Diriliş


the revenant-dirilis
The Revenant-Diriliş

''Ava giden avlanır'' Müthiş bir sağkalım öyküsü...

The Revenant (Diriliş), Michael Punke'ın 2002 yılında yazdığı ''The Revenant: A Novel of Revenge'' adlı romanına kısmen dayandırılarak beyazperdeye uyarlanan, Alejandro González Iñárritu ve Mark L. Smith'in senaristliğini birlikte yaptıkları ve yine Alejandro González Iñárritu'nun yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Hugh Glass rolüyle Leonardo DiCaprio, Hugh Glass' Wife (Hugh Glass'ın Karısı) rolüyle Grace Dove, John Fitzgerald rolüyle Tom Hardy, Captain (Yüzbaşı) Andrew Henry rolüyle Domhnall Gleeson, Bridger rolüyle Will Poulter, Hawk rolüyle Forrest Goodluck, Boy (Çocuk) Hawk rolüyle Isaiah Tootoosis, Anderson rolüyle Paul Anderson, Murphy rolüyle Kristoffer Joner, Stubby Bill rolüyle Joshua Burge, Boone rolüyle Christopher Rosamond, Dave Stomach Bound rolüyle Robert Moloney, Jones rolüyle Lukas Haas, Fryman rolüyle Brendan Fletcher, Beckett rolüyle McCaleb Burnett, Gordon in Shack (Kulübedeki Gordon) rolüyle Timothy Lyle, Johnnie rolüyle Brad Carter, Elk Dog rolüyle Duane Howard, Powaqa rolüyle Malew Nakehk'o, Toussaint rolüyle Fabrice Adde, Hikuc rolüyle Arthur RedCloud, Weston rolüyle Tyson Wood, French Trapper (Fransız Avcı) rolleriyle Vincent Leclerc, Stephane Legault, Dave Burchill, Stephen Richard Lofstrom, Stefan Rasporich, French Fur Trapper (Kürklü Fransız Avcı) rolüyle Jay Cardinal Villeneuve, French Trapper-Voice (Fransız Avcı-Seslendiren) Charles Fathy, French Interpreter (Fransız Tercüman) rolüyle Emmanuel Bilodeau, Irish Trapper (İrlandalı Avcı) rolüyle T. Michael Morris, Trapper (Avcı) rolleriyle Alex Bisping, Chris Ippolito, Jeffrey Olynek, C. Adam Leigh, Kevin Corey, David Rampanen, Scott Olynek, Thomas Guiry, Peter Strand Rumpel, Kory Grim, Rootie J. Boyd, Ray Chase, Mark Krysko, AJ Taylor, Michael Villar, Trapper Violin Player (Keman Çalan Avcı) rolleriyle Michael Fraser, Scott Duncan, Young Trapper (Genç Avcı) rolüyle Tighe Gill, Naked Trapper (Çıplak Avcı) Coulter rolüyle Cole Wandale, American Soldier (Amerikan Asker) rolleriyle Adrian Glynn McMorran, Robert Glen Decker, Nightmere Character (Kabus Karakteri) rolüyle Javier Botet, Doctor (Doktor) rolüyle Haysam Kadri, Fort Butcher (Hisar Kasabı) rolüyle Jordan Crawford, Native American Voices (Kızılderili Sesler) Jay Tavare, Arikara Elder (Arikara Yaşlısı) rolüyle Chesley Wilson, Arikara Chief (Arikara Şefi) rolüyle Anthony Starlight, Arikara Crying Woman (Arikara Ağlayan Kadını) rolleriyle Jamie Medicine Crane, Veronica Marlowe, Arikara Healer (Arikara Üfürükçüsü) rolüyle Clarence Hoof, Arikara Warrior (Arikara Savaşçısı) rolleriyle Dion Little Child, Blake Wildcat, Paul Young Pine, Cody Big Tobacco, Dallas Young Pine, Pregnant Pawnee Woman (Hamile Pawnee Kadını) rolüyle Amelia Crow Show ve Pawnee Prostitute (Pawnee Fahişesi) rolüyle Mariah Old Shoes'un yer aldığı 2015 Amerikan yapımı dram, gerilim, macera, western filmidir.

