Forrest Gump


forrest gump
Forrest Gump

İki kere Oscar Akademi En İyi Aktör Ödülü Kazanmış Tom Hanks...

Forrest Gump, 1994 ABD yapımı olup yönetmenliğini Robert Zemeckis yapmıştır.

forrest gump robert zemeckis
Forrest Gump

Başrollerde Tom Hanks, Robin Wright ve Gary Sinise yer alıyor.

1994 yılında 13 dalda Oscar'a aday gösterilen film, En İyi Erkek Oyuncu Tom Hanks, En İyi Film dahil olmak üzere toplam 6 dalda Oscar Ödülü almıştır.

forrest gump
Forrest Gump

Tom Hanks'in Philadelphia ile gelen başarısı 1994 yazında bir hit olan Forrest Gump ile devam etti. Film, kendini yakın zaman Amerikan tarihinin en önemli olaylarının ortasında bulan saf bir genç adamın kimi zaman acı kimi zaman tatlı olan hikayesidir. Filmde, karakterin gerçek bilgeliği ortaya çıkıp girdiği yaşamları olumlu şekilde etkilemektedir. Vanity Fair'de Forrest Gump filminin yönetmeni Robert Zemeckis, Tom Hanks'in performansını övmüştür: ''Hanks gerçek bir oyuncu ne yapıyorsa, ki bu gerçek dürüstlüktür, bu rolde onu gerçekleştiriyor.''

Aynı yazıda, Tom Hanks senaryoyla ilgili hoşuna giden şeylerin ne olduğunu açıklıyor: ''Gump'ın senaryosunu okuduğum zaman, izleyicilerin gidip hissedebileceği büyük ve umutlu filmlerden biri olduğunu gördüm.. kaderlerine ve konumlarına dair bazı umutlar.. bunu çocukken izlediğim filmlerden bir milyon kez anladım. Hala anlıyorum.''

forrest gump tom hanks
Forrest Gump Tom Hanks

Forrest Gump ile gelen başarı sadece onun yerini ve şöhretini arttırmadı, aynı zamanda ikinci bir Akademi Ödülü kazanmasını sağladı. Tom Hanks, Akademi Ödülleri tarihinde Oscar Ödülünü üst üste iki defa kazanan ikinci oyuncudur ve şimdiye dek bu başarıyı elde eden üçüncü bir yıldız çıkmamıştır. ( Spencer Tracy 1937 Captains Courageous ve 1938 Boys Town filmlerinde kazandığı ödüllerle birincidir.)

forrest gump
Forrest Gump

''Run Forrest run''

Tom Hanks filmleri izleyip de bu repliği bilmemek mümkün mü?

''My momma always said, Life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.''
( Annem her zaman hayatın bir kutu çikolata gibi olduğunu söylerdi. İçinde ne olduğunu asla bilemezsin. )
Forrest Gump


Forrest ( Tom Hanks ), zeka seviyesi 75 olan bir erkeğin hayatını ele alıyor. Bu nedenle devlet okullarına girmekte bile zorlanan Forrest Gump zamanla akla mantığa uymayan başarılara imza atıyor. Film aslında bize Forrest'in zeka seviyesi nedeniyle başına gelen olayları değil, bize mantığın insan hayatında her zaman bir şey ifade edemeyeceğini ve mantığın asla onu mutlu edemeyeceğini, asıl mutluluğun duygularda olduğunu anlatıyor. Masumiyetin ve sevginin filmi Forrest Gump, tüm zamanların en iyi filmleri arasında gösteriliyor.

forrest gump
Forrest Gump

Rain Man filmindeki Raymond Babbitt tarzı, ondan biraz daha olayların farkında olan ancak iq seviyesi yüzünden sürekli gerizekalı muamelesi yapılan bir adamın başından geçen çoğu zaman fantastik olayları konu alan ama her konunun sonunda kendi çıkarsız sevgisinin kazandığı bir öyküler bütünü diyebiliriz bu film için.

