Dheepan Natarajan


dheepan
Dheepan

Dheepan, Fransız politik düşünür Montesquieu'nn ''Fars Mektupları''ndan esinleniyor.

dheepan
Dheepan

Dheepan, Jacques Audiard, Thomas Bidegain ve Noé Debré'nin birlikte yazdıkları ve yine Jacques Audiard'ın yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Deephan Natarajan rolüyle Jesuthasan Antonythasan, Yalini rolüyle Kalieaswari Srinivasan, Illayaal rolüyle Claudine Vinasithamby, Brahim rolüyle Vincent Rottiers, Youssouf rolüyle Marc Zinga, Monsieur Habib (Habib Bey) rolüyle Faouzi Bensaïdi, Azziz rolüyle Bass Dhem, La directrice de l'école (Okul Müdürü) rolüyle Joséphine de Meaux, L'interprète (Tercüman) rolüyle Nathan Anthonypillai, Colonel (Albay) Cheran rolüyle Vasanth Selvam, La dame dans l'escalier (Merdivenlerdeki Bayan) rolüyle Tassadit Mandi, Vendeur de roses (Gül Satıcısı) rolleriyle Keasavan Paramasamy, Suthagar Shanmugalingam, Thurainesan Thurasingham, Vendeuse bijoux (Takı Satış Elemanı) rolüyle Sandra Murugiah, Tarik Lamli, Joël Boudjelta, Moussa Belhamar, Akim Chir, Jana Bittnerova, Franck Falise, Sandor Funtek, Aymen Saïdi, Soufiane Guerrab, Jegan Sivarasa, Kopiraj Shanmuganathan, Kanagaratham Subakaran, Manickam Paramanathan, Sinnaruthai Manoharan, Jean-Baptiste Pouilloux, Kartik Krishnan, Eric Douré, Rudhra, Marie Trichet, Jean-Michel Correia ve Alexandre Michel'in yer aldığı 2015 Fransa yapımı dram, suç filmidir.

dheepan
Dheepan

dheepan
Dheepan

dheepan
Dheepan

Cannes'ın en büyük ödülünü kazanan Rust and Bone (Pas ve Kemik) ile A Prophet (Yeraltı Peygamberi) filmleriyle tanıdığımız Jacques Audiard'ın son filmi, Paris'te Sri Lankalı üç mülteci üzerinden tüm dünyadaki sığınmacıların çektiği zorlukları ele alıyor. Filme adını veren Dheepan'ı 1980'lerde Tamil Kaplanları'nda çocuk asker olan romancı Antonythasan Jesuthasan canlandırıyor. Sri Lanka'da sona eren iç savaştan kaçabilmek için Dheepan, bir kadın ve bir kız çocuğuyla bir aileymiş gibi davranarak mülteci olarak Fransa'ya gider. Paris dışında bir toplu konuta yerleştirilen üçlü, bir yandan göçmen olarak kültür çatışmasını aşmaya çalışırken bir yandan da gündelik şiddetle ve ''ailevi'' meselelerle uğraşmak zorunda kalacaktır.

Filmekimi kapsamında Beyoğlu Sineması'nda izlediğim, Dheepan; Sri Lanka'da iç savaştan kaçan ailelerini kaybetmiş üç göçmenin sahte pasaportlarla bir aile gibi davranarak evlerinden uzakta yeni bir hayat kurma umudunu anlatıyor. Audiard kanunsuz, kontrolsüz bir Fransa manzarası ve insanın hayatta kalma içgüdüsünün bir portresini çiziyor. Zaten artık herkes yazıp, çiziyor; mesele çöp adam değil gerçek bir insan resmi çizebilmek. Audiard'ın çizdiği portreden yola çıkarsak: Resim yapmak hem doğuştan gelen bir yetenek, hemde değil. Resim yapan insanların daha iyi çizdiği değil, daha iyi gördüğü ispatlanmışken, görme tekniklerini geliştirebilirseniz bir şeyler çizebiliyorsunuz. Audiard, maalesef bu portreyi ne iyi çizebilmiş ne de büyük resmin tamamını görebilmiş vesselam!

dheepan
Dheepan

''Dheepan Natarajan 35 yaşındaydı. Karısı Yalini 24. Kızları Illayaal 9 yaşındaydı. 6 ay önce öldüler. Artık bu aile sizsiniz.''

