Sunset Bulvarı


sunset boulevard sunset bulvari
Sunset Boulevard

Joe Gillis: Siz Norma Desmond'sınız. Eskiden büyük bir yıldızdınız.
Norma Desmond: Ben hala büyüğüm ama artık filmler küçük.

Sunset Boulevard (Sunset Bulvarı), Billy Wilder'in yönetmenliğini yaptığı ve yine Billy Wilder, Charles Brackett ve D. M. Marshman Jr.'ın senaryosunu birlikte yazdıkları, kadrosunda: Norman Desmond rolüyle Gloria Swanson, Joe Gillis rolüyle William Holden, Max von Mayerling rolüyle Erich von Stroheim, Betty Schaefer rolüyle Nancy Olson, Sheldrake rolüyle Fred Clark, Artie Green rolüyle Jack Webb, Morino rolüyle Lloyd Gough, Undertaker (Cenazeci) rolüyle Franklyn Farnum, Kendisi, Norma'nın arkadaşı rolüyle Cecil B. DeMille (Cecil Blount DeMille), Kendisi, Norma'nın arkadaşı rolüyle Anna Q. Nilsson (Anna Quirentia Nilsson), Kendisi, Norma'nın arkadaşı rolüyle Henry Byron Charles Stewart Warner-Lickford (H. B. Warner), Kendisi, Norma'nın arkadaşı rolüyle Hedda Hopper, Kendisi, Norma'nın arkadaşı rolüyle Buster Keaton, Kendisi, Norma'nın arkadaşı rolüyle Ray Evans, Kendisi, Norma'nın arkadaşı rolüyle Jay Livingston'un yer aldığı 1950 Amerikan yapımı psikolojik, romantik, dram, Film Noir (Kara Film) tarzı dönem filmidir.

sunset boulevard
Sunset Boulevard

''Burası Kaliforniya, Los Angeles'da Sunset Bulvarı. Saat neredeyse sabahın beşi. Gördükleriniz cinayet masası ekipleri, dedektifleri gazeteciler. Kocaman evlerin birinden bir cinayet haberi geldi. Haberi son baskıda okursunuz. Radyoda duyacak, televizyonda da izleyeceksiniz, çünkü cinayete eski yıldızlardan, büyük yıldızlardan biri karıştı. Ama gerçekler çarpıtılıp, Hollywood gazetecilerinin eline geçmeden, belki de olayların gerçek yüzünü, gerçeği öğrenmek istersiniz. Eğer öyleyse doğru adrestesiniz. Evinin havuzunda genç bir adamın cesedi bulundu. Sırtından iki, karnından da bir kere vurulmuştu. Önemli biri değildi.''

Sunset Bulvarı, Joe Gillis adındaki genç senaristin bir havuzda kanlar içinde yüzüstü yatarken görüntüsüyle, cinayetle açılan bir film noir (kara film). Anlatıcı daha sonra altı ay öncesine, her şeyin başladığı güne geri dönüş yaparak bizlere hikayeyi anlatmaya devam ediyor. Genel itibariyle çok konuşmaya dayalı bir kara film. Anlatıcının da biraz geveze olduğunu söyleyebilirim.

sunset boulevard
Sunset Boulevard

Sunset Bulvarı'nın (Sunset Boulevard) konusu: İş bulmakta sorun yaşayan, maddi bakımdan zor durumdaki genç senarist Joe Gillis ile unutulmuş ve hınç dolu eski bir Hollywood yıldızı olan Norma Desmond'ın hayatlarının kesişmesini anlatmaktadır. Uzun zamandır bir stüdyoda çalışmayan, senaryolarını satamayan ve neredeyse beş parasız kalan Joe'nun başı eski borçlarıyla derttedir. Borçlarına karşı arabasına el koymak isteyen alacaklılardan kaçarken, tesadüfen arabasının lastiğinin patlamasıyla birlikte Sunset Bulvarı'ndaki bir eve sığınır.

sunset blvd
Sunset Blvd.

''Büyük ve ihtişamlı bir yerdi. Çılgın filmcilerin, çılgın 20'li yıllarda yaptırdığı yerlerdendi. Bakımsız bir evi hüzün kaplar. Önümdekinde hüzün çoktu. ''Büyük Umutlar''daki yaşlı kadın, Bayan Haversham gibiydi. Yıpranmış gelinliği ve duvağı olan kadın, unutulduğu için dünyaya küsüyordu.''
Joe Gillis ( William Holden )

sunset bulvari
Sunset Bulvarı

Evin sahibi sessiz filmler zamanının en ünlü aktrislerinden Norma Desmond'dır. Norma ve evin kahyası Max, Joe'yu ilk başta Norma'nın ölen maymununu toprağa vermek için gelen cenazeci zannederler. Joe olayı anladıktan sonra Norma'ya gerçeği yani bir yazar olduğunu söyler ve hemen akabinde de kovulur. Joe özür diler, tam orayı terk edecekken bir anda durur ve o çok önemli konuşma gerçekleşir aralarında:

