuncağınız değilim.''
Alison Hendrix

orphan black alison hendrix
Orphan Black Alison Hendrix
orphan black alison hendrix
Orphan Black Alison Hendrix
orphan black alison hendrix
Orphan Black Alison Hendrix

''Ben sizin deneyiniz değilim.''
Cosima Niehaus

orphan black cosima niehaus
Orphan Black Cosima Niehaus
orphan black cosima niehaus
Orphan Black Cosima Niehaus
orphan black cosima niehaus
Orphan Black Cosima Niehaus

''Ben sizin silahınız değilim.''
Helena

orphan black helena
Orphan Black Helena
orphan black helena
Orphan Black Helena
orphan black helena
Orphan Black Helena

''Ben sizin malınız değilim.''
Sarah Manning

orphan black sarah manning
Orphan Black Sarah Manning
orphan black sarah manning
Orphan Black Sarah Manning
orphan black sarah manning
Orphan Black Sarah Manning

2015 Canadian Screen Awards, CA'da Best Original Music Score for a Series (En İyi Dizi Müziği) ödülünü kazanan 2. Sezon 10. Bölüm ''By Means Which Have Never Yet Been Tried'' yani sezon finalindeki o çok konuşulan sahne ve yapımı.

Orphan Black Clone Dance Party


orphan black clone dance party
Orphan Black Clone Dance Party

How-Old.net sitesinin ''How old do I look? (Kaç yaşında görünüyorum?)'' sorusu Orphan Black klonlarının üzerinde uygulanırsa ortaya çıkan sonuçta oldukça şaşırtıcı.

#HowOldRobot

orphan black
Orphan Black

Oysa Tatiana Maslany 29 yaşında..

3. Sezonu devam eden ve yeni sezon onayını da alan Orphan Black dizisinin 4. Sezonu 2016'da yayınlanacak.

Not: Yayında Orphan Black Türkiye ile birlikte çalışılmıştır.

Facebook: Orphan Black Türkiye
Twitter: Orphan Black Türkiye