Mutluluk


happiness-mutluluk
Happiness-Mutluluk

Medeni sohbetler ve kibar gülücüklerin arkasındaki kederli kalpler, kırılgan ruhlar...

Happiness (Mutluluk), Todd Solondz'un yazıp yönettiği, kadrosunda: Joy Jordan rolüyle Jane Adams, Helen Jordan rolüyle Lara Flynn Boyle, Mona Jordan rolüyle Louise Lasser, Lenny Jordan rolüyle Ben Gazzara, Trish Maplewood rolüyle Cynthia Stevenson, Dr. (Doktor) Bill Maplewood rolüyle Dylan Baker, Billy Maplewood rolüyle Rufus Read, Timmy Maplewood rolüyle Justin Elvin, Chloe Maplewood rolüyle Lila Glantzman-Leib, Allen rolüyle Philip Seymour Hoffman, Kristina rolüyle Camryn Manheim, Andy Kornbluth rolüyle Jon Lovitz, Nancy rolüyle Molly Shannon, Kay rolüyle Ann Harada, Tom rolüyle Douglas McGrath, Vlad rolüyle Jared Harris, Joe Grasso rolüyle Dan Moran, Betty Grasso rolüyle Johann Carlo, Johnny Grasso rolüyle Evan Silverberg, Ann Chambeau rolüyle Marla Maples, Diane Freed rolüyle Elizabeth Ashley, Rhonda rolüyle Anne Bobby, Don rolüyle Dan Tedlie, Zhenia rolüyle Marina Gayzidorskaya, Zhenia's Mother (Zhenia'nın Annesi) rolüyle Olga Stepanova, Pedro rolüyle José Rabelo, Janet rolüyle Diane Tyler, Psychiatrist (Psikiyatrist) rolüyle Gerry Becker, Detective (Dedektif) Berman rolüyle Arthur J. Nascarella, Police Dedective (Dedektif) rolüyle Joe Lisi, Crying Teacher (Ağlayan Öğretmen) rolüyle Socorro Santiago, Consoling Teacher (Teselli Eden Öğretmen) rolüyle Allison Furman, Student (Öğrenci) rolleriyle Wai Ching Ho, Bina Sharif, Tsepo Mokone, Doctor (Doktor) rolüyle Matt Malloy, Courteous Waiter (Kibar Garson) rolüyle Eric Marcus, Hysterical Woman (İsterik Kadın) rolüyle Hope Pomerance, Eytan Mirsky ve Lisa Louise Langford'un yer aldığı 1998 Amerikan yapımı dram, komedi filmidir.

happiness
Happiness

happiness
Happiness

happiness
Happiness

İnsanlar konuşa konuşa anlaşır derler, oysa aslında birbirimizi dinlemeyiz bile. Konuyu hep kendi lehimize çevirmek, onaylanmayı beklemek, anlayış görmek, bir an önce bir sonuca ve uzlaşmaya varmak çabasında, kalbimizden geçenleri aktaramadığımız bu medeni sohbetler sırasında hırpaladıkça hırpalarız birbirimizi.

Öfkeyle haykırılmış sözlerden ölesiye korkarız zira idealimizdeki o makul, anlayışlı, kibar kişi olmadığımız hatırlatılsın, içimizdeki arsız, şımarık, bencil duygular ifşa edilsin istemeyiz. Öte yandan kalbimizi açmak da korkutur bizleri, en tutkulu sırlarımızın öğrenilmesinin bizleri yalnızlığa mahkum etmesinden korkarak gizlendikçe gizleniriz ideallerimizin, kibarlıklarımızın, kabuklarımızın ardına.

