Western


western
Western

''Dünya şey gibi... Nasıl söylesem? Hayvanlar gibi. Ya sen yersin ya seni yerler. Güçlü olan her zaman kazanır. Ve biz de dünya için yeterince güçlüyüz.''
Meinhard ( Meinhard Neumann )

Western / Уестърн, Valeska Grisebach'ın yazıp yönettiği, kadrosunda: Meinhard rolüyle Meinhard Neumann, Vincent rolüyle Reinhardt Wetrek, Adrian rolüyle Syuleyman Alilov Letifov, Adrians Frau (Adrian'ın Karısı) rolüyle Nadezhda Kavalova, Veneta rolüyle Veneta Frangova, Vyara rolüyle Viara Borisova, Vyaras Mutter (Vyara'nın Annesi) rolüyle Ivanka Popova, Wanko rolüyle Kevin Bashev, Wankos Freund (Wanko'nun Arkadaşı) rolleriyle Seyham Chapkanov, Ivo Badev, Wankos Familienmitglied (Wanko Aile Üyesi) rolleriyle Temenuzhka Bochukova, Daniela Sinanova, Urgroßmutter von Wanko (Wanko'nun Büyükannesi) rolüyle Nefishe Manahova, Mancho rolüyle Aliosman Deliev, Manchos Frau (Mancho'nun Karısı) rolüyle Violeta Avramova, Manchos Großvater rolüyle (Mancho'nun Büyükbabası) rolüyle Momchil Sinanov, Tommy rolüyle Robert Gawellek, Jens rolüyle Jens Klein, Boris rolüyle Waldemar Zang, Helmuth rolüyle Detlef Schaich, Marcel rolüyle Sascha Diener, Wolle rolüyle Enrico Mantei, Gulzet rolüyle Gulzet Zyulfov, Kostadin rolüyle Kostadin Kerenchev, Elena rolüyle Katerina Dermendzhieva, Maria rolüyle rolüyle Maria Prokopova, Alte Mann im Dorf (Köydeki Yaşlı Adam) rolleriyle Todor Damyanov, Georgi Stoychev, Mann auf dem Dorfplatz (Köy Meydanındaki Adam) rolleriyle Nikolay Ikonomov, Iliya Georgiev, Ranger (Korucu) rolüyle Desislav Baschev, Mann im Auto (Arabadaki Adam) rolleriyle Kyazim Ahmet, Dinko Bochukov, Krasimir Dzholev, Brunnenbauer rolüyle Bekir Muev, Mann beim Ringen (Güreşen Adam) rolleriyle Stalin Spirov, Arben Dzhinaliev, Kostadin Spirov, Bürgermeister (Belediye Başkanı) rolüyle Atanas Popov, Förster (Ormancı) rolleriyle Vasil Lukov, Krum Illiev, Mann beim Kartenspiel (İskambil Oynayan Adam) rolleriyle Angel Iliev, Ilia Kundurdzhiev, Georgi Boykov, Yani Chavdarov ve Pferdekenner rolüyle Malin Malinov'un yer aldığı ''Western'' 2017 Almanya-Bulgaristan-Avusturya ortak yapımı dram filmidir.

western
Western

western
Western

Bir grup Alman inşaat işçisi Bulgaristan kırsalında, evlerinden çok uzakta, zorlu bir işe koyulurlar. Aralarından Meinhardt, inşaat alanının yakınlarındaki bir köyün sakinleriyle ağır ağır filizlenen bir arkadaşlık ilişkisi kurmaya başlar. Sıradan bir yabancı olmayı reddeden tavrı, köylüler ve meslektaşları nazarında kendisine karşı bir şüphe uyandıracaktır. Valeska Grisebach gerçek işçilerin rol aldığı Western'de, adının da öncelediği gibi, Western ikonografisini kullanarak oldukça güncel bir ''yabancılık'' tartışması getiriyor gündeme. Avrupa'nın bugününe dair önemli tespitleri olan Western, ilk gösterimini Cannes Film Festivali'nin Belirli Bir Bakış bölümünde yaptı.

