Advertisement

Responsive Advertisement

The Fencer 2015 Eskrimci

Miekkailija


the fencer-miekkailija-vehkleja-die kinder des fechters-eskrimci
The Fencer-Miekkailija-Vehkleja-Die Kinder des Fechters-Eskrimci

''Mesafenizi koruyun!''
Endel Nelis ( Märt Avandi )

the fencer
The Fencer

The Fencer / Miekkailija / Vehkleja / Die Kinder des Fechters (Eskrimci), Anna Heinämaa'nın yazdığı, Klaus Härö'nun yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Endel Nelis / Endel Keller rolüyle Märt Avandi, Kadri rolüyle Ursula Ratasepp, Principal (Okul Müdürü) rolüyle Hendrik Toompere Sr., Principal's Assistant (Müdür Yardımcısı) rolüyle Jaak Prints, Marta rolüyle Liisa Koppel, Jaan rolüyle Joonas Koff, Jaan's Grandfather (Jaan'ın Büyükbabası) rolüyle Lembit Ulfsak, Jaan's Mother (Jaan'ın Annesi) rolüyle Piret Kalda, Toomas rolüyle Egert Kadastu, Lea rolüyle Ann-Lisett Rebane, Tiiu rolüyle Elbe Reiter, Aleksei rolüyle Kirill Käro, Judge (Yargıç) rolleriyle Kai Nordberg, Kaarle Aho, Teacher (Öğretmen) rolleriyle Maria Klenskaja, Andres Lepik, Armenian Trainer (Ermeni Antrenör) Shirin Petrosyan rolüyle Alina Karmazina, Clerk in Leningrad (Leningrad'daki Katip) rolüyle Maria Avdjushko, Head of Jury (Jüri Başkanı) rolleriyle Jevgeni Karavajev, Boris Joffe, Svetlana Tsirkova-Lozovaja, Postal Clerk (Posta Memuru) rolüyle Kaie Mihkelson, Boarding house's hostess (Pansiyon Sahibesi) rolüyle Leida Rammo, Merchant (Tüccar) rolleriyle Svetlana Doroshenko, Maie Ramjalg, Girl in Post Office (Postane'deki Kız) rolleriyle Mimosa Wagner, Mona Wagner, Fencer from Moscow (Moskova'daki Eskrimci) rolüyle Mikhail Paschuck, Trainer for Moscow Fencers (Moskova'daki Eskrimcilerin Antrenörü) rolüyle Alla Mirovidova, Fencer (Eskrimci) rolleriyle Ingmar Germ, Karlote Karm, Svetlana Trynova, Krettel Maide, Rihard-Reno Germ, Laura Huul, Aleksander Luka, Marvel Leesment, Kaspar Tõnisson, Romel Hendrik Rautam, Darja Zabronok, Anneli Proosväli, Tauno Runtal, Hanna Pähn, Ingrika Tuulik, Parent in the meeting (Toplantıdaki Veli) rolleriyle Tõnu Oja, Paul Laasik, Carmen Mikiver, Kaili Närep, Merle Kappel, Anu Lamp, Merike Püüding, Liivi Prints, Jaak Känd, Ahti Puudersell, Helle Kuningas, Saima Jakobson, Aime Nikopensiu, Aino Joa, Uudo Laane, Tatjana Manevskaja, Sirje Päästel, Officer (Memur) rolleriyle Raimo Pass, Erkki Tikkan, MGB Agent (MGB Ajanı) rolüyle Aleksander Okunev ve Commentator in Leningrad (Leningrad'daki Maç Spikeri) rolüyle Sergei Tserkassov'un yer aldığı 2015 Finlandiya-Estonya-Almanya ortak yapımı dram, romantik, spor, tarih filmidir.

the fencer
The Fencer
the fencer
The Fencer
the fencer
The Fencer
miekkailija
Miekkailija
die kinder des fechters
Die Kinder des Fechters

