Fang hua


youth-fang hua-genclik
Youth-Fang hua-Gençlik

''İyi veya kötü durumda olmak kiminle karşılaştırıldığına bağlı.''
Feng Liu ( Xuan Huang )

Youth / Fang hua (Gençlik), Geling Yan'ın yazdığı, Xiaogang Feng'in yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Feng Liu rolüyle Xuan Huang, Xiaoping He rolüyle Miao Miao, Dingding Lin rolüyle Caiyu Yang, Xiao Suizi rolüyle Elane Zhong, Shuwen Hao rolüyle Xiafeng Li, Can Chen rolüyle TianChen Wang, Dans Instructor (Dans Eğitmeni) rolüyle Yan Su gibi oyuncuların yer aldığı 2017 Çin yapımı romantik, dram filmidir.

youth-fang hua
Youth-Fang hua

Gençlik, 1970'lerdeki Kültür Devrimi sırasında Çin Halk Ordusu'nun sanat topluluğunda yer alan bir çiftin aşk, ihanet ve keder dolu hikayelerini ilk gençliklerinden yetişkinliklerine ele alıyor. Topluluğun en yeni üyesi Xiaoping, taze bir başlangıç yapmaya hazır bir genç kızdır; bir aziz kadar iyi kalpli Liu Feng ise tüm topluluk Xiaoping'le dalga geçerken onu savunan tek kişidir. Yıllar geçtikçe birbirlerinde aşkı bulan iki arkadaş, Çin-Vietnam savaşına katılmak zorunda kalır. Mao iktidarının son yıllarında geçen, dönemin dansları ve şarkılarıyla bezeli Gençlik, 2017 yılında Çin'in en çok gişe yapan filmi oldu. I Am Not Madame Bovary filmi festivalde gösterilen yönetmen Feng Xiaogang, Çin'in Spielberg'ü olarak anılıyor.

İstanbul Film Festivali kapsamında, Beyoğlu sinemasında izlediğim, ''Dünya Festivallerinden'' bölümünde yer alan, Youth / Fang hua (Gençlik); Çinli devrimci ve siyasetçi, Çin Komünist Partisi'nin ve Çin'in kurucusu Mao Zedong'un dev posterinin görüntüsü ile başlıyor. 70'li yıllardan 90'lara kadar uzanan film, Çin Halk Ordusu'nun dans topluluğunun eğitildiği bir güneybatı eyaletini odağına alarak; kültürel devrim, politik değişim gibi önemli tarihsel olayların arka planına ışık tutarken aynı zamanda arkadaşlık, dostluk, sevgi, aşk, zorbalık, vatanseverlik, savaş travması gibi türlü durumlara karşı deneyimlenen gençliğin bir nevi kutlamasını anlatıyor.

youth-fang hua
Youth-Fang hua

youth-fang hua
Youth-Fang hua

Çin'in Siçuan eyaletinin başkenti olan, Çinliler tarafından Róng olarak da adlandırılan Çengdu'dayız.

Hikaye, daha sonra bir yazar olan ve gençliğinde bu sanat topluluğunun üyelerinden biri olan Xiao Suizi'nin (Elane Zhong) seslendirmesiyle anlatılıyor.

