El camino


the way-yol
The Way-Yol

İnsanların hayatı biraz daha iyi görmesini sağlayan bir baba ile dünyayı görmek isteyen oğlunun son yolculuğu...

The Way / El camino (Yol), Jack Hitt'in ''Off the Road: A Modern-Day Walk Down the Pilgrim's Route Into Spain'' adlı kitabından beyazperdeye uyarlanan, Emilio Estevez'in senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Tom Avery rolüyle Martin Sheen, Daniel Avery rolüyle Emilio Estevez, Sarah rolüyle Deborah Kara Unger, Joost rolüyle Yorick van Wageningen, Jack rolüyle James Nesbitt, Captain (Başkomiser) Henri Sebastian rolüyle Tchéky Karyo, Angelica rolüyle Ángela Molina, El Ramón rolüyle Eusebio Lázaro, Don Santiago rolüyle Simón Andreu, Jean rolüyle Carlos Leal, Santiago Office Clerk Miguel rolüyle Santi Prego, Doreen rolüyle Renée Estevez, Roger rolüyle David Alexanian, Phil rolüyle Spencer Garrett, Priest (Rahip) Frank rolüyle Matt Clark, Gypsy Boy (Çingene Çocuk) rolüyle Omar Muñoz, Ishmael rolüyle Antonio Gil, Eunie rolüyle Romy Baskerville, Cal rolüyle William Holden, Father (Peder) Sandoval rolüyle Joe Torrenueva, French Mortician (Fransız Cenaze Kaldırıcısı) rolüyle Stéphane Dausse, Carlo rolüyle Joan Díez, Policeman (Polis) rolleriyle José Luis Molina, José Javier Ruiz, Penitente (Pişman) rolleriyle Manuel Calvo, Alfonso Delgado, Víctor Molero, Waiter (Garson) rolüyle Patxi Pérez, Anthony Von Seck, Milagros Alcalde Díez ve Maximiano Benito Nebreda'nın yer aldığı 2010 ABD-İspanya ortak yapımı dram, komedi, macera filmidir.

Life is too big to walk it alone.

the way
The Way

You don't choose a life. You live one. (Hayat Seçilmez. Yaşanır.)

the way
The Way

the way
The Way

the way
The Way

Santiago de Compostela


İspanya'nın özerk bölgelerinden biri olan Galiçya'nın başkentidir.

1985'ten itibaren UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde yer alan Santiago Compostela şehri 2000 yılında da Avrupa Kültür Başkenti olmuştur.

Compostela isminin etimolojisi


Popüler görüş ''Compostela'' isminin Latince Campus Stellae'dan (yıldız tarlası, sahası) geldiği yönündedir, bu da Santiago de Compostela'yı ''Yıldızların arasındaki Aziz James'' yapar. İnanışa göre Zebedi oğlu Yakup'un (St. James) Ortadoğu'dan getirilen kemikleri İspanya'da bulunmaktadır, bir çoban tarafından yıldızla işaretlenen kabir üzerine bir kilise yapılmış, daha sonra kilisenin yerini Cathedral de Santiago de Compostela almıştır. Diğer bir görüş Compositum (iyi inşa edilmiş) ya da Composita Tella (gömü yeri) kelimelerinden geldiğidir. Ayrıca ''San Jacome Apostol''den geldiğine dair bir başka teori de mevcuttur.

Kaynak: Vikipedi

El Camino de Santiago


The Camino de Santiago veya bilinen adlarıyla the Way of St. James, St. James's Way, St. James's Path, St. James's Trail, Route of Santiago de Compostela, Road to Santiago.

Avrupa'nın ve dünyanın en tanınmış yürüyüş yollarından biri olan St. James Yolu (Aziz Yakup Yolu) tüm inançlardan insanların bin yılı aşkın bir süredir sağlık problemleri veya bir çeşit mucize arayışı gibi kişisel nedenlerle ve dini, kültürel ya da tarihsel nedenlerle yürüdüğü bir hac yolculuğu.

Fransa'da bulunan St. Jean Pied de Port'tan başlayıp, İspanya'nın özerk bölgelerinden biri olan Galiçya'nın başkenti Santiago de Compostela'da sona ermektedir. Aziz James (Aziz Yakup) bu yolu İsa'nın ölümünden sonra yürümüştür ve sonrasında bu güzergah günümüze kadar popüler olan bir hac yoluna dönüşmüştür. Modern zamanlarda bu yürüyüş, dini nedenlerden çok gündelik hayatın handikaplarından uzaklaşmak için yapılmaktadır.

