Una questione privata


rainbow a private affair-una questione privata-hesaplasma
Rainbow: A Private Affair-Una questione privata-Hesaplaşma

''Bittiğinde gerçekten bir şeyin bittiğini hissediyorsun.''
Fulvia ( Valentina Bellè )

Rainbow: A Private Affair / Una questione privata (Hesaplaşma), Beppe Fenoglio'nun aynı adlı romanından esinlenen, Paolo Taviani ve Vittorio Taviani'nin senaristliğini birlikte yaptıkları ve yine Paolo Taviani'nin yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Milton rolüyle Luca Marinelli, Fulvia rolüyle Valentina Bellè, Giorgio rolüyle Lorenzo Richelmy, Corvo rolüyle Guglielmo Favilla, Contadina (Köylü) Giovane rolüyle Francesca Agostini, Custode rolüyle Anna Ferruzzo, Paco rolüyle Mauro Conte, Riccio rolüyle Tommaso Maria Neri, Contadino rolüyle Marco Brinzi, Jack rolüyle Luca Cesa, Radiosa Aurora rolüyle Lorenzo Demaria, Agente di Polizia (Polis Memuru) Alessandro Sperduti ve Francesco Turbanti'nin yer aldığı 2017 İtalya yapımı romantik, dram, savaş filmidir.

rainbow a private affair
Rainbow: A Private Affair

una questione privata
Una questione privata

una questione privata
Una questione privata

İtalya'nın en saygın yönetmenlerinden Taviani kardeşlerin ilk gösterimini Toronto'da yapan son filmleri, hem İkinci Dünya Savaşı'nı hem de İtalyan iç savaşını fon alan bahtsız bir aşk üçgeni hikayesi anlatıyor. İtalyan yazar, çevirmen ve partizan Beppe Fenoglio'nun romanından esinlenen Hesaplaşma, direnişçilere katılan Milton, aşık olduğu ama karşılık göremediği Fulvia ve Fulvia'nın aşık olduğu, Faşistler tarafından tutuklanan arkadaşı Giorgio'yu izliyor. 2001'de festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alan Taviani kardeşlerin 2015 tarihli Muhteşem Boccaccio'dan sonra çektikleri Hesaplaşma aşk ile masumiyetin bir araya geldiği zarif bir dönem ve savaş filmi.

İstanbul Film Festivali kapsamında, Atlas sinemasında izlediğim, ''Yıllara Meydan Okuyanlar'' bölümünde yer alan, Rainbow: A Private Affair / Una questione privata (Hesaplaşma); Askerliği Roma'da birlikte yapmış ve sonra da aynı kıza gönlünü kaptırmış iki arkadaşın hikayesini anlatıyor. 1943 Yaz'ında İtalya'nın Piyomente bölgesinde geçen hikayede esasında anlatılmak istenilenden çok anlatılamayanlar dikkat çekiyor.


Genellikle Fulvia'nın (Valentina Bellè) yazlık villasında buluşan üçlü çok sevdikleri ''Over The Rainbow'' şarkısı eşliğinde dans edip eğleniyorlar. Milton (Luca Marinelli); içe kapanık, düşünceli ve tutkulu birisi. Giorgio (Lorenzo Richelmy) ise dışa dönük, hayranlık ve kıskançlık duyulabilecek birisi. İkisi de Fulvia'yı seviyor ve her ikisi de genç kızın duygularıyla oynamasına izin veriyorlar. Fulvia ise ikisine de mavi boncuk dağıtan bir kız. Milton ile gün içinde derin düşüncelere dalarak sohbet etmeyi ve gizli gizli mektuplaşmayı seviyor bu şekilde kendini tatmin ederken geceleri de Giorgio ile düşüp kalkıyor. Yaşamları bu şekilde sürüp giderken yaklaşık 1 yıl kadar sonra direnişe katılarak partizan olan Milton ve Giorgio hayat ve tarihle yüzleşirler. Gençler dağa çıktıktan sonra Flavio, Torino'ya döner. Bir zamanlar en güzel vakitlerini geçirdikleri şimdilerde ise kapalı olan villanın önünde kendini bulan Milton şans eseri villanın hizmetçisiyle karşılaşır. İkili o günleri yad ederken hizmetçinin sohbet esnasında ona anlattıkları sonrasında Milton'un kafası allak bullak olacaktır. En iyi arkadaşı ile sevdiği kızın arasında ne vardı?

Bu dakikadan sonra Milton için adeta dünya durur. Arkadaşlık, aşk, partizan mücadelesi, faşistlere karşı beslediği nefret... Bir an evvel Girogio'yu bulup onunla yüzleşmesi gerekmektedir. Ancak faşistler Giorgio'yu yakalmış ve karargaha götürmüşlerdir. Kıskançlıkla olan sınavını ve gerçeği keşfetmeye dair merakını bir kenara bırakıp, Langhe'nin sisli tepelerini arşınlayarak faşistler tarafından esir alınan arkadaşını kurtarabilecek midir?

Bu hikayede aşk, dostluk, savaş, tarih var ama yok. Bu hikayede olan tek şey çoğu zaman olduğu gibi film isminin ''Hesaplaşma'' olarak kötü çevrilmesi. Özel ve gizli bir ilişkinin bir şekilde bir yerlerden element uydurularak hesaplaşmaya yontulması akıl alır gibi değil lakin filmde bir çeşit ''hesaplaşma'' da yok :) aksine bir ''hesaplaşamama'' durumu söz konusu. Uzak durmanız gereken filmlerden..

Rainbow: A Private Affair / Una questione privata (Hesaplaşma) Official Trailer