Chinese Take-Away ( Zoraki Misafir )
Un cuento chino |
Arjantinli yönetmen Sebastian Borensztein ile içinizi ısıtacak muhteşem bir film...
Chinese Take-Away |
Gökten İnek Düştü
''Fushen Şehri''
Un cuento chino |
Gökten inek düştü ve bir trajediye neden oldu. Büyükbaş hayvan hırsızı bir çete hayvanları çalmak için bir uçak kullandı. Bir grup silahlı köylü onları bekliyordu...
Peki bu ne anlama geliyor?
Bir Çin Masalı...
Evet her şey bir ineğin uçaktan düşmesiyle başlar..
Garip olayların, iki farklı kültürden gelen ve birbirlerinin dilinden anlamayan iki insanın hayatlarını nasıl değiştirdiğini görüyoruz.
Un cuento chino / Chinese Take Away ( Zoraki Misafir ) Arjantin Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Ödülleri'nde En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödüllerini, Portekiz - Fantasporto'da En İyi Yönetmen, Goya Ödülleri'nde En İyi Amerika Dışı Yapım ve Havana Film Festivali - Special Mention Bölümü'nde En İyi Film Ödüllerini aldı. Uluslararası Roma Film Festivalinde, Arjantinli yönetmen Sebastian Borensztein'in yönettiği Un cuento chino / Chinese Take Away
( Zoraki Misafir ) filmi, En İyi Film Jüri Ödülü olan ''Marc Aurelio'' yu ve İzleyici Ödülünü kazandı. Bunların dışında da çeşitli ödülleri var.
Roberto ( Ricardo Alberto Darin ) hayatını belli kurallara göre yalnız yaşayan, insanlarla diyaloğa girmeyi pek sevmeyen, gayet dürüst ve haksızlığa hiç tahammülü olmayan sert mizaçlı bir Arjantinli. Ailesinden kalan binada nalburiyecilik yapar.
Bir gün şans eseri tanıştığı Jun ( ignacio Huang ) ise nişanlısını kaybetmiş, Arjantin'e gelip amcasını arayan bir Çinli. Aksi biri gibi görünse de, özünde iyi bir insan olan Roberto, taksi şoförünün arabadan attığı Çinliye yardımcı olmaya çalışır. Fakat bir sorun vardır. Elbetteki ikisi farklı lisanlar konuşmaktadırlar. Jun tek kelime İspanyolca bilmez, Ricardo tek kelime Çince :)
İnsanların birbirlerini anlayabilmeleri ve dostluk kurabilmeleri için lisanın o kadar da önemli olmadığının altını çizen film, oyuncuların performanslarıyla da göz dolduruyor. Özellikle başarılı aktör Ricardo Darin, yine oyunculuğunu konuşturmuş ve adeta döktürmüş. Harika performansıyla izleyeni büyülüyor.
Bu, hikayenin; haritanın sağ kanadında; yani Çin Halk Cumhuriyeti'nde kalan kısmı.
Birde işin sol kanadı; yani Arjantin kısmı var!
Roberto'nun bitmek tükenmek bilmeyen tikleri öldürdü, bitirdi beni :)
Garip beğenileri olan adam ( yok böyle bir şey ) mesela dükkanına sipariş ettiği çivilerin bulunduğu kutuları açıyor ve kutuların üzerinde yazılı olan rakam ile içerisindeki çivi sayısı birbirini tutuyor mu diye her seferinde kontrol ediyor. Her gece 23:00'da ışığını kapatarak uyuyor. Kendisini doğururken kaybettiği annesine, annesinin her doğum gününde, cam oyuncak - ufak biblo hediye alıyor ve annesinin çerçeveli fotoğrafının durduğu vitrinine yerleştiriyor. İtalyan l'Unita gazetesinin önemini inanın bana film benden çok daha iyi anlatacaktır. Ve inanıyorum ki sadece bu hikayeyi dinlemek için bile bu film izlenmeye değer.
Üstüne basa basa söylüyorum kesinlikle bir komedi filmi değil, içinde komedi ögeleri barındıran bir dramdır.
Filmin başında gördüğümüz ve filmin çıkış noktası olan absürd olayın da gerçekte olmuş bir olayın çok benzeri olduğunu görüyoruz. Filmin sonunda gerçek olayın haber bültenlerindeki görüntüleri de mevcut.
Mari rolündeki ( Muriel Santa Ana ) Roberto'ya fena yanık ve o da muhteşem oynamış...
''Evet, o olması lazım. Yeğeni o, yeğeni o! Bir daha ellemesini söyleyin ona. İyice! Tekrar ellesin!'' :)))
Roberto
Son olarak arabadaki uçak maketini kes ;)
Un cuento chino |
Un cuento chino |
Un cuento chino |
0 Yorumlar