Yaşlı Adam ve Deniz


the old man and the sea
The Old Man and teh Sea

1999 - The Old Man and the Sea ( Yaşlı Adam ve Deniz )
Aleksandr Petrov

The Old Man and the Sea ( Yaşlı Adam ve Deniz ), Academy Award for Best Animated Short Film ( En İyi Kısa Animasyon Filmi Akademi Ödülü ) nü kazanan 68. çizgi filmdir.

the old man and the sea
The Old Man and the Sea

the old man and the sea
The Old Man and the Sea

The Old Man and the Sea'nin konusu ise;
Rus Aleksandr Petrov'un Ernest Hemingway'in aynı adlı romanından uyarladığı bu kısa animasyon filminde: Hemingway, insanın yaşama nasıl bağlanması gerektiği ve de aslında insan yaşamında her şeyin boş olduğuna dair olan fikirlerini belirtiyor.
Cam üstüne yağlı boya tekniğiyle 29000 kareden oluşan bu şaheser animasyonda Ernest Hemingway'in bildiğimiz ''Yaşlı adam denize açılır; büyük balığı yakalar ve köpekbalıklarıyla amansız bir mücadeleye girişir.'' hikayesini Aleksandr Petrov, farklı tekniğiyle, görsel ve işitsel açıdan 'epik' bir hikaye kurarak anlatmaktadır.

Ernest Miller Hemingway, 1952'de kaleme aldığı 'The Old Man and the Sea' romanı ile 1953'te Pulitzer Ödülü'nü aldı. 1954'te ise Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Hikayenin baş kahramanı Santiago'dur. Hikaye yaşlı bir balıkçı olan Santiago'nun büyük bir yelken balığı ( bazı yerlerde de kılıç balığı diye geçiyor ) ile karşılaşması ve onunla 5 gün süren mücadelesini anlatıyor.

Sular yükselince, balıklar karıncaları yer.. Sular çekilince de karıncalar balıkları yer.. Kimse bugünü üstünlüğüne ve gücüne güvenmemelidir.. Çünkü kimin kimi yeneceğine ''suyun akışı'' karar verir...


the old man and the sea
The Old Man and the Sea

the old man and the sea
The Old Man and the Sea