34. İstanbul Film Festivali İçin Geri Sayım Başladı


34 istanbul film festivali-iksv
34. İstanbul Film Festivali-İKSV

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, 11. kez Akbank'ın desteğiyle düzenlenecek İstanbul Film Festivali'nin programı bu yıl da dopdulu. Her yıl yaklaşık 150 bin izleyiciye ulaşan Türkiye'nin en büyük sinema etkinliği İstanbul Film Festivali'nin 34'üncüsü 4 Nisan'da başlıyor.

''Ready, steady, festival! (Şehrin gözü festivalde!)''

34 istanbul film festivali-iksv
34. İstanbul Film Festivali-İKSV

34 istanbul film festivali-iksv
34. İstanbul Film Festivali-İKSV

34 istanbul film festivali-iksv
34. İstanbul Film Festivali-İKSV

Akbank'ın 11. kez desteklediği İstanbul Film Festivali'nin 34'üncüsü, 4-19 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. Programındaki filmlerin niteliği ve çeşitliliğin yanı sıra izleyici sayısıyla da önde konumunu koruyan İstanbul Film Festivali, bu yılda sinemaseverlere 20'nin üzerinde bölümde 200'ü aşkın filmin yanı sıra usta sinemacıların katılacağı söyleşiler, atölye çalışmaları ve sinema dersleriyle dolu iki hafta yaşatacak.

Dünya sinemasının yeni örneklerinden ödüllü filmlere, Türkiye sinemasının en yenilerinden klasiklerine, yeni keşiflerden başyapıtlara, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşilerden partilere, şehrin gözü iki hafta boyunca festivalde olacak.

Gösterdiği filmlerin çeşitliliği ve niteliğiyle 34 yıldır önder konumunu koruyan İstanbul Film Festivali'ne sayılı günler kaldı. İstanbul Film Festivali bu yıl 4-19 Nisan tarihleri arasında, sinemaseverlere 2014 ve 2015 yıllarının en yenilerinden klasik başyapıtlara, usta yönetmenlerin son filmlerinden yaratıcılığın sınırlarını zorlayan keşiflere yine çok zengin bir program sunacak. Festival, 20'nin üzerinde bölümde 62 ülkeden 222 yönetmenin 204 filminin yanı sıra ücretsiz olarak gerçekleştirilecek usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmalarını, sinema dersleri ile özel etkinlikleri izleyicilerle buluşturacak.

İstanbul Film Festivali bu yıl da ağırlayacağı birçok konuk yönetmen ve oyuncuyu festival izleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor. Festivale katılacak birçok oyuncu ve yönetmen filmlerinin gösterimlerinden önce sinemalarda sunumlar yapacak ve gösterim sonrasında da izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

Film Festivali'in bu yılki konukları arasında;
- Sarhoş Atlar Zamanı, Kaplumbağalar da Uçar gibi filmleriyle tanınan İranlı yönetmen Bahman Ghobadi (Words with Gods),
- Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri üyesi olarak 2013 yılında İstanbul Film Festivali'nin konuğu olan İranlı oyuncu Simin Fatemah Motamed-Aria (Nabat),
- Arka arkaya çektiği An Education ve One Day ile hem roman uyarlama hem de yıldız oyuncuları yönetme becerisini gözler önüne seren Lone Scherfig (The Riot Club),
- Ustalar bölümünden Peter Greenaway'in Eisenstein in Guanajuato filminin başrol oyuncusu Elmar Back,
- Bu yıl Berlin'de Generation bölümünde yarışan İtalyan yönetmen Duccio Chiarini (Short Skin),
- Birçok uluslararası festivalde ödül kazanmış Norveç'te yaşayan Kürt yönetmen Hisham Zaman (Letter to the King)
- The Dinner (Akşam Yemeği) ile 2014 Venedik En İyi Avrupa Filmi-Yönetmen Günleri, Pasinetti Özel Ödülü alarak adından bahsettiren yönetmen Ivano De Matteo ile filmin başrol oyuncusu Luigi Lo Cascio,
- Yönetmen Peter Strickland'ın Berberian Sound Studio'da da birlikte çalıştığı, Toronto, Rotterdam ve Londra gibi birçok film festivalinde büyük ses getiren The Duke of Burgundy'nin başrol oyuncusu Chiara D'Anna,
- Altın Lale Uluslararası Yarışma filmlerinden Star'ın oyuncusu Severija Janušauskaitė gibi oyuncu yönetmen ve yapımcılar yer alacak.

Festivalde ''sine-konser'': Damon & Naomi play ''Fortune''


Bu yıl festivalde Salon işbirliğiyle bir ''sine-konser'' de gerçekleştirilecek: Damon & Naomi play 'Fortune'. Müzikleri Saksı Olmanın Faydaları / The Perks of Being a Wallflower ve Greenberg gibi filmlerde, The Sopranos ve The Ghost Whisperer gibi TV dizilerinde kullanılan Damon Krukowski ve Naomi Yang ikilisi 11 Nisan Cumartesi akşamı saat 21.30'da Salon'da olacak. İkilinin performansı, Naomi Yang'ın yönettiği 30 dakikalık sessiz filmi Fortune'u temel alacak. Fortune'un başrollerini Norman von Holtzendorff ve Anabel Vázquez Rodríguez üstleniyor. Müzik kariyerlerine Galaxie 500'de başlayan Damon ve Naomi, folk, psych, dream pop ve indie rock ögelerini elektrogitarla birlikte kullanarak büyüleyici, huzur veren taze bir sound yakaladılar ve bu doğrultuda 70'lerin samimiyetini günümüze taşıdılar. Konserin biletleri Biletix satış sistemi ve İKSV gişesinden satılıyor.

Festival filmleriyle olduğu kadar partileriyle de şehrin iki yakasına yayılacak


İstanbul Film Festivali ve Fil'm Hafızası, festival coşkusunu karşıya taşıyarak Anadolu yakasındaki sinefilleri 4 Nisan Cumartesi akşamı saat 18.00'den itibaren Kadıköy'de bir araya getirecek. Dunia, Stereogun, Lâl, Masal Evi, Liman Kahvesi, Flu, Trip ve Hera olmak üzere 8 mekâna yayılacak partiye katılım ücretsiz olacak. Katılımcıları sinema sohbetleri ve ödüllü yarışmalar bekliyor. Festival kapsamındaki bir diğer parti de Fil'm Hafızası işbirliğinde Avrupa yakasındaki sinefilleri 17 Nisan Cuma akşamı geceyarısından sonra InnPark'ta buluşturuyor. Festival kapsamında 24.00 seansında Beyoğlu Sineması'nda gösterilecek Norveçli yönetmen Tommy Wirkola'nın Dead Snow2: Red vs Dead (Ölü Kar 2: Kızıllar Ölülere Karşı) adlı filminin ardından, sürpriz konuklar, DJ performansları ve film sohbetleri izleyicileri bekliyor. Bu eğlenceli partinin bilet fiyatları 25 TL (tam) ve 15 TL (öğrenci), öncesindeki Ölü Kar 2: Kızıllar Ölülere Karşı filmine bilet alan izleyiciler ise partiye ücretsiz katılabilecek.

Festival, klasikleşmiş bölümlerinin yanı sıra 2015 yılına özel bölümleriyle de ses getirecek. Türkiye'den sinemacıları uluslararası profesyoneller ile bir araya getiren Köprüde Buluşmalar'ın onuncusu da yine festival kapsamında yapılacak.

34. İstanbul Film Festivali'nin Programı Açıklandı!


34 istanbul film festivali-iksv
34. İstanbul Film Festivali-İKSV

34. İstanbul Film Festivali'nin programı 10 Mart Salı sabahı İKSV Resmi Konaklama Sponsoru Martı Istanbul Hotel'de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya konuşmacı olarak İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan katıldı.

