Ölüler


los muertos-oluler
Los Muertos-Ölüler

+ Hayat tuzaklarla dolu değil mi?
- Evet. İşte buna insan hayatı diyoruz.

Los Muertos (Ölüler), Arjantin sinemasının yetenekli yönetmenlerinden Lisandro Alonso'nun yazıp yönettiği, kadrosunda: Argentino Vargas rolüyle Argentino Vargas, Francisco Dornez, Yolanda Galarza, Víctor Varela, Francisco Salazar, Hilda Chamorro, Ángel Vera, Javier Lenciza, Raúl Fagundez, Saúl Gómez, Miguel Altamirano, Raúl Ramírez, José Urdangarín, Mario Omar, Ricardo Arriola, Feliciano Isla ve Jorge Araujo'nun yer aldığı 2004 Arjantin-Fransa-Hollanda-İsviçre ortak yapımı dram filmidir.

los muertos
Los Muertos

los muertos
Los Muertos

54 yaşındaki Vargas, cezasını çekmiş ve mahkumiyet sürecini tamamlamıştır. Salıverildiği Corrientes'ten yola çıkarak, artık yetişkinliğe adım atmış olan kızını görmek için çok uzak bir bölgeye seyahat etmesi gerekmektedir. Ancak bu zorlu yolculuğu başarıyla tamamlayabilmesi için doğayla gizli bir antlaşma imzalaması ve her adımının hesabını yapması gerekmektedir. Lisandro Alonso, içine kapanık bir adamın yolculuğunu anlattığı filmi Ölüler'de sinemasının bayrak özelliklerinden birini iyiden iyiye keskinleştiriyor: Sükunet...

İstanbul Film Festivali kapsamında Feriye Sineması'nda izlediğim, ''Issız Topraklar'' bölümünde yer alan Los Muertos (Ölüler); hapisten salıverilmek üzere olan 54 yaşındaki Argentino Vargas'ı takip ediyor. Özgürlüğüne kavuştuğu gün Vargas'ın yaptığı yolculuk, gizli sırlar ve karanlık bir geçmişten gelen cevapsız sorularla dolu metafizik bir yolculuğa dönüşür.

los muertos
Los Muertos

13 Kasım 2003

''Uyan. Sayım yapıyorlar.'' diyerek uyandırılan Vargas'ın hapishanedeki son günüdür. Traş olur, saçlarını kestirir, diğer mahkumlarla vedalaşır, bol bol Mate çayı içer ve bir adamdan kızı Maria'ya ulaştırması için bir mektup alır.

los muertos argentino vargas
Los Muertos Argentino Vargas

los muertos argentino vargas
Los Muertos Argentino Vargas

''Antonio orada olacak. Bu mektubu ona ver. Kızım senin için Lavalle'e bir kano bırakacak. Benim için Chamorro'yu bul. Kanoyu sana o verecek. Küçük okula kadar nehrin yukarısına git, oradan karşıya geçip dağa kadar devam et, oradan da iç taraftaki adalara doğru git.''

Hapisten çıktıktan sonra yarım kilo ekmek, sigara, çocuklar için biraz şeker ve kızı için bir tişört aldıktan sonra Jeannine adındaki bir fahişenin yanına gider, Antonio'yu bulur, Maria'nın kendisi için bıraktığı kanoyu alarak nehirde ilerlemeye başlar.

+ Kızınız büyük beden mi giyiyor?
- Şimdi nasıl gözüktüğünü bilmiyorum.

Antonio'nun söyledikleri ve filmin açılış sahnesindeki görüntüleri bir araya getirince daha net anlıyoruz ki, Vargas kardeşlerini öldürmüştür.

Mektubu Maria'ya ulaştıran Vargas, kızını bulmak için Yacaré'ye doğru devam eder. Yolda bir bal kovanını tütsüleyip, petekteki balları emer, arada bir Antonio'nun verdiği beş litrelik galondan şarap içer, bir keçi öldürür, karnını açıp temizler.

los muertos argentino vargas
Los Muertos Argentino Vargas

los muertos argentino vargas
Los Muertos Argentino Vargas

los muertos argentino vargas
Los Muertos Argentino Vargas

+ Kızımı arıyorum. Adı Olga. Yaşadığı yeri biliyor musun?
- O benim annem.

Yolculuğun sonunda karşımıza çıkan çocuğun daha ilk görüşte Vargas'a olan benzerliği dikkat çerken kısa bir süre sonra bu çocuğun küçük kız kardeşiyle birlikte Vargas'ın torunları olduğunu görüyoruz. Vargas işlediği cinayetin bir sonucu olarak çocuğunu yalnız bırakmış çekip gitmiştir. Çocuğuysa nedenini bilmediğimiz bir şekilde kendi çocuklarını yalnız bırakıp gitmiştir. Finalde bizi karşılayan oyuncak objeler ise film boyunca hiçbir yerde karşımıza çıkmadığından izleyicinin tepkisine yol açabilir fakat filmin en vurucu noktası da burasıdır. Hepi topu iki oyuncak arkadaşım işte hepsi bu hem de Vargas'ın oyuncakları bunlar. Torunlarının da oynadığı ve belki de artık bir kenara attıkları oyuncaklar.. Lisandra Alonso burada da filmin tamamında olduğu gibi sessizliği tercih ediyor.

''Hayatta her zaman yapılmış hatalar vardır. Özellikle erkeklerin hayatında. Artık hepsinin bedeli ödendi.''

Lisandro Alonso'nun sessiz ve derin hikayesi Los Muertos (Ölüler), son derece özgün bir görsel dil ile kendine güvenen ve cesur bir film.

Los Muertos (Ölüler) Official Trailer


los muertos
Los Muertos