İstanbul Film Festivali kapsamında, ''Uluslararası Yarışma'' bölümünde yer alan, Western; Grisebach'ın üçüncü filminde günümüz Avrupa'sının kalbinde Yunanistan-Bulgaristan sınırındaki bir köye hidroelektrik santrali kurmak için gelip bir şantiyeye yerleşen bir grup Alman işçisini odağına alıyor. Grisebach, gruba yeni katılan kahramanını ''Vahşi Batı'' ya da ''Vahşi Doğu'' fark etmeksizin ''Vahşi Dünya'' ve varoluşsal yolculuk rolünü oynamak için konumlandırıyor. Kendi içinde bin parçaya bölünerek kendisine, ülkesine, topraklarına, milletine, içinde yaşadığı topluma ve belki de insana ve insanlığa yabancılaşmış bir insan evladını ve aynı zamanda insanın bir yere ait olma ihtiyacı hakkında oldukça dokunaklı bir hikayeyi kendi keşfettiği mutlu dünyanın mutlu insanlarını yaratmak üzerine dayatmacı bir ''yabancı'' üzerinden anlatıyor.

western
Western

Dil insan iletişiminin olmazsa olmazı. İnsanın düşünmesi, düşündüğünü aktarabilmesi, aktardığının karşı tarafta amaçlanan anlamıyla algılanması bir takım belirsizlikler nedeniyle gittikçe azalan bir grafik çizer. Vakti zamanında çok sevdiği kardeşini kaybetmiş, tek tabanca devam ettirdiği hayatında bir ''aile'' özlemiyle yanıp tutuşan Meinhard (Meinhard Neumann) bu yabancı topraklarda yerel köylülerle bir şekilde iletişim kurmaya onlarla yakınlaşmaya başlar. Üstelik içinde bulunduğu Alman grubun en sessiz sakin kimsesi olan Meinhard yerel halk ile bölünmeyi köprülemek için çaba sarf eden tek işçidir. Gruba liderlik eden Vincent (Reinhardt Wetrek) ile de içten içe köylülere karşı kendini kabul ettirme rekabetine girerler. İki taraf farklı dilleri konuşup sorunlu bir tarihi paylaşırken dilsel ve kültürel farklılıklardan dolayı kendi ön yargıları ve güvensizlikleriyle yüzleşmek zorundadırlar.

western meinhard neumann
Western Meinhard Neumann

western meinhard neumann
Western Meinhard Neumann

''Savaş savaştır, hayat da hayat. İkisi birden olmaz.''
Boris ( Waldemar Zang )

western
Western

western meinhard neumann
Western Meinhard Neumann

western meinhard neumann
Western Meinhard Neumann

western-meinhard neumann-kevin bashev
Western Meinhard Neumann-Kevin Bashev

western-meinhard neumann-syuleyman alilov letifov
Western Meinhard Neumann-Syuleyman Alilov Letifov

western-meinhard neumann-syuleyman alilov letifov
Western Meinhard Neumann-Syuleyman Alilov Letifov

western meinhard neumann
Western Meinhard Neumann

western
Western

İkinci Dünya Savaşı sırasında ülkelerinin Alman işgalini unutmamış köy halkının kendilerini hoş karşılama karşısında pek de istekli olmadığından şefi tarafından ''Ya yanımızdasın ya karşımızda. Yoksa yolculuğun sona erdi'' diye tehdit edildiğinde, Afganistan ve Afrika'da Yabancı Lejyon Askeri olarak görev yapmış bir lejyoner olmasına rağmen ''Şiddet benim olayım değil'' diyebilecek kadar insancıl lakin dostuna saldırıldığı zaman gözünü karartıp silah çekebilecek kadar sadık, ''Beni evde tutan bir şey yok. Ev yok'' diyebilecek kadar da yabancı olan Meinhard'ın köyün en güçlü üç ailesinden birinin başındaki Adrian (Syuleyman Alilov Letifov) ile kurduğu bağ öylesine güçlü ve derin ki izleyiciyi derinden etkiliyor.