Türkiye'de sinema kültürünün yaygınlaşmasının ve sinemanın bir gelenek haline gelmesinin ardındaki en önemli etkinliklerden birinin de İstanbul Film Festivali olduğunu vurgulayan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, ''Bu görkemli sanat etkinliği, her yıl sinemaseverleri sinema dünyasının en seçkin ve en özgün filmleriyle buluşturuyor. Festival ayrıca sinemamızın gelişiminde ve kaydettiği başarılarda önemli rol oynuyor. İstanbul Film Festivali'ni bugünlere taşıyan, dünyada da bilinen film festivallerinden biri olmasını sağlayan nedenlerden birinin de, seyircilerin tutkusu olduğunu düşünüyorum. Seyircinin 34 yıldır aralıksız devam eden coşkusu organizasyonu yapanların hep daha iyiyi hedeflemelerini sağlıyor,'' dedi. Binbaşgil konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ''Akbank olarak biz de 11'inci kez bu seçkin festivalin destekçisi olmaktan mutluluk duyuyoruz. İstanbul Film Festivali'nin dünya sinemasına da değerli katkılar sunan saygın bir organizasyon haline gelmesinde emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum. En başta, öncü kişiliği ve rehberliğiyle hatıralarımızda hep yaşayacak olan Şakir Eczacıbaşı'nı saygıyla anıyorum. Ve tabii, kültür ve sanat hayatımıza 40 yılı aşkın bir süredir olağanüstü katkılarda bulunan İKSV'nin Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'na ve başarılı ekibine teşekkür ediyorum.''

Festival programı ve etkinlikleriyle ilgili bilgi veren İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan daha sonra Altın Lale Uluslararası Yarışma, Altın Lale Ulusal Yarışma, FACE Sinemada İnsan Hakları Yarışması ve bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek Ulusal Belgesel Yarışması'nda yer alacak filmleri açıkladı. Festivalin kurucularından Onat Kutlar'ın ölümünün 20.yıldönümü, Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği'nin kuruluşunun 50. Yılı olduğunu belirten Azize Tan, festivalin bu yıl da ne yazık ki geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, sinema salonu sıkıntısı çektiğine değindi.

34. İstanbul Film Festivali basın toplantısı, İKSV Resmi İletişim Sponsoru Vodafone'un desteğiyle film.iksv.org ve medyamerkezi.vodafone.com.tr sitelerinden canlı olarak yayınlandı.

Festival Programında Neler Var?

34. İstanbul Film Festivali bu yıl da sinemaseverlere 2015 yılında Sundance ve Berlin Film Festivalleri'nde prömiyerleri yapılan filmlerden, tartışma yaratan belgesellere, çocuk filmlerinden usta yönetmenlerin son başyapıtlarına zengin bir program sunacak. Festivalde Akbank Galaları, Ustalar, Dünya Festivallerinden, Yeni Bir Bakış, NTV Belgesel Kuşağı, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Çocuk Mönüsü, Geceyarısı Çılgınlığı gibi klasikleşmiş bölümlerin yanı sıra bu yıla özel bölüm ve gösterimler gerçekleştirilecek. Sinemaseverlerin iki hafta boyunca elinden düşürmediği, filmlerin bilgileri, festivalin çizelgesi, etkinlikleri ve tüm detaylarını içeren festival katalogu, festival sinemaları ve Biletix satış noktalarından 5 TL'ye alınabilir.

Festivalin Yeni Bölümleri

Balkanlar: Ateşin Sineması: İstanbul Film Festivali bu yıl, yönetmen Kujtim Cashku'nun ''Balkanlar öyküler ve öykücülerin diyarıdır'', Nuri Bilge Ceylan'ın ''bir tür kişilik, bir tür ruh, bir öz'' diye bahsettiği Balkan bölgesinin sinemasına özel bir bölüm ayırıyor. Profesör Dina Iordanova'nın aynı adlı kitabının başlığını taşıyan Balkanlar: Ateşin Sineması, bu özel bölgenin en iyi ve en güncel sinema örneklerini bir araya getirecek. Bölüm kapsamında Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Karadağ, Slovenya, Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya Cumhuriyeti'nden 7 film gösterilecek.

Aile Bağları: İstanbul Film Festivali'nin bu yılki bir diğer yeni bölümü ise oyuncu Aishwarya Rai'nin ''Ailem hem zaafım hem kuvvetimdir'' dediği, Brad Pitt'in ''Aile riskli bir girişim'' olarak bahsettiği, Haneke'nin de her filminde bir aile parçaladığı Aile Bağları. En çok kutsanan, en çok eleştirilen, en sık sömürülen toplumsal kurum olan aile içi bağlar festivalin bu bölümünde ele alınıyor, inceleniyor, hırpalanıyor, sorgulanıyor. Aile Bağları bölümünde 10 film izleyicilerle buluşacak.

Özel Gösterim: Ufak Hakikatler: İstanbul Modern'in kuruluşunun 10. Yılında, Türkiye sinemasının 100. yılına ithafen gerçekleştirdiği bu projede İstanbul Modern Sinema'nın seçtiği beş yönetmen ve yönetmen ikilisi, Türkiye'de sinemayı referans alan birer kısa film çekti. İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle, özellikle bu proje için üretilen ve ülkenin sinema tarihine güncel bir yaklaşımla katkı sağlayan bu kısa filmler, ''Ufak Hakikatler'' başlığı altında festivalde bir arada gösterilecekler.

Alman Canlandırma Sineması: İstanbul Film Festivali ve Goethe-Institut işbirliğiyle hazırlanan bu bölümde Alman canlandırma sinemasından filmler yer alıyor. DOK Leipzig Uluslararası Belgesel ve Canlandırma Film Festivali'nin Canlandırma Bölümü Yöneticisi Annegret Richter'in hazırladığı program iki bölümden oluşuyor.

Latin Amerika'nın en gözde yönetmenlerinden Lisandro Alonso'nun tüm filmleri festivalde

İstanbul Film Festivali, Groupama işbirliğiyle sekiz yıldır Türkiye sinemasının önemli yapıtlarını yenileyerek sinemaya yeniden kazandırılmalarını sağlıyor. Türk Klasikleri Yeniden kapsamında bu yıl Türkiye sinemasının başyapıtları arasında sayılan Metin Erksan'ın 1962 yapımı filmi Yılanların Öcü restore edilerek beyazperdeye taşınacak. Film, Fanatik Film tarafından restore ediliyor. Yılanların Öcü'nün yenilenmiş kopyası 9 Nisan akşamı yapılacak gala gösteriminin ardından 12 Nisan'da izleyicilerle buluşacak.

Festival Onat Kutlar'ı Anıyor
Sinematik'in 50. kuruluş yılı özel gösterimi: ''Il Gattopardo''

İstanbul Film Festivali, Festivalin kurucularından Onat Kutlar'ı, ölümünün 20. yıldönümünde özel bir gösterimle anıyor. Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği'nin bu yıl kuruluşunun 50. yılı. Onat Kutlar'ın favori yönetmenlerinden Luchina Visconti'nin 1963 yılı yapımı başyapıtı Il Gattopardo / The Leopard (Leopar) festival kapsamında gösterilecek. Onat Kutlar'ın 1967 yılında Sinematek'in yayını olan Yeni Sinema Dergisi'ne yazdığı Visconti yazısı da festival katalogunda yer alacak. Sinematek yıllarının, misyonunun ve mirasının tartışılacağı söyleşi 10 Nisan Cuma günü İstanbul Modern'de yapılacak.

Festivalin Onur Ödülleri

İstanbul Film Festivali tarafından her yıl sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri sahipleri belirlendi. 34. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri yönetmen ve yapımcı Yılmaz Atadeniz, müzisyen Cahit Berkay, oyuncu Nebahat Çehre, senarist ve yönetmen Safa Önal ve oyuncu Süleyman Turan'a 3 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek 34. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni'nde takdim edilecek.

yilmaz atadeniz
Yılmaz Atadeniz

60 yılı aşan kariyerine kurgucu olarak başlayan Yılmaz Atadeniz, sinemanın çeşitli disiplinlerinde çalıştı. Yedi Kocalı Hürmüz filmiyle yönetmenliğe başlayan Atadeniz, 1967 yılında kendi yapım şirketini kurdu. Amerikan maceraları türünde düşük bütçeli filmlerin yapımını üstlendi. Yılmaz Atadeniz, avantür filmlerin en iyi örneklerini verdi, kült filmlere imza attı ve fantastik sinemanın gelişmesine katkıda bulundu. Komediden avantür ve çizgi roman uyarlamalarına uzanan türlerde sayısız popüler film üreten Atadeniz'in yapımları dönemin kısıtlı olanaklarına rağmen günümüze kadar ulaştı. Atadeniz, YAP Yönetim Kurulu, Ulusal Sinema Platformu, SESAM ve Film-Yön Der üyesidir.