happiness-jon lovitz-jane adams
Happiness Jon Lovitz-Jane Adams

''Sanatı takdir etmediğimi düşünüyorsun. Modadan anlamadığımı. İşe yaramaz bir ot olduğumu düşünüyorsun, aptalın teki, kıçı büyük bir şişko, pisliğin teki. Ama yanılıyorsun. Çünkü ben bir şişe şampanyayım. Sense pisliğin teki! Ve ölene kadar da bir pislik olarak kalacaksın.''
Andy Kornbluth ( Jon Lovitz )

happiness-jon lovitz-jane adams
Happiness Jon Lovitz-Jane Adams

30 yaşındaki Joy Jordan (Jane Adams), Bay Doğru'yu aradığı için hiç kimseyi kendisine layık görmeyen müzmin bir bekardır. Hep terk edilmesine rağmen kendini beğenenleri de kendisi beğenmemektedir. Ablası Trish Maplewood (Cynthia Stevenson) ise Bay Doğru'yu çoktan bulmuş, dayalı döşeli ev, 3 çocuk ve köpek başta olmak üzere istediği her şeyi elde etmiş dört dörtlük bir ev hanımıdır. Joy'a tepeden bakmakta, ''mutsuzluğa ve başarısızlığa mahkum olduğu'' için ona acımakta ve sürekli ''kendisi gibi tuttuğunu koparan her şeye sahip mükemmel bir kadın olması'' yönünde nasihat etmektedir


''Otuzuna merdiven dayamış olabilirsin ama başarısız, yalnız ve mutsuz bir şekilde yaşlanmak zorunda değilsin.''
Trish Maplewood ( Cynthia Stevenson )

happiness-cynthia stevenson-jane adams
Happiness Cynthia Stevenson-Jane Adams

Trish'in Bay Doğru'su ise eşinin ideal dünyasındaki ideal koca modelinin aksine, hayatından bezmiş, insanları dinlemekten bıkmış, onları topluca katletme hayalleri kuran bir psikologdur. Trish Bay Doğru'sunun içinden geçenleri, en samimi hislerini öğrense onunla beraber yaşamayı sürdürebilecek midir, yoksa gerçeklerle yüzleşmek mutlu yuvasını darmadağın mı edecektir?

happiness dylan baker
Happiness Dylan Baker

''Mutlu uyanıyorum, iyi hissediyorum. Ama sonra gerçekliği yeniden hissedince tekrar baskı altına giriyorum.''
Dr. Bill Maplewood ( Dylan Baker )

happiness dylan baker
Happiness Dylan Baker

happiness dylan baker
Happiness Dylan Baker

Trish'in kocası kendisini cendereye sokan bu gerçeklikten kurtulmanın bir yolunu bulabilecek, ne pahasına olursa olsun kendi kendisini tüm eksileri ve tüm artılarıyla olduğu gibi kabul edebilecek midir?

happiness-cynthia stevenson-dylan baker
Happiness Cynthia Stevenson-Dylan Baker

happiness-evan silverberg-dylan baker
Happiness Evan Silverberg-Dylan Baker

happiness dylan baker
Happiness Dylan Baker

happiness-evan silverberg-dylan baker
Happiness Evan Silverberg-Dylan Baker

Joy'un diğer kız kardeşi Helen Jordan (Lara Flynn Boyle) ise kariyer basamaklarında hızlı adımlarla yükselmekte olan, yeni kitabı için ilham ararken hiçbir sınır tanımayan hırslı bir kadındır ve tıpkı ablası Trish gibi o da sürekli Joy'a nispet yaparak beslenmekte, özgüvenini tazelemektedir. Helen kitabı için gerekli olan ilhamı bulabilecek midir?

''Cumartesi gecelerinden nefret ediyorum. Herkes beni istiyor Joy; bunun nasıl bir şey olduğunu bilemezsin. Her zaman hayran olunmaktan bıktım.''
Helen Jordan ( Lara Flynn Boyle )

happiness lara flynn boyle
Happiness Lara Flynn Boyle

happiness lara flynn boyle
Happiness Lara Flynn Boyle

Joy ablalarının nasihatlerini dinleyip aşkta veya kariyerde mutluluğu yakalayabilecek midir?

happiness jane adams
Happiness Jane Adams

Öte yandan Trish ve Joy'un anne babası ilişkilerinde bir kriz yaşamaktadır. Babası artık bir başına kalmak, yalnız yaşamak istemektedir. Ayrılıp kendi yollarından giderek mutluluğu yakalayabilecekler midir?