Avrupa Birliği, ABD ve Hindistan tarafından ''terörist örgüt'' olarak kabul edilen, intihar eylemcilerinin giydiği bomba yeleğini icat etmesi etkin olarak kullanmasıyla bilinen, Sri Lanka'da Tamil etnik grubunun yaşadığı bölgenin bağımsızlığı için mücadele eden ayrılıkçı örgüt; TEKK'nın (Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları veya Tamil Kaplanları) özgürlük hareketinde yer alan, Nandikadal Lagününde bütün birliğini ve karısını kaybederek ayrılan eski bir gerilla Dheepan Natarajan (Antonythasan Jesuthasan), Yalini (Kalieaswari Srinivasan) adındaki genç bir kadın ve küçük bir kız çocuğu olan Illayaal (Claudine Vinasithamby) Sri Lanka'daki iç savaştan kaçar ve Fransa'ya sığınırlar. İltica başvurusu sırasında çevirmen Dheepan'ın bütün ailesini savaşta kaybetmiş bir Tamil gerillası olduğunu anlayınca, kendisi de aynı cepheden olduğu için sözde aileye yardım ediyor. her ne kadar genç kadın kuzeninin bulunduğu İngiltere'ye gitmek istese de mültecilerin seçme hakkı bulunmadığı için kaderine razı geliyor.

dheepan-kalieaswari srinivasan-claudine vinasithamby-jesuthasan antonythasan
Dheepan Kalieaswari Srinivasan-Claudine Vinasithamby-Jesuthasan Antonythasan

Dheepan'ın Yalini'ye Fransa'ya uçakla gideceğiz sözünün üstüne kırmızı, yeşil yanıp sönen Minnie Mouse tacıyla geceleyin yürüyen Dheepan'ın imgesiyle Fransa'da buluyoruz kendimizi...

dheepan jesuthasan antonythasan
Dheepan Jesuthasan Antonythasan

dheepan jesuthasan antonythasan
Dheepan Jesuthasan Antonythasan

Paris banliyölerinde yaşam savaşı


Aile, Paris'in dışındaki bir sosyal konut projesi ile evlerine yerleşirler. Birbirini neredeyse hiç tanımayan bu üç insan, anlamadıkları bir dilin konuşulduğu, evlerinden çok uzakta ve hiç bilmedikleri bir ülkede beraber bir hayat kurmaya çalışacaklar ve bir aile gibi davranmak zorunda kalacaklardır. Uyuşturucu çeteleri tarafından abluka altına alınmış bu yerde yöneticilik yapan Youssouf (Marc Zinga), Dheepan'ın kapıcı olarak, Yalini'nin de yaşlı bir adam olan Habib Bey'in (Faouzi Bensaïdi) bakıcılığını yapmak üzere işe başlamalarını sağlar. Bu sırada küçük Illayaal'ı da okula yazdırırlar.

dheepan-kalieaswari srinivasan-jesuthasan antonythasan
Dheepan Kalieaswari Srinivasan-Jesuthasan Antonythasan

dheepan jesuthasan antonythasan
Dheepan Jesuthasan Antonythasan

dheepan claudine vinasithamby
Dheepan Claudine Vinasithamby

dheepan-kalieaswari srinivasan-claudine vinasithamby
Dheepan Kalieaswari Srinivasan-Claudine Vinasithamby

dheepan-claudine vinasithamby-jesuthasan antonythasan
Dheepan Claudine Vinasithamby-Jesuthasan Antonythasan

dheepan kalieaswari srinivasan
Dheepan Kalieaswari Srinivasan

dheepan jesuthasan antonythasan
Dheepan Jesuthasan Antonythasan

Yalini ve Illayaal ile beraber yavaş yavaş kendilerini bir aile olduklarına inandırmaya başlayan ve duygusal açıdan da yakınlaşan yeni bir hayat ve gerçek bir aile kurmaya çalışan, dört elle işe sarılan Dheepan ve yeni ailesini, bu sefer de gündelik hayatın şiddeti ve acımasızlığı bekler.