''Blood lost. Life found. (Kan Döküldü. Hayat Doğdu.)''

the revenant
The Revenant
the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio
the revenant tom hardy
The Revenant Tom Hardy
dirilis
Diriliş

the revenant
The Revenant

Inspired by True Events (Gerçek olaylardan esinlenmiştir)

''İntikam, insanın elinde midir yoksa tanrının mı?'' Sorusunun izini süreceğimiz bir sinema şöleni.

the revenant
The Revenant

Avcı Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) ve ekibi, avcılıkla geçimini sağlayan, daima tehlikeli vahşi doğada dolanan tehlikeli vahşi erkeklerden oluşmuş bir ekiptir.

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

Hepsi de birbirinden güçlü olan bu erkekler ormanda karşılarına çıkabilecek yabani hayvanlar, barbar Kızılderililer gibi türlü türlü tehlikelere karşı birbirlerine kenetlenmek zorunda olmakla birlikte, sürüye liderlik için kendi aralarındaki ezeli güç mücadelesinin tehdidi de hep üzerlerindedir.

Film böyle günlerden birisiyle başlar. Savaş çok şiddetli, hayatta kalma mücadelesi çok çetindir.

the revenant domhnall gleeson
The Revenant Domhnall Gleeson

the revenant will poulter
The Revenant Will Poulter

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant
The Revenant

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

Dehşet ve tehlike çok büyük olsa da kulaklarımızda çınlayacak bir umut ışığı bizi hayatta tutan bir rehbere dönüşebilir:

''Bunun sona ermesini istediğini biliyorum, ben buradayım. Sakın pes etme. Nefes al ve yaşamaya devam et, mücadeleye devam et.''

Lakin umut ışığı tek başına çare değildir elbet, tehlikeye karşı bir planınız yoksa. Özellikle de karşınızdakiler topraklarında avlandığınız Kızılderililerse...

Ancak liderlik rekabeti hırsıyla yanıp tutuşan erkeklerin bir plan yapması o kadar kolay değildir, her kafadan başka ses çıkmaktadır. Özellikle de avcı rehberi Glass ile doğuştan alfa ruhlu John Fitzgerald (Tom Hardy) arasında.

John Fitzgerald: Yüzbaşı, burada işi bitirmek için bekleyen yerliler var. Bir planınız var mı?
Hugh Glass: Bu tekneden inmeliyiz.
John Fitzgerald: Demek tekneden inmek istiyorsun? Sonra ne yapacağız peki?
Hugh Glass: Yapılacak en güvenli şey, karada yeni bir yolu izlemek.
Bridger: Bizi görebilecekleri nehirde gitmekten iyidir.
John Fitzgerald: Ben teknede kalalım derim. Şansımızı suda deneyelim.
Captain Andrew Henry: Hiçbirimiz bu bölgeyi Glass kadar iyi bilmiyoruz. Bizi sağ salim götürmek onun görevi. Glass ne derse onu yapacağız, konu kapanmıştır.

the revenant-will poulter-tom hardy-leonardo dicaprio
The Revenant Will Poulter-Tom Hardy-Leonardo DiCaprio

Bu yanıt Glass'ın gururunu okşarken Fitzgerald'ı tatmin etmeyecektir elbet... Plan doğru bir plan mıdır, aslında haklı olan hangisidir, tekne mi daha iyiydi kara mı, orası bilinmez, bunu zaman gösterecektir. Yaşayıp göreceklerdir tabi ki ölmezlerse...

Ki bu daha yolun başıdır, sürek avı boyunca karşımıza çıkacak bu ikilemler, bu yol ayrımları tehlikeli maceranın olmazsa olmazıdır. Seçimler sağkalımı tehdit ettiği ölçüde kutuplaşmalar da o denli sivrilmektedir.

Düşmanlar peşinizdeyken ellerinizde yükler ayrı bir dert olacaktır, bu da yepyeni bir ikileme, çatışmaya yol açacaktır:

Captain Andrew Henry: Avları buraya bırakın, kaleye kadar taşımamız imkansız.
John Fitzgerald: Geri döndüğümüzde burada olmayacaklarını biliyoruz.
Captain Andrew Henry: Peşimizde Arikaralar varken ellerimizin dolu olmasını istemeyiz.
John Fitzgerald: Sana postları kaybedeceğimizi söylemeye çalışıyorum.
Captain Andrew Henry: Postları mı yoksa hayatını mı kaybetmek istersin?
John Fitzgerald: Hayat mı? Ne hayatı? Hayatım falan yok benim. Zar zor geçiniyorum ve bunu da bu postlara borçluyum.

