Kan Dökülecek


kan dokulecek
Kan Dökülecek

İki kere Oscar Akademi En İyi Aktör Ödülü kazanmış Daniel Day-Lewis...

There Will Be Blood ( Kan Dökülecek ), 2007 ABD yapımı olup yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını Paul Thomas Anderson yapmıştır.

there will be blood
There Will Be Blood

Upton Sinclair'in Oil! İsimli romanından sinemaya uyarlanmıştır.

Başrollerde Daniel Day-Lewis, Paul Dano ve Ciaran Hinds yer alıyor.
Filmin müziklerini Radioheat gitaristi Jonny Greenwood yapmıştır.

2007 yılında 8 dalda Oscar'a aday gösterilen film, En İyi Erkek Oyuncu Daniel Day-Lewis, En İyi Sinematografi ( Robert Elswit ) ödülleri ile iki dalda Oscar Ödülü kazanmıştır.

there will be blood
There Will Be Blood

So, ladies and gentlemen...

Film, Güney California'da 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında petrol patlaması denilen bir döneme denk geliyor. O bölgede, her tarafta petrol olduğunun söylenmesi insanların gözlerini parlatsa da o dönem ki teknoloji ile o petrolü yeryüzüne çıkarma işlemini sadece birkaç kişi yapabiliyordu. İşte bu işlemi yapabilen insanlardan bir tanesi de Daniel Plainview ( Daniel Day-Lewis ) idi. Kendine özgü tekniklerle bulduğu petrolü çıkarmak için yer sahipleri ile anlaşmalar yapan Daniel oğlunu da
HW ( Dillon Freasier ) iş ortağı olarak tanıtıyordu. Zekasının yanı sıra insanları ikna etme yeteneğine de sahip olan Daniel, hem çalışkanlığı hem de kıvrak zekası ile kısa sürede zengin olur. Ancak zengin olma sürecinde çalıştığı bir bölgede yaşanan bir patlama sonucu oğlu duyma hissini kaybeder. Onun artık işine yaramayacağını düşünen Daniel, çocuğu duyma özürlülerin eğitim aldığı bir okula gönderir ve işine devam eder.

Daniel, gerçeklerle şimdi yüzleşecektir.

Ölüm, Hırs ve İnanç Üçgeni


Güney California'da petrol bulunmasının ardından ortaya çıkan tablo, daha önceki yıllardaki ''Altına Hücum'' olgusunun eşdeğeridir. İşadamının Amerikan Rüyası kavramının farkına varması ve Amerikan Rüyası tarafından yok edilmesiyle birlikte filmin öyküsü hırs ve inançların irdelenmesine dönüşür.

There Will Be Blood ( Kan Dökülecek ), izleyiciye iki ayrı film izlenimi veren bir yapım. Öyle ki filmin ilk bölümünde elmas avcılığı ile başlayıp petrol işine dönen normal bir adamın zekasını ve girişkenliğini anlatırken ikinci bölümde aynı adamın zengin olduktan sonraki değişimini ve caniliğini konu alıyor, ancak her ne kadar iki ayrı film gibi gözükse de aslında bölümlerin birleştirilmesindeki ustalık sayesinde birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak örülüyor.

Dine, paraya, güce, kapitalizmin kanlı pençesine, dinsizliğe, evlat sevgisine, taşeron işçiliğe.. aslında bir nevi Amerikan stili Osmanlı tokadı bu film. Öylesine bir işleyişi, öylesine bir gerçekçilik ile çekilen müthiş sahneleri var ki.. ve evet, film öyle bir noktadan başlatıyor ki hikayesini hırs ve inanç bir araya geliyor.

Durmaksızın çalan ve kimi zaman insanın sinirini dahi bozan gergin müzik de hikayenin göründüğü gibi gitmediğini anımsatıyor.

Unutulmaz sahneleri var filmin, petrol kuyusunun patlaması, kilisedeki günah çıkarma ayini ve orada adeta şov yapan rahip Eli Sunday ( Paul Dano ), oğlunun sağırlığına gülenlere Daniel'in gider yapması ve tabi ki efsane olacak final sekansı.. ki bu sahne inanılmaz özgün, öyle bir yerde bitirmiş ki yönetmen, film hakkında uzun uzun düşünebilelim diye nokta atışı yapmış resmen. Ucu açık final özelliği taşıyan film, son anda bile karizmasından ödün vermiyor, zirvede bırakıyor resmen.

i drink your milkshake


milkshake
I drink your milkshake

i drink your milkshake
I drink your milkshake

Oyunculuk anlamında ise görülmeye değer performanslara ev sahipliği yapıyor.

İnanılmaz bir oyunculuk, sanki azman makinesiyle o devre gidip yaşamış gibi oynuyor resmen. Ki bunun üç aşağı beş yukarı gerçek bir hikaye olduğunu düşünürsek, orijinalini yaşayan adam bile Daniel Day-Lewis gibi yaşayamamıştır, eğer abartı yerindeyse,
o kadar müthiş!

''Bazen insanlara bakıyorum da hoşlanmaya değer bir şey görmüyorum. Herkesten uzaklaşmayı sağlayacak kadar para istiyorum.''
Daniel Plainview

Her şeyi bir kenara bırakıp Daniel Day-Lewis'in Oscar'ı nasıl hak ettiğini izleyin.
Çok iyi bir performans.

Üstüne basa basa söylemek gerekirse, gerçekten tokat gibi bir film Kan Dökülecek...



there will be blood bowling
There Will Be Blood