The Secret in Their Eyes ( Gözlerindeki Sır )


el secreto de sus ojos
El Secreto de Sus Ojos

The Secret in Their Eyes / Dans ses yeux ( Gözlerindeki Sır ) 2009 Arjantin ve İspanya ortak yapımıdır. 2010 Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü sahibidir.

Hayatım boyunca binlerce film izledim. Dünyaca ünlü imdb sitesindeki arşivimde abartmıyorum tam 962 tane filme 10 üzerinden 10 puan vermişim. Peki bunları kendi aralarında nasıl ayırt edebilirim. Yok muydu içlerinde en iyisi? Elimden geldiğince dilim döndüğünce sizlere bunca zaman içerisinde izlediğim en iyi filmi anlatmak istiyorum.

el secreto de sus ojos
El Secreto de Sus Ojos

el secreto de sus ojos
El Secreto de Sus Ojos

the secret in their eyes
The Secret in Their Eyes

Hani Hollywood filmlerinde bir kahraman çıkar, sizde başından sonuna kadar o kahramanın yerine koyarsınız kendinizi ve sonunda hep iyiler kazanır. 
Bu tür filmleri seviyorsanız boşuna yorulmayın, El Secreto de Sus Ojos / The Secret in Their Eyes / Dans ses yeux ( Gözlerindeki Sır ) size göre değil. 
Filmi seyrederken tüm oyuncuların hayatını yaşıyorsunuz.

the secret in their eyes
The Secret in Eheir Eyes

el secreto de sus ojos
El Secreto de Sus Ojos

dans ses yeux
Dans ses yeux

Hiçbir şey ile dolu bir hayat yaşamak...


''Neden hiçbir şey yapamıyorum? Yirmi beş yıldır kendime bunu soruyorum ve yalnızca tek cevabım var; Unut gitsin.. Başka hayattı. Bitti... Sorma... Başka bir hayat değildi. 
Bu hayattı.. İşte bu... Anlamak istiyorum insan nasıl boş bir hayat yaşayabilir. 
Hiç bir şey ile dolu bir hayat nasıl yaşanır..''

Benjamin Esposito ( Ricardo Alberto Darin ) bu sözleri sarf ediyor.

Nasıl sakin ama güçlü biçimde anlatıyor derdini! Usta yönetmen Juan Jose Campanella'nın kamera dili ve karakterine gösterdiği özen çok ama çok etkileyici!

Özellikle stadyum sekansı gibi bazı sahneleri ile şimdiden hafızalara kazınmış bir film olan El Secreto de Sus Ojos ( Gözlerindeki Sır )...

21 Haziran 1974.. Ricardo Morales'in Liliana Coloto ile kahvaltı yaptıkları son gündü. O sabahı kalan ömrü boyunca bütün ayrıntılarıyla hatırlayacaktı. 
İlk tatilleri için yaptıkları planı.. 
Öksürüğünü kesmesi için içtiği limonlu çayı.. 
İçine her zamanki gibi yarım küp şeker atışını.. 
İlk ve son kez tattığı o nefis üzüm reçelini.. 
Geceliğin deki çiçek desenlerini.. 
Ve özellikle de gülüşünü.. 
Gün doğumu kadar güzel bir gülüştü.. 
Gün ışığı sol yanağıyla harman oluyordu...

Yeni emekli olmuş bir sorgu müfettişi olan Benjamin Esposito'nun roman yazmaya karar vermesi sonucunda telli çizgi defterine yukarıdaki satırların dökülmesi ile başlıyor. Yazdıklarını karalıyor, yeniden yazıyor, onları da karalıyor.. Ne anlatacağını bildiği ama nereden başlayacağını bilemediği bir hikaye var aklında.. Kendi hikayesi.. Ve onu yirmi beş yıl önce derinden etkileyen, etkisinden kurtulamadığı ve hayatını büyük ölçüde şekillenmesine yol açan bir tecavüz/cinayet vakası..

Yıllardır sevmekten vazgeçmediği kadına soruyor:
''Ama nereden başlamalı?'' diye.. ''En iyi hatırladığın yerden.'' diyor kadın
( Irene Menendez Hastings - Soledad Villamil ).. ''En iyi hangi kısmı hatırında ise.. başlaman gereken yer orası olmalı.''

dans ses yeux
Dans ses yeux

dans ses yeux
Dans ses yeux

El Secreto de Sus Ojos ( Gözlerindeki Giz ) anlatılamayacak kadar çok detaylarla, sorularla, cevaplarla dolu bir film. Beni etkileyen sahneler o kadar çok ki.. Hepsini yazmaya kalksam neredeyse filmin tamamını yazmam gerekecek.

Karısının öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçmiştir, katil bilinmesine rağmen bulunamamıştır. Ricardo Morales ( Pablo Rago ) her akşam işten çıktıktan sonra bütün akşamını bir istasyonda geçirmektedir. Ve eninde sonunda katilin o istasyondan geçeceğine inanmaktadır. Başkahramanımız Müfettiş Benjamin Esposito bir akşam oradan geçerken görür Ricardo Morales'i ve yanına oturup sohbet eder, onun bir yıldır her akşamını istasyonda geçirdiğini öğrenir. Karısının öldüğü gün, adam için zaman sonsuza dek durmuş gibidir. Konuşmanın sonuna doğru Ricardo Morales;
''En kötü kısmı ise onu unutmaya başladım. Her gün onu hatırlamak için kendimi zorlamam gerekiyor. Öldürüldüğü gün Liliana ( Liliana Coloto - Carla Quevedo ) bana limonlu çay yapmıştı. Gece boyu öksürmüştüm ve çayın iyi geleceğini söylemişti. Bak işte, böyle aptalca şeyleri hatırlıyorum. Sonra içime bir şüphe düşüyor:
Çaya kattığı limon muydu yoksa bal mıydı diye. Bunun bir hatıra mı.. yoksa hatıranın hatırası mı olduğunu bilmiyorum.''