Inspired by a True Story (Gerçek bir hikayeden esinlenmiştir)

''İkinci Dünya Savaşı sırasında, Estonya sırasıyla Almanya ve Sovyetler Birliği tarafından istila edildi. Savaşın sonunda Joseph Stalin önderliğindeki Sovyetler Birliği, Estonya'yı işgal etti. Naziler tarafından silah altına alınmış Estonya erkekleri Stalin'in Polis Teşkilatı tarafından yakalandı ve her biri 'Halk Düşmanı' ilan edildi.''

the fencer
The Fencer

1952 yılında, Stalin'in gizli polislerinden kaçarken, ülkesine dönmek zorunda kalan Estonyalı eskrim eğitmeni Endel Nelis (Märt Avandi) Estonya'nın küçük bir kıyı kasabası olan Haapsalu'daki 2 Numara'lı Ortaokul'da yeni beden eğitimi öğretmeni olarak göreve başlar.

the fencer-miekkailija
The Fencer-Miekkailija

Cumartesi günlerini kayak günü ilan eden öğretmen bazı malzemelerinin kayıp olduğunu, kayak takımlarını bulamadığını okul müdürüne ilettiğinde, spor malzemelerini Hava Üssü'yle ortak kullandıkları cevabını alacaktır. Peki ama bu öğretmen hiçbir malzeme olmadan nasıl ders işleyecektir?

''Eskrim tek başına yapılmaz!''
Endel Nelis ( Märt Avandi )

the fencer-miekkailija-mart avandi
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi

the fencer-miekkailija-mart avandi
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi

the fencer-miekkailija-mart avandi
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi

Okulun spor salonunda antrenman yaparken yakalandığı Marta (Liisa Koppel) adındaki pek bir meraklı kız öğrencisine, eskrim sporunun tek başına yapılamayacağı gibi anlamlı ve büyük sözler ederek adını tarihe altın harflerle yazdıran öğretmenimiz bu sefer de cumartesi günlerini eskrim günü olarak ilan eder. Ve o gün geldiğinde bir de ne görsün spor salonu tıka basa öğrenci doludur.

İş bilenin, kılıç kuşanın.


''Benim adım Endel Nelis. Bazılarınız beni tanıyor. Ben konuşurken sessiz olun. Ellerinizi cebinizden çıkarın. Size eskrim yapmayı öğreteceğim. Birçok insan eskrimin sadece saldırı ve savunmadan ibaret olduğunu sanır. Çok yanlış. Eskrimde en önemli şey, rakibinizle aranızdaki mesafedir.''
Endel Nelis ( Märt Avandi )

the fencer-miekkailija
The Fencer-Miekkailija

Eskiden düellolarda kullanılan öldürücü bir silah olan eskrim kılıcının özelliklerini ve bu sporun inceliklerini anlattığı öğrencilerinden bir çırpıda her şeyi öğrenmelerini bekleyen Endel'in sert mizacı, içine kapanık olması ve çocuklarla arasının pek iyi olmamasından kaynaklanmaktadır. Hiçbir şey öğretemediğini düşünen ve kendisini dinlemediklerinden dert yanan Endel derdini aynı okulda öğretmenlik yapan Kadri (Ursula Ratasepp) ablamıza anlatır. Kadri abla yılların verdiği tecrübelerine dayanarak Endel'e sabırlı olmasını ve tekrar tekrar anlatmasını salık verir. Çünkü çocuklar eskrim öğrendikleri için çok mutludurlar. Bu sayede güzel vakit geçirmektedirler.

5. günün şafağında beni bekleyin, şafakta doğuya bakın!


