Akbaba


carancho
Carancho

Carancho ( Akbaba ) Arjantin'deki sigorta sağlık sisteminin kirliliğini, bir avukat ve doktorun tutkulu ilişkileri üzerinden anlatan başarılı bir kara film örneği.

''İyi ve kötüyü ayıran sınırları sorgulayan tutkulu bir aşk hikayesi.''

martin gusman ricardo darin
Martin Gusman Ricardo Darin

Ve perde

''Son on yılda günde 22, ayda 683, yılda 8000'i aşkın kişi hayatını kaybetti. Arjantin'deki trafik kazaları büyük kayıplara neden oluyor. Sigorta endüstrisi ise yükselişte.''

Arjantin'de her yıl sekiz bini aşkın sayıda insan trafik kazalarında ölüyor. Bu astronomik rakamın arkasında ise sigorta şirketlerinin ve işlenmeyen kanunların beslediği kocaman bir endüstri var. Avukatlık yapan Sosa ( Ricardo Alberto Darin ), hastanelerin acil servislerinde ve karakollarda müşteri avlayan bir carancho, yani akbabadır.
Lujan ( Martin Gusman ) ise kırsaldan gelen genç bir doktor. İkisinin arasındaki
aşk hikayesi bir gece sokakta karşılaştıklarında başlar. Lujan, birinin hayatını kurtarmaya çalışırken, Sosa ona bir sonraki müşterisi gözüyle bakıyordur.

carancho
Carancho

carancho
Carancho

carancho
Carancho

Bu yeni filizlenen aşkın verdiği güvenle, Sosa bir zamanlar zaaflarından yararlandığı insanlara yardım etmek ister, ama geçmişi bir türlü yakasını bırakmaz. Bu iki insan, hayatın zıt noktalarında durmaktadırlar.

carancho
Carancho

carancho
Carancho

carancho
Carancho

carancho
Carancho

Yönetmen koltuğunda Arjantin'in en başarılı yönetmenlerinden biri olan
Pablo Trapero'yu görüyoruz. Carancho ile yergiye dayalı filmlerine bir yenisini daha eklemiş durumda. Yine her Arjantin filminde olduğu gibi baş rolde Ricardo Darin var. Bununla ilgili sanırım Arjantin'de bir kanun çıkarmışlar :)

Ricardo Darin, çok yetenekli bir zanaatçi ve yaptığı iş inanılmaz yetkinlikle ifşa ediyor, sınırlarını zorluyor ve diğer yandan bize bunu ortaya koymanın farklı yollarının da olabileceğini kanıtlıyor.

Carancho, karakterlerin geçmişine yönelik bir yolculuk yapmayarak filmin havasından bizi kopartmıyor. Aksine dengelenen toplumsal farkındalık ve aşk ögeleri, abartısız ve kusursuza yakın bir sinematografi sunuyor.

Sosa, diğer birçok yozlaşmanın ortasında, araba kazalarında uzmanlaşmış fakir insanları müşterileri bellemiş bir avukat. Görevini kötüye kullandığı için avukatlık lisansı elinde alınmış durumda; ama buna karşılık, mafya, polis, doktor ve diğer avukatların da içinde bulunduğu bir şebeke tarafından yasal ve sağlık sistemindeki boşlukları kullanarak yeni kaza geçirmiş kurbanlar bulması için tehdit edilip, kontrol altında tutuluyor. Bu sırada, bu gece hikayesine ve metafora uygun biçimde av peşindeyken Lujan'la tanışıp, onun peşine düşüyor. Lujan'ı aşırı yoğun geçen temposundan ancak aldığı uyuşturucular ayakta tutabilmektedir.

carancho
Carancho

Sosa, düzelmeye ve geçmişiyle arasına bir bariyer çekmeye karar vermiştir ama geceye ait yer altında bekleyen diğer yaratıklar bunun gerçekleşmesine öyle kolayca izin verecek gibi değildir.

Film, Pablo Trapero'nun büyüdüğü ve ilk filmlerini çekmiş olduğu
Gran Buenos Aires'in San Justo bölgesinde geçiyor. Bu devasa kara parçası, Arjantin'in yozlaşmakta olan orta sınıfı tarafından doldurulmuş, güncel filmlerde çokça bahsi geçmeyen bir banliyö bölgesi.

Sosyal bir problemden bahsediyor film.

Carancho, az karşılaştığımız türde bir film: gerilimi, karakter derinliği ve heyecanı tam dozunda, dünümüze dair özgün bir kara film. Başarılı müzik seçimlerini de unutmamak gerek tabi. Film Noir'i sevmiyorsanız bile bu filme bir şans verin derim.

Carancho'yu izlemek için o gün iyi bir gününüzde olmalısınız ve her ne kadar içinizin kararacağını bilseniz de sabırla filmi irdelemelisiniz. Bu dediğim filmin sizden beklediği. Eğer filme istediğini verirseniz, filmden istediğinizi alırsınız.

Sinema bir silahtır. En büyük propaganda aracıdır...


carancho
Carancho