Oda 8


room 8
Room 8

Dur! Açma onu. Çünkü pişman olabilirsin.

Room 8 (Oda 8), James W. Griffiths'in yönettiği ve yine James W. Griffiths ve Geoffrey Fletcher'in birlikte yazdıkları, Sophie Venner'in yapımcılığını üstlendiği,  Tom Cullen ve Michael Gould'un oynadıkları 2013 Birleşik Krallık-Polonya ortak yapımı fantastik, dram tarzında kısa filmdir.

room 8
Room 8

room 8 james w griffiths short film
ROOM 8: A JAMES W. GRIFFITHS FILM

Room 8'in konusu ise: Hüküm giyen bir tutsak Polonya'da bir ceza evinde 8. odaya yani 8 numaralı hücreye konur. Hücre arkadaşı hali hazırda takındığı garip tavrı yetmezmiş gibi bir de bu adama ait gizemli bir kırmızı kutu vardır. Kutuyu açmak inanılmaz olaylara neden olacaktır...

room 8 short film
Room 8

room 8 michael gould
Room 8-Michael Gould

room 8 tom cullen
Room 8-Tom Cullen

SHEARS: Dur!
IVES: Neden?
SHEARS: Açma onu.
IVES: Neden olmasın?
SHEARS: Çünkü pişman olabilirsin.
IVES: Sanırım şansımı deneyeceğim.
SHEARS: İyi. Devam et. Aç bakalım.

Evet görünen o ki Polonya'da da insanlar ''kutuma gitmek istiyorum'' diyebiliyormuş.

Hadi deli oğlan,
Hadi odayı dolan,
Hele bi aç bakalım,
Kutuyu bağrından

Gerçek şu ki; insanlara bir şeyi yapmamasını söylerseniz bu çok büyük bir oranla ters tepki yapar ve böyle söylediğiniz insan o şeyi yapar. İnsanoğlunun yapma denileni yapan bir yapısı vardır. Hatta 2010 yılında Radikal'de şöyle bir yazı okumuştum:
'Uzun yaşamanın sırrı, yapma denileni yapmak!' Toplam 300 bin sigara, 900 şişe viski; işte 100 yaşındaki savaş gazisinin uzun yaşam sırrı! Londra - İngiltere'de yaşayan Arthur Langran adlı savaş gazisi sağlıksız alışkanlıklarına rağmen 100'ü görebilmiş olmasını, insanların 'yapma' dedikleri şeyi yapmasına bağlıyor.

room 8 tom cullen michael gould
Room 8-Tom Cullen-Michael Gould

room 8 2013
Room 8

Şimdi gelelim kuru fasulyenin faydalarına :)

Gizemli adam esas oğlana 'yapma' diyor. Yani esas oğlanın kutuyu açmasını istiyor. Peki ama neden? İşin bu kısmına spoiler vermemek adına daha fazla girmiyorum ;)

room 8 michael gould
Room 8-Michael Gould

Popüler edebiyatın en önemli isimlerinden biri ve Dedektif Hercule Poirot karakterinin yaratıcısı olan, İngiliz yazar Agatha Christie'nin Death on the Nile (Nil'de Ölüm) adlı romanının bu kısa filmde orada öylece duruyor olması imkansızdır diye düşünüyorum. Filmde tek bir kitap varsa ve o kitapta bu kitapsa muhakkak bir anlamı vardır. Romanı okumadım ve hemen Vikipedi'den konusuna baktım şu cümle dikkatimi çekti: ''Artık dedektifin cevaplandırması gereken birçok soru ve soruşturmaya alması gereken diğer tekne yolcuları vardır.'' romanı okuyan bir arkadaşımız var ise bu konuya bir açıklık getirirse çok sevinirim ;)

room 8 67 bafta en iyi ingiliz kisa film odulu
Room 8-67. BAFTA En İyi İngiliz Kısa Film Ödülü

room 8 67th bafta best british short film award
Room 8 67th BAFTA Best British Short Film Award

67. BAFTA Ödülleri'nde (67th BAFTA Awards) Best British Short Film (En İyi İngiliz Kısa Film) ödülünü kazanan; Room 8 (Oda 8) Hayal gücünü zorlayan, beyin yakan bir paradoks.

room 8 paradoks
Room 8



room 8 kisa film
Room 8

Bir mahkum, bir hapishane ve gizemli bir kutu...