35. İstanbul Film Festivali İçin Geri Sayım Başladı


35 istanbul film festivali-iksv
35. İstanbul Film Festivali-İKSV

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, 12. kez Akbank'ın desteğiyle düzenlenecek İstanbul Film Festivali'nin programı bu yıl da dopdulu. Her yıl yaklaşık 150 bin izleyiciye ulaşan Türkiye'nin en büyük sinema etkinliği İstanbul Film Festivali'nin 35'incisi 7 Nisan'da başlıyor.

35 istanbul film festivali-iksv
35. İstanbul Film Festivali-İKSV

İstanbul Film Festivali'nin 35'incisi, 7-17 Nisan tarihlerinde Akbank Sanat sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

35. İstanbul Film Festivali Tanıtım Filmi


Gösterdiği filmlerin çeşitliliği ve niteliğiyle 35 yıldır önder konumunu koruyan İstanbul Film Festivali'ne sayılı günler kaldı. İstanbul Film Festivali, 35. yılında da dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, Türkiye sinemasının en yenilerinden klasiklere, yeni keşiflerden başyapıtlara, gizli hazinelerden iz bırakan filmlere, zengin programını izleyicilere sunmaya devam ediyor. Festival programında 187 uzun metrajlı, 10 kısa ve 24 deneysel film yer alıyor. Festival, 25 bölümde 62 ülkeden 223 yönetmenin toplam 221 filminin gösteriminin yanı sıra konuk sinemacıların katılacağı söyleşilerden sinema derslerine, konserlerden özel etkinliklere sinemayla dolu günler yaşatacak.

35. İstanbul Film Festivali'nin Programı Açıklandı!


35 istanbul film festivali-iksv-izbirakanfilmler
35. İstanbul Film Festivali-İKSV-izbirakanfilmler

35. İstanbul Film Festivali'nin, 14 Mart Pazartesi akşamı Soho House İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan basın toplantısı, Ankara'da yaşanan terör saldırısı nedeniyle iptal edildi. Üzüntülerini dile getiren İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerini ilettiler.

Festival filmleri 10 salonda sinemaseverlerle buluşacak

Başladığından bugüne bağımsız sinemaları destekleyen İstanbul Film Festivali'nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu'nda Atlas, Beyoğlu ve Fitaş (iki salon) sinemaları, Akbank Sanat, İtalyan Kültür Merkezi, Ortaköy'de Feriye Sineması, Kadıköy'de Rexx Sineması (iki salon) ve İstanbul Modern Sinema olmak üzere 10 salonda yapılacak. Festival gösterimleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarının yanı sıra artık festivalin gelenekselleşen geceyarısı gösterimleri Cuma ve Cumartesi geceleri Atlas ve Rexx sinemalarında 24.00 seanslarında yapılacak.

Festival bu yıl İstanbul'un farklı semtlerine de yayılıyor

İstanbul Film Festivali gösterimleri bu yıl İstanbul'un iki yakasına da yayılıyor. Festivalin son hafta sonunda, 16 ve 17 Nisan tarihlerinde, programdan bir seçkiyle Sultangazi'de Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi ve Maltepe'de Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gösterilecek.

Festivalin yeni bölümleri

35. İstanbul Film Festivali Akbank Galaları, Yıllara Meydan Okuyanlar, Dünya Festivallerinden, Genç Ustalar, NTV Belgesel Kuşağı, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Çocuk Mönüsü, Geceyarısı Çılgınlığı gibi klasikleşmiş bölümlerinin yanı sıra bu yıla özel bölümlerde gösterimler gerçekleştirecek.

Musikişinas: Festival bu yıl ruhunu müzikle doyuranlar için yepyeni bir bölüm sunuyor. Müziği hayatlarının ayrılmaz bir parçası kılanların hikayelerinin bir araya toplandığı 8 film Musikişinas bölümünde izleyiciyle buluşacak.

Gömülü Hazineler: Festivalin bu yıl çok ses getirecek yeni bölümlerinden Gömülü Hazineler, sinema tarihinin varlığı az bilinen, yasaklanmış, kaybolmuş, yıllar boyu izleyici karşısına çıkmamış veya literatürde adından hak ettiği kadar bahsedilmemiş filmleri gömülü olduğu yerden gün ışığına çıkartacak. Alkan Avcıoğlu'nun küratörlüğünü üstlendiği bölüm kapsamında geç keşfedilen veya restore edilen kopyasıyla izleyici karşısına ilk kez çıkmaya hazırlanan 4 film beyazperdede meraklılarıyla buluşacak.

Işığın Peşinde: 70'ler Amerikan Avangard Sineması: İstanbul Film Festivali, deneysel sinemaya da hak ettiği alanı açmak için bu özel türün başlangıçlarına doğru yol alıyor ve 70'li yıllarda en verimli zamanlarını geçiren Amerikan avangard sinemasının öncü isimlerinin filmlerini bir araya getiriyor. Burak Çevik küratörlüğünde hazırlanan bölümde Stan Brakhage, Michael Snow, Ken Jacobs, Robert Breer, Hollis Frampton, Ernie Gehr, Jonas Mekas, Stan Van Der Beek, Jerome Hill, James Benning gibi ustaların filmleri, Türkiye'de ilk defa 35. İstanbul Film Festivali'nde, çekildikleri orijinal formatları olan 16mm kopyalarından, İstanbul Modern Sinema'da izleyicilerle buluşacak.

Otto Preminger: Bir Yönetmenin Anatomisi: İstanbul Film Festivali, sinema tarihinin en özgün, en bağımsız ve en yaratıcı yönetmenlerinden Otto Preminger'i, ölümünün 30. yıldönümünde, 10 önemli filminin yer aldığı özel bir bölümle anıyor. ''Kara film'' türünü başlatan, ''Korkunç Otto'' gibi lakaplarla anılan, sınırları zorlayan ve tartışmalara konu olan, filmlerinde tabulara yer veren Otto Preminger'i tanıma ve filmlerini yıllar sonra da olsa büyük ekranda görebilme fırsatı yaratacak bu özel seçki için, daha önce İstanbul Film Festivali'nin birçok özel bölüm ve etkinliğine afiş hazırlayan usta tasarımcı Yurdaer Altıntaş tarafından özel bir afiş de tasarlandı.