cahit berkay
Cahit Berkay

Anadolu rock tarzının yaratıcılarından Cahit Berkay, Karaca Oğlan, Pir Sultan ve Yunus Emre'den gelen geleneği özgün yaklaşımıyla sürdürdü. Türkiye'nin en önemli rock, Anadolu rock, folklorik rock gruplarından Moğollar'ın kurucusu olarak, aynı zamanda Barış Manço'dan Cem Karaca'ya, Berkay'dan Derya Petek'e işbirlikleri ve solo çalışmalarıyla 1962'den bu yana unutulmaz yapıtlar üretiyor. 180'den fazla film ve 70'ten fazla dizi müziği, sayısız reklam müziği besteleyen Berkay, bu alanda da ödüller kazandı. Türk sinemasının unutulmaz filmleri Selvi Boylum Al Yazmalım'dan, Gizli Yüz'e, Fırat'ın Cinleri ve Kırık Bir Aşk Hikayesi gibi sayısız filme, bestelediği unutulmaz melodileriyle imza attı. Cahit Berkay'ın ilk toplama film müzikleri albümü 1997'de yayımlandı. Bu albümün 1999 ve 2001'de devamı geldi. Berkay aynı zamanda birçok dizi ve sinema filminde rol aldı.

nebahat cehre
Nebahat Çehre

Yeşilçam emeklisi olarak sayısız filmde rol alan Nebahat Çehre, 60'lı yılların başında başladığı oyunculuk kariyerine günümüzde de sürdürmeye devam ediyor. 1961 yılında Yaban Gülüm filmi ile beyazperdeye adım attı. Acı Hayat, Eşrefpaşalı, Seyyit Han, Kamalı Zeybek gibi filmlerde rol aldıktan kısa bir süre sonra sinemanın önemli yüzlerinden biri oldu. 1970'lerde Yeşilçam'dan uzaklaşarak, ses sanatçısı olarak sahnelere çıktı. 2000'li yıllarda Haziran Gecesi, Candan Öte, Aşk-ı Memnu, Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerde rol alarak yalnızca Türkiye'de değil yurtdışında da büyük popülerlik kazandı.

safa onal
Safa Önal

53 yıllık kariyeriyle Yeşilçam'ın en saygın isimlerinden biri olan Safa Önal, kaleme aldığı 60'tan fazla fotoroman, 500 bölümden fazla dizi senaryosu, yönettiği 40'a yakın filmle Türkiye'nin en üretken sinemacılarından. önal, filme çekilmiş 395 senaryosuyla Guinness Rekorlar Kitabına girmiş bir rekortmen. Senaryolarında sıradan yaşamlar içinde hüznü ve ironiyi yansıtarak, toplumsal ilişkilerin içinde sıkışan karakterlerden yarattığı melodramlarla Safa Önal, senarist ve yönetmen olarak Yumurcak gibi popüler komedilerden Vesikalı Yarim gibi sinemanın unutulmaz yapıtlarına imza atarak geniş kitlelere ulaştı. Safa Önal, Senaryo Yazarları Derneği'nin (SEN-DER) kurucu üyesi oldu ve 7 yıl başkanlığını da üstlendi. Safa Önal, senaryo yazımına ve yönetmenliğe devam ediyor.

suleyman turan
Süleyman Turan

Süleyman Turan'ın 1963 yılında başlayan sinema serüveni 51. yılında... küçük yaşlarda başlayan resim tutkusunu, yıllar içinde çizgi romandan karikatür bantlarına, afiş ve kitap kapaklarına uzanan bir yelpaze içerisinde profesyonel bir çizer olarak sürdürdü. 1963 yılında ''Ses'' dergisinin düzenlediği yarışmaya katıldı ve Osman Seden'in Sayın Bayan filminde rol alarak sinema kariyerini başlattı. Komediden drama, seyircinin derin bağla özdeşleştiği yardımcı karakterlere unutulmaz portreler çizen Süleyman Turan çok yönlü bir sanatçı. Yaklaşık 190 filmde rol alan Turan, Dönme Dolap, Baş Belası ve Sevgili Dayım gibi filmlerin senaryolarını da yazdı. Yarın Son Gündür ve Güllü filmlerindeki oyunculukları ile Adana ve Antalya Film Festivallerinde ''En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu'' ödüllerini aldı.

Festival kapsamında Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre'nin başrollerinde yer aldığı, Yılmaz Güney'in filmi Seyyit Han, yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz'in üstlendiği, Tamer Yiğit, Selma Güneri, Erol Taş ve Süleyman Turan'ın rol aldığı Maskeli 5ler ve Süleyman Turan'ın Ekrem Bora'yla başrolünü paylaştığı Temel Gürsu'nun yönettiği Dikkat Kan Aranıyor filmleri de gösterilecek.

Festivalin Yarışmaları ve Ödülleri


Festivalde Yarışma Heyecanı

İstanbul Film Festivali'nin yarışma filmleri festivalin ikinci haftasından itibaren izleyicilerin beğenisi ve jüri üyelerinin değerlendirmesine sunulacak. Kazananlar, 18 Nisan Cumartesi akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı'nda düzenlenecek Ödül Töreni'nde açıklanacak.

Altın Lale Uluslararası Yarışma

34. İstanbul Film Festivali'nin Altın Lale Uluslararası Yarışma'sında, festivalin büyük ödülü Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da bir edebiyat eserinden uyarlanan 12 film yarışacak. Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25.000 avroluk para ödülüyle desteklenecek. Rolf de Heer başkanlığındaki Uluslararası Altın Lale jürisinde yönetmen Bence Fliegauf, yapımcı Cédomir Kolar, senarist ve yönetmen George Ovashvili ve oyuncu Melisa Sözen yer alıyor.

- Gerçeklik / Réalité / Reality / Quentin Dupieux / Fransa-Belçika
- Neden Tarkovski Olamıyorum / Why Can't I Be Tarkovsky / Murat Düzgünoğlu
- Altın Çağ / Huang jin shi dai / The Golden Era / Ann Hui / Çin-Hong Kong
- Vahşi Yaşam / Vie Sauvage / Wild Life / Cédric Kahn / Belçika-Fransa
- Taşa Yazılmış Hatıralar / Bîranînen li ser kevirî / Memories On Stone / Shawkat Amin Korki / Almanya-Irak
- Itsi Bitsi / Ole Christian Madsen / Danimarka
- Star / Zvezda / Star / Anna Melikyan / Rusya
- Kara Ruhlar / Anime Nere / Black Souls / Francesco Munzi / İtalya-Fransa
- Yüzündeki Sır / Phoenix / Christian Petzold / Almanya
- Bana Bak Philip / Listen Up Philip / Alex Ross Perry / ABD
- Çılgın Kalabalıktan Uzak / Far From The Madding Crowd / Thomas Vinterberg / ABD-İngiltere
- Fanusta Yaşayanlar / Vonarstræti / Life in a Fishbowl / Baldvin Zophoniasson / İzlanda-Finlandiya-İsveç-Çek Cumhuriyeti

Uluslararası Yarışma Ve Türkiye Sineması

İstanbul Film Festivali'nde Ulusal Yarışma ve Türkiye Sineması sponsorluğunu, festivale 28 yıldır destek veren Anadolu Efes üstlenecek. Festivalde Türkiye'den, yapımı 2014-1015 sezonunda tamamlanmış filmlerin bir araya geldiği ''Türkiye Sineması'' bölümünde ''Ulusal Yarışma''nın yanı sıra ''Yarışma Dışı'' , ''Belgeseller'' , ''Yeni Türkiye Sineması'' başlıkları altında filmler gösterilecek.

Altın Lale Ulusal Yarışma

Ulusal Yarışma'da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2014-2015 sezonunda tamamlanan 11 film yarışacak. Bu yıl yarışmadaki 6 filmin dünya, 3 filmin ise Türkiye prömiyeri yapılacak. Ulusal Yarışma jüri başkanlığını, Türkiye sinemasının usta yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz üstleniyor.

34. İstanbul Film Festivali'nin Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz üstlenecek.