Yolun bu kadar tanınmasının nedeni, iki ünlünün bu yolu yürümüş olmasıdır. Meşhur romancı ve söz yazarı Paula Coelho ile ünlü sinema aktristi Shirley MacLaine bu yolu yürümüşler ve anılarını yazmışlardır. O nedenle pek çok kişi bu yoldan haberdar olmuş ve yol popüler hale gelmiştir. Katolikler için kutsal bir hac yolu olarak tasarlanmasına rağmen, bugün artık tamamen bir yürüyüş yoluna dönüşmüştür. Hac amaçlı yürüyen neredeyse yoktur.

Yol, Fransa'da pek çok başlangıç noktası ve dolayısıyla pek çok farklı rota içerir. Tüm bu yollar, İspanya'ya girdikten sonra Pirene dağlarında birleşir ve tek bir rotaya dönüşür.

El Camino de Santiago, Hristiyan çileciliğini simgelercesine sekiz yüz kilometrelik bir güzergah boyunca yürünmektedir.

The life we live and the life we choose.

the way
The Way

the way
The Way

Başarılı bir kariyer yolunda adım adım ilerleyen Daniel Avery (Emilio Estevez) bir gün babası Tom Avery'nin (Martin Sheen) karşısına çıkıp her şeyi bırakmak istediğini söyler. Hayatın sadece çalışmak ve para kazanmaktan ibaret olmadığını düşünmektedir. Dünyayı görmek istediğini, merak ettiği yerler olduğunu söyler. Kaliforniya'da yaşayan Amerikalı ünlü oftalmolog (oftalmoloji uzmanı, göz doktoru) Tom ise neredeyse 40 yaşına gelmiş olan oğlunun bu akıl almaz kararına bir anlam veremez ve onu vazgeçirmeye çalışır ama başarılı olamaz.

the way-martin sheen-emilio estevez
The Way Martin Sheen-Emilio Estevez

the way-martin sheen-emilio estevez
The Way Martin Sheen-Emilio Estevez

Tom Avery: Çoğu insanın hayatını geride bırakarak, toplanıp gitme lüksü yok, Daniel.
Daniel Avery: Ben çoğu insan gibi değilim. Onayını almasam da sorun değil. Fakat bunu yargılama, beni yargılama.
Tom Avery: Hayatım seninkine çok benzemeyebilir ama bu benim seçtiğim bir hayat.
Daniel Avery: Hayat seçilmez, baba. Yaşanır.

the way emilio estevez
The Way Emilio Estevez

Arkadaşlarıyla sıkça gittiği golf kulübünde golf oynarken Fransa'dan bir çağrı alan Tom, telefonun diğer ucundaki Fransa'nın Saint Jean Pied de Port bölgesinden arayan Başkomiser Henri Sebastian'dan (Tchéky Karyo) maalesef Daniel'ın öldüğü haberini alır ve oğlunu getirmek için yola çıkar. Daniel, öngörülemeyen havasıyla ünlü Fransa Pireleri'ndeki Camino de Santiago'da Hac yolculuğunun daha ilk gününde fırtınaya yakalanarak vefat etmiştir.

Captain Henri Sebastian: Camino'da hac yolculuğundaydı. Santiago de Compostela yolunu yürüyordu. Çok farklı geçmişlerden, inançlardan ve kuşaklardan insanlar, Fransa Pireleri'nden, İspanya'nın 800 km kuzeybatı yakasındaki Santiago de Compostela'ya kadar olan bu yolu bin yıldan fazla bir zamandır yürüyor. İman eden bizlere, İsa'nın havarisi Aziz James'in orada gömülü olduğu söylenmiştir. Bu nedenle hacca gideriz. Oğlunuz Daniel'ın yaptığı buydu.
Tom Avery: Neden yalnızdı?
Captain Henri Sebastian: Birçok kişi bu yolculuğu yalnız yapmayı tercih ediyor. Bu yol çok kişisel bir seyahattir, Bay Avery.

the way-tcheky karyo-martin sheen
The Way Tcheky Karyo-Martin Sheen

Karşılaştığı durumlar, konuştuğu insanlar ve oğlunun başladığı yolculuğu bitirme kararıyla bu kez Tom bu yola çıkar. Yolda onu eğlenceli dakikaların, sürprizlerin yanı sıra hüzünlü anlar da beklemektedir. Bir yol hikayesi olan The Way bize bir nevi hayatı anlatmaktadır.