Festival bu yıl da çocukları unutmadı

35. İstanbul Film Festivali minik takipçileri için bu yıl iki Fransız filmini Çocuk Mönüsü kapsamında çocuklar ve aileleriyle buluşturuyor: Simon Rouby'nın Avrupa Film Akademisi ödüllerinde aday olan canlandırma filmi Adama ve Comtesse de Segur tarafından 1850'lerde yazılan kitaptan uyarlanan kahkaha dolu Sophie's Misfortunes / Talihsiz Sophie.

Festivalin konukları

İstanbul Film Festivali bu yıl da ağırlayacağı birçok konuk yönetmen ve oyuncuyu festival izleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor. Festivale katılacak oyuncu ve yönetmenler, filmlerinin gösterimlerinden önce sinemalarda sunumlar yapacak ve gösterim sonrasında da izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

- Altın Lale Uluslararası Yarışma jürisinin başkanlığını üstlenen ve Akbank Galaları bölümünde Çete / El Clan filmi gösterilecek yönetmen Pablo Trapero ve oyuncu eşi Martina Gusman;

- Chevalier / Şövalye filminin oyuncuları arasında yer alan, Yunanistan'ın pop starlarından Sakis Rouvas;

- Musikişinas bölümünde izleyiciyle buluşacak As I Open My Eyes / Tam Gözlerimi Açarken filminin yönetmeni Leyla Bouzid;

- Sundance'te En İyi Yönetmen ödülünü kazandıran Belgica'nın yönetmeni Felix van Groeningen;

- Kolombiya'nın tarihteki ilk Oscar adayı filmi Embrace of the Serpent / Yılanın Kucağında'nın yönetmeni Ciro Guerra'nın

- 10 yıl önce festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde Radikal Halk Ödülü ve FIPRESCI Ödülü'nü kazanan Lucille Hadzihalilovic,

- Dört yıl önce La demora / Gecikme ile Altın Lale için yarışan, yeni filmi A Monster With A Thousand Heads / Bin Başlı Canavar ile Uruguay asıllı Meksikalı yönetmen Rodrigo Plá ve senaryo yazarı Laura Santullo;

- Crulic / Öteki Tarafa Yolculuk adlı canlandırma belgeseliyle 2012'de FACE Sinemada İnsan Hakları Yarışması Jüri Özel Ödülü'nü kazanan, son filmi The Magic Mountain / Sihirli Dağ ile festivalin konuğu olacak Anca Damian,

- Berlin Film Festivali'nin büyük ödülü Altın Ayı'yı kucaklayan Fire at Sea / Denizdeki Ateş filminin yönetmeni Gianfranco Rosi;

- Filistinli kadınların işgal altındaki yaşamlarını ele alan filmi 3000 Nights / 3000 Gece programda yer alan, yönetmen Mai Masri festivalin konukları arasında olacak.

Festivalde söyleşiler, paneller, sinema dersleri…

35. İstanbul Film Festivali, film programıyla olduğu kadar söyleşiler, paneller ve sinema dersleriyle de yoğun bir etkinlik programı sunacak.

Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanı oyuncu Müjde Ar bir söyleşide sinemaseverlerle bir araya gelirken Altın Lale Uluslararası Yarışma jüri başkanı yönetmen Pablo Trapero da bir sinema dersi verecek. Festivalin bu yılki özel bölümlerinden Işığın Peşinde: 70'ler Amerikan Avangard Sineması küratörü Burak Çevik ve yönetmen Herb Shellenberger, deneysel sinema üzerine bir panel gerçekleştirecek. Bu yılın özel retrospektif bölümü Otto Preminger: Bir Yönetmenin Anatomisi paralelinde Otto Preminger sineması üzerine sinema yazarı Nil Kural ve Edinburgh Film Festivali direktörü Chris Fujiwara bir söyleşi gerçekleştirecek. Ayrıca yönetmen Emel Çelebi ve Güliz Sağlam Türkiye'de belgesel yapımı üzerine, video sanatçısı Ali Kazma ise video sanatı üzerine birer panel gerçekleştirecek. Festival etkinlikleriyle ilgili güncel bilgileri film.iksv.org adresinden takip edebilirsiniz.

Festival konserleri

Hem görsel hem de işitsel olarak büyüleyici müzik performanslarının peş peşe sıralandığı, Nijer yapımı Color Of Blue With a Little Red in It / İçinde Biraz Kırmızı Olan Mavi Renkte Yağmur filminin yıldızı Mdou Moctar festival kapsamında bir konser verecek. Geleneksel Tuareg müziklerine deneysel yaklaşımıyla dünya çapında ün kazanan gitarist, şarkıcı ve besteci Mdou Moctar 9 Nisan Cumartesi gecesi Salon İKSV'de olacak.

As I Open My Eyes / Tam Gözlerimi Açarken filminde anne rolünde etkileyici bir oyunculuk sunan Tunuslu şarkıcı Ghalia Benali, festival kapsamında bir de konser veriyor. Arap dünyasının en şaşırtıcı seslerinden biri olarak övülen ve Arap halk ezgileriyle geleneksel caz formlarını çağdaş chillout ve klasik Hint müziğiyle harmanlayan Ghalia Benali, 12 Nisan Salı akşamı Salon İKSV'de olacak.

Festivalin Onur Ödülleri

İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl beş değerli sanatçıya verilecek. 35. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri oyuncu Suzan Avcı, yönetmen Ülkü Erakalın, yapımcı Şeref Gür, oyuncu Perran Kutman ve seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm'e takdim edilecek. Ödüller, 6 Nisan Çarşamba gecesi yapılacak 35. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni'nde takdim edilecek.

En sevilen kötü kadın Suzan Avcı

Yeşilçam'ın en parlak döneminin melodramlarında yardımcı rolleriyle izleyicinin sevgisini kazanan Suzan Avcı, Türk Sineması'nın unutulmaz portrelerinden biri oldu. Canlandırdığı kötü karakterleri, yuva yıkan ve vamp kadın imajıyla “en sevilen kötü kadın” Avcı, 1962 yılında oynadığı Şehvet Uçurumları filmiyle büyük üne kavuşmuştu. Suzan Avcı Muammer Karaca tiyatrosunda ilk kez adım attığı oyunculuk kariyeri boyunca 400'e yakın filmde oynamasına rağmen mağdur kadını neredeyse hiç oynamadı.

