Sessiz Tepe


silent hill-sessiz tepe
Silent Hill-Sessiz Tepe

''Welcome to Silent Hill (Silent Hill'e Hoş geldiniz)''

welcome to silent hill
Welcome to Silent Hill

silent hill
Silent Hill

Silent Hill (Sessiz Tepe), Roger Avary'nin yazdığı, Christophe Gans'ın yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Rose Da Silva rolüyle Radha Mitchell, Christopher Da Silva rolüyle Sean Bean, Cybil Bennett rolüyle Laurie Holden, Sharon Da Silva / Alessa Gillespie rolüyle Jodelle Ferland, Dahlia Gillespie rolüyle Deborah Kara Unger, Anna rolüyle Tanya Allen, Christabella rolüyle Alice Krige, Christabella's Aide (Christabella'nın Yardımcısı) rolüyle Maxine Dumont, Officer (Müfettiş) Thomas Gucci rolüyle Kim Coates, Young Police Officer (Genç Polis Memuru) Bobby rolüyle Derek Ritschel, Adam rolüyle Chris Britton, Elder rolleriyle Stephen R. Hart, Simon Richards, Ian White, Sister (Rahibe) Margaret rolüyle Eve Crawford, Red Pyramid (Kırmızı Piramit) / Janitor (Hademe) / Colin rolüyle Roberto Campanella, Archivist (Arşivci) rolüyle Colleen Williams, Old Mechanic (Yaşlı Tamirci) rolüyle Ron Gabriel, Gas Station Attendant (Benzin İstasyonu Görevlisi) rolüyle Amanda Hiebert, Armless Man (Kolsuz Adam) rolüyle Michael Cota, Scarred Older Alessa (Yaralı Yaşlı Alessa) rolüyle Lorry Ayers, Undead Man (Ölümsüz Adam) rolüyle Victor Sutton, Congregation (Cemaat) rolleriyle Elizabeth Harpur, Janet Land, Florence MacGregor, Lynn Woodman, School Girl (Okul Kızı) rolleriyle Hannah Fleming, Holly Makarchuk, Tatiana Haas, Samantha Hayes, Red Nurse (Kırmızı Hemşire) / Dark Nurse (Karanlık Hemşire) rolüyle Emily Lineham, Slashing Dark Nurse (Acımasız Karanlık Hemşire) rolüyle Donna Milburn, Dark Nurse (Karanlık Hemşire) rolleriyle Nadia Barosso, Noelle Boggio, Victoria Boland, Rhoslynne Bugay, Alicia Bundy, Carrie Clayton, Rachel Crowther, Zsuzsanna Cseh, Judit Kovacs, Stephanie Lauder, Chantelle Leonardo, Onika Ndukwe, Kat Olsen, Melissa Panton, Sylwia Pluta, Lisa Shaw, Tamara Smeaton, Nicole Ann St. Hill, Grey Child (Gri Çocuk) rolüyle Yvonne Ng, Nicky Guadagni'nin yer aldığı 2006 Kanada-Fransa-Japonya-ABD ortak yapımı gizem, korku filmidir.

silent hill
Silent Hill

silent hill
Silent Hill

Psikolojik korku türünde bir video oyunundan uyarlanan, ''Kızının rüyalarını merak eden bir annenin sınırları ihlal etmesinin sonu nereye varacaktı?'' sorusundan yola çıkan bu film, evlatlık kızı Sharon'a (Jodelle Ferland) şifa bulmak isteyen çaresiz anne Rose Da Silva'nın (Radha Mitchell), kızının sık sık sayıkladığı Silent Hill kasabasındaki gizemi bulma çabasını konu alıyor.

silent hill jodelle ferland
Silent Hill Jodelle Ferland

Uyurgezer kızının kabuslarının tıbbi yöntemlerle düzelmeyeceğine inanan bir anne kızının rüyalarının gizemini çözmeye karar verir. Lakin eşinin buna onay vermeyeceğine inandığından dolayı gizli bir plan yapar: rüyalardaki ipuçlarını takip etmek... Ve babaya haber vermeden anneyle kız bu zihin ötesi yolculuğa çıkarlar.