Topluluğa yeni katılan Xiaoping He (Miao Miao), bir aile skandalı nedeniyle ayrımcılıkla karşı karşıyadır. Orduya katılarak yeni bir yerde yeni bir hayata başlamayı umuyor ama utanç duygusunun onu Çengdu'ya kadar takip ettiğini görüyor. Grubun kahramanı Liu Feng (Xuan Huang) bir ''efsane'' olarak nitelendirilebilecek kadar çok seviliyor. Öyle ki, elini sıkan genç kızlar ellerini uzun süre yıkamıyorlar. Ancak grup üyelerinden Lin Dingding'e (Caiyu Yang) karşı beslediği platonik aşkı karşısında eziliyor. Liu Feng bir an için kahramanlığı bir kenara bırakıp normal bir genç adam gibi davranarak bu genç kıza karşı bir şekilde açıldığında önce reddedilmenin acısını deneyimliyor sonra da haksız bir şekilde tacizle suçlanarak gruptan atılıyor ve savaşa gönderiliyor. Aynı zamanda Liu Feng için gizli hisler besleyen Xiaoping'in de istemeden de olsa kalbini kırıyor. Diğerleri ise sosyal hiyerarşide yüksek ailelerden geliyor: Shuwen Hao (Xiafeng Li) bir parti üyesinin kızıdır ve grubun başı olarak poz vermenin fırsatını hiç kaçırmıyor. Şımarık bir kız gibi davranan Lin Dingding, Şangaylı genç bir züppe. Xiao Suizi politik olarak tehlike içindeki bir aileden geliyor, ancak herkesin eşitliğini koruma güdüsü onu savunmasız kılıyor. Naif ve güvensiz, grubun güleç yüzü Xiaoping ise Liu Feng'i savunan ve içinde bulundukları durumdan tiksinen tek kişi. Erkeklerin hayatı, eğitim, spor, aşık olma, kıskançlık gibi pek bir kaygısız görünüyor, ancak yakın bir trajedi her şeyi etkiliyor. 9 Eylül 1976'da devrimci lider Mao'nun ölümü ile grubun tarihi, Çin'in tarihi ile birlikte değişiyor. Vietnam sınırındaki tırmanan gerginlik askeri çatışmaya ve akabinde kısa ama kanlı bir sınır savaşına dönüşüyor (17 Şubat 1976-16 Mart 1979 ''Çin-Vietnam Savaşı'').

Ekonomik reformlar, farklılaşan dünya ile değişen moda, bastırılmış duygulara ses veren Tayvanlı şarkıcı Teresa Teng'in müziğine aşık olanlar.. Sonuçta herkesin gözyaşları arasında dağıtılan sanat topluluğu...

Grup üyelerinin güzelliği ve şarkılar eşliğinde sahne performansları sergilelerken yakaladıkları enerji, gençliğin saflığına bir atıf olarak görünüyor. Her ne kadar anlatı yavaş yavaş grup içindeki ilişkisel dinamikleri hiç de ideal olmayan şekilde ortaya koysa da hikaye grup üyeleri etrafında dönüyor. Sanat topluluğu üyelerinin her biri, bu gelişmekte olan hikayede kendileri adına bir çeşit dersler alırken hayat onları farklı deneyimlerle farklı yerlere ve bambaşka yaşamlara sürüklüyor.

Çin'in 2017'de en çok gişe yapan filmi olması filmin kötü bir film olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bizim ülkemizde de gişe rekortmeni filmlerin hali ortada.. Dahası, oldukça kötü bir senaryo ve karakter gelişimleri büyük ölçüde başarısız. Mesela, kimse neden Xiaoping'in aniden çıldırdığını ve yine birden aklının başına geldiğini anlayamıyor. Profesyonel olmayan ve oldukça garip davranan aktörler de gırla tabii. 2 saat 15 dakikalık film son bölümde bir eziyet haline geliyor adeta bitmek bilmiyor. Filmden akılda kalanlar ise; müzikler, bale kareografileri ve başarılı savaş sahneleri. Özetle, Çin'in Spielberg'ü olarak anılan yönetmen Xiaogan Feng bir şekilde iddialı olabilir, ancak hedeflerine ulaşmak için ilgili hikaye anlatımı ve bu film özelinde yönetme becerilerinden bir hayli yoksundur. Fragmanıyla en çok merak ettiklerim arasına giren Youth / Fang hua (Gençlik) benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu.

''Gençken bu tarz bir deneyime sahip olduğum için gurur duyuyorum'' diyen Feng için sanırım biz de şöyle diyebiliriz: Nerede Sorrentino'nun gençliği nerede senin gençliğin be kuzum? :) hani gençliğinizde sizin oralarda var mıydı bilemiyorum ama bizde başarısız olanlara genelde şöyle denir: ''otur sıfır''.

Youth / Fang hua (Gençlik) Official Trailer