Danimarkalı Şair


the danish poet
The Danish Poet

2006 - The Danish Poet ( Danimarkalı Şair )
Torill Kove - National Film Board of Canada ve Mikrofilm AS of Norway

The Danish Poet ( Danimarkalı Şair ), Academy Award for Best Animated Short Film ( En İyi Kısa Animasyon Filmi Akademi Ödülü ) nü kazanan 75. çizgi filmdir.

the danish poet
The Danish Poet

the danish poet
The Danish Poet

the danish poet
The Danish Poet

the danish poet
The Danish Poet


Dikkat! Spoiler İçerir

The Danish Poet'in konusu ise; Norveç doğumlu Kanadalı Torill Kove'in yazıp yönettiği bu kısa animasyon filminde: Danimarkalı Şair, Kasper Jorgensen ilham peşindedir. Kasper Jorgensen fikirlerinin tükenmesinden öylesine korkardı ki çoğu zaman yazacak hiçbir şey bulamazdı. Bu yüzden bu sorun üzerinde uzmanlaşmış olan Psikiyatrist Doktor Mork'a gitti. Doktor Mork, tatile çıkmasının ve biraz temiz havanın kendisine iyi geleceğini ayrıca Norveç'e gidebileceğini hem ucuz, hem de aslen Danimarkalı olduklarını söyler. Kasper Jorgensen Norveç'te tatil ihtimallerini araştırmaya başlamıştı. Bir kütüphanede, İskandinav Karmaşası diye bir kitaba rastlamıştı. Kitabın konusu aslında Norveçli olan İsveçliler ve aslında Danimarkalı olan Norveçliler falan filandı.  Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmış aslen Danimarkalı olan ünlü Norveçli yazar Sigrid Undset'i bu şekilde keşfetmişti. Kristin Lavransdatter adlı epik romanının yazarıydı. Bu roman Kasper Jorgensen'i öyle derinden etkilemişti ki Sigrid Undset'e bir mektup yazmıştı.

Sevgili Bayan Undset.
Ben Danimarkalı bir şairim.
İlham almak için sizi Norveç'te ziyaret edebilir miyim lütfen?
Saygılarımla, Kasper Jorgensen.

Sevgili Bay Jorgensen.
Bugünlerde benim de ilhama ihtiyacım var.
Lütfen istediğiniz zaman ziyaretime gelin.
Saygılarımla, Sigrid Undset.

kasper jorgensen
Kasper Jorgensen

Ve Kasper Jorgensen böylece tıpkı Doktor Mork'un tarif ettiği üzere Norveç'e tatile gelmişti. Norveç'e varınca bir çiftçinin kızı olan Ingeborg'u görür ve ona aşık olur. Evlenme teklif eder ama Ingeborg babasının uygun gördüğü bir adamla evlenmek üzeredir. Ingeborg, Kasper'a saçından bir tutam verdi.. ve ikisi yeniden birleşene dek saçların kesmeyeceğine söz verdi...

ingeborg
Ingeborg

ingeborg
Ingeborg

Öykünün devamında, önemsizmiş gibi görünen bir dizi ayrıntı, bizi anlatıcının hayatının en önemli ayrıntısına götürecektir. Kendi doğumuna!

Kendi doğumumuza neden olan zincirleme olayların izini sürebilir miyiz? 

Varlığımız sadece bir tesadüf mü? Önemsiz gibi görünen şeyler aslında önemli midir?


torill kove
The Danish Poet

Torill Kove, hayatınızın en önemli kilometre taşlarının birinde arkanıza bakıp soracağınız ''Nasıl oldu da ben kendimi burada buldum?'' sorusu üzerine inşa etmiş filmini. Kendi doğumuna yol açan gerçek olaylar zinciri de filmde anlatılan kadar ilginç. Önceleri bu olayları anlatma niyetiyle filme koyulan yönetmen Torill Kove, sonradan filminin fazlasıyla kişisel olduğunu düşünüp kurguyu değiştirmiş.

the danish poet
The Danish Poet

Eskiden herkesin uzaydan evlat edinildiğini.. doğmadan önce alınmayı bekleyerek havada dolanan.. tohumcuklar olduğumuzu düşünürdüm. Seçim süreci gelişigüzeldi, anne ve babalarımızın kim olacağına dair bir kural ya da neden yoktu. Bir yerde haklıydım, çünkü doğma ihtimalimiz anne ve babalarımızın buluşmasına bağlıydı...

Liv Ullman'ın anlatımıyla...

the danish poet
The Danish Poet

danimarkali sair
Danimarkalı Şair

the danish poet
The Danish Poet