Sinemaya 1986 yılında Zeki Ökten'in asistanlığını yaparak başlayan Zeki Demirkubuz, ilk uzun filmi C Blok'u (1994) çekene kadar birçok yönetmene asistanlık yaptı. Venedik Film Festivali'nde gösterilen ikinci filmi Masumiyet (1997) ile uluslararası alanda da tanınan Demirkubuz'un üçüncü filmi Üçüncü Sayfa (1999), Türkiye'deki festivallerin yanı sıra Locarno ve Rotterdam dahil olmak üzere birçok film festivalinde gösterildi. Yazgı (2001) ve İtiraf (2001), 2002 yılında Cannes Film Festivali'nin ''Belirli Bir Bakış'' bölümünde gösterildi ve böylece ilk defa Türkiye'den bir yönetmenin iki filmi birden Cannes Film Festivali'nde programa alınmış oldu. Başrolünü de üstlendiği Bekleme Odası'nın (2003) ardından Masumiyet'in başlangıç öyküsünü anlatan Kader'i (2006), sonrasında Kıskanmak (2009) ve Yeraltı (2012) filmlerini çekti. Demirkubuz, son filmi Yeraltı ile 31. İstanbul Film Festivali'nde En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kurgu ve Radikal Halk Ödülleri'ni almıştı.

Zeki Demirkubuz başkanlığındaki Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi festivalde En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek.

Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi'nin diğer üyeleri oyuncu; Tansu Biçer, görüntü yönetmeni Emre Erkmen, yazar Şebnem İşigüzel, Uluslararası Berlin Film Festivali Panorama Bölümü seçici kurul üyesi, TEDDY Ödülü kurucusu, sinemacı ve yazar Wieland Speck.

Ulusal Yarışma'da yer alacak filmler arasından jürinin seçeceği En İyi Film'e 150.000 TL, En İyi Yönetmen'e ise 50.000 TL ödül verilecek. Festivalde Ulusal Yarışma'ya katılacak filmler arasından En İyi İkinci Film'e layık görülen Jüri Özel Ödülü artık klasikleştiği üzere bu yıl da Anadolu Efes tarafından veriliyor. Onat Kutlar anısına verilecek ödülü kazanan filmin yapımcısına Anadolu Efes 60.000 TL özel ödül takdim edecek. En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu da 10.000'er TL ile ödüllendirilecek. ''İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışması''nda jüri ayrıca, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik dallarında da ödül veriyor.

Altın Lale Ulusal Yarışma'da bu yıl 11 film jüri karşısına çıkacak:

- Limonata / Lemonade / Ali Atay
- Eksik / Lack / Barış Atay
- Nefesim Kesilene Kadar / Until I Lose My Breath / Emine Emel Balcı
- Kümes / The Coop / Ufuk Bayraktar
- Misafir / The Visitor / Mehmet Eryılmaz
- Yeni Dünya / The New World / Caner Erzincan
- Saklı / Secret / Selim Evci - Kar Korsanları / Snow Pirates / Faruk Hacıhafızoğlu
- Hasret / Yearning / Ben Hopkins
- Sarmaşık / Ivy / Tolga Karaçelik
- Gece / Night / Erden Kıral

Yarışma Dışı

- Kuzey / Bakur / The North / Çayan Demirel & Ertuğrul Mavioğlu
- Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku / But Müzeyyen, That's The Deepest Desire / Çiğdem Vitrinel

Yeni Türkiye Sineması

- Rimolar ve Zimolar Kasabada Barış / Rimo and Zimo Peace In Town / Nermin Er & İsmet Kurtuluş
- Muna / Serdar Gözelekli
- Beni Sen Anlat / You Tell About Me / Mahur Özmen
- Çekmeköy Underground / Aysim Türkmen
- Ve Panayır Köyden Gider / And The Circus Leaves Town / Mete Sözer
- İçimdeki Balık / The Fish In Me / Ertan Velimatti Alagöz / Türkiye-Avustralya-Yunanistan

Belgeseller

Festivalde belgeseller ilk kez yarışıyor...

Ulusal Belgesel Yarışması

34. İstanbul Film Festivali'nde Altın Lale Ulusal Yarışması'nın yanı sıra ilk kez belgesel kategorisinde de Türkiye Sinema bölümü destekçisi Anadolu Efes'in katkılarıyla bir ödül verilecek. Ulusal Belgesel Yarışması, Türkiye'de belgesel yapımının ve belgesel sinemanın gelişimini desteklemek; nitelikli belgesel örneklerini izleyiciye ulaştırmak amacıyla düzenleniyor. En İyi Belgesel ve Jüri Özel Ödülü kategorilerinde verilece toplam ödül 15.000TL olacak.

Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi'nde belgesel sinemacı Emel Çelebi, yönetmen ve yapımcı Pelin Esmer ile yönetmen Paul Poet yer alıyor. Gösterilecek belgesellerden 11 film dünya prömiyerini, 2 film Türkiye prömiyerini İstanbul Film Festivali'nde yapacak.

- Çırılçıplak / Şilfîtazî / Naked / Zekeriya Aydoğan
- Gavur Mahallesi / Giaour Neigbourhood / Yusuf Kenan Beysülen
- Trans* BUT / Trans* BUT - Fragments of Identity / Maria Binder
- Komşu Komşu! Huuu! / Hey Neighbour! / Bingöl Elmas
- Genç Pehlivanlar / Young Wrestlers / Mete Gümürhan
- Haziran Yangını / June Fire / Gürkan Hacır
- Soluk / Sigh / Metin Kaya
- Koloni / Colony / Gürcan Keltek
- Sabaha Doğru / Berroj / Before Dawn / Ömer Leventoğlu & İhsan Kaçar
- Beyaz Çınar / Çınara sıpî / White Plane / Kazım Öz
- İs / Smudge / Cihan Savucu & Erol Karakaya
- Kayıp Zamanlar / Missing Times / Faysal Soysal
- Yollara Düştük / We Hit the Road / Deniz Yeşil

Documentary Time with NTV (NTV Belgesel Kuşağı)

- İnsana ve Savaşa Dair / Of Men and War / Laurent Bécue-Renard / Fransa-İsviçre-ABD
- Enerji / Macht Energie / Energized / Hubert Canaval / Avusturya
- Messi / Álex De La Iglesia / İspanya
- Sedef Düğme / El botón de nácar / The Pearl Button / Patricio Guzmán / Şili-Fransa-İspanya
- Seymour / Seymour: An Introduction / Ethan Hawke / ABD
- B Filmi: Batı Berlin’de Şehvet ve Müzik / B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989 / Jörg A. Hoppe, Heiko Lange, Klaus Maeck / Almanya
- Kaydet, Ben Bir Arabım / Sajil Ana Arabi / Write Down, I Am An Arab / Ibtisam Mara'Ana Menuhin / İsrail-Filistin
- Gönüllerin Şampiyonu / Dark Horse / Louise Osmond / İngiltere
- Florence Anlatıyor / My Talk With Florence / Paul Poet / Avusturya
- Citizenfour / Laura Poitras / Almanya-ABD
- Kızıl Ordu / Red Army / Gabe Polsky / ABD-Rusya
- Kelebeğin İzi / Athar al-Farasha / The Trace Of The Butterfly / Amal Ramsis / Mısır-Türkiye-Fransa
- Toprağın Tuzu / The Salt of the Earth / Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders / Brezilya-İtalya-Fransa
- Caligari'den Hitler'e / Von Caligari zu Hitler: Das deutsche Kino im Zeitalter der Massen / From Caligari to Hitler: German Cinema in the Age of the Masses / Rüdiger Suchsland / Almanya
- Virunga / Orlando Von Einsiedel / İngiltere-Kongo
- Ulusal Müze / National Gallery / Frederick Wiseman / Fransa-ABD-İngiltere

Mined Zone (Mayınlı Bölge)

- H. / Rania Attieh, Daniel Garcia / ABD-Arjantin
- Evvelden / Mula sa kung ano ang noon / From What is Before / Lav Diaz / Filipinler
- Şiddet / Violencia / Violence / Jorge Forero / Kolombiya-Meksika
- Kayıp Nehir / Lost River / Ryan Gosling / ABD
- Ziyaret / The Visit / Michael Madsen / Danimarka-Avusturya-İrlanda-Finlandiya-Norveç
- Sonsuza Dek / Gia Panta / Forever / Margarita Manda / Yunanistan
- Sonsuz Hüzün / La tirisia / Perpetual Sadness / Jorge Pérez Solano / Meksika
- Güzel Gençlik / Hermosa Juventud / Beautiful Youth / Jaime Rosales / İspanya-Fransa
- Bodrumda / Im Keller / In The Basement / Ulrich Seidl / Avusturya
- Burgonya Dükü - Burgundy Dükü / The Duke of Burgundy / Peter Strickland / İngiltere
- Aşk Zahmetli İştir / Asha Jaoar Majhe / Labour of Love / Aditya Vikram Sengupta / Hindistan