Uğruna bu tehlikeli maceraya atıldıkları postları mı kaybetmeyi göze alacaklardı yoksa hayatlarını mı: işte bütün mesele...

Öküz gibi çalıştıktan 6 ay sonra elleri boş şekilde mi döneceklerdi evlerine? Hayatlarını boşu boşuna mı atmışlardı tehlikeye?

Tüm bunlar, peşlerindeki gözü dönmüş Kızılderililer yetmezmiş gibi bir de vahşi hayvanlar vardı tabi tetikte bekleyen, Glass'a saldıran ayı gibi...

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

Ayı da tıpkı Kızılderililer gibi yavrularına, yuvasına tehdit olabilecek yabancıları topraklarında istemiyordur, kötü bir niyeti yoktur ama saldırmak zorundadır.

Glass ise ayının saldırısında ölmeyerek ekstra bela olmuştur ekibe... Sanki yeterince dertleri yokmuş gibi ölmemekte direnen Glass'ın başında bekleyecek, böylelikle Kızılderililerden kaçma şansları neredeyse sıfırlanacak üç nöbetçi gerekmektedir şimdi de. Kim olacaktır bu iki kişi?

Her soruna akılcı yanıtlar veren, bu sorun karşısında ''işini hemen bitirelim'' diye kestirip atan Fitzgerald'ı da dinleyen yoktur ki. Neymiş efenim ekip ruhuymuş da falan filan diye klasik bahanelerle Fitzgerald'ı adam yerine koymazlar.

John Fitzgerald: En doğrusu işini bitirmek olurdu.
Ekipten biri: Tabi eğer yaşama şansı yoksa.
John Fitzgerald: Ne yaşaması yahu? Ayının ona ne yaptığını gördün. Böyle sızlanıp durmayı kesmezse, hepimiz öleceğiz.

Zaten ölümcül yaraları olan birinin yaşamasına izin vermek aslında onun daha fazla acı daha fazla işkence çekmesine yol açmak, Fitzgerald'ın da dediği gibi ''ne bize ne de ona iyilik etmek falan değildir,'' yoksa öyle midir?

the revenant-forrest goodluck-leonardo dicaprio
The Revenant Forrest Goodluck-Leonardo DiCaprio

Lakin ekip Glass'ın işini bitirmemekte diretince Fitzgerald da nöbet karşılığında para teklifini kabul edip göreve talip olur. Ne de olsa postlardan kaybettiği kazancını başka yerden telafi etmesi gerekiyordur. Sırf Glass'a hayranlıklarından ötürü Glass'ın yanında kalmayı tercih eden işe yaramaz iki çocukla birlikte. Berbat bir dörtlü lakin 300 dolar da iyi para...

Captain Andrew Henry: Yalnız bir şart vardır kesinlikle ihlal etmemen geren. Glass ölene kadar başında bekleyeceksin. Gerektiği müddetçe Glass'la kalacaksın.
John Fitzgerald: Evet evet söz veriyorum.
Captain Andrew Henry: Öldüğünde de gömülecek. Bunu hak etti.
John Fitzgerald: Tamam tamam, anladım.

the revenant-domhnall gleeson-tom hardy
The Revenant Domhnall Gleeson-Tom Hardy

Ekibin kalanıyla yolları ayrılmıştır artık.

the revenant will poulter
The Revenant Will Poulter

the revenant forrest goodluck
The Revenant Forrest Goodluck

Peki Glass niye direniyordu ki?

John Fitzgerald: Seninle ilgilendiğim için herkesten geride kaldım. Şu lanet olası dağa tırmanmak zorundayım ama kış sürekli yakamıza yapışıyor. Ayin için hazırsan bunu senin için yapabilirim. Ne diye direniyorsun Glass? Şu son nefesini şimdi versen hepimiz için daha iyi olurdu. Sağlam asılıyorsun, hakkını vermem gerek. Ama sana yalvarıyorum Glass. Kızılderililerin kokusunu alabiliyorum. Hepimizi öldürteceksin. Senin için en hayırlısı Yüce Tanrının bir an önce buraya gelmesi olur, ne dersin? İstersen ağzını bağlayayım. Pes ettiğini kimsenin bilmesi de gerekmez. Bunu yapmamı istiyorsan tek yapman gereken göz kırpmak.