Yeşilçam'ın en üretken yönetmenlerinden Ülkü Erakalın

Ülkü Erakalın, konservatuar öğreniminin ardından 1950'li yılların sonunda başladığı yönetmenlik kariyeri boyunca Yeşilçam'ın en üretken sinemacılarından biri oldu. Sinemaya Lütfi Ö. Akad'ın asistanlığını yaparak başlayan yönetmenin ilk filmi, 1961 yılında çektiği Unutamadığım Kadın oldu. Beklenen Şarkı'dan Yıldızların Altında ve Çığlık Çığlığa Bir Sevda da dahil 200'e yakın filme imza atmış olan Erakalın aynı zamanda Duygu Film'de yapımcılık yaptı ve anılarını içeren dört kitap yazdı.

Yapımcılıkta bir ekol Şeref Gür

Ülkemizin uzun yıllardır bu alanda emek veren en verimli yapımcılarından Şeref Gür kariyerine Yüksek Ticaret Okulu'ndan mezun olduktan sonra, Hürrem Erman'ın sağ kolu, en yakın arkadaşı, aile dostu olarak 30 yıl çalıştığı Erman Film'de başladı. Sonraki yıllarda Hürrem Erman'dan da destek alıp 1978'de Şeref Film'i kurarak kendi filmlerinin yapımcılığını üstlenmeye başladı. 60 yılı aşan çalışma hayatında Lütfi Ö. Akad'dan Atıf Yılmaz'a sayısız yönetmene destek veren Gür, Türk sinemasının en önemli klasiklerinden Vurun Kahpeye'den Vesikalı Yarim'e birçok önemli filme yapımcı ve yürütücü yapımcı olarak imza attı.

Nesilleri güldüren karakter oyuncusu Perran Kutman

İlk sinema deneyimini 1972'de Şehvet Kurbanı adlı filmle yaşayan Perran Kutman, Türk Sineması'nın klasikleri arasında sayılan Köyden İndim Şehire, Salak Milyoner ve Hababam Sınıfı serisinde rol aldı. Çeşitli oyun ve parodilerde Müjdat Gezen'le birlikte çalışan Kutman, seyircinin derin bir bağla özdeşleştiği karakterlerin unutulmaz portrelerini çizdi. 50 yıldır oyunculuğa hizmet eden, sinema ve tiyatronun yalnızca komedi dalında değil karakter oyuncusu olarak da en yetenekli kadın oyuncularından biri olan Kutman, başarısını Perihan Abla gibi güçlü karakterlerle televizyon ekranında da sürdürdü.

Yeşilçam'ın sesi Jeyan Ayral Tözüm

Sanat yaşamına babasının teşvikiyle henüz üç yaşındayken başlayan seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda çok sayıda oyunda rol aldı ve oradan emekli oldu. Çocuk yaşlardan itibaren yerli ve yabancı filmlerin seslendirilmesinde çalışan Jeyan Ayral Tözüm, 60 yılı aşan kariyerinde Türkan Şoray, Filiz Akın ve Fatma Girik gibi Yeşilçam'ın en sevilen yıldızlarının çok sevdiğimiz filmlerdeki tanıdığımız sesi olarak hafızalarda yer edindi. Tözüm, tiyatro sahnelerinde başladığı oyunculuğu ara vermeden sinema, radyo ve televizyonda da sürdürdü.

Festivalin Yarışmaları ve Ödülleri


Festivalde Yarışma Heyecanı

Altın Lale Uluslararası Yarışma

Dünya sinemasına yeni bir bakış getiren 15 film festivalin büyük ödülü Altın Lale için yarışıyor. Uluslararası Altın Lale Ödülü, İKSV eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı adına veriliyor. 35. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma jüri başkanlığını yönetmen Pablo Trapero, Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını ise oyuncu Müjde Ar üstlenecek.

- SÜTAK / SUTAK / HEAVENLY NOMADIC / Yönetmen: Mirlan Abdykalykov / Kırgızistan
- EVA'YA HUZUR YOK / EVA NO DUERME / EVA DOESN'T SLEEP / Yönetmen: Pablo Agüero / Arjanyin-İspanya-Fransa
- BİZE RÜYALARIMIZDA HUZUR VER / Yönetmen: Sharunas Bartas / Litvanya, Fransa, Rusya
- BİR LİDERİN ÇOCUKLUĞU / THE CHILDHOOD OF A LEADER / Yönetmen: Brady Corbet / Birleşik Krallık-Macaristan-Fransa
- KOR / EMBER / Yönetmen: Zeki Demirkubuz / Türkiye-Almanya
- ŞEYTANLAR / LES DÉMONS / THE DEMONS / Yönetmen: Philippe Lesage / Kanada
- SON / THE END / Yönetmen: Guillaume Nicloux / Fransa
- BİN BAŞLI CANAVAR / UN MONSTRUO DE MIL CABEZAS / A MONSTER WITH A THOUSAND HEADS / Yönetmen: Rodrigo Plá / Meksika
- SUSUZLUK / JAJDA / THIRST / Yönetmen: Svetla Tsotsorkova / Bulgaristan
- BELGICA / Yönetmen: Felix Van Groeningen / Belçika-Fransa-Hollan
- AŞK BİRLEŞİK DEVLETLERİ / ZJEDNOCZONE STANY MILOSCI / UNITED STATES OF LOVE / Yönetmen: Tomasz Wasilewski / Polonya-İsveç
- ARA / INTERRUPTION / Yönetmen: Yorgos Zois / Yunanistan-Fransa-Hırvatistan
- BİR NEFES / EIN ATEM / ONE BREATH / Yönetmen: Christian Zübert / Almanya
- BİR AİLE FİLMİ / RODINNY FILM / FAMILY FILM / Yönetmen: Olmo Omerzu / Çek Cumhuriyeti-Almanya-Slovenya-Fransa-Slovakya
- ANSIZIN / AUF EINMAL / ALL OF A SUDDEN / Yönetmen: Aslı Özge / Almanya-Hollanda-Fransa

Sinemada İnsan Hakları Yarışması

Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğiyle 2007'den bu yana yalnızca İstanbul Film Festivali'nde verilen Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE), bu bölümde yer alan ve insan hakları konusunda kamuoyunda duyarlılık ve bilinç uyandıran, bu konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan bir filme veriliyor.