Yalini'nin baktığı yaşlı adamın şartlı tahliye olan uyuşturucu baronu yeğeni Brahim (Vincent Rottiers) ile olan yakınlaşmasına rakip çetelerin kapışmasının da eklenmesi yabancısı olduğu bu dünyada hayata tutunmaya çalışan Tamil kaplanı Dheepan'ın yaralarını deşer.

dheepan vincent rottiers
Dheepan Vincent Rottiers

''Burada eğer çok fazla gülümsersen insanlar anlamadığını düşünüyor. Geldiğimiz yerde düşersin gülümsersin, acı içerisindesindir, gülümsersin.''
Yalini ( Kalieaswari Srinivasan )

dheepan kalieaswari srinivasan
Dheepan Kalieaswari Srinivasan

dheepan kalieaswari srinivasan
Dheepan Kalieaswari Srinivasan

''Efendimiz Ganesh, bizi kötülüklerden koru. Burada her şey yolunda gitsin.''
Yalini ( Kalieaswari Srinivasan )

dheepan kalieaswari srinivasan
Dheepan Kalieaswari Srinivasan

dheepan kalieaswari srinivasan
Dheepan Kalieaswari Srinivasan

Dheepan, kendisini yeniden mücadelenin içine çekmeye çalışan eski generaline karısını ve çocuklarını kaybedince savaşın kendisi için sona erdiğini söylese de ailesini ve umutlarını korumak için içindeki gerilla tekrar ortaya çıkacak, savaşçı içgüdülerine tekrar sarılacak ve ''gelin baaam gençler size savaşı gösterem'' nidalarıyla er meydanına çıkacaktır.

dheepan kalieaswari srinivasan
Dheepan Kalieaswari Srinivasan

dheepan jesuthasan antonythasan
Dheepan Jesuthasan Antonythasan

dheepan-soufiane guerrab-jesuthasan antonythasan
Dheepan Soufiane Guerrab-Jesuthasan Antonythasan

''O benim kızım değil. Bu benim kocam değil. Hepsi düzmece.''
Yalini ( Kalieaswari Srinivasan )

dheepan-kalieaswari srinivasan-vincent rottiers
Dheepan Kalieaswari Srinivasan-Vincent Rottiers

dheepan-kalieaswari srinivasan-jesuthasan antonythasan
Dheepan Kalieaswari Srinivasan-Jesuthasan Antonythasan

dheepan jesuthasan antonythasan
Dheepan Jesuthasan Antonythasan

dheepan jesuthasan antonythasan
Dheepan Jesuthasan Antonythasan

dheepan-claudine vinasithamby-kalieaswari srinivasan
Dheepan Claudine Vinasithamby-Kalieaswari Srinivasan

Kalieaswari Srinivasan ve Claudine Vinasithamby daha önce hiçbir filmde rol almamışken, Jesuthasan Antonythasan'ın da gerçek hayatta çocukluğunda bir Tamil gerillası olduğunu da şuraya iliştireyim. Hollywood filmlerine öykünen film göçmenlerin ne zor koşullardan kaçtıklarının ve savaşçılık oynamakla, savaş yaşamış olmak arasındaki farkın altını çiziyor çizmesine de aile kavramına adam akıllı odaklanmıyor, ilgisini sosyal konutlardaki çeteleşmeye, şiddete ve seks fantezilerine yöneltiyor. Bir kez daha bir terör örgütü üyesinin putlaştırıldığına tanık olduğumuz filmin anlatım ve dili de son derece samimiyetsiz.

Küçük kız Illayaal'ın bu süreçte yaşadıkları hak getire neredeyse hiç değinilmeden geçiyor. Yalini'nin Brahim'e kendini beğendirme hevesi (resmen adamın ağzının içine bakıyor) ve aynı anda Dheepan ile gerçek bir karı koca ilişkisi kurmaya yeltenmesi gibi tuhaf bir çelişki yaratıyor. Genç, sarışın, mavi gözlü ve yaptığı yemeklere iltifat eden çete reisi için kendine kıpkırmızı bir bluz diken Yalini, evde de Dheepan ile yatıyor.

Bakın bakın ne anlatacağım bana bakın ne anlatacağım: Uzun süredir yeni filmi merakla beklenen, Jacques Audiard'ın geri dönüşü, 68. Cannes Film Festivali'ne Altın Palmiye'yi kucaklayarak damgasını vuran Dheepan ile oldu. Jacques Audiard'ın Dheepan'ı Cannes'da Altın Palmiye'yi kazanmış garip ama gerçek. Öyle ki, sinema dünyasında takdir ve sevinçten çok tepki ve şaşkınlık yarattı.

Dheepan Official Trailer


Dheepan Türkçe Altyazılı Resmi Fragman


68 cannes palme dor-altin palmiye odulu dheepan
68. Cannes Palme d'Or-Altın Palmiye Ödülü-Dheepan