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

Acaba Fitzgerald yüzbaşıya verdiği sözü tutabilecek miydi? Yoksa Glass'ı göz kırpmaya razı edebilecek miydi?

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant
The Revenant

the revenant tom hardy
The Revenant Tom Hardy

the revenant will poulter
The Revenant Will Poulter

the revenant-will poulter-tom hardy
The Revenant Will Poulter-Tom Hardy

''Gözünü dört aç. Bu Kızılderililer asla olduğunu sandığın kadar ölü değillerdir.''
John Fitzgerald ( Tom Hardy )

the revenant-will poulter-tom hardy
The Revenant Will Poulter-Tom Hardy

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant domhnall gleeson
The Revenant Domhnall Gleeson

the revenant will poulter
The Revenant Will Poulter

the revenant will poulter
The Revenant Will Poulter

''İntikam Tanrı'nın ellerindedir.''

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant domhnall gleeson
The Revenant Domhnall Gleeson

the revenant domhnall gleeson
The Revenant Domhnall Gleeson

the revenant domhnall gleeson
The Revenant Domhnall Gleeson

the revenant tom hardy
The Revenant Tom Hardy

the revenant tom hardy
The Revenant Tom Hardy

the revenant tom hardy
The Revenant Tom Hardy

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant tom hardy
The Revenant Tom Hardy

Yüce Tanrı acılarına son vermek için yanlarına gelecek miydi?

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

the revenant leonardo dicaprio
The Revenant Leonardo DiCaprio

''Fırtına çıktığında Bir ağacın önünde duruyorsan... Dallarına baktığında... Düşeceğine yemin edebilirsin. Ama gövdesine baktığında... Ne kadar sağlam olduğunu görürsün.''

Film bir sahne haricinde tamamen doğal ışıklarla çekildi. Leonardo DiCaprio'nun filmde bizonun karaciğerini yediği sahne tamamen gerçek olmakla birlikte normalde vejetaryen olan oyuncu, sahnenin gerçekliği için eti yemeyi kabul etmiş. DiCaprio verdiği bir röportajda bunu bir daha asla ama asla yapmayacağını söyledi. Ayrıca, Leonardo DiCaprio'nun ayı tarafından saldırıya uğradığı efsanevi sahnedeki yaralarının yapımı ise tam 5 saat sürdü. Tom Hardy'nin oynadığı Fitzgerald rolü için önce Sean Penn düşünülüyordu, sonra yönetmenin kararı değişti. Leonardo DiCaprio ve Tom Hardy'nin mükemmel performansının yanı sıra Rus sinemasına benzer harika görüntüler Alejandro González Iñárritu'nun bu filmini unutulmaz kılıyor.

The Revenant (Diriliş) Official Teaser Trailer


The Revenant (Diriliş) Official Trailer


The Revenant (Diriliş) Türkçe Altyazılı Resmi Fragman


The Revenant (Diriliş) Türkçe Altyazılı Resmi Fragman 2



the revenant
The Revenant

Şiirsel sinemanın ve sinema tarihinin önde gelen ünlü Rus yazar, yönetmen ve aktör Andrei Tarkovsky'nin sahneleri ile Oscar ödüllü Alejandro González Iñárritu'nun yarattığı sahneler arasında birçok benzerlik göze çarpıyor. YouTube'daki Misha Petrick kanalı The Revenant (Diriliş) filmindeki bu benzerlikleri ortaya koyan bir video derlemiş. Hazır yapılmışı varken, bir tarafından sığ sahneler icat etmeye gerek yok. Üstatları örnek almak lazım, gayet de güzel olmuş tebrikler.

The Revenant (Diriliş) filminden Andrei Tarkovsky'nin çekimlerine referans sahneler:



Yazar Hakkında: "MelisaFilm merkezi olmayan, yeni fikirlere yelken açan, alternatif üretim fikirleri geliştiren bağımsız bir yapıdır."

MelisaFilm'i Twitter'dan takip etmek isterseniz: @MelisaFilm