Antidepressant (Antidepresan)

- Hayatını Yaşa / Choone Chali Aasman / Margarita, with a Straw / Shonali Bose / Hindistan
- Kaçış Sanatı / L'Art de la Fugue / The Easy Way Out / Brice Cauvin / Fransa
- Küçük Bir Sorun / Short Skin / Duccio Chiarini / İtalya
- Ghadi / Amin Dora / Lübnan
- Hayat Altmışından Sonra / Miss Sixty / Sigrid Hoerner / Almanya
- Bélier Ailesi-Hayatımın Şarkısı / La Famille Bélier / The Bélier Family / Eric Lartigau / Fransa
- Motivasyon Sıfır / Zero Motivation / Talya Lavie / İsrail
- Küçük Ölüm / The Little Death / Josh Lawson / Avustralya
- Japon Nişanlım / Tokyo Fiancée / Stefan Liberski / Belçika-Fransa-Kanada
- Altın Peşinde / El escarabajo de oro / The Gold Bug / Alejo Moguillansky, Fia-Stina Sandlund / Arjantin-İsveç-Danimarka
- Hamileler Diyarı / Preggoland / Jacob Tierney / Kanada

Kid's Menu (Çocuk Menüsü)

- Rimolar ve Zimolar Kasabada Barış / Rimo and Zimo Peace In Town / Nermin Er & İsmet Kurtuluş - Saçmaköy / Quatsch und die Nasenbärbande / Fiddlesticks / Veit Helmer / Almanya
- Wiplala / Tim Oliehoek / Hollanda

Midnight Madness (Geceyarısı Çılgınlığı)

- Peşimdeki Şeytan / It Follows / David Robert Mitchell / ABD
- Ölü Kar 2: Kızıllar Ölülere Karşı / Død snø 2 / Dead Snow2: Red vs. Dead / Tommy Wirkola / Norveç-İzlanda-ABD- İngiltere

Family Ties (Aile Bağları)

- Villa Touma / Suha Arraf
- Kelebek / Mariposa / Butterfly / Marco Berger / Arjantin
- Aç Kalpler / Hungry Hearts / Saverio Costanzo / İtalya
- Akşam Yemeği / I nostri ragazzi / The Dinner / Ivano De Matteo / İtalya
- Son Vuruş / Le dernier coup de marteau / The Last Hammer Blow / Alix Delaporte / Fransa
- İsrail Usulü Boşanma / Gett / Gett: The Trial of Viviane Amsalem / Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz / İsrail, Almanya, Fransa
- Dış Ses / La voz en off / Voice Over / Cristian Jimenez / Şili
- Sırık / The Goob / Guy Myhill / İngiltere
- Adımı Sen Koy / Kak menya zovut / Name me / Nigina Sayfullaeva / Rusya
- Beden / Ciało / Body / Małgorzata Szumowska / Polonya

Balkans: Cinema of Flames (Balkanlar: Ateşin Sineması)

- Ders / Urok / The Lesson / Kristina Grozeva, Petar Valchanov / Bulgaristan-Yunanistan
- Barbarlar / Varvari / Barbarians / Ivan Ikic / Sırbistan-Karadağ-Slovenya
- Azrail / Kosac / The Reaper / Zvonimir Juric / Hırvatistan-Slovenya
- Amsterdam Ekspres / Amsterdam Express / Fatmir Koçi / İngiltere-Arnavutluk-Hollanda-Almanya
- Sahipsiz Çocuk / Nicije dete / No One's Child / Vuk Rsumovic / Sırbistan-Hırvatistan
- Kurallar Böyle / Takva su pravila / These are the Rules / Ognjen Svilicic / Hırvatistan-Fransa-Sırbistan-Makedonya Cumhuriyeti
- Bomba Gibi / A Blast / Syllas Tzoumerkas / Yunanistan-Almanya-Hollanda

Lisandro Alonso

- Hayal Ülkesi / Jauja / Lisandro Alonso / Arjantin-Danimarka-Fransa-Meksika-ABD-Almanya-Hollanda
- Liverpool / Lisandro Alonso / Arjantin-Fransa-Hollanda-Almanya-İspanya
- Hayalet / Fantasma / Lisandro Alonso / Arjantin-Fransa-Hollanda
- Ölüler / Los Muertos / Lisandro Alonso / Arjantin-Fransa-Hollanda-İsviçre
- Özgürlük / La libertad / Lisandro Alonso / Arjantin

In Memoriam (Anılarına)

- Ah! Ne Tatlı Savaş / Oh! What a Lovely War / Richard Attenborough / İngiltere (Richard Attenborough)
- Derin Uyku-Birleşen Kapler / The Big Sleep / Howard Hawks / ABD (Lauren Bacall)
- İşçinin Ölümü / Workingman's Death / Michael Glawogger / Avusturya-Batı Almanya (Michael Glawogger)
- Mona Lisa / Neil Jordan / İngiltere (Bob Hoskins)
- Kim Korkar Hain Kurttan? / Who's Afraid of Virginia Woolf? / Mike Nichols / ABD (Mike Nichols)
- Kentin Üzerindeki Eller / Le Mani Sulla Città / Hands Over The City / Francesco Rosi / İtalya-Fransa (Francesco Rosi)
- İyi, Kötü ve Çirkin / Il Buono, il Brutto, il Cattivo / The Good, The Bad and The Ugly / Sergio Leone / İtalya-İspanya- Almanya (Eli Wallach)
- Can Dostum / Good Will Hunting / Gus Van Sant / ABD (Robin Williams)

Festivalden Seyfi Teoman anısına: Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen, senarist ve yapımcı Seyfi Teoman anısına bu yıl üçüncü kez Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü verilecek. En İyi İlk Film Ödülü'nü kazanan filmin yönetmenine sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere CMYLMZ Fikirsanat aracılığı ile 30.000 TL para ödülü takdim edilecek. Festivalin Altın Lale Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması ve Türkiye Sineması (Altın Lale Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türkiye Sineması) bölümlerinde yer alan Türkiye yapımı tüm kurmaca ilk filmler bu ödüle aday olabilecek. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü'nün jürisinde senarist, yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, oyuncu ve yönetmen Syllas Tzoumerkas ve oyuncu Selen Uçer yer alacak.

FIPRESCI Ödülü

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Altın Lale Ulusal ve Uluslararası Yarışma'da yer alan birer filme FIPRESCI Ödülü verecek. Başkanlığını Bulgaristan'dan Alexander Grozev'in yapacağı FIPRESCI Jürisi'nde Finlandiya'dan Antti Selkokari, Hollanda'dan Sasja Koetsier, İtalya'dan Giovanni Ottone ve Türkiye'den Senem Erdine ile Şenay Aydemir görev alacak.

Cineuropa.org Ödülü

İstanbul Film Festivali'nde ilk kez geçen yıl verilen Cineuropa.org Ödülü bu yıl da devam ediyor. Sanatsal açıdan değeri tartışmasız olan, bunun yanı sıra karşılıklı iletişimi destekleyen ve birleştirici özellik taşıyan filmlere verilen Cineuropa.org Ödülü, Altın Lale Ulusal Yarışması'nda yer alan bir filme verilecek. Cineuropa Ödülü'nü kazanan filmi, sinema yazarı Vladan Petkovic belirleyecek.

Radikal Gazetesi Halk Ödülü

İKSV'nin medya sponsorlarından Radikal, 2000 yılından bu yana festival izleyicilerinin Ulusal ve Uluslararası Yarışma'da yer alan filmler arasından belirlediği birer filme Halk Ödülü veriyor. Oy kullananlar arasında çekilecek kura sonucunda çeşitli ödüller sahiplerinin olacak. Büyük ödülü kazanacak şanslı izleyici, Radikal'in davetlisi olarak Saraybosna Film Festivali’ne gidecek.

