Kızım İçin


daughter-dukhtar-kizim icin
Daughter-Dukhtar-Kızım İçin

''Yaralar neden iz bırakıyor?''
Zainab ( Saleha Aref )

Daughter / Dukhtar (Kızım İçin), Afia Nathaniel'in yazıp yönettiği, kadrosunda: Allah Rakhi rolüyle Samiya Mumtaz, Zainab rolüyle Saleha Aref, Sohail rolüyle Mohib Mirza, Daulat Khan rolüyle Asif Khan, Shehbaz Khan rolüyle Ajab Gul, Ghorzang Khan rolüyle Adnan Shah Tipu, Zarak Khan rolüyle Omair Rana, Mir Azam Khan rolüyle Zeeshan Shafa, Rukhsana rolüyle Samina Ahmad ve Tor Gul / Hikmatullah rolüyle Abdullah Jaan'ın yer aldığı 2014 Pakistan-Norveç-ABD ortak yapımı dram, gerilim filmidir.

''A Journey of Hope (Umuda Yolculuk)''

daughter-dukhtar
Daughter-Dukhtar

daughter-dukhtar
Daughter-Dukhtar

dukhtar
Dukhtar

Kadınlar... Dünyanın her yanında pazarlık konusu, değersiz bir mal, ev işlerini yapacak, çocuk doğuracak her hangi biri.

Bu kez dram Pakistan dağlarında yaşanıyor. Bir anne, 5. sınıf öğrencisi küçücük kızını evlendirmek isteyen babasından ve evleneceği adamdan kaçırmak için Pakistan'da yapabileceği en inanılmaz şeyi yapıyor. Başka bir adamın arabasına atlayıp gidiyor.

daughter-dukhtar-samiya mumtaz
Daughter-Dukhtar-Samiya Mumtaz

Kocası yıllardır aralarında kan davası süren ve iki aileden de çok kaybın verildiği bu işin son bulması için ondan istenileni yapıyor ve 10 yaşındaki kızını dedesi yaşındaki bir adama vermeye razı oluyor. Kendisi de daha 15 yaşındayken istemediği bu adamla evlendirilen Allah Rakhi (Samiya Mumtaz) kızını bu mutsuz hayattan, ölmek pahasına kurtarmaya karar veriyor.

Daulat Khan: Bugün tek bir nedenden dolayı seninle görüşmeye geldim. Aramızdaki bu kan davası, oğullarımı aldı benden. Artık bir çözüm bulmanın zamanı geldi.
Tor Gul: Daulat Khan. Senin yedi adamın öldürüldü. Ama karşılığında... benim on adamım öldürüldü. Sen de çok iyi biliyorsun ki... bizde dişe diş, göze göz vardır. Bu bir şerefe meselesi. Daulat Khan: Kusura bakma ama ben bu ellerle dört oğlumun cenazesini yıkadım. Yine bu ellerle dördünü birden gömdüm. Bugün senin üç adamın daha öldü. Yarın bizimkilerden beş tanesi daha ölecek. Bu dava yüzyıllarca sürecek. Eskiden dosttuk. Şimdi düşman olduk.
Tor Gul: Daulat Khan, bugünlerde dostla düşmanı birbirinden ayırmak zor. Memleketimizde bir sürü işe yaramaz lider ve politikacı var. Ama her şey, benim gücüm sayesinde değişmek üzere. Daulat Khan, savaşların en büyüğü çıkmak üzere. Bizimle olanlar, bizimle beraber başa geçecek. Bu intikamı bitirmek için tek bir yol var.
Daulat Khan: Nedir?
Tor Gul: Aşiretler arası bir bağ. Evlilik yoluyla kurulmuş bir bağ. Bu bizim için büyük bir şeref olur.
Daulat Khan: Ama kim evlenecek?
Tor Gul: Bu bağ için... evlenmek üzere kızını getirmeni istiyoruz.
Daulat Khan: Kızım... Kim için?
Tor Gul: Kendim için.
Daulat Khan: O daha çocuk. Daha o yaşta değil.
Tor Gul: Daulat Khan bu erkekler arsında bir karar. Şimdi kararını ver.

daughter-dukhtar-abdullah jaan-asif khan
Daughter-Dukhtar-Abdullah Jaan-Asif Khan

daughter-dukhtar-abdullah jaan-asif khan
Daughter-Dukhtar-Abdullah Jaan-Asif Khan

daughter-dukhtar-samiya mumtaz-saleha aref
Daughter-Dukhtar-Samiya Mumtaz-Saleha Aref