- BEYAZ İNSANLAR / DET VITA FOLKET / WHITE PEOPLE / Yönetmen: Lisa Aschan / İsveç-Danimarka-Finlandiya
- HARİKALAR DİYARI / HEIMATLAND / WONDERLAND / Yönetmen: Michael Krummenacher / İsviçre-Almanya
- DENİZ / MEDITERRANEA / Yönetmen: Jonas Carpignano / İtalya-Fransa-ABD-Almanya
- SİHİRLİ DAĞ / LA MONTAGNE MAGIQUE / THE MAGIC MOUNTAIN / Yönetmen: Anca Damian / Romanya-Fransa-Polonya
- YILANIN KUCAĞINDA / EL ABRAZO DE LA SERPIENTE / EMBRACE OF THE SERPENT / Yönetmen: Ciro Guerra / Kolombiya-Venezüella-Arjantin
- DEV CANAVAR / BEHEMOTH / Yönetmen: Zhao Liang / Çin-Fransa
- SORGU / VISAARANAI / INTERROGATION / Yönetmen: Vetri Maaran / Hindistan
- KIZIL TOPRAKLAR / LA TIERRA ROJA / THE RED LAND / Yönetmen: Diego Martinez / Belçika-Arjantin
- 3000 GECE / 3000 LAYLA / 3000 NIGHTS / Yönetmen: Mai Masri / Filistin-Fransa-Ürdün-Lübnan-Birleşik Arap Emirlikleri-Katar
- KIYIDAKİLER / COASTLINERS / Yönetmen: Erdem Tepegöz, Barış Pirhasan, Alphan Eşeli, Melisa Önel, Ramin Matin / Türkiye

Ulusal Yarışma

Türkiye'den son dönem yapımların bir araya geldiği bu bölümde Altın Lale Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türkiye Sineması, Ulusal Belgesel Yarışması, Özel Gösterimler ve Ulusal Kısa Film Yarışması başlıkları altında 47 film yer alıyor. Jüri, Altın Lale Ulusal Yarışma'da dokuz ödül veriyor: Altın Lale En İyi Film, Altın Lale En İyi Yönetmen, Onat Kutlar anısına Jüri Özel Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Özgün Müzik. En İyi İlk Film Ödülü Seyfi Teoman anısına veriliyor. Festival bu yıl ilk kez Belgesel ve Kısa Film kategorisinde de ödül veriyor.

- TARLA / THE FIELD / Yönetmen: Cemil Ağacıkoğlu / Türkiye
- BENİM KENDİ HAYATIM / MY OWN LIFE / Yönetmen: Adnan Akdağ / Türkiye
- RÜZGARIN HATIRALARI / MEMORIES OF THE WIND / Yönetmen: Özcan Alper / Türkiye-Almanya-Fransa-Gürcistan
- SİYAH KARGA / BLACK CROW / Yönetmen: M. Tayfur Aydın / Türkiye-Fransa
- KALANDAR SOĞUĞU / COLD OF KALANDAR / Yönetmen: Mustafa Kara / Türkiye-Macaristan
- RAUF / Yönetmen: Barış Kaya, Soner Caner / Türkiye
- MAVİ BİSİKLET / BLUE BICYCLE / Yönetmen: Ümit Köreken / Türkiye-Almanya
- TOZ BEZİ / DUST CLOTH / Yönetmen: Ahu Öztürk / Türkiye-Almanya
- ANA YURDU / MOTHERLAND / Yönetmen: Senem Tüzen / Türkiye-Yunanistan
- RÜZGARDA SALINAN NİLÜFER / THE SWAYING WATERLILY / Yönetmen: Seren Yüce / Türkiye
- KASAP HAVASI / WEDDING DANCE / Yönetmen: Çigdem Sezgin / Türkiye

Yarışma Dışı

- KÜMES / THE COOP / Yönetmen: Ufuk Bayraktar / Türkiye
- SAKLI / SECRET / Yönetmen: Selim Evci / Türkiye
- UZAKLARDA ARAMA / NOT SO FAR AWAY / Yönetmen: Türkan Şoray / Türkiye
- KIYIDAKİLER / COASTLINERS / Yönetmen: Erdem Tepegöz, Barış Pirhasan, Alphan Eşeli, Melisa Önel, Ramin Matin / Türkiye

Yeni Türkiye Sineması

- SON KUŞLAR / THE LAST BIRDS / Yönetmen: Bedir Afşin / Türkiye
- DOLANMA / ENTANGLEMENT / Yönetmen: Tunç Davut / Türkiye
- MELEKLERİ TAŞIYAN ADAM / ANGEL'S SHEPHERD / Yönetmen: Cansel Elçin / Türkiye
- ÇIRAK / THE APPRENTICE / Yönetmen: Emre Konuk / Türkiye
- KÖTÜ KEDİ ŞERAFETTİN / BAD CAT / Yönetmen: Mehmet Kurtuluş, Ayşe Ünal / Türkiye
- ANADOLU MASALLARI / ANATOLIAN TALES / Yönetmen: Emin Fırat Övür / Türkiye
- ENKAZ / UNDER THE SKY / Yönetmen: Alpgiray M. Uğurlu / Türkiye
- YEMEKTEYDİK VE KARAR VERDİM / WE WERE DINING AND I DECIDED / Yönetmen: Görkem Yeltan / Türkiye