Jaan (Joonas Koff) adındaki bir öğrencisine bildiği her şeyi öğreteceğine dair söz veren ve filmin devamında tek bir sahnede gösterdiği çevreleme hamlesi hariç hiçbir bok öğretmeyen bu öğretmen aslında bir öğretemeyen olduğunun sinyallerini filmin genelinde gözümüze gözümüze soksa da insanlar ona inanmıştır bir kere. Endel artık ''Dünya 5'ten büyüktür.'' Dese bile kasaba halkı: ''Şimdi, bunun bir realite olduğunu kimse inkar edemez.'' , ''Endel'in de bunu dillendirmesi gayet isabetli.'' , ''Adam çok büyük laflar ediyor.'' Diye düşünecek ve etrafında toplanacaklardır. Her ne kadar ''5. günün şafağında doğuya bakın!'' Sözünü sarf etmese de bir nevi büyücü ırkının en önemli temsilcisi Gandalf'tır o artık bu insanlar için. Kılıç Savaşı'nda eskrim kılıcı adlı kılıcını kuşanan, Haapsalu'nun ilham kaynağı, Leningrad'da kendi sonunun hazırlayıcısı ve ulusal yarışmada rakip okulların dondurucusu hep o olacaktır.

the fencer-miekkailija-mart avandi
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi

Proleterya için daha uygun olan branşlara yönelmek.


Haapsalu'ya geldiği günden beri yıldızının bir türlü barışmadığı okul müdürü için de Endel aslında kişilik bölünmesinden muzdarip Sméagol'un (Gollum-Smaug) ta kendisidir. Endel'in dissosiyatif kimlik bozukluğu (çoğul kişilik) yaşadığını ve Eğitim Müdürlüğü'ne eskrim derslerinin geçici olduğunu, daha geleneksel sporlarla devam edeceklerini bildirmeyi düşünen okul müdürü Endel'in bu hastalığını açığa çıkarabilmek adına yardımcısından yoldaş Endel ile ilgili bir araştırma yapmasını ister. Kaldı ki Endel'i beden eğitimi dersleri için işe almıştır, eskrim öğretmesi için değil.

Principal: Feodal zamanlardan kalma bu alışkanlığın, çocuklarımız için uygun olmadığını tek düşünen ben miyim?
Principal's Assistant: Ben katılıyorum. Kulübün işi sadece spor yapmak değil. Okulumuzda öğrettiğimiz her şey aynı zamanda siyasi bir anlam taşımalı. Belirli bir branşa yönelmek yanlış anlaşılabilir.
Jaan's Grandfather: İzninizle... Eskrim yapmanın feodalizmle hiç alakası yok. İnsanoğlu yıllardır sopa, mızrak, kılıç vs. kullanıyor. Karl Marx'ın gençliğinde eskrim yaptığını biliyor muydunuz?

the fencer-miekkailija-hendrik toompere sr
The Fencer-Miekkailija-Hendrik Toompere Sr.

the fencer-miekkailija-jaak prints-hendrik toompere sr-maria klenskaja
The Fencer-Miekkailija-Jaak Prints-Hendrik Toompere Sr.-Maria Klenskaja

the fencer-miekkailija-lembit ulfsak
The Fencer-Miekkailija-Lembit Ulfsak

Peki hikaye burada bitecek mi? Hayır. Estonya'nın 2015 Oscar Adayı Tangerines / Mandariinid (Mandalina Bahçesi-Mandalinalar) filmindeki Ivo karakteriyle tanınan Lembit Ulfsak'ın sinema dünyası tarafından Gandalf'a benzetilmesi de bir tesadüf olabilir mi? Dünyanın bütün meşhurları bu eskrim kılıcıyla bir araya geliyor: İngiltere Kralı, rahmetli başkan Kennedy, taçsız kral Pelé, Beckenbauer, kaleci Maier, Nadia Comăneci, Brigitte Bardot, Fenerbahçeli Cemil. Hepsi şöhretlerini bu kılıca borçludurlar. Hatta Karl Max ve Papa'da bu maçtadır :)

Bir süre sonra Haapsalu'ya ziyaretine gelen eskrimci arkadaşı Aleksei (Kirill Käro), Novosibirsk de antrenman partneri aradıklarını söyler ve tren biletini de temin etmiştir. Leningrad'dan ne kadar uzak olursa kendisi için o kadar iyi olacak olan Endel hayatı söz konusuyken, burada eğitim verdiği çocukları ve Kadri ablayı düşünecek ve o trene binmeyecektir.