western meinhard neumann
Western Meinhard Neumann

western-meinhard neumann-syuleyman alilov letifov
Western Meinhard Neumann-Syuleyman Alilov Letifov

Sessizlikle gelen gerilimin her dakika daha da yükseldiği kasvetli atmosferde memleketten uzak topraklardaki bu insanlar birbirlerine güvenmeyi öğrenebilecekler mi yoksa bir gösteri için sahneye çıkmaya mı hazırlanıyorlar?

western reinhardt wetrek
Western Reinhardt Wetrek

western-veneta frangova-meinhard neumann
Western Veneta Frangova-Meinhard Neumann

western-veneta frangova-meinhard neumann
Western Veneta Frangova-Meinhard Neumann


western-katerina dermendzhieva-robert gawellek
Western Katerina Dermendzhieva-Robert Gawellek


western-robert gawellek-katerina dermendzhieva
Western Robert Gawellek-Katerina Dermendzhieva


western-katerina dermendzhieva-robert gawellek
Western Katerina Dermendzhieva-Robert Gawellek


western-katerina dermendzhieva-robert gawellek
Western Katerina Dermendzhieva-Robert Gawellek


western-meinhard neumann-robert gawellek-katerina dermendzhieva
Western Meinhard Neumann-Robert Gawellek-Katerina Dermendzhieva


western reinhardt wetrek
Western Reinhardt Wetrek


western meinhard neumann
Western Meinhard Neumann


western-viara borisova-meinhard neumann
Western Viara Borisova-Meinhard Neumann


western-meinhard neumann-viara borisova
Western Meinhard Neumann-Viara Borisova

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir araştırma, dünyada nüfusu en dramatik bir şekilde azalan ilk 10 ülkenin Doğu Avrupa'da olduğunu ortaya çıkarırken; Doğu Avrupa'da dünyanın nüfusunun en hızlı azalan ilk 10 ülkesi sıralamasında başı çeken Bulgaristan'ın 7 milyon olan nüfusunun 2050'ye kadar 5 milyona düşmesi bekleniyor. Göç meselesi, küresel rekabet ve işsizlik, iletişimsizlik, kaynakların kötüye kullanılması, yoksulluk, yolsuzluk, bencillik, milliyetçilik, kibir ve daha pek çok şeyden kaynaklanan problemleri sessizlik ve yüz ifadeleriyle yaratığı gerilimle tavan yaptıran Grisebach tüm rollerde profesyonel olmayan aktörler kullanarak filmi bu şekilde daha gerçekçi kılıyor. Gücünü de bu ''gerçekçilik''ten alan Grisebach'ın erkeklerin ruhunu çok iyi anlayabilen bir kadın yönetmen olduğundan da hiç şüphe yok. Meinhard Neumann'ın bu kadar keşfedilmesine mi üzülelim yoksa geçte olsa sinemaya kazandırılmasına mı sevinelim bilemedim. Son olarak o nasıl bir finaldi öyle? ''Ah Lena, Lena Magdelena'' şarkısı çalarken bu kadar duygulanacağım aklımın ucundan bile geçmezdi ve bu filme sanırım bundan iyi bir final çekilemezdi..

Valeska Grisebach'ın ''Western''inde; Vahşi Batı'nın bitki örtüsü, yuvarlanıp duran çalılar, başına ödül konulan bir suçlu, tüm hırsızların gözünü diktiği banka, her seferinde mutlaka bir kavganın yaşandığı SALOON, kasabanın şerifi olduğu bir bakışta belli olan adam, kovboyu karizmatik yapan şapkalar, bilgece konuşan Kızılderili şefi gibi Western filmlerinin ana unsurları yok. Ayrıca, hazırda bekletilen tüfekler de yabancıları vurmak için bekletilmiyor ve her zamanki gibi kovboyların tüm cefasını çeken atları...

Western Official Trailer