Sinemada İnsan Hakları: FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü Yarışması

Avrupa Konseyi'nin katkılarıyla 9 yıl önce, yalnızca İstanbul Film Festivali'nde verilen FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (Film Award of the Council of Europe) bu yıl da, ''Sinemada İnsan Hakları'' bölümündeki bir filme verilecek. İnsan hakları konusunda kamuoyunda duyarlılık ve bilinç yaratan, konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan 10 film arasından jürinin seçeceği bir filme Avrupa Konseyi ile sinema yapıtlarını destekleyen Eurimages Fonu tarafından 10.000 avroluk para ödülü takdim edilecek. FACE Ödül Jürisi'nde Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcısı'nın İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü konularında özel başdanışmanı Leyla Kayacık, yazar, oyuncu ve senarist Ercan Kesal, Filistinli senarist ve yönetmen Najwa Najjar ve Avrupa Film Fonu Eurimages İdari Direktörü Roberto Olla yer alacak. FACE Ödülü için yarışacak filmler şunlar:

- Enayi / Durak / The Fool / Yury Bykov / Rusya
- Umut / Hope / Boris Lojkine / Fransa
- Küçük Bir Aşk Hikayesi / Chand metre moka'ab eshgh / A Few Cubic Meters of Love / Jamshid Mahmoudi / Afganistan
- Annemin Şarkısı / Klama Dayîka Min / Song of My Mother / Erol Mintaş / Türkiye-Fransa-Almanya
- Bugün / Emrouz / Today / Reza Mirkarimi / İran
- Ülkesiz Şarkılar / No Land's Song / Ayat Najafi / Almanya-Fransa-İran
- Kaplanlar / Tigers / Danis Tanovic / Hindistan-Fransa
- Atlantik / Atlantic. / Jan-Willem van Ewijk / Lüksemburg-Almanya-Belçika-Hollanda-Fas
- Baba Beni Yakalasana / Catch Me Daddy / Daniel Wolfe / İngiltere
- Krala Mektup / Brev til Kongen / Letter to the King / Hisham Zaman / Norveç-Birleşik Arap Emirlikleri

Yarışma Dışı

Hırsızın Gözleri / Eyes of a Thief / Najwa Najjar / Filistin

Sezonun Merakla Beklenenleri ''Akbank Galaları''nda

İstanbul Film Festivali'nin en sevilen bölümlerinden Akbank Galaları'nda, yıldızları ünlü yönetmenlerle buluşturan ve sezonun merakla beklenen 14 filminin Türkiye'deki ilk gösterimleri gerçekleştirilecek. Akbank Galaları'nda bu yıl usta yönetmenler Paul Thomas Anderson ve François Ozon'un son filmlerinden Jafar Panahi'nin Berlin'de Altın Ayı kazanan filmi Taxi'ye, modanın dev ismi Yves Saint Laurent'in hayatından dokuz ünlü yönetmenin kısa filmlerinden oluşan Words with Gods'a kadar birbirinden ilginç, ödüllü ve dikkat çekici yapımlar yer alıyor.

Paul Thomas Anderson - Inherent Vice (Gizli Kusur)

paul thomas anderson-inherent vice
Paul Thomas Anderson-Inherent Vice

Amerika Sineması'nın en heyecan verici yönetmenlerinden Paul Thomas Anderson'ın merakla beklenen yeni filmi Inherent Vice, eski kız arkadaşının da karıştığı bir komployu araştırmaya başlayan özel dedektif Larry ''Doc'' Sportello'nun hikayesini anlatıyor. En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Kostüm dallarında Oscar'a aday olan filmi oyuncu kadrosu yıldızlarla dolu; Yönetmen Anderson'ın fetiş oyuncusu Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Owen Wilson, Katherine Waterston, Reese Witherspoon ve Benicio Del Toro. Inherent Vice, Amerikan Edebiyatı'nın en esrarengiz ve zor yazarlarından biri olan Thomas Pynchon'ın aynı adlı romanından uyarlandı.

Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Mira Nair, Warwick Thornton, Hector Babenco, Bahman Ghobadi, Hideo Nakata, Álex de la Iglesia - Words with Gods (Tanrılarla Konuşmalar)

words with gods
Words with Gods

Farklı coğrafya ve inanç sistemlerinden 9 ünlü yönetmenin bir araya gelerek yaptıkları Words with Gods, inanç ve inançsızlık üzerine bir film. Farklı coğrafyalardan gelen tanınmış yönetmen kadrosuyla ataizmden Hinduizm'e, İslam'dan Budizm'e kadar uzanan bir yelpazede her yönetmen kendi kültürüne yakın duran inanç sistemi üzerinden bir hikaye anlatılıyor. Kendi bölümünde Yılmaz Erdoğan'la birlikte çalışan Bahman Ghobadi de festivalde aramızda olacak.

Noah Baumbach - While We're Young

noah baumbach-while we were young
Noah Baumbach-While We Were Young

Yine bir ilişkiler komedisi, yine hayranlık uyandırıcı bir oyuncu kadrosu: Beastie Boys'dan Ad-Rock (Adam Horowitz), Girls dizisinden tanıdığımız (ve festival programından Hungry Hearts'taki performansıyla Venedik Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü kazanan) Adam Driver, Amanda Seyfried ve Naomi Watts ile Ben Stiller. İlk kez Toronto Film Fesitvali'nde Özel Gösterimler bölümünde izleyici karşısına çıkan While We're Young, Baumbach'ın 2012'de çektiği ve gönülleri kazanan ''tatlı kaybeden'' Frances Ha'dan sonraki ilk filmi. Mart ayında Amerika'da gösterime giren While We Were Young, kırklı yaşlarını süren New York'lu bir evli çifti izliyor.

Bertrand Bonello - Saint Laurent

bertrand bonello-saint laurent
Bertrand Bonello-Saint Laurent

Cannes'da Altın Palmiye için yarışan ve 11 dalda César adaylığından En İyi Kostüm ödülünü kazanan Saint Laurent'in yönetmenliğini Bertrand Bonello üstlenirken, Bonello'ya senaryoda, iki filmi ile César ödülü kazanmış Thomas Bidegain eşlik ediyor. Konusuna uygun şekilde göz alıcı bir görselliğe sahip olan film, adını aldığı moda dehası Yves Saint Laurent'a sadece bir tasarımcı değil, bir sanatçı olarak yaklaşıyor. Gaspard Ulliel ünlü modacıyı canlandırırken, Jérémie Renier, Louis Garrel ve Léa Seydoux'da filmde rol alıyor. Oyuncu kadrosundaki ünlü isimlerin cazibesi bir yana, Saint Laurent'ın yaşlılığını canlandıran Helmut Berger özellikle dikkat çekiyor.

J.C. Chandor - A Most Violent Year (En Şiddetli Sene)

jc chandor-a most violent year
J.C Chandor-A Most Violent Year

A Margin Call (Oyunun Sonu) ve All is Lost (Sona Doğru) ile tanıdığımız J.C. Chandor'un son filmi A Most Violent Year, New York tarihinde suç oranının zirveye çıktığı 1981 yılının kış aylarında geçen bir gerilim filmi. Fimde başrolü ise Inside Llewyn Davis'in (Sen Şarkılarını Söyle) bahtsız ve basiretsiz müzisyeni Oscar Isaac üstleniyor. ABD Ulusal Eleştiri Kurulu'nun En İyi Film, Oscar Isaac'e En İyi Erkek Oyuncu ve Jessica Chastain'e En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü verdiği A Most Violent Year, Sydney Lumet'in politik gerilimleriyle sık sık karşılaştırılıyor. Variety dergisinin ''Zamansız bir klasik'' sözleriyle övdüğü, temposunu sonradan kazanan bu suç gerilimi, Amerikan Rüyası'nın kendi ahlaki ilkelerinden taviz vermeden gerçekleştirmeye çalışan bir göçmenin haksızlık ve rekabetle baş etmesini izliyor.