''Sakin bir hayatım olsun istiyorum.''
Endel Nelis ( Märt Avandi )

the fencer-miekkailija-mart avandi
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi

Peşinde adamlar varken sakin bir hayat sürmek isteyen Endel yaşadığı bu yol ayrımında gitmeyi değil, kalmayı seçecektir. Seçecektir seçmesine ama kısa bir süre sonra Leningrad'da düzenlenecek büyük şehirlerden takımların katıldığı bir turnuvaya dair bir duyuru geçer öğrencilerinin eline. Çocukları hayal kırıklığına uğratmak istemeyen, onlar için bir baba figürü, bir rol model olan Endel bu kez de öğrencilerinin baskısıyla kaçtığı yere geri dönmek ve dönmemek arasında hayati bir seçim yapmak zorunda kalacaktır...

the fencer-miekkailija-mart avandi
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi

the fencer-miekkailija-mart avandi-ursula ratasepp
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi-Ursula Ratasepp

the fencer-miekkailija-mart avandi-ursula ratasepp
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi-Ursula Ratasepp

the fencer-miekkailija-ursula ratasepp-mart avandi
The Fencer-Miekkailija-Ursula Ratasepp-Mart Avandi

the fencer-miekkailija-ursula ratasepp-mart avandi
The Fencer-Miekkailija-Ursula Ratasepp-Mart Avandi

the fencer-miekkailija-mart avandi-ursula ratasepp
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi-Ursula Ratasepp

''Yoldaş Nelis ismini değiştirmiş. Asıl ismi Endel Keller.''
Principal ( Hendrik Toompere Sr. )

the fencer-miekkailija-hendrik toompere sr-jaak prints
The Fencer-Miekkailija-Hendrik Toompere Sr.-Jaak Prints

the fencer-miekkailija-mart avandi-liisa koppel
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi-Liisa Koppel

the fencer-miekkailija
The Fencer-Miekkailija

the fencer-miekkailija-mart avandi-egert kadastu-joonas koff
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi-Egert Kadastu-Joonas Koff

the fencer-miekkailija-liisa koppel
The Fencer-Miekkailija-Liisa Koppel

the fencer-miekkailija-liisa koppel
The Fencer-Miekkailija-Liisa Koppel

''Hayatım boyunca kaçıp, saklanmaktan yoruldum.''
Endel Nelis ( Märt Avandi )

the fencer-miekkailija-mart avandi-ursula ratasepp
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi-Ursula Ratasepp

the fencer-miekkailija-joonas koff-mart avandi
The Fencer-Miekkailija-Joonas Koff-Mart Avandi

the fencer-miekkailija-joonas koff-egert kadastu
The Fencer-Miekkailija-Joonas Koff-Egert Kadastu

the fencer-miekkailija-mart avandi
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi

the fencer-miekkailija-joonas koff-egert kadastu
The Fencer-Miekkailija-Joonas Koff-Egert Kadastu

the fencer-miekkailija
The Fencer-Miekkailija

the fencer-miekkailija-mart avandi-ursula ratasepp
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi-Ursula Ratasepp

the fencer-miekkailija-ann-lisett rebane-joonas koff-liisa koppel-egert kadastu
The Fencer-Miekkailija-Ann-Lisett Rebane-Joonas Koff-Liisa Koppel-Egert Kadastu

the fencer-miekkailija-mart avandi-liisa koppel
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi-Liisa Koppel