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way
The Way

the way emilio estevez
The Way Emilio Estevez

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way-martin sheen-yorick van wageningen
The Way Martin Sheen-Yorick van Wageningen

the way-yorick van wageningen-martin sheen
The Way Yorick van Wageningen-Martin Sheen

the way-martin sheen-deborah kara unger
The Way Martin Sheen-Deborah Kara Unger

the way-matt clark-martin sheen
The Way Matt Clark-Martin Sheen

the way
The Way

the way deborah kara unger
The Way Deborah Kara Unger

''Aziz James'in yolu hakkında bildiğim bir şey varsa o da şudur: Camino'yu kimse kazara yürümez. Hiç kimse.''
Jack ( James Nesbitt )

the way-deborah kara unger-yorick van wageningen-james nesbitt
The Way Deborah Kara Unger-Yorick van Wageningen-James Nesbitt

the way-martin sheen-deborah kara unger-yorick van wageningen
The Way Martin Sheen-Deborah Kara Unger-Yorick van Wageningen

the way-deborah kara unger-martin sheen-yorick van wageningen-james nesbitt
The Way Deborah Kara Unger-Martin Sheen-Yorick van Wageningen-James Nesbitt

Yol esnasında Tom'la tanışan, sadece birkaç kilo vermeye çalışan şişman bir Hollandalı olduğunu söyleyen Amsterdam'dan Joost (Yorick van Wageningen), Camino'yu sigarayı bırakmak için yürüdüğünü söyleyen Kanadalı Sarah (Deborah Kara Unger) ve aylardır orijinal bir şey yazamadığından şikayetçi son zamanlarda bir çeşit ''Yazar tutulması'' yaşayan ve yazar tutulmasından dolayı Camino'yu yürüdüğünü söyleyen İrlandalı Jack (James Nesbitt) gerek kendi hayatlarıyla gerekse yolda birbirlerine yaşattıklarıyla kendilerini tanımaya, içlerini açmaya başlayacak paylaşmanın aslında yükleri ne kadar da hafiflettiğini anlayacaklar.

the way-martin sheen-yorick van wageningen-deborah kara unger-james nesbitt
The Way Martin Sheen-Yorick van Wageningen-Deborah Kara Unger-James Nesbitt

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way-yorick van wageningen-martin sheen-james nesbitt
The Way Yorick van Wageningen-Martin Sheen-James Nesbitt

the way-martin sheen-deborah kara unger-yorick van wageningen-james nesbitt
The Way Martin Sheen-Deborah Kara Unger-Yorick van Wageningen-James Nesbitt


the way-james nesbitt-martin sheen
The Way James Nesbitt-Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way deborah kara unger
The Way Deborah Kara Unger

''En iyisi de en kötüsü de bizim çocuklarımızdır.''
Ishmael ( Antonio Gil )

the way-martin sheen-yorick van wageningen-antonio gil-james nesbitt-deborah kara unger
The Way Martin Sheen-Yorick van Wageningen-Antonio Gil-James Nesbitt-Deborah Kara Unger

the way-martin sheen-deborah kara unger
The Way Martin Sheen-Deborah Kara Unger

the way-martin sheen-deborah kara unger-yorick van wageningen-james nesbitt
The Way Martin Sheen-Deborah Kara Unger-Yorick van Wageningen-James Nesbitt

the way-martin sheen-yorick van wageningen-deborah kara unger-james nesbitt
The Way Martin Sheen-Yorick van Wageningen-Deborah Kara Unger-James Nesbitt

the way-james nesbitt-deborah kara unger-martin sheen-yorick van wageningen
The Way James Nesbitt-Deborah Kara Unger-Martin Sheen-Yorick van Wageningen

the way
The Way

the way
The Way

the way-martin sheen-deborah kara unger-yorick van wageningen-james nesbitt
The Way Martin Sheen-Deborah Kara Unger-Yorick van Wageningen-James Nesbitt

the way-james nesbitt-deborah kara unger-martin sheen-yorick van wageningen
The Way James Nesbitt-Deborah Kara Unger-Martin Sheen-Yorick van Wageningen

the way-james nesbitt-deborah kara unger-martin sheen-yorick van wageningen
The Way James Nesbitt-Deborah Kara Unger-Martin Sheen-Yorick van Wageningen

the way-james nesbitt-deborah kara unger-martin sheen-yorick van wageningen
The Way James Nesbitt-Deborah Kara Unger-Martin Sheen-Yorick van Wageningen

the way-deborah kara unger-james nesbitt-yorick van wageningen-martin sheen
The Way Deborah Kara Unger-James Nesbitt-Yorick van Wageningen-Martin Sheen

the way-martin sheen-james nesbitt
The Way Martin Sheen-James Nesbitt

Hayat mutlu-hüzünlü, sinirli-huzurlu, iyi-kötü binlerce an yaşatır bizlere. Hayatı yaşayış amacımızı sorgulatır. Bu sorgulayış hali kimi zaman birden içimizde oluşur kimi zamansa başkalarından görüp öğreniriz. Daniel'ın içinde doğan bu his onu belki de hayatının anlamını bulacağı yolculuğa hazırlarken geçirdiği kazayla Tom oğlu için çıktığı bu yolculukta kendini bulacaktır.

