Peter ve Kurt


peter and the wolf
Peter and the Wolf

2007 - Peter & the Wolf ( Peter ve Kurt )
Suzie Templeton ve Hugh Welchman

Peter & the Wolf ( Peter ve Kurt ), Academy Award for Best Animated Short Film ( En İyi Kısa Animasyon Filmi Akademi Ödülü ) nü kazanan 76. çizgi filmdir.

peter and the wolf
Peter and the Wolf

Peter and the Wolf'in konusu ise; İngiltereli Suzie Templeton'un yönettiği bu kısa animasyon filminde: Sergei Sergeyevich Prokofiev'in çocuklar için yazdığı müzikli öykülerden biridir. Yönetmen Suzie Templeton tarafından bu stop motion çalışmasıyla seyirciye sunulmuş.

Sergei Prokofiev, çocukları, dizginlenemez yaratıcılıkları, oyun ve eğlence duyguları ve saflıklarından dolayı hep çok sevmiş; çocuk olmanın anlamını, bir çocuğun nasıl düşündüğünü hiçbir zaman unutmamıştır.

Peter and the Wolf ile Sergei Prokofiev'in 1936 yılında bestelediği çocuklara yönelik öğretici bir eser olmakla birlikte, güçlü yapısı ve eğlendirici doğasıyla büyüklerin de ilgisini çekmektedir. Senfoni orkestrası eşliğinde anlatılan 'Peter ve Kurt', bir yandan çocukları, orkestrada yer alan çalgılar ile tanıştırırken, diğer yandan müzik yoluyla masalların etkili bir şekilde aktarılabileceğinin en önemli örneklerinden olmuştur.

Peter, Rusya'da bir köyde, dedesiyle yaşayan bir çocuktur. Bir gün doğada gezinirken bir ördek, bir kuş ve bir kedi görür. Kedi, kuşu yakalama gayreti içindedir; ancak, neyse ki Peter kediyi korkutup kuşu kurtarmayı başarır; kuş ağaca tırmanmış, kediden kurtulmuştur. Bu arada, Peter'in dedesi, ormanda tek başına gezdiği için onu azarlar ve hemen eve dönmesini ister; ormanda bir kurdun ona saldırabileceği endişesini taşımaktadır. Peter, eve döner. Ancak, bulunduğu güvenli yerden kurdun hayvanlara doğru ilerlediğini görür. Kurt, ördeği midesine götürür, kuş ile kediyi de rahat bırakmaz. Bu haliyle kurt, sadece diğer hayvanlar için değil bütün köy halkı için tehlike anlamına gelmektedir. Peter, daha sonra dedesinden habersiz, sessizce evden çıkar, kuşun yardımını da alarak bir iple kurdu kuyruğundan yakalamayı başarır. Avcılar olay yerine geldiklerinde, amaçları kurdu ortadan kaldırmaktır. Ama, Peter onları, kurdu, hayvanat bahçesine götürmelerinin iyi olacağı konusunda ikna eder. Peter'in önderliğinde yola çıkılır...

peter ve kurt
Peter

Yönetmen Suzie Templeton, filmde Sergei Prokofiev'in eserine özünde sağdık kalmış ancak 21. yüzyılın dokusunu da başarıyla yansıtmış. Çevrecilik, hayvan hakları gibi konularda mesajların da bulunabileceği bu kısa animasyon filmde Suzie Templeton, Sergei Prokofiev'den farklı olarak, anlatıcı kullanmamış...


peter and the wolf
Peter and the Wolf

peter and the wolf
Peter and the Wolf