''Yerinde olsam, fırsatını bulmuşken kaçardım. Burası Sovyetler Birliği, büyük bir ülke. Yakalanabilirsin, ama kaçabilirsin de.''
Principal ( Hendrik Toompere Sr. )

the fencer-miekkailija-hendrik toompere sr-mart avandi
The Fencer-Miekkailija-Hendrik Toompere Sr.-Mart Avandi

the fencer-miekkailija-mart avandi-ursula ratasepp
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi-Ursula Ratasepp

the fencer-miekkailija-mart avandi-ursula ratasepp
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi-Ursula Ratasepp

the fencer-miekkailija-mart avandi-ursula ratasepp
The Fencer-Miekkailija-Mart Avandi-Ursula Ratasepp

the fencer-miekkailija
The Fencer-Miekkailija

Filmin yönetmen koltuğunda oturan Klaus Härö filmini şöyle anlatıyor: ''Senaryoyu hiç okumak istememiştim. Bana 1950'li yıllarda Estonya'da geçen bir filmin senaryosunu okumam teklif edildiğinde 'bu çok gri olacak' diye düşündüm. Sadece kibarlıktan göz atmayı kabul ettiğim bu filmle ilgili duygularım hemen değişti. Herkesten saklanmak isteyen ve çocuklara ders veren bir öğretmenin işinin doğası gereği, çocuklar tarafından bir baba figürü olarak görülmesi... Bu açıdan aslında saklanmasının imkansızlığı, işi gereği bir özel hayatının olamaması çünkü çocukların ona ihtiyaç duymasının yarattığı muazzam zıtlığı sevdim. Bu gri, soğuk ülkenin manzarasını da sevdim, eskrimdeki o dansı, baleyi andıran hareketleri sevdim. Beyazın hakim olduğu sporun şıklığını... Ardından Estonya'nın günlük gri komünist rutini var tabi, tüm bunlar bana hoş bir görsellik hissi verdi. Elbette filmde birçok mesaj saklı. Bir kere film 1950'ler Estonya'sında, herkesin birbirine şüpheyle yaklaştığı, birbirinden korktuğu dönemde geçiyor. Ya yanlış bir şey söylersem, ya sözlerim aleyhime kullanılırsa kaygıları hakim... Ama bana göre eskrim çok güçlü bir iletişime sahip. Özellikle yetişkinler ve çocuklar arasında. Onlara nasıl davranacağız? Hele filmde bir cümle var ki; 'Mesafenizi koruyun!' Eskrimde gardınızı alırken karşınızdaki kişinin konumunu görebilmek adına mesafenizi korumalısınız. Benim için filmin konusu da buydu: Eğer insanlara ve çevrenize karşı mesafenizi korursanız güvende olursunuz, ama hayatınız anlamsızlaşır. Bir başkasına güvendiğiniz her an yeni bir riske gebedir. İhanete uğrayabilirsiniz ama diğer yandan anlamsız bir yaşam sürme ihtimaliniz de var.''

Estonya'nın efsanevi eskrim ustası Endel Nelis'in gerçek hayat hikayesinden esinlenen The Fencer / Miekkailija (Eskrimci), baskı ve zulmün hüküm sürdüğü zamanlarda küçük mutlulukların önemine, hayatta verilen zorlu kararlara, umutlar, hayaller, yaşama dair zorlu seçimlere parmak basarken, derin, ciddi ve düşündürücü bir şeyler söylemeye çalışıyor. Bunu yaparken de sinemada ''gerçeklik'' olgusu ve yok ettiği duygulara dair hiçbir fikrinin olmadığını ele veriyor.