the way-martin sheen-james nesbitt-deborah kara unger-yorick van wageningen
The Way Martin Sheen-James Nesbitt-Deborah Kara Unger-Yorick van Wageningen

the way-martin sheen-deborah kara unger-james nesbitt-yorick van wageningen
The Way Martin Sheen-Deborah Kara Unger-James Nesbitt-Yorick van Wageningen

the way yorick van wageningen
The Way Yorick van Wageningen

the way-yorick van wageningen-james nesbitt-martin sheen-deborah kara unger
The Way Yorick van Wageningen-James Nesbitt-Martin Sheen-Deborah Kara Unger

the way-martin sheen-deborah kara unger-james nesbitt-yorick van wageningen
The Way Martin Sheen-Deborah Kara Unger-James Nesbitt-Yorick van Wageningen

the way-yorick van wageningen-deborah kara unger-james nesbitt-martin sheen
The Way Yorick van Wageningen-Deborah Kara Unger-James Nesbitt-Martin Sheen

the way-yorick van wageningen-james nesbitt-martin sheen-deborah kara unger
The Way Yorick van Wageningen-James Nesbitt-Martin Sheen-Deborah Kara Unger

the way james nesbitt
The Way James Nesbitt

the way
The Way

the way james nesbitt
The Way James Nesbitt

the way james nesbitt
The Way James Nesbitt

the way-james nesbitt-deborah kara unger-yorick van wageningen-martin sheen
The Way James Nesbitt-Deborah Kara Unger-Yorick van Wageningen-Martin Sheen

the way james nesbitt
The Way James Nesbitt

the way-emilio estevez-martin sheen
The Way Emilio Estevez-Martin Sheen

Hayattaki ilk amaç hiçbir zaman para olmamalı. Ne en büyük eve sahip olmak ne de son model arabaya sahip olmak huzuru bulmanıza yardımcı olur. Huzuru bulmaktaki tek çare kendimizi tanımak, kendimizi affetmek ve etrafımızda dönüp duran, kimi zaman bir anlam veremediğimiz bu dünyayı anlamaktan geçer. Her yıl yüzlerce insanın çıktığı bu hac yolculuğunda her ne kadar amaçlar farklı farklı da olsa sonunda varılan tek bir yer var; huzur. Bu öyle bir yol ki aklınıza gelmeyecek sınavlardan geçebilir, hiç tanışamayacağınız insanlarla tanışıp onlarla anlaşmaya çalışabilir ve inanılmaz bir an yaşayıp her şeyin ayırdına varabilirsiniz.

the way-martin sheen-emilio estevez
The Way Martin Sheen-Emilio Estevez

the way-martin sheen-emilio estevez
The Way Martin Sheen-Emilio Estevez

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way martin sheen
The Way Martin Sheen

the way emilio estevez
The Way Emilio Estevez

The Way'de Daniel babasına kendi seçtiği yolu savunurken der ki: ''Hayat seçilmez baba, yaşanır.'' Bizlere bir şekilde öğretilerek seçtirilen hedefler yüzünden çoğu zaman yaşamayı unutur farkında olmadığımız bir temponun içinde günlerimizi harcarız. Bir başka cümlesindeyse ''Hayatı okulda öğrenemem.'' Diyor, Daniel. Hayatı ancak ve ancak yaşayarak öğrenebiliriz. Bunun farkına varmak için bir yakınınızı kaybetmeyi beklemeyin. Televizyon seyretmeye ayırdığınız vakitleri kendinizi, çevrenizi, dünyayı keşfetmeye ayırın. Çünkü ne kadar uzunmuş gibi gelse de bu dünyada bizlere ayrılan süre çok kısa. The Way'i izleyerek bu aydınlanmayı siz de yaşayın ve bu hissi herkese aşılayın. Hayatı yaşamaya başladığınız bir dünyada keyifli seyirler dilerim.

''Hayatımın büyük bir kısmında seyahat ettim ve işte o zaman bilimin ne olduğunu anladım, okulda değil.''
Emilio Estevez

the way emilio estevez
The Way Emilio Estevez

the way emilio estevez
The Way Emilio Estevez

The Way / El camino (Yol) Official Trailer


dein weg
Dein Weg

Yazar Hakkında: Sinem Demirdöven, her çeşit hobiye dağılıp hiçbirinde profesyonelleşemeyen amatör fotoğrafçı ve yazar. Kendisine filmler, kitaplar ve hayvanlardan oluşan bir dünya kurup bol bol seyahat etmeyi seven bir gezgin.

Sinem Demirdöven'i Twitter'dan takip etmek isterseniz: @SinemDemirdoven