Stephen Daldry - Trash (Çöplük-Umut Kırıntıları)

stephen daldry-trash
Stephen Daldry-Trash

Üç kez Oscar'a aday gösterilen yönetmen Stephen Daldry Roma Film Festivali'nde Büyük Ödül kazanan yeni filmi Trash'le festivalde. Billy Elliot, The Hours (Saatler) ve The Reaper (Okuyucu) gibi filmleriyle hem eleştirmenlerin hem de seyircinin gözdesi Daldry, Trash'te Brezilya'nın arka sokaklarında çocukların bir çöp kutusunda buldukları bir servetin ardından yaşananları anlatıyor.

Andrew Haigh - 45 Years (45 Yıl)

andrew haigh-45 years
Andrew Haigh-45 Years

Bir önceki filmi Weekend (Hafta Sonu) ile birçok ödül kazanan Andrew Haigh'ın yeni filmi 45 Years, David Constantine'in kısa hikayesinden uyarlanmış. İngiliz sinemasının iki usta ismi Charlotte Rampling ve Tom Courtenay, filmdeki performanslarıyla En İyi Erkek ve En İyi Kadın Oyuncu Gümüş Ayı ödülü kazandı. Evliliklerinin 45. yılını kutlamaya hazırlanan çiftin aldığı bir mektup, evliliklerinde yeni bir dönem başlamasına neden olacaktır.

Oliver Hirschbiegel - 13 Minutes / Elser (Hitler'e Suikast-13 Dakika)

oliver hirschbiegel-13 minutes-georg elser
Oliver Hirschbiegel-13 Minutes-Georg Elser

Nazi Almanya'sında yaşanmış gerçek bir olaydan yola çıkan 13 Minutes, Hitler'e suikast girişimden bulunan direnişçi Georg Elser'in portresini beyazperdeye taşıyor. 13 dakikası daha olsa suikast girişimi başarıya ulaşıp dünyanın kaderini değiştirebilecek George Elser'in hikayesine odaklanan film, Elser'in doğduğu kasabaya Nasyonal Sosyalizm'in geldiği yıllardan savaşta son günlerini geçirdiği ve öldürüldüğü Dachau Toplama Kampı'ndaki yıllarına uzanan bir yaşamı anlatıyor. Haneke'nin The White Ribbon (Beyaz Bant) filminden tanıdığımız Christian Friedel'in Georg Elser'i canlandırdığı filmin yönetmen koltuğunda yine Nazi imparatorluğunun son günlerini mercek altına alan ve büyük ses getiren Downfall (Çöküş) filminin de yönetmeni olan Oliver Hirschbiegel oturuyor.

Tommy Lee Jones - The Homesman (Yolcu)

tommy lee jones-the homesman
Tommy Lee Jones-The Homesman

Hollywood'un en gözde oyuncularından oluşan kadrosuyla Cannes'da prömiyerini gerçekleştiren The Homesman, Oscar'lı aktör Tommy Lee Jones'un The Three Burials of Melquiades Estrada (Üç Defin) filminden sonraki ikinci yönetmenliği. Glendon Swarthout'un aynı isimli romanından uyarlanan film 1850'lerde Amerika'nın orta batısındaki öncü yerleşimcilerinin zorlu yaşam koşullarını anlatıyor. Filmin başrollerinde Hilary Swank, Grace Gummer, Miranda Otto ve Tommy Lee Jones var. Mary Bee'yi oynayan Hilary Swank'ın, filmi için ''feminist bir western'' dediğinin de altını çizmek gerek.

François Ozon - The New Girlfriend / Je suis femme / Une nouvelle amie (Yeni Kız Arkadaşım)

francois ozon-the new girlfriend-je suis femme-une nouvelle amie
François Ozon-The New Girlfriend-Je suis femme-Une nouvelle amie

Her daim yenilikçi François Ozon, son filmi The New Girlfriend ile şaşırtmaya devam ediyor. İngiliz usulü dedektif romanlarının ustası Ruth Rendell'ın aynı adlı öyküsünden uyarlanan film, San Sebastian ve St. Petersburg festivallerinden ödülle döndü. Toplumsal cinsiyet rolleri ve burjuva ahlakını sorgulayan The New Girlfriend, Ozon tarzı mizahtan da geri kalmıyor.

Jafar Panahi - Taxi (Taksi)

jafar panahi-taxi
Jafar Panahi-Taxi

65. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı alan Taxi, Akbank Galaları bölümünde izleyiciyle buluşacak. Rejim karşıtı yönetmen Jafar Panahi'nin tüm yasaklara rağmen çektiği Taxi'de, Tahran'da bir taksiye yerleştirilen kamera, taksici ile müşteriler arasında geçen diyalogları kaydediyor. Tahran sokaklarında dolaşan taksinin şoför koltuğunda da yönetmenin kendisi, Jafar Panahi yer alıyor. Taksiye binen birbirinden farklı yolcularla yapılan röportajlarda halkın ülke gündemiyle ilgili sorulara samimiyetle verdiği cevaplar, komedi ve dram ögelerini içeriyor ve İran toplumunun samimi bir portresini çiziyor.

Matthew Warchus - Pride (Onur)

matthew warchus-pride
Matthew Warchus-Pride

Altın Küre'de yarışan Pride, baskılara karşı dayanışma içerisinde göğüs geren madencilerin ve onlara destek veren bir grup gey ve lezbiyenin hikayesini anlatıyor. İngiliz yönetmen Matthew Warchus'un bu ikinci filmi Cannes Film Festivali'nde Kuir Palmiye ödülünü kazandı. Senaristi Stephen Beresford ve yapımcısı David Livingstone'a Britanya Yapımı En İyi İlk Film BAFTA ödülü kazandıran bu dayanışma öyküsü, yılın en renkli yapımlarından. Filme ilham veren LGBT aktivistleri Gethin Roberts, Nicola Field ve Mike Jackson festivalde aramızda olacak.

Aşkın Dili / Gemma Bovery / Anne Fontaine / Fransa

Her Şey Güzel Olacak / Every Thing Will Be Fine / Wim Wenders / Almanya-Kanada-Fransa-İsveç-Norveç

Masters (Ustalar)

- Güzelliğin Hanedanlığı / Le règne de la beauté / An Eye for Beauty / Denys Arcand / Kanada
- Sessiz Kalp / Stille Hjerte / Silent Heart / Bille August / Danimarka
- Charlie'nin Ülkesi / Charlie's Country / Rolf De Heer / Avustralya
- Küçük Serseri / P'tit Quinquin / Li'l Quinquin / Bruno Dumont / Fransa
- Eisenstein Meksika'da / Eisenstein in Guanajuato / Peter Greenaway / Hollanda-Meksika-Finlandiya-Belçika-Fransa
- Ned Rifle / Hal Hartley / ABD
- Postacının Beyaz Geceleri / Belye nochi pochtalona Alekseya Tryapitsyna / The Postman's White Nights / Andrey Konchalovsky / Rusya
- Başkan / The President / Mohsen Makhmalbaf / Gürcistan-Fransa-İngiltere-Almanya
- Her Yer Yeniden Yeşerecek / Torneranno i prati / Greenery Will Bloom Again / Ermanno Olmi / İtalya
- Haiti'de Cinayet / Meurtre à Pacot / Murder in Pacot / Raoul Peck / Haiti-Fransa-Norveç
- Meleğin Yüzü / The Face of an Angel / Michael Winterbottom / İngiltere-İtalya-İspanya

From The World of Festivals (Dünya Festivallerinden)