İlk uzun metrajlı filmi 2013 Estonya yapımı Kertu. Love Is Blind. filmiyle babası tarafından tacize uğrayan yarım akıllı bir kız rolüyle karşımıza çıkan Ursula Ratasepp'in ikinci uzun metrajında da filmin içine ettiğini görüyoruz. Allah aşkına bu kadın oyunculuktan çok uzakta yapmayın etmeyin arkadaşlar hadi orada rol çok zordu bilmem ne dersiniz de buradaki oyunculuğu nedir nasıl bir kepazeliktir? Filmin yönetmen koltuğuna oturan Häröcan belli ki oradan hiç kalkmamış. Senaryoyu hiç okumak istemişmiş paşam sonrada ''bu çok gri olacak'' diye düşünmüş ve bu gri, soğuk ülkenin manzarasını, ülkenin gri komünist rutinini falan da sevmiş. Ve tüm bunlar adama hoş bir görsellik hissi vermiş. Tamam da Häröcan o görselliği keşke biz de bir görebilseydik... Sen o oturup da kalkamadığın koltuğundan işin bu yanını hiç düşündün mü? Herkesin birbirine şüpheyle yaklaştığı, birbirinden korktuğu döneme dair ne işledin filminde? Hani o veli toplantısının yapıldığı tek bir sahnede mi topladın bütün şüpheli bakışları, korkuları? Onur Akın'ın Nereye Ey Güzel İnsanlar şarkısını açta bir dinle belki bir şeyler öğrenirsin. Bütün bu anlattıklarının olabilmesi için ortada insanların olması lazım öyle değil mi? Senin filminde ne bir kasaba var ortada ne de insanlar. Ne bir senaryo var ortada ne bir yönetmenlik ne kurgu ne de herhangi bir şey. Görüntü yönetmenin Tuomo Hutri zaten evlere şenlik. Filmin 3'te 2'lik bölümünde oldukça güzel ilerleyen müzik kullanımı finalde yerini müziğin müzik olabilmesi için gereken temel unsurlara ihanete bırakıyor. Sadece finaldeki müzikler mi kötü olan? Hayır. Final bölümü başlı başına komedi. Yılların eskrim hocası talebelerine ''Hadi koçum, aslanım, yiğidim göreyim seni!'' , ''İşte bu, saldır!'' , ''Çok iyi.'' , ''Aferin!'' , ''Seni yormasına izin verme!'' , ''Çok güzel! Sakin ol.'' , ''Harikasın.'' , ''Göster kendini.'' , ''Fazla geri gelme!'' gibi sözlerle yardımcı oluyor; bol motivasyon, sıfır taktik ve teknik bilgi. Hatta bir keresinde ''İşte bu, hamle yapmasına izin verme!'' diye seslendiğinde öğrencisinin dönüp de ''Tamam da nasıl ulan!'' Diye çemkireceğini zannetim. Kopuk kopuk diyaloglar, anlamsız bakışlar, tripler, ne idiği belirsiz karakterlerle gelen sıfır karakter derinliği, romantik olacağım, aşk salacağım gönüllere derken evde asılı perdeyi açıp kapayarak orgazm olan çiftler.

Filmin tek elle tutulur yanı okul müdürü rolündeki Hendrik Toompere Sr.'nin performansı ve buradan hazır yeri gelmişken sorayım: Bridge of Spies'teki (Casuslar Köprüsü) Mark Raylance'ın En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar Adayı olan performansından neyi eksik bu okul müdürümüzün?

Sonuç olarak, The Fencer / Miekkailija (Eskrimci) Estonyalı eskrim hocası Endel Nelis'in bile kemiklerini sızlatacak kadar başarısız bir film.

The Fencer / Miekkailija (Eskrimci) Official Trailer



the fencer-miekkailija
The Fencer-Miekkailija

''Joseph Stalin 5 Mart 1953'te hayatını kaybetti. Çalışma kamplarında tutulan milyonlarca tutsak serbest bırakıldı. Endel Nelis, Sovyetler Birliği'nin dağılıp, Estonya'nın bağımsızlığını kazanmasından iki yıl sonra, 1993 yılında hayatını kaybetti. Kurduğu Eskrim Kulübü günümüzde varlığını sürdürmeye devam ediyor.''

Yorum Gönder

0 Yorumlar