Ulusal Belgesel Yarışması

- HAZIR OL! | ATTENTION! | Yönetmen: Onur Bakır, Panagiotis Charamis / Türkiye
- RAFET'İN ÇOCUKLARI | THE CHILDREN OF RAFET | Yönetmen: Mümin Barış, Reşit Ballıkaya / Türkiye-Almanya
- BAŞGAN / MR. PRESIDENT / Yönetmen: Orhan Eskiköy / Türkiye
- GENÇ PEHLİVANLAR / YOUNG WRESTLERS / Yönetmen: Mete Gümürhan / Türkiye-Hollanda
- SOLUK / SIGH / Yönetmen: Metin Kaya / Türkiye
- KOLONİ / COLONY / Yönetmen: Gürcan Keltek / Türkiye-Hollanda
- BEYAZ ÇINAR / ÇINARA SIPÎ / WHITE SCYAMORE / Yönetmen: Kazım Öz / Türkiye
- ÖTEKİLER / THE OTHERS / Yönetmen: Ayşe Polat / Türkiye-Almanya
- SÜRGÜN TÜRKÜLERİ YILMAZ GÜNEY / BALLAD OF EXILES YILMAZ GÜNEY / Yönetmen: İlker Savaşkurt / Türkiye-Fransa-İngiltere
- KAYIP ZAMANLAR / MISSING TIMES / Yönetmen: Faysal Soysal / Türkiye
- YOK DEVENİN PABUCU: BİR AŞK HİKAYESİ / HOLY CAMEL! : A TRUE LOVE STORY / Yönetmen: Sibel Mary Şamlı / Türkiye
- KARA ATLAS / DARK ATLAS / Yönetmen: Umut Vedat / Türkiye

Ulusal Kısa Film Yarışması

- MERKÜR / MERCURY / Yönetmen: Melis Balcı, Ege Okal / Türkiye
- ASFALT / ASPHALT / Yönetmen: Süleyman Demirel / Türkiye
- SALI / TUESDAY / Yönetmen: Ziya Demirel / Türkiye-Fransa
- BALIK HAVUZU / FISH POND / Yönetmen: Ezgi Kaplan / Türkiye
- KARADENİZ / BLACK SEA / Yönetmen: Ulaş Karaoğlu / Türkiye
- TİK TAK / TICK TOCK / Yönetmen: Zeynep Koçak / Türkiye-ABD
- TİMUR HAKKINDA / ABOUT TIMUR / Yönetmen: Özgü Özbudak / Türkiye
- CEMİL ŞOV / THE CEMIL SHOW / Yönetmen: Barış Sarhan / Türkiye
- ORMAN / THE JUNGLE / Yönetmen: Onur Saylak, Doğu Akal / Türkiye
- JAMAIS VU / Yönetmen: Levent Türkan / Türkiye

Özel Gösterimler

İstanbul Film Festivali, Groupama işbirliğiyle Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek gün ışığına çıkarıyor ve bu klasiklerin yeni kopyalarını Türk sinemasına kazandırıyor. Sinemaseverler Yılmaz Güney'in cezaevinde olduğu sırada senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini Zeki Ökten’in üstlendiği 1978 yapımı Sürü'yü Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyasından izleyebilecek.

- VE PERDE! / AND... THE CURTAIN! / Yönetmen: Selçuk Metin / Türkiye
- KAPALI GİŞE: TÜRKİYE'DE TEKELLEŞEN FİLM DAĞITIMI / ONLY BLOCKBUSTERS LEFT ALIVE: MONOPOLIZING FILM DISTRIBUTION IN TURKEY / Yönetmen: Şenay Aydemir, Evrim Kaya, Fırat Yücel, Kaan Müjdeci / Almanya

Türk Klasikleri Yeniden

Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden

Sürü, Groupama desteğiyle yenilenerek festivalde

Groupama, dokuz yıldır İstanbul Film Festivali işbirliğiyle sürdürdüğü ''Türk Klasikleri Yeniden'' projesi ile Türk sinemasının önemli yapıtlarının yıllar sonra yenilenerek tekrar sinemalarda gösterime hazır hale getirilmelerini sağlıyor. 35. İstanbul Film Festivali ''Türk Klasikleri Yeniden'' bölümü için yapılacak özel gösterimde bu yıl Zeki Ökten'in yönettiği, başrollerini Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz'in paylaştığı, Şenel Gökkaya, Levent Yalman, Yaman Okay, Erol Demiröz, Levent İnanır, Savaş Yurttaş'ın da rol aldığı 1978 yapımı Sürü yenilenmiş kopyasından gösterilecek. Atlas Post Production tarafından restore edilen Sürü, Tuncel Kurtiz'in 80. doğum yılı olan 2016'da, yapımından 38 yıl sonra yeniden beyazperdede izleyiciyle buluşacak.

Müziklerini Zülfü Livaneli'nin bestelediği Sürü, temelde baskıcı toplum modelini kırmaya çalışan genç bir çiftin isyanını konu alırken, bir aşiretin büyük kente göçüşünü ve trajik çöküşünü epik bir tarzla ele alır. Çok katmanlı senaryosunu Yılmaz Güney'in cezaevinde olduğu sırada yazdığı bu başyapıtta Tuncel Kurtiz, geçimleri hayvancılık üzerine kurulu aşiretin reisi Hamo'yu, Tarık Akan ise oğlu Şivan'ı canlandırır. Düşman aşiretin kızı olan Berivan'la (Melike Demirağ) evli olan Şivan, babasının tüm ısrarlarına rağmen eşini bırakmaz. Sinema tarihçisi, yazar Agâh Özgüç'e göre “Türk sinemasında ekip çalışmasının en zengin örneklerinden” Sürü, sinema yazarı Atilla Dorsay'ın sözleriyle ''Doğu Anadolu'nun bağrından kopup gelen bir büyük fırtına, bir acı çığlık, bir vahşi senfoni gibi insanı alıp götürüyor''. 1979 Locarno ve 1980 Antwerp film festivallerinde ödüllendirilen Sürü, 1980 Antalya Film Festivali'nde de En İyi Film dahil altı dalda ödül kazandı. Yapımcılığını da Yılmaz Güney'in üstlendiği filmin yönetmen yardımcısı Ali Özgentürk, görüntü yönetmeni İzzet Akay, kurgucusu ise Özdemir Arıtan. Ayrıca Sürü, Kültür Bakanlığı'nın En İyi 10 Türk Filmi listesinde de yer alıyor.

Sinemaseverler, Groupama işbirliğiyle önceki festivallerde Erden Kıral'ın 1979 yapımı Bereketli Topraklar Üzerinde (2008), Lütfi Ö. Akad'ın 1949 yapımı Vurun Kahpeye (2009), Atıf Yılmaz'ın 1978 yapımı Selvi Boylum Al Yazmalım (2010), Memduh Ün'ün 1958 yapımı Üç Arkadaş (2011), Halit Refiğ'in 1964 yapımı Gurbet Kuşları (2012), Lütfi Ö. Akad'ın 1968 yapımı Vesikalı Yarim (2013), Yavuz Turgul'un 1988 yapımı Muhsin Bey (2014) ve Metin Erksan'ın 1962 yapımı Yılanların Öcü (2015) filmlerini restore edilmiş kopyalarından izleme şansı bulmuştu.