''Çoğu şey değişir. İnsanlar değişir. İlişkimizi bitirmek istiyorum.''
Lenny Jordan ( Ben Gazzara )

happiness-ben gazzara-louise lasser
Happiness Ben Gazzara-Louise Lasser

happiness-marla maples-louise lasser
Happiness Marla Maples-Louise Lasser

Karşımızdakine açılmak ölümden bile zor gelir çoğu zaman. İlgilenmeyeceğinden, umursamayacağından, anlamayacağından, tersleyeceğinden, dışlayacağından en önemlisi de bizi olduğumuz gibi kabul etmeyeceğinden eminizdir, cesaret edemeyiz.

Allen (Philip Seymour Hoffman) kapı komşusuna sapkınca aşık olan, lakin ona bir türlü yaklaşmaya cesaret edemeyen yalnızlığı içine gömülmüş bir tiptir. Onun kendisi gibi birisine bakmayacağından emindir. Cesaretini toplayıp aşkını ilan edebilecek midir?

''Onu o kadar önemsedim ve derin bir saygıyla bağlandım ki. Oysa o benim varlığımdan haberdar bile değil.''
Allen ( Philip Seymour Hoffman )

happiness philip seymour hoffman
Happiness Philip Seymour Hoffman

happiness dylan baker
Happiness Dylan Baker

happiness-lara flynn boyle-philip seymour hoffman
Happiness Lara Flynn Boyle-Philip Seymour Hoffman

happiness-philip seymour hoffman-lara flynn boyle
Happiness Philip Seymour Hoffman-Lara Flynn Boyle

happiness philip seymour hoffman
Happiness Philip Seymour Hoffman

happiness lara flynn boyle
Happiness Lara Flynn Boyle

happiness philip seymour hoffman
Happiness Philip Seymour Hoffman

happiness-camryn manheim-philip seymour hoffman
Happiness Camryn Manheim-Philip Seymour Hoffman

happiness lara flynn boyle
Happiness Lara Flynn Boyle

happiness-camryn manheim-jose rabelo
Happiness Camryn Manheim-Jose Rabelo

happiness-philip seymour hoffman-lara flynn boyle
Happiness Philip Seymour Hoffman-Lara Flynn Boyle

happiness jane adams
Happiness Jane Adams

happiness-jared harris-jane adams
Happiness Jared Harris-Jane Adams

happiness rufus read
Happiness Rufus Read

happiness dylan baker
Happiness Dylan Baker

happiness-ben gazzara-lara flynn boyle-jane adams-louise lasser-cynthia stevenson
Happiness Ben Gazzara-Lara Flynn Boyle-Jane Adams-Louise Lasser-Cynthia Stevenson

happiness-lara flynn boyle-jane adams
Happiness Lara Flynn Boyle-Jane Adams

Oysa mutluluğa giden yol cesaret etmekle, sahip olunan artılar kadar eksileri de kabul edebilmekle başlar, tüm umutsuzluğuna ve çıkışsızlığına rağmen aramayı sürdürmeye. Bir şarkı çınlarken kulaklarımızda:

''Mutluluk, neden hep benden bu kadar uzak olmak zorundasın?''

happiness jane adams
Happiness Jane Adams

Bağımsız güçlü filmlerin yönetmeni Todd Solondz'un tematik ve biçimsel olarak bir önceki eseri Welcome to the Dollhouse (Oyun Evine Hoşgeldiniz) filminin devamı olarak kabul edilen ve başyapıtı olarak kabul gören performans odaklı filmi Happiness'da (Mutluluk) olaylardan çok duygular sizi içine çekecek. Aile içi ilişkiler, ergenlik, cinsellik, pedofili gibi kavramların en diplerine dalarak seyircisine filmlerden ziyade filmlerin üzerinde söz söyleme imkanı sağladığı zeminle fark yaratan Solondz gerçekten de keder ve mizah arasındaki ince dengeyi korumak için nasıl hareket etmesi gerektiğini çok iyi biliyor. Nerede, ne zaman, neye güleceğiniz ya da ağlayacağınızı bilemeyeceksiniz.

''Benim filmlerim herkese göre değil, özellikle de onları sevenler için hiç değil.''
Todd Solondz

Happiness (Mutluluk) Official Trailer


happiness
Happiness

Yazar Hakkında: "MelisaFilm merkezi olmayan, yeni fikirlere yelken açan, alternatif üretim fikirleri geliştiren bağımsız bir yapıdır."

MelisaFilm'i Twitter'dan takip etmek isterseniz: @MelisaFilm