Film öylesine dolu bir şekilde işlenmiş ki bizler Forrest'in hayatını izlediğimizi düşünürken aynı zamanda filmin arka planında yer alan 50'lerden 70'lerin sonuna kadar geçen süre zarfında gelişen olaylarla Amerika tarihine de göz atmış oluyoruz. Forrest aralarında Elvis Presley, Kennedy, Nixon'ın da olduğu tarihsel kişilerle kaza eseri tanışıyor. Forrest yine tamamen tesadüf olarak Vietnam savaşına şahitlik diyor. Bunun dışında bu dönemde Forrest geleceğinin çok büyük bir parçası haline gelecek Teğmen Dan Taylor ( Gary Sinise ) ile tanışıyor.

forrest gump
Forrest Gump

forrest dan taylor
Forrest Gump

Tarihi birçok yerde bulunan ve birçok insanla birlikte olan Forrest için ise her şey sadece yapılması gerektiği için yapılmaktadır. Yaptığı şeyleri bir çocuğun masumluğuyla yapmak istediği için ya da çevresindekiler yapmasını istediği için yapar. Her hangi bir planı, bir düşüncesi yoktur.


forrest gump
Forrest Gump

Vay canına! Forrest neden koşuyorsun? Dünya barışı için mi yapıyorsun? Evsizler için mi? Kadın hakları için mi koşuyorsun? Bunu neden yapıyorsun?
Forrest: Canım koşmak istedi.

''Ben zeki bir adam değilim ama aşkın ne demek olduğunu çok iyi biliyorum.''
Forrest Gump

forrest jenny curran
Forrest Gump

Ne kadar zaman geçerse geçsin ve ne kadar insan tanırsa tanısın Forrest'in asla vazgeçmediği tek isim ise hayatının aşkı Jenny'dir. Babasının istismar ettiği zamanlarda Forrest ile tanışan Jenny Curran ( Robin Wright ) filmin sonuna kadar değişen zaman çarkının içerisinde yuvarlanıp duruyor. Zaman onu nereye götürürse o da peşinden gidiyor. Ayakta durabildiği zamanlarda iyi ama ne zaman düşecek olsa yine dönüp dolaşıp Forrest'e geliyor.

Jenny Curran: Hey, Forrest, Vietnam'da korkmuş muydun?
Forrest: Evet. Şey... Bilmiyorum. Bazen yağmur, yıldızlar çıkmasına izin verecek kadar duruyordu. O zaman güzel oluyordu. Gölde gün batımının hemen öncesine benziyordu. Her zaman suda milyonlarca yakamoz olurdu. Tıpkı o dağ gölü gibiydi.
Çok berraktı Jenny. Sanki üst üste iki gökyüzü varmış gibi oluyordu. Sonra çölde, güneş doğduğu zaman, göğün nerede bitip, karanın nerede başladığını kestiremezdim.
Jenny Curran: Keşke orada seninle birlikte olabilseydim.
Forrest: Oradaydın.

forrest gump
Forrest Gump

Forrest'in  hayatının bir önemli dönüm noktasını da yaşadığı ölümler oluşturuyor. Askerlik arkadaşını, Jenny'i ve annesini ( Sally Field ) kaybettiği sahneler izleyici ile Forrest arasında derin bir bağ kuruyor. Ölümle karşılaşana kadar onun ne olduğunu anlayamayan Forrest ona bir çocuk masumluğuyla yaklaşıyor.

Forrest: Neden ölüyorsun anne?
Mrs. Gump: Vaktim doldu, sıram geldi. Ah hayır, sakın korkma bir tanem; ölümde hayatın bir parçası. Hepimizin kaderinde olan bir şey. Bunu bilmiyordum ama senin annen olmak da kaderimde vardı. Elimden geleni yaptım.
Forrest: Çok iyiydin anne.
Mrs. Gump: Ben insanın kaderini kendisinin çizdiğine inanırım. Tanrının sana verdiklerini en iyi şekilde değerlendirmelisin.
Forrest: Benim kaderimde ne var anne?
Mrs. Gump: Onu kendin bulman gerekecek.

Forrest Gump, hayata bakış açısının en güzel anlatıldığı filmler arasında olan bir başyapıttır. İzlemenizi tavsiye ederim tabi hala izlemeyenler kaldıysa :)

''Pinpon oynamaktan sıkıldığım zamanlarda bile pinpon oynuyordum.''
Forrest Gump

Bu replik harikaydı yaaa :)

Hani bazen şarkılar sizi alıp götürür. İşte Forrest Gump'ın müziklerinde bunu sonuna kadar hissedebiliyorsunuz.


forrest gump
Forrest Gump