Zainab'i (Saleha Aref) bir nevi kandırarak başlıyor bu maceraya, ona hayalindeki prensi gittikleri yerde bulacağını söylüyor ve peşlerinde silahlı adamlarla çok uzaklara gitmeye çalışıyorlar. Neyse ki gizlice bindikleri arabanın sahibi Sohail (Mohib Mirza) isimli iyi bir adam çıkıyor ve onları ortada bırakmaya gönlü razı gelmiyor.

daughter-dukhtar-ajab gul-samiya mumtaz-saleha aref
Daughter-Dukhtar-Ajab Gul-Samiya Mumtaz-Saleha Aref

daughter-dukhtar-samiya mumtaz-saleha aref
Daughter-Dukhtar-Samiya Mumtaz-Saleha Aref

daughter-dukhtar-mohib mirza
Daughter-Dukhtar-Mohib Mirza

daughter-dukhtar-mohib mirza-samiya mumtaz
Daughter-Dukhtar-Mohib Mirza-Samiya Mumtaz

daughter-dukhtar-samiya mumtaz-mohib mirza-saleha aref
Daughter-Dukhtar-Samiya Mumtaz-Mohib Mirza-Saleha Aref

''Yetimhaneden kaçtığımda daha on dört yaşındaydım. Mücahit olmak için Kabil'e kadar gittim. Onların kamplarında Beş yıl geçirdim ve mücahit olmayı başardım. Ama... bu bitmeyen savaş... bir tür hastalık gibi. Sonunda beni tüketti.''
Sohail ( Mohib Mirza )

daughter-dukhtar-mohib mirza
Daughter-Dukhtar-Mohib Mirza

Pakistan gibi bir yerde başkasına ait kadınları alıp götürmek ne demek nasıl anlatılır bilemiyorum ama cezasının ölüm olduğu çok açık. İki kabile tarafından da dışlanan Rakhi onu ilk kim bulursa öldürecekken çok korunaklı bir yerde yaşamaya başlıyor bu kaçak üçlü.

''Sen savaşmayı bıraksan da savaş asla peşini bırakmaz.''
Zarak Khan ( Omair Rana )

Günler geçerken Allah Rakhi'nin aklına yıllardır, evlendiği günden beri göremediği annesi Rukhsana (Samina Ahmad) düşüyor. Onu arayıp iyi olduklarını haber veriyor ve Sohail'e onunla görüşmesi gerektiğini söylüyor.

Başlarına gelebilecek tehlikelerin farkında olarak yola çıkıyor ve torununu ilk kez görecek olan anneanneyle buluşuyorlar ve fakat peşlerindekiler onları bulmakta hiç mi hiç gecikmiyor.

daughter-dukhtar-saleha aref-mohib mirza-samiya mumtaz
Daughter-Dukhtar-Saleha Aref-Mohib Mirza-Samiya Mumtaz

Kadının değerinin hiç olmadığı uluslar var oldukça yükselemeyecek olan dünya halkı yaptığı hatayı devam ettirmekte çok ısrarcı. Filmi izlerken İran'da geçen bir kitap olan ve sonrasında da filme uyarlanan Not Without My Daughter (Kızım Olmadan Asla) geldi aklıma. İçim acıyarak izlemiştim.

Gerçek bir hikayeden esinlenen yönetmen Afia Nathaniel ilk uzun metraj denemesi Dukhtar ile aralarındaki kilometrelerce mesafeye rağmen iki aşığın sonunda kavuştuğu Kabil Nehri'nin hikayesini de içinde barındıran, kızının kendisiyle aynı kaderi yaşamaması için elinden geleni yapan bir anne üzerinden, anneliğe ait sevginin gücü hakkında sürükleyici bir hikaye anlatıyor. Keşke tüm anneler böylesine dik durabilse ve kız çocukları küçüklüklerinden itibaren hak ettiği değeri görebilse.

Daughter / Dukhtar (Kızım İçin) Official Trailer


dukhtar
Dukhtar

dukhtar
Dukhtar

''Annem ve Vatanım İçin''

#EndChildMarriage
#ÇocukEvliliğineSon

Yazar Hakkında: Sinem Demirdöven, her çeşit hobiye dağılıp hiçbirinde profesyonelleşemeyen amatör fotoğrafçı ve yazar. Kendisine filmler, kitaplar ve hayvanlardan oluşan bir dünya kurup bol bol seyahat etmeyi seven bir gezgin.

Sinem Demirdöven'i Twitter'dan takip etmek isterseniz: @SinemDemirdoven