Evet.. bir gün elimizde sadece hatıralarımız kalacak.. Dikkatli seçmeli.. Bize kalan gerçekten sadece hatıralar olacak.. Bari iyilerinden seçmeli...

Hiç bir gücün aşındırıp eskitemediği bir aşkı izliyorsunuz kare kare..
Sabrı.. İnanışı.. Vazgeçmeyişi..

Filmde Pablo Sandoval rolünde oynayan ( Guillermo Francella ) bir sahne de şöyle söylüyor Benjamin'e.. ''Kendime sorup durdum. Bu adamı neden bulamıyoruz?
Ortadan kaybolmuş gibi nerede bu adam? Sonra biz erkek milletini düşünmeye başladım. Yani genel mahiyette. Özellikle bu adamı değil. Erkeği ele alalım! Erkek farklı görünmek uğruna her şeyini değiştirebilir.Ama değiştiremeyeceği bir şey var. Ne sen, ne ben, ne başka biri. Örneğin beni ele alalım; Gencim, iyi bir işim seven bir eşim var, ama senin hep dediğin gibi hayatımı böyle batakhanelerde harap etmeye devam ediyorum.
Çok kereler bana sordun: ''Burada ne işin var Pablo, neden?'' Neden biliyor musun Benjamin? Çünkü bu benim tutkum. Buraya gelip sarhoş olmayı seviyorum. Tıpkı senin gibi Benjamin. Irene bir başkasıyla evlenmek için gün sayıyor. Çekmecesi gelinlik dergileri ile dolu. Nişan partileri oldu. Falan filan.. ama sen hala bir mucize bekliyorsun. Neden?...''
''Tutku tutkudur. Bir erkek her şeyini değiştirebilir. Yüzünü, evini, ailesini, kız arkadaşını, dinini, tanrısını.. Yine de değiştiremeyeceği bir şey var Benjamin, tutkularını değiştiremez!''

Bulmacanın çözülmesinde önemli bir yer tutan 'erkeklerin futbol tutkusu' da filmde özel bir yere sahip. Seven'i sevdiyseniz, Esaretin Bedeli'nden etkilendiyseniz,
Stephen King okuyup, polisiye meraklısıysanız, bir de içinde aşk olmalı diyorsanız bu filmi kesinlikle izleyin.

el secreto de sus ojos
El Secreto de Sus Ojos

the secret in their eyes
The Secret in Their Eyes

the secret in their eyes
The Secret in Their Eyes

O vurucu sahnelerin hangi birini anlatsam? Asansör sahnesindeki ( Yürekleri ağza getiren sahne. İnsanı telaşlandıran bir müzik yok, efekt yok, söz yok. Sadece Irene Menendez Hastings'in göğsünden yükselen korku dolu soluklar ve Benjamin Esposito'nun bakışları ) korku ve gerilim, tren garındaki vedalaşma, hayatın koşuşturması içinde unuttuğumuz en önemli şeyleri hatırlatması.. gençlik çağlarında, belki de bir daha hiç bulamayacağımız kadar büyük bir aşkı saçma sapan bahanelerle nasıl da bozuk para gibi harcadığımız.. ve dostluk; üstelik en büyüğünden, en kralından: bile bile ölüme giderken, sırf dostuna zarar gelmesin diye, fotoğraflarını ters çevirmeyi akıl edebilmek.

Judge Fortuna: And my colleague from Chivilcoy asks me to check the car. Want to take a guess as to who's the registered owner? Tell me, who is he?
( Esposito looks at him, pretending not to understand )
Judge Fortune: Some Es... Es-po... Es-po-si...
Benjamin Esposito: To?

Pabo Sandoval'in her telefon gelişinde kafasından bir mekan sallaması :)

Benjamin Esposito'nun dosyanın tekrar açılması için Irene'ye gittiği sahne... Sevdiği erkeğin kendisine açılacağını sanıp, nişanlısını ve tüm engelleri bir kenara atıp yüzünün aldığı o hal, o heyecan, o şaşırmışlık ve o hayal kırıklığı ile birlikte kapının açık bırakıldığı sahne :)

Replikler replikler replikler :) uzar giderler :)

''Cennet kapıları açıldı. Ve bir melek çıkageldi.''

''Lütfen. Söyle ona... Hiç olmazsa bir kez konuşsun benimle.''

''Müebbet yer demiştin.''

Bazen hayatımızda tek eksik, bir harftir.!
Yıllar önce kaybettiğimiz bir harf..
O harfi yeniden bulabilirseniz.. Hayatınızdaki bütün boşluklar dolar..
O harf gelir ve bütün boşluklarınızı bir bir doldurur..
Ve tüm korkuları yener Sevmek..

te mo ( korkuyorum )
teAmo ( seviyorum )

el secreto de sus ojos
El Secreto de Sus Ojos

Evet filmin başındaki A harfi basmayan bir eski daktilonun filmin sonunda bir kahraman gibi ortaya çıkarak insanı dumura uğrattığı o kelime oyunu sahnesi...

the secret in their eyes
The Secret in Their Eyes

el secreto de sus ojos
El Secreto de Sus Ojos

El Secreto de Sus Ojos ( Gözlerindeki Esrar ) ve ben bunun üzerine;
Bu filmi hala izlemediyseniz, gerçekten hayatınızda çok büyük bir eksik var diyorum...

Dipnot
Ricardo Darin Ricardo Darin Ricardo Darin


gözlerindeki sir
Gözlerindeki Sır

the secret in their eyes
The Secret in Their Eyes