silent hill-radha mitchell-jodelle ferland
Silent Hill Radha Mitchell-Jodelle Ferland

Peki ya ebeveyn olmak çocuğunun geçmişini ve zihnini kurcalama, hayal dünyasını denetim altına almaya çabalama hakkı verir mi? Sınırları aşmakla ihlal etmek arasındaki farkı ayırt edememenin bedeli ne olacaktı?

silent hill-jodelle ferland-radha mitchell
Silent Hill Jodelle Ferland-Radha Mitchell

Eşinin, yolda karşılaştıkları kasiyerin, polisin uyarılarına ve hatta kızını korku dolu çığlıklarına kulak asmayacak, kendisini durdurmaya çalışanlardan kaçacak, önüne çıkan çitleri, engelleri ezip geçecekti, çünkü kızının uykusunda sık sık dile getirdiği Silent Hill kasabasına ne pahasına olursa olsun ulaşmayı kafasına koymuştu.

silent hill radha mitchell
Silent Hill Radha Mitchell

Hiçbir uyarıyı dinlemeyip çıktığı yoldan dönmeyen Rose yaptığı araba kazasının ardından uyanıyor ve kendini Silent Hill sınırında buluyor. Canından çok sevdiği Sharon ise artık yanında değildir. Kızını bulmaktır artık tek amacı.

Lakin işler planladığı gibi gitmeyecek, bu hayalet kasabada aklın hükmü olmayacak, mantık kuralları işlemeyecekti. Rüyaların izini sürerken akla, aklın uyarılarına yer yoktu.

silent hill radha mitchell
Silent Hill Radha Mitchell

Peki acaba bilinci böyle bir yolculuğa hazır mıydı? Hudutları aşmak sandığı kadar kolay olabilecek miydi?

Radyo seslerinin parazite dönüştüğü sınır aşıldığında, raydan çıkmak kaçınılmaz olacak ve sınır aşıldığında korkular gizlendiği kuytulardan çıkacaktı. Peki bu en karanlık korkularla yüzleşmeye hazır mıydı?

silent hill radha mitchell
Silent Hill Radha Mitchell

silent hill radha mitchell
Silent Hill Radha Mitchell

silent hill
Silent Hill

silent hill roberto campanella
Silent Hill Roberto Campanella

''Do you not know that we will judge angels? (Melekleri bile yargılayacağımızı bilmiyor musunuz?)''

silent hill
Silent Hill

Bu küllerle kaplı hayalet kasabada karşısına çıkan köyün delisinin de dediği gibi: ''neye inandığını bilmeden inanmak bu kasabaya kıyameti getirmiştir''.

''Kendini ilk taşı atan gibi gör. Çobansız koyunlar, sürüsüz çoban gibi.''
Dahlia Gillespie ( Deborah Kara Unger )

silent hill deborah kara unger
Silent Hill Deborah Kara Unger

silent hill-radha mitchell-deborah kara unger
Silent Hill Radha Mitchell-Deborah Kara Unger

silent hill radha mitchell
Silent Hill Radha Mitchell

Kendini ilk taşı atabilecek kadar günahsız gören kasabalıların cadı ilan ettiği küçücük bir kız çocuğu Alessa'ya attığı her bir taştır kasabayı kıyameti getiren. Küçük kızın yalnızlığı, acısı ve incinmişliği nefrete, nefreti intikama, aydınlığı yok eden, dünyayı değiştiren bir karanlığa dönüşmüştür.

silent hill jodelle ferland
Silent Hill Jodelle Ferland

silent hill-laurie holden-tanya allen-deborah kara unger-radha mitchell
Silent Hill Laurie Holden-Tanya Allen-Deborah Kara Unger-Radha Mitchell

Alessa'ya asla böyle davranmamalıydılar. Dahlia'nın da dediği gibi: ''Sizi burada tutan kendi günahlarınız. Yaptığınız kutsanmış yere koşmak değil, korkularınızdan kaçmak.''