- SÜRÜ / THE HERD / Yönetmen: Zeki Ökten, Yılmaz Güney / Türkiye

Sinema Onur Ödülleri

Sinema dünyasına imzasını atan isimlere her yıl verilen Sinema Onur Ödülleri'nin bu yılki sahipleri oyuncu Suzan Avcı, yönetmen Ülkü Erakalın, yapımcı Şerafettin Gür, oyuncu Perran Kutman ve seslendirme sanatçısı ve oyuncu Jeyan Ayral Tözüm. Ödüller, festivalin 6 Nisan akşamı yapılacak açılış töreninde takdim edilecek.

- İKİ GEMİ YANYANA / TWO SHIPS, SIDE BY SIDE / Yönetmen: Atıf Yılmaz / Türkiye
- GÖZLERİ ÖMRE BEDEL / EYES WORTH A LIFE / Yönetmen: Ülkü Erakalın / Türkiye
- GIRGIRİYE / Yönetmen: Kartal Tibet / Türkiye

Akbank Galaları

Geniş kitlelere seslenen, ünlü yıldızların usta yönetmenlerle buluştuğu, merakla beklenen, gişe yıldızı parlak filmlerin Türkiye prömiyerleri Fitaş ve Rexx sinemalarında yapılacak.

Festivalin Yıldızları Akbank Galaları'nda Buluşuyor

İstanbul Film Festivali'nin en sevilen bölümlerinden Akbank Galaları'nda, yıldızları usta yönetmenlerle buluşturan ve sezonun merakla beklenen 10 filmin Türkiye'deki ilk gösterimleri gerçekleştirilecek. Akbank Galaları'nda bu yıl, Berlin Film Festivali'ni de açan Coen Kardeşler'in Yüce Sezar!'ından, ülkesinde tüm gişe rekorlarını kıran Arjantinli yönetmen ve aynı zamanda Uluslararası Altın Lale Yarışması Jüri Başkanı Pablo Trapero'nun Çete'sinden Fransız sinemasının ustalarından Claude Lelouch'un Bir Kadın Bir Erkek'ine kadar birbirinden ilginç, ödüllü, dikkat çekici yapım yer alıyor. Akbank Galaları'nın önce çıkan filmlerinden Jeff Nichols'ın Midnight Special adlı filmi ise festivalin aynı zamanda açılışını da yapacak.

Jeff Nichols - Midnight Special

jeff nichols-midnight special
Jeff Nichols-Midnight Special

Bol ödüllü Take Shelter / Sığınak ile tanıdığımız Jeff Nichols'ın Berlin'de Altın Ayı için yarışan yeni filmi Midnight Special 80'li yılların fantastik filmlerine bir saygı duruşu adeta. Film, oğlunu dini bir tarikata kaptıran bir baba ile özel güçlere sahip olduğu için sadece tarikatın değil devletin de peşine düştüğü oğlunun nefes kesen kaçışlarının hikayesini anlatıyor. Michael Shannon, Joel Edgerton, Adam Driver ve Kirsten Dunst'ın başrollerini paylaştığı, baştan sona nefes nefese izlenen bu fantastik gerilimle Nichols, Spielberg, Carpenter ve Shyamalan gibi yönetmenlere göndermeler yaparken kendi tarzını korumayı da başarıyor. 18 Mart tarihinde Amerika'da gösterime girecek film sadece 20 gün sonra İstanbul Film Festivali kapsamında izleyicilerle buluşacak.

Ethan & Joel Coen - Hail, Caesar! (Yüce Sezar!)

ethan coen-joel coen-hail caesar
Ethan Coen-Joel Coen-Hail Caesar!

Hollywood'un 1950'lerdeki ''altın çağı''nı konu eden Hail, Caesar! / Yüce Sezar!, özellikle yıldız oyunculardan oluşan kadrosuyla dikkat çekiyor. Filmde başroldeki Josh Brolin'e Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Frances McDormand, George Clooney, Scarlett Johansson, Jonah Hill ve Channing Tatum eşlik ediyor. Hollywood'un yıldız sistemini ayarsızca alaya alan film Şubat ayında gerçekleştirilen Berlin Film Festivali'nin açılışını yapmıştı.

John Crowley - Brooklyn

john crowley-brooklyn
John Crowley-Brooklyn

Başrolünde En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ına aday olan, Hanna, Byzantium, The Grand Budapest Hotel ve Lost River filmlerinden de tanıdığımız Saoirse Ronan'ın olduğu filmin yönetmen koltuğunda John Crowley yer alıyor. Filmin senaryosu ise kitapları yok satan, About a Boy ve High Fidelity gibi daha birçok başarılı filme kitapları uyarlanmış Nick Hornby'ye ait. Filmin uyarlandığı, Colm Tóibin'in aynı adlı romanı, The Observer tarafından, bugüne kadar yazılmış en iyi on tarihsel roman arasında gösteriliyor. Sundance'te yaptığı prömiyerin, Toronto ve New York'taki gösterimlerinin ardından yılın en çok ses getiren filmlerinden biri olan ve üç dalda Oscar adaylığına sahip Brooklyn, 1950'lerde dünyanın cazibe merkezi New York'a gelen, iki ülke ve iki aşk arasında kalan, İrlanda göçmeni genç bir kadının hikayesini anlatıyor.

Cesc Gay - Truman

cesc gay-truman
Cesc Gay-Truman

Cesc Gay'in ilk gösterimini Toronto Film Festivali'nde yapan ve İspanya Film Ödülleri'nde senaryo ve oyuncu ödülleri kazanan son filmi, hem izleyeni eğlendirecek hem de duyguları can evinden vurabilecek bir film özelliği taşıyor. Yılın en dokunaklı filmlerinden biri olan Truman'da, öğretmenlik yapan Tomas, aktör arkadaşı Julian'ın yanına seyahat eder. İki eski dosta Julian'ın sadık köpeği Truman da katılır. Filmin başrollerini 2014-13. Filmekimini'nin en çok izlenen filmlerinden Asabiyim Ben'de oynayan Arjantin'in en ünlü erkek oyuncusu Ricardo Darin ile Almodovar'ın yeni gözdesi Javier Cámara paylaşıyor.

Nicholas Hytner - The Lady in the Van (Zoraki Komşu)

nicholas hytner-the lady in the van
Nicholas Hytner-The Lady in the Van

Daha önce Alan Bennett'in iki tiyatro oyununu sinemaya uyarlayan Nicholas Hytner, İngiliz oyun yazarıyla üçüncü kez bir araya geliyor. The Lady in the Van / Zoraki Komşu, Bennett'in hayatında çok önemli yer tutan gerçek bir dostluğu sinemaya taşıyan, otobiyografik bir metin. Yazar, kendini bir karakter olarak baştan yaratıyor ve 70'lerde tanıştığı, küçük bir karavanda yaşayan yaşlı bir kadınla kurduğu dostluğu kaleme alıyor. Filmdeki rolüyle 2016-73. Altın Küre adaylığı olan İngiltere'nin en usta oyuncularından Maggie Smith ile Bennett'i canlandıran Alex Jennings müthiş bir kimya tutturuyorlar.

Claude Lelouch - One Plus One / Un + Une (Bir Kadın Bir Erkek)

claude lelouch-one plus one
Claude Lelouch-One Plus One

Fransız sinemasının ustalarından Claude Lelouch, Un+Un / Bir Kadın Bir Erkek filminde bir kez daha kadın-erkek ilişkileri üzerine bir hikayeyle karşımızda. Oscar ödüllü Jean Dujardin'in canlandırdığı Antoine Abeilard, dünyaca ünlü bir film müziği bestecisidir. Hayatta her şeyi hafife alan bu adam, Fransız büyükelçisinin karısı Anna ile mecburi bir yolculuğa çıkar. İkili hem fiziksel hem de ruhsal şifa aramaktadır ve bu yolculuk boyunca birbirlerine aşık olurlar. Filmde ayrıca César ödüllü Elsa Zylberstein ve Christophe Lambert de rol alıyor. Romantik izleyicileri baştan çıkaracak, parlak renklerle bezeli bu egzotik aşk filminin müzikleri Francis Lai'ye ait.

Rebecca Miller - Maggies's Plan (Kördüğüm)

rebecca miller-maggies plan
Rebecca Miller-Maggie's Plan

Rebecca Miller'ın senaryosunu ve yönetmenliğini üstlendiği Maggie's Plan / Kördüğüm, samimi ve mütevazı bir komedi. Hem yakışıklı hem zeki ama asla aşık olmayacağı bir erkeğin spermleriyle çocuk sahibi olmaya düşünen Maggie'nin kusursuz planı sürekli farklı istikametlere sapmak zorunda kalır. Her şeyi kontrol altında tutmaya çalışanlar ve tesadüfleri seven ''hayat'' arasındaki çekişme hakkındaki bu filmde Greta Gerwig, Julianne Moore ve Ethan Hawke performansıyla parlıyor.

Lorena Scafaria - The Meddler (Karışma Anne!)

lorena scafaria-the meddler
Lorena Scafaria-The Meddler

Daha önce Coherence / Paralel Evren filminde oyuncu olarak izlediğimiz Lorene Scafaria bu kez ikinci yönetmenlik deneyimi olan ve senaryosunu de kendisinin kaleme aldığı The Meddler / Karışma Anne! ile karşımıza çıkıyor. Çatışmalı bir anne-kız ilişkisini konu alan film Susan Sarandon'ın performansıyla yükselen bir komedi.

Pablo Trapero - The Clan / El Clan (Çete)

pablo trapero-the clan-el clan
Pablo Trapero-The Clan-El Clan

Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali'nde yapan ve yönetmeni Pablo Trapero'ya Gümüş Aslan En İyi Yönetmen Ödülü'nü getiren bol ödüllü The Clan / Çete, Akbank Galaları bölümünde. Arjantin'in Oscar adayı olan ve ülkesinde gelmiş geçmiş en iyi gişeyi yapan Çete İspanya sinema akademisinin verdiği Goya Ödülleri'nde de İspanyolca En İyi Yabancı Film Ödülünü kazandı ve filmden esinlenen bir TV dizisi de çekilmeye başlandı. Arjantin tarihinin kara sayfalarından birini konu edinen film, cunta iktidarında Arjantin istihbarat servisi için çalışan acımasız Arquimedes Puccio ve ailesinin 1980'lerde de vahşi eylemlerine devam etmesini işliyor. Dinamik kurgusu ve dönemin rock şarkılarıyla bezeli müzikleri sayesinde nefes nefese izleniyor. Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi'nin başkanlığını da üstlenecek Trapero ve oyuncu eşi Martina Gusman da festivalin konuğu olarak İstanbul'da olacaklar.

Ben Wheatley - High-Rise (Gökdelen)

ben wheatley-high-rise
Ben Wheatley-High-Rise

İngiliz sinemasının harika çocuğu Ben Wheatley'nin yeni filmi High-Rise / Gökdelen, kült bilimkurgu yazarı J.G. Ballard'ın aynı adlı romanının uyarlaması. Başrollerinde Tom Hiddleston, Jeremy Irons ve Sienna Miller'ın bulunduğu, çevresinden soyutlanmış dev bir gökdelende lüks bir yaşam süren genç bir doktor hakkındaki film, geçtiği 70'lerin distopya havasını yansıtan bir bilimkurgu. Film, yapım tasarımı, oyunculuklar, Wheatley'nin kontrollü yönetmenliği ve Ballard'ın uyarlanması zor dünyasını yansıtma başarısıyla övgü topladı.

Yıllara Meydan Okuyanlar

Hala formda, hala dünya sinemasına yön vermeyi sürdüren, yıllara meydan okuyan, örnek alınan, ödüle doymayan usta yönetmenlerin en son filmleri bu bölümde.

- KENDİ KANIM / SANGUE DEL MIO SANGUE / BLOOD OF MY BLOOD / Yönetmen: Marco Bellocchio / İtalya-Fransa-İsviçre
- HATIRLA / REMEMBER / Yönetmen: Atom Egoyan / Kanada-Almanya
- KADINLARIN GÖLGESİNDE / L'OMBRE DES FEMMES / IN THE SHADOW OF WOMEN / Yönetmen: Philippe Garrel / Fransa-İsviçre
- RABIN'İN SON GÜNÜ / RABIN THE LAST DAY / Yönetmen: Amos Gitai / İsrail-Fransa
- KIŞ ŞARKISI / CHANT D'HIVER / WINTER SONG / Yönetmen: Otar Iosseliani / Fransa-Gürcistan
- KORKU VİRÜSÜ / EL VIRUS DE LA POR / VIRUS OF FEAR / Yönetmen: Ventura Pons / İspanya
- ACI SOKAĞI / LA CALLE DE LA AMARGURA / BLEAK STREET / Yönetmen: Arturo Ripstein / Meksika-İspanya
- 11 DAKİKA / 11 MINUT / 11 MINUTES / Yönetmen: Jerzy Skolimowski / Polonya-İrlanda
- FRANCOFONIA / Yönetmen: Alexander Sokurov / Almanya-Fransa-Hollanda
- YAŞ 17 / QUAND ON A 17 ANS / BEING 17 / Yönetmen: André Téchiné / Fransa

Dünya Festivallerinden

Uluslararası film festivallerinde öne çıkan, dünyanın dört bir yanından çoğu ödüllü filmlerden oluşan bu bölüm, en son sinema akımlarını yansıtıyor, dünya sinemasının en yeni yapıtlarını bir araya getiriyor.

- KÖPEĞİN KALBİ / HEART OF A DOG / Yönetmen: Laurie Anderson / ABD
- KİBİR / LA VANITÉ / VANITY / Yönetmen: Lionel Baier / İsviçre-Fransa
- SUYUN HATIRASI / LA MEMORIA DEL AGUA / THE MEMORY OF WATER / Yönetmen: Matías Bize / Şili-İspanya-Arjantin-Almanya
- FRANSIZ KANI / UN FRANÇAIS / FRENCH BLOOD / Yönetmen: Diastème / Fransa
- BİNBİR GECE: BÖLÜM 1, HUZURSUZ ADAM / AS MIL E UMA NOITES: VOLUME 1, O INQUIETO / ARABIAN NIGHTS: VOLUME 1 - THE RESTLESS ONE / Yönetmen: Miguel Gomes / Portekiz-Fransa-Almanya-İsviçre
- BİNBİR GECE: BÖLÜM 2, KASVETLİ ADAM / AS MIL E UMA NOITES: VOLUME 2, O DESOLADO / ARABIAN NIGHTS: VOLUME 2 - THE DESOLATE ONE / Yönetmen: Miguel Gomes / Portekiz-Fransa-Almanya-İsviçre
- BİNBİR GECE: BÖLÜM 3, BÜYÜLENMİŞ ADAM / AS MIL E UMA NOITES: VOLUME 3 O ENCANTADO / ARABIAN NIGHTS: VOLUME 3 - THE The ENCHANTED ONE / Yönetmen: Miguel Gomes / Portekiz-Fransa-Almanya-İsviçre
- BİR EJDERHA UYANIYOR! / EJHDEHA VARED MISHAVAD! / A DRAGON ARRIVES / Yönetmen: Mani Haghighi / İran
- GELECEK GÜNLER / L'AVENIR / THINGS TO COME / Yönetmen: Mia Hansen-Løve / Fransa-Almanya
- VİCDANIN SESİ / CHAHARSHANBEH, 19 ORDIBEHESHT / WEDNESDAY, MAY 19 / Yönetmen: Vahid Jalilvand / İran
- 24 HAFTA / 24 WOCHEN / 24 WEEKS / Yönetmen: Anne Zohra Berrached / Avusturya
- ÖTEDEKİLER / THE OTHER SIDE / Yönetmen: Roberto Minervini / Fransa-İtalya
- ALT KAT / UN ETAJ MAI JOS / ONE FLOOR BELOW / Yönetmen: Radu Muntean / Romanya-Fransa-Almanya-İsveç
- EZGİLER EZGİSİ / PESN PESNEY / SONG OF SONGS / Yönetmen: Eva Neymann / Ukrayna
- KÜÇÜK ADAMLAR / LITTLE MEN / Yönetmen: Ira Sachs / ABD
- DOĞRU ZAMAN / JI-GEUM-EUN-MAT-GO-GEU-DDAE-NEUN-TEUL-LI-DA / RIGHT NOW, WRONG THEN / Yönetmen: Hong Sang-Soo / Güney Kore
- SENİ SEVİYORUM HEDİ / INHEBBEK HEDI / HEDI / Yönetmen: Mohamed Ben Attia / Tunus-Belçika-Fransa
- MARS'TAN HABERLER VAR / DES NOUVELLES DE LA PLANÈTE MARS / NEWS FROM PLANET MARS / Yönetmen: Dominik Moll / Fransa-Belçika
- DENİZDEKİ ATEŞ / FUOCOAMMARE / FIRE AT SEA / Yönetmen: Gianfranco Rosi / İtalya-Fransa
- SARAYBOSNA'DA ÖLÜM / SMRT U SARAJEVU / DEATH IN SARAJEVO / Yönetmen: Danis Tanovic / Fransa-Bosna-Hersek
- GAYRİMEŞRU / Ilegitim / Illegitimate / Yönetmen: Adrian Sitaru / Romanya-Polonya-Fransa

Genç Ustalar

İlk veya ikinci filmlerini çekerken dünya sinemasına farklı bir soluk getiren, özgün yaklaşımlarıyla beğeni toplayan genç yönetmenlerin uluslararası festivallerde dikkat çeken, geleceğin klasikleri olmaya aday yapıtları bu bölümde yer alıyor.

- TOPRAĞIN GÖLGESİNDE / LA TIERRA Y LA SOMBRA / LAND AND SHADE / Yönetmen: César Augusto Acevedo / Kolombiya-Fransa-Hollanda-Şili-Brezilya
- KARA TAVUK / KALO POTHI / THE BLACK HEN / Yönetmen: Min Bahadur Bham / Nepal-Fransa-Almanya
- DOLAPTAKİ CANAVAR / CLOSET MONSTER / Yönetmen: Stephen Dunn / Kanada
- YOLCULUK / VIAJE / Yönetmen: Paz Fábrega / Kosta