Joe Gillis: Sizi daha önce bir yerde görmüştüm.
Norma Desmond: Çık yoksa hizmetçimi çağırırım.
Joe Gillis: Siz Norma Desmond'sınız. Büyük sessiz film yıldızdınız.
Norma Desmond: Hala öyleyim. Sadece filmler küçüldü.

sunset boulevard william holden gloria swanson
Sunset Boulevard William Holden-Gloria Swanson

Joe'nun yazar olduğunu söylemesi; eski şöhretini hemen geri kazanabileceği konusunda Norma'ya bir kapı açar. Çünkü Norma; kendi yazdığı bir senaryoyla sinema dünyasına geri dönmeyi amaçlamaktadır. Joe'nun senaryo yazımı konusunda yardımını alabilmek için Norma elinden geleni yapar. Norma evindeki hizmetçisi Max von Mayerling dışında kimseyle görüşmeden yaşadığı ve yaşlandığı uzun yıllar içinde gerçeklik algısı zayıflamış biridir. Unutulmuş bir yıldız olduğunu kendine itiraf etmektense kendini yalanlarla avutmayı tercih etmiştir.

sunset boulevard norma desmond joe gillis
Sunset Boulevard Norma Desmond-Joe Gillis

sunset bulvari
Sunset Bulvarı

sunset boulevard
Sunset Boulevard

Best Picture (En İyi Film) dahil toplam 11 dalda Oscar'a aday gösterilen Sunset Boulevard (Sunset Bulvarı) Best Writing, Story and Screenplay (En İyi Özgün Senaryo), Best Art Direction-Set Decoration, Black and White (En İyi Sanat Yönetmeni, Siyah-Beyaz), Best Music, Scoring of a Dramatic or Comedy Picture (En İyi Müzik) dallarında Oscar Akademi Ödülü'nü kazanmıştır.

sunset boulevard sunset bulvari oscar
Sunset Boulevard Oscar Academy Award

Sunset Boulevard Music by
Franz Waxman

Sunset Boulevard (Sunset Bulvarı) sessiz sinemaya bir saygı duruşu...


sunset boulevard
Sunset Boulevard

#BumerangDeneyimGunleri kapsamında Hürriyet Dünyası'nda Atilla Dorsay ve bir grup blogger arkadaşla birlikte izledik filmi. Atilla Dorsay'ın film seçimi çok iyiydi fakat sorularım karşısında vermiş olduğu cevaplar beni tatmin etmedi ve kendisi de biraz sinirlenip ''Sen çok soru soruyorsun.'' dedi. Oysa ki bizler soru sormak için oradaydık. Film izleyip bir kenara çekilmek için değil! Daha geçen ay verilen Oscar Ödülleri'ne dair, Cumartesi günü verilen 33. İstanbul Film Festivali'nin Ödülleri'ne dair, ne ''İtirazım Var'' filmine ne Onur Ünlü'ye ne de bu filme getirilen 18 yaş sınırına dair kısacası gündeme dair hiçbir şey soramadım.

Hürriyet'in 3. Bumerang Ödülleri'nden sonra bu katıldığım ikinci etkinliği oldu ve yine her şey çok kopuktu. Boomads ekibinin bu konuda artık bir şeyler yapması gerektiğine inanıyorum. Bakın arkadaşlar orada toplanan bloggerların birbirlerini tanımasına, kaynaşmasına yardımcı olmanız lazım. Bu ortamı sizin yaratmanız lazım. Kim kimdir nedir ne değildir belli değil. Oraya sinema eleştirmeni olarak gelen Atilla Dorsay neredeyse tüm söyleşi boyunca kendi kitabının reklamını yaptı ve gitti diyebilirim. Ve sonunda bize Refik Halid Karay'ın ''Kırk Yıl Evvel Kırk Yıl Sonra Anadolu'da  (Memleket Yazıları -2-) adlı bir kitabını hediye ettiler. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu arkadaş :) Memleket Yazıları -2- bir de hea 1'de değil, sanki bende bu kitabın 1'inin olduğunu biliyorlar :) yahu madem öyle versenize Atilla Dorsay'ın kitabını, biz de söyleşi bitince imza attırsak ya da baştan imzalatıp bizlere öyle dağıtılsa falan filan :) bazen o kadar basit şeylerin doğru düzgün yapılamadığını ya da yapılmadığını görünce gerçekten çok sinirleniyorum. Ayrıca, uzun zamandır ''Boomads'' hakkında genel bir yazı yazmayı düşünüyorum ve bunu sürekli erteliyorum. Ama az kaldı, eli kulağında bugüne kadar yazılmamış uzunlukta ve önemli bir yazı ile karşınıza çıkabilirim. Şunu da söyleyeyim: ben etkinlik var derler kafama uyarsa giderim ve bu konuda bir tereddüt yaşamam. Ama yazacaklarımı da olumlu veya olumsuz esirgemem.