silent hill
Silent Hill

Dahlia uyarır Rose'u ve Rose'a yardımcı olan polis kadını, inançlarına sıkı sıkıya sarılmış bu günahkarlara katılmaması konusunda:

''Onlara katılmayın. Onlar günahkarlar. Onlar lanetli. Onlar kuzu postu giymiş kurt. Kendi cehennemlerini yarattılar. Sizi de yanlarında götürecekler.''
Dahlia Gillespie ( Deborah Kara Unger )

silent hill-deborah kara unger-laurie holden
Silent Hill Deborah Kara Unger-Laurie Holden

Ancak Rose kızını bulmadan bu kasabayı terk etmeyecektir ve bu nedenle aralarına karışması kaçınılmazdır:

''Kötülük intikam arzusuyla uyanır. Ne seçtiğine dikkat et.''

silent hill-radha mitchell-deborah kara unger
Silent Hill Radha Mitchell-Deborah Kara Unger

Kendi yarattıkları karanlığın sorumluluğunu almak istemeyen cemaat kini, nefreti körükleyecek şekilde dualarına devam etmektedir:

silent hill alice krige
Silent Hill Alice Krige

silent hill
Silent Hill

''Sonra büyük, beyaz bir taht ve tahtta oturanı gördüm. Yerle gök önünden kaçtılar, onlara barınacak yer kalmadı. Tahtın önünde duran küçük büyük, ölüleri gördüm. Her biri yaptıklarına göre yargılandı. Adı yaşam kitabına yazılmamış olanlar ateş gölüne atıldı.''

Bu arada kızının ve eşinin peşinden yollara düşmüş olan lakin olan bitene anlam veremeyen acılı baba Christopher (Sean Bean) Silent Hill'e girmesini engelleyen polislerden mantıklı bir açıklama istemektedir, ama daha önce de belirttiğimiz gibi burada mantık işlememektedir.

silent hill-kim coates-sean bean
Silent Hill Kim Coates-Sean Bean

silent hill sean bean
Silent Hill Sean Bean

Christopher Da Silva: Siz buna adalet mi diyorsunuz?
Thomas Gucci: Farklı adalet uygulamaları vardır: insanların, tanrının ve hatta şeytanın bile. Kontrolü elinde olmayan uygulamalar.

silent hill kim coates
Silent Hill Kim Coates

Christabella: İnançlı biri misiniz?
Rose Da Silva: Yargılamak size mi kaldı?
Christabella: Bize kaldı çünkü tarihin ruhları yargıya varmadı, çünkü inançlarımız bizi yanıltmadı. İnancımız karanlığı uzakta tutuyor.

silent hill
Silent Hill

silent hill radha mitchell
Silent Hill Radha Mitchell

Mantığın işlemediği yerde mi başlamaktadır inanç, yoksa inancın olmadığı yerde mi devre girmektedir mantık? İnancımız karanlığı uzakta tutuyor diye inanabiliriz lakin inançlarımız acıdan, korkudan, nefretten ve kinden besleniyorsa karanlıktan başka ne getirebilir ki?

Birilerinin inancı uğruna ''uzun süre acı çeken ve korku içinde yaşayan, korkusu ve acısı nefrete dönüşen ve nefreti dünyayı değiştirmeye başlayan.'' kişide nasıl bir inanış gelişecektir?

İnancımız bizi koruyacak mı korumayacak mı, yoksa tam aksine bizi kıyamete, felakete götüren inancımızın ta kendisi mi?

silent hill jodelle ferland
Silent Hill Jodelle Ferland

Silent Hill (Sessiz Tepe) Trailer


silent hill
Silent Hill

Yazar Hakkında: "MelisaFilm merkezi olmayan, yeni fikirlere yelken açan, alternatif üretim fikirleri geliştiren bağımsız bir yapıdır."

MelisaFilm'i Twitter'dan takip etmek isterseniz: @MelisaFilm