Guguk Kuşu


one flew over the cuckoos nest
One Flew Over the Cuckoo's Nest

Sadece üç filmin Big Five olarak adlandırılan, beş Oscar Ödülü'nün
hepsini birden kazandığını söylemiştim.

One Flew Over the Cuckoo's Nest ( Guguk Kuşu ) bu beş Oscar Ödülü'nün tamamını alan ikinci film olarak tarihe geçen bir Milos Forman yapımı.

Film 1975 ABD yapımı olup yönetmenliğini Milos Forman yapmıştır. 1962 yılında 
Ken Kesey tarafından yazılan aynı isimli romandan sinemaya uyarlanmıştır.

İki kere Oscar Akademi En İyi Aktör Ödülü, bir kere de Oscar Akademi En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü ile toplam da üç Oscar almış Jack Nicholson...

1976 yılında 9 dalda Oscar'a aday gösterilen film, En İyi Erkek Oyuncu Jack NicholsonEn İyi Kadın Oyuncu Louise Fletcher; En İyi Yönetmen Milos Forman; En İyi Film ve En İyi Senaryo dallarında ödül kazanmıştır.

Film, İsveç'te tam 12 sene sinemalarda gösterilerek, Dünya'daki gösterim rekorunu elinde bulunduruyor.

Tutuklu olduğu cezaevinden kurtulmak için deli taklidi yapan R.P. McMurphy'nin
( Jack Nicholson ) tavırları cezaevi otoritesinin gözüne batmaya başlayınca bir süre sonra teşhis için akıl hastanesine gönderilir ve orada kalmasına karar verilir. Bu sayede güvenlik önlemleri daha az olan bir akıl hastanesine sevk edilmiş olur. Ne de olsa Eyalet Akıl Hastenesi'nde kısa bir tatil kulağa pek de kötü gelmiyor, öyle değil mi? Oradan da ver elini özgürlük.

Randle Patrick McMurphy, damarlarında kan yerine elektrik dolaşan, ağzı çok iyi laf yapan özgür ruhlu bir mahkumdur. McMurphy, deli numarası yaparak kendisini ''kaçıklar'' olarak nitelediği adamların yanına aldırır. Ve hemen ardından, onun bulaşıcı düzensizlik sevdası yeni geldiği yerdeki uyuşturucu rutinle karşı karşıya gelir. McMurphy Dünya Kupası maçları oynanırken, yeni arkadaşlarının yatıştırıcı ilaçlara boğulmuş bir şekilde ortalıkta bornozlarla dolaşmasına dayanamaz. Bu savaş demektir!

Hastanede de kurumun kurallarına uymaması ve arkadaşları ile lan ilişkileri ile dikkatleri üzerine çeker. Bir tarafta McMurphy vardır. Diğer tarafta ise, sinema tarihinin en soğuk canavar ruhlu karakterlerinden Nurse Ratched ( Louise Fletcher ) vardır. Ortada ise, koğuştaki herkesin kaderi.

louise fletcher
Louise Fletcher

Randle ve Ratched gibi birbirlerine son derece zıt iki karakterin arasındaki gerilim Randle'ın yakın arkadaşları için planladığı çeşitli faaliyetlerle onların iyileşmesine yardımcı olmaya başlamasıyla tavan yapacaktır.

Jack Nicholson'un ustaca sergilediği rolü onun bugün geldiği noktanın tesadüf olmadığını göstermektedir. Tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak gösteriliyor.

jack nicholson
Jack Nicholson

Peki filmin ismi neden ''Guguk Kuşu'' hiç düşündünüz mü?


''Guguk kuşları doğum yaptıklarında, dişi guguk kuşu yumurtalarını ötücü kuşların yuvasına bırakır onlara bakmak yerine, ötücü kuşlar kendi yuvalarına döndüklerinde guguk kuşlarını kendi yavruları sanıp sahiplenmeye başlar ve onları beslerler. 
Guguk kuşları uçmayı öğrendiklerinde ise, kalan diğer guguk kuşlarını öldürüp, ötücü kuş anlamadan yuvadan kaçar.''

Bu aslında filmin ne kadar manidar olduğunun da bir kanıtı değil mi?

Bir özgürlük hikayesi, bir kurtuluş hikayesi Guguk Kuşu, bir başkaldırı, bir isyan, düzene karşı çıkma filmi.

Jack Nicholson'un bedeninde hayat bulan asi insan, Louise Fletcher'in bedeninde hayat bulan baskın insan ve diğer ''nereye istersen çek ama özgürlüğü çek'' kalıbındaki yan karakterleriyle, sürükleyici senaryo ve harika yönetimiyle, Sinema ve Oscar tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir başyapıt...

''Hepiniz deli misiniz?''
R.P. McMurphy

Doktor: Son kez hapse girdiğinde; 15 yaşındaki bir kıza tecavüz etmekten girdin doğru mu?
Randle Patrick McMurphy: Kesinlikle doğru ama doktor 15 yaşında olmasına rağmen 35'inde gibi duruyordu ve bana 19'unda olduğunu ve bu iş için çok istekli olduğunu söyledi aslında bakın kızı görseydiniz kesinlikle 15 yaşında demezdiniz. Bence bakın bunun delilikle ilgisi yok, benim yerimde kim olsa bunu yapardı. Hiç bir canlı erkek bunu reddedemezdi. Bu yüzden hapse girdim ve şimdi bana kahrolası bir sebze gibi davranmadığım için deli olduğumu söylüyorlar, bu benim umurumda bile değil eğer delilik buysa evet ben deliyim ama beni değiştirebileceklerini sanıyorlarsa gerçekten çok aldanıyorlar hepsi bu.

''En azından ben denedim.. hiç değilse bunu yaptım.''
R.P. McMurphy

Chief Bromden ( Will Sampson ) karakterini kes ;)

will sampson
Will Sampson