Kramer Kramer'e Karşı


kramer vs kramer
Kramer vs Kramer

İki kere Oscar Akademi En İyi Aktör Ödülü kazanmış Dustin Hoffman...

Kramer vs Kramer ( Kramer Kramer'e Karşı ), 1979 ABD yapımı olup yönetmenliğini Robert Benton yapmıştır.
Avery Corman'ın aynı isimli eserinden uyarlanmıştır.

kramer vs kramer
Kramer vs Kramer

1980 yılında 9 dalda Oscar'a aday gösterilen film, En İyi Erkek Oyuncu Dustin Hoffman, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Meryl Streep, En İyi Film dahil toplamda 5 Oscar kazanmıştır.

kramer vs kramer
Kramer vs Kramer

Avery Corman'ın romanından uyarlanan filmde Ted Kramer ( Dustin Hoffman ) ve Joanna ( Meryl Streep ) ikilisinin üstün performanslarıyla akıp giden ve film boyunca boşanmalarıyla beraber başlayan velayet kavgasının bir anne ve babaya ebeveyn olmayı öğretmesini seyredeceksiniz.

Ted Kramer, işine son derece bağlı bir babadır. Bir gece eve geç döndüğünde
( hayatının en iyi beş gününden birini karısıyla paylaşmak için kapıdan girdiğinde ) karısı Joanna onu terk etmek istediğini söyler. Kocasından ayrılıp, kendini bulmaya çalışacaktır. Altı yaşındaki oğullarını da bakması için ona bırakacaktır. Hayatında, belkide en beklemediği anda yaşanan bu gelişme işkolik bir adam olan Ted Kramer'in tüm düzenini alt üst eder.

kramer kramere karsi
Kramer Kramer'e Karşı

kramer vs kramer
Kramer vs Kramer

Bir taraftan işini sürdürmeye çalışan Ted Kramer diğer yandan da, pek az babanın bildiği kadarıyla, oğlunu tanımaya çalışmaktadır. Ona yemekler pişirmekte, parka gezmeye götürmekte ve onun her ihtiyacı ile korkularını anlamaya çalışmaktadır.

dustin hoffman justin henry
Justin Henry Dustin Hoffman

ted kramer billy kramer
Ted Kramer Billy Kramer

kramer vs kramer
Kramer vs Kramer

Daha yalnızlıklarının ilk gününde baba ve oğul birbirlerini aslında hiç tanımadıklarını görürler. Çocuğuyla o güne kadar hiç yalnız kalmamış olan Ted Kramer ona ne yedirmesi gerektiğini bile bilmemektedir. Günlük hayatın en basit alışkanlıklarının nasıl bir drama  dönüşebileceğini izleyeceğiniz Kramer vs Kramer'de ( Kramer Kramer'e Karşı ) bu ilk sabah kahvaltısı, Dustin Hoffman'ın sadece bir tost yapabilmek için verdiği uğraş, dram sinemasının klasikleri arasında sayılabilir.

kramer vs kramer french toast
Kramer vs Kramer French Toast

Zamanla baba ve oğul arasında gelişen ilişki sayesinde Ted Kramer baba olmayı öğrenmeye başlar ve hiç beklemediği halde bundan keyif alır. Ancak Joanna'nın aniden dönüp gelmesi ve oğullarının velayetini istemesi üzerine ikili arasında kıyasıya bir savaş başlar.

kramer vs kramer
Kramer vs Kramer

Annenin terk edişinden itibaren baba-oğul arasında gelişen sevgi bağı, bağlılık ve tutku o kadar dürüst, gerçekçi ve duygusal anlatılmış ki şapka çıkarmamak imkansız. Filmi babanın gözünden izliyor olmamızın da etkisiyle, bu ilişkinin bitecek olması ihtimali bile anneden soğumamıza neden oluyor. Dustin Hoffman'ın filmin çekildiği dönemde özel hayatında da boşanma arifesinde olması sanırım performansındaki yüksekliği açıklıyor. Bir bakıma taraf tutan fakat sıcak, dönemsel nedenlerden ötürü muhafazakar bir aile filmi.

Son olarak Billy Kramer rolündeki Justin Henry'nin David di Donatello ve Young Artist ödüllerini kazandığını belirtmeliyim. Adeta koca adam gibi oynamış hergele :)

Ayrıca söylemeden geçemeyeceğim Dustin Hoffman'ın gençlik yılları Al Pacino'ya o kadar benziyor ki bazı hal ve hareketleri de öyle...


kramer vs kramer
Kramer vs Kramer