- Stüdyo 54: Yönetmen Kurgusu / 54: Director's Cut / Mark Christopher / ABD
- Arabulucu / Negociador / Borja Cobeaga / İspanya
- Hal ve Gidiş / Conducta / Behaviour / Ernesto Daranas Serrano / Küba
- İyi Bir Yalan / The Good Lie / Philippe Falardeau / Kenya-Hindistan-ABD
- Kuş İnsanlar / Bird People / Pascale Ferran / Fransa
- Doğada Tek Başına / Mot Naturen / Out of Nature / Ole Giæver / Norveç
- Hayallerimdeki Kadın / Manglehorn / David Gordon Green / ABD
- Devlet Mafya El Ele / La Trattativa / The State-Mafia Pact / Sabina Guzzanti / İtalya
- Savaş Kitabı / War Book / Tom Harper / İngiltere
- Marnie Ordayken / Omoide no Marnie / When Marnie Was There / Yonebayashi Hiromasa / Japonya
- Kanunun Kuvveti-Fransız / La French / The Connection / Cédric Jimenez / Fransa
- Bâkir Dev / Fúsi / Virgin Mountain / Dagur Kári / İzlanda
- İntikam / The Salvation / Kristian Levring / Danimarka-İngiltere-Güney Afrika
- Işıltılı Hayat / Le beau monde / High Society / Julie Lopes-Curval / Fransa
- Harika Çocuk / Il giovane favoloso / Leopardi / Mario Martone / İtalya
- Küçük Karmaşa / A Little Chaos / Alan Rickman / İngiltere
- Bataklık / La isla mínima / Marshland / Alberto Rodríguez / İspanya
- Özgürlük Tepesi / Ja-yu-eui eon-deok / Hill of Freedom / Hong Sang-soo / Güney Kore
- Taşkınlar Kulübü / The Riot Club / Lone Scherfig / İngiltere
- Victoria / Sebastian Schipper / Almanya - Aurora / Rodrigo Sepúlveda / Şili
- Casanova Çeşitlemeleri / Casanova Variations / Michael Sturminger / Fransa-Avusturya-Portekiz-Almanya
- Kızıl Amnezi / Chuang ru zhe / Red Amnesia / Wang Xiaoshuai / Çin
- Belalı Ev / Ukkili Kamshat / The Owners / Adilkhan Yerzhanov / Kazakistan

New Visions (Yeni Bir Bakış)

- Theeb / Naji Abu Nowar / Birleşik Arap Emirlikleri-Katar-Ürdün-İngiltere
- Party Girl / Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis / Fransa
- Ben Ölmeden Önce / Before I Disappear / Shawn Christensen / ABD-İngiltere
- Prens / Prins / Prince / Sam De Jong / Hollanda
- '71 / Yann Demange / İngiltere
- Veda Partisi / Mita Tova / The Farewell Party / Tal Granit, Sharon Maymon / İsrail-Almanya
- Melbourne / Nima Javidi / İran
- Aynasız / Hyena / Gerard Johnson / İngiltere
- Hipokrat / Hippocrate / Hippocrates / Thomas Lilti / Fransa
- Nabat / Elchin Musaoglu / Azerbaycan
- Bela Parkı / Flugparken / Blowfly Park / Jens Östberg / İsveç
- Güeros / Alonso Ruizpalacios / Meksika
- Mahkeme / Court / Chaitanya Tamhane / Hindistan
- Şeytan / Lucifer / Gust Van Den Berghe / Belçika
- Sihirli Kız / Magical Girl / Carlos Vermut / İspanya-Fransa

Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden

İstanbul Film Festivali'nin Groupama işbirliğiyle sekiz yıl önce başlattığı ''Türk Klasikleri Yeniden'' projesi için bu yıl restore edilecek film belli oldu. Türk sinemasının başyapıtları arasında sayılan, Fakir Baykurt'un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan, Metin Erksan imzalı Revenge of the Snakes (Yılanların Öcü), Groupama ve İstanbul Film Festivali işbirliğiyle sinemaya yeniden kazandırılacak.

Groupama, sekiz yıldır İstanbul Film Festivali işbirliğiyle sürdürdüğü ''Türk Klasikleri Yeniden'' projesi ile Türkiye sinemasını önemli yapıtlarını yıllar sonra yenilenerek tekrar sinemalarda gösterime hazır hale getirilmelerini sağlıyor. 34. İstanbul Film Festivali kapsamında, ''Türk Klasikleri Yeniden'' projesiyle yapılacak özel gösterimde bu yıl Metin Erksan'ın yönettiği, başrollerini Fikret Hakan, Nurhan Nur, Aliye Rona, Kadir Savun, Şadiye Arcıman ve Erol Taş'ın paylaştığı, 1962 yapımı Yılanların Öcü izleyicilerle buluşacak. Yılanların Öcü, Fanatik Film tarafından restore edilecek.

yilanlarin ocu
Yılanların Öcü

Fakir Baykurt'un aynı adlı romanından Metin Erksan tarafından senaryolaştırılarak beyazperdeye aktarılan Yılanların Öcü, toprak mülkiyetinden doğan bir çatışmayı, köy sorunlarını ve yaşantısını olduğu kadar kadın-erkek çatışmasını da işleyen, sade olduğu kadar gerçekçi bir anlatımla beyazperdeye taşıyan cesur bir dram.

Yılanların Öcü'nün 1962'de ilk kez gösterime girmesiyle Ankara, Adana gibi bazı şehirlerde olaylar çıkmış ve bir sinema hasara uğramıştı. Filmin gösterilebilmesi ancak dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in onayıyla mümkün olmuştu. Yılanların Öcü, aynı zamanda Metin Erksan'ın ''köy üçlemesi''nin ikinci filmi sayılıyor: ''Karanlık Dünya'' , ''Yılanların Öcü'' ve ''Susuz Yaz''.

Yılanların Öcü sansürle uzun süre mücadele eden, yılmadan ve cesaretle filmi çeken yönetmen Metin Erksan'ın en sert ederlerinden biri. İlk çıkışını yapan Aliye Rona'nın filmde üstlendiği Irazca Ana rolü, daha sonra birlikte anılacağı katı, otoriter kadın rollerinin prototipi sayılıyor. Başroldeki Fikret Hakan, 2003 yılında, Haceli rolündeki Erol Taş ise 1998 yılında festivalin Sinema Onur Ödülü'nü almıştı. Filmin dublaj kadrosunda ise Abdurrahman Palay, Jeyan Mahfi Tözüm, Sami Ayanoğlu, Erol Günaydın ve Kemal Ergüvenç yer alıyor.

1929 doğumlu Metin Erksan, sinemasal özellikleriyle her dönemde tartışma yaratan, Türk sinemasının ilk ''auteur'' yönetmenlerinden sayılıyor. 1952'de Âşık Vesel'in Hayatı adlı filmle sinemaya başlayan, 13. İstanbul Film Festivali'nde festivalin Sinema Onur Ödülü verilen düşünür-sinemacı-yönetmen Erksan, 2012 yılında öldü. Yönetmenin iz bırakan filmleri arasında İntikam Meleği (1976), Sevmek Zamanı (1965), Susuz Yaz (1963) ve Acı Hayat (1962) sayılabilir.

Sinemaseverler, Groupama işbirliğiyle önceki festivallerde Yavuz Turgul'un 1988 yapımı Muhsin Bey, Erdal Kıral'ın 1979 yapımı Bereketli Topraklar Üzerinde, Lütfi Ö. Akad'ın 1949 yapımı Vurun Kahpeye, Atıf Yılmaz'ın 1978 yapımı Selvi Boylum Al Yazmalım, Memduh Ün'ün 1958 yapımı Üç Arkadaş, Halit Refiğ'in 1964 yapımı Gurbet Kuşları ve Lütfi Ö. Akad'ın 1968 yapımı Vesikalı Yarim filmlerini restore edilmiş kopyalarından izleme şansı bulmuştu.

Kaynak: İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)

34 istanbul film festivali-iksv
34. İstanbul Film Festivali-İKSV

Festival Sinemaları


34. İstanbul Film Festivali gösterimleri Beyoğlu'nda Atlas (2 Salon), Beyoğlu ve Fransız Kültür Merkezi, Ortaköy 'de Feriye, Kadıköy'de Rexx (2 Salon) ve İstanbul Modern Sinema salonlarında yapılacak.

34. İstanbul Film Festivali gösterimleri 11:00, 13:30, 16:00, 19:00 ve 21:30 seanslarının yanı sıra artık festivalin gelenekselleşen geceyarısı gösterimleri Beyoğlu, Cumartesi geceleri ise Atlas Sinemasında 24:00 seanslarında gerçekleştirilecek.

Festival Biletleri


34. İstanbul Film Festivali biletleri 28 Mart Cumartesi günü 10:30'da Biletix satış kanalları, Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden satılacak.

Bilet Fiyatları


Hafta içi gündüz seansları (11:00, 13:30, 16:00) yalnızca 5 TL;
Hafta içi 19:00 ve hafta sonu (11:00, 13:30, 16:00, 19:00) tam 17 TL, öğrenci ve 65 yaş üstü 12 TL;
Tüm 21:30 seansları 17TL;
Atlas ve Rexx sinemalarında yapılacak Akbank Galaları ilk gösterimlerinin biletleri 20 TL.

#istfilmfest15
#istanbulfilmfestivali