Pufferfish / Blowfish (Balon Balığı)


fugu
Fugu

Balığın kaderi...

En ölümcül spesiyalite!


Fugu yemek için sofraya oturanlar, aşçının küçük bir hata yapması halinde bunu yaşamlarıyla ödeyebilirler. Buna rağmen her yıl fugu balığı tutmak isteyenlerin sayısı artıyor. Derisi ve iç organlarında öldürücü bir zehir yer alan fugu aynı zamanda bu ülkede yenebilecek en tehlikeli spesiyalite.

Fugu yemeğinde can alıcı faktör, balığın temizlenmesi. Zehirli olan sadece dişi fugu. Ama bu balık bir tuhaf. Bazıları çift cinsiyetli; eğer şef cinsiyetini tam olarak kestiremezse, sonuç felaket olabiliyor Balığın derisi, yumurtalıkları ve karaciğerinde 'tetrodotoksin' adlı, panzehiri olmayan bir zehir var. Ancak deneyimli bir aşçı balığı usulünce parçalayabiliyor. Daha açık ifadeyle, yeterli deneyime sahip olmayan aşçıların yemeği öldürebiliyor. Bu nedenle günümüzde fugu pişirmek yerel yönetimlerin özel izinlerine bağlı. Pazardan bu balığı satın almak isteyenlerin de özel lisansa sahip olmaları gerekiyor.

Ölümüne yemek yemek dedikleri herhalde bu olsa gerek...

Kaynak: Ahmet Örs

Fugu / Pufferfish / Blowfish (Balon Balığı), Fransız CG Artist ve animatör Arthur Philippe'nin 2012 yapımı 1 dakikalık bu kısa animasyon filminin konusu: Yemek olmamak için direnen balığın dramı.

fugu
Fugu

Fugu, Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en zehirli balığıdır. Japonya'da keyifle yenen fugu yani balon balığını hazırlarken yapılacak en ufak hata hayatınıza malolabilir.

fugu
Fugu

pufferfish
Pufferfish

fugu
Fugu

blowfish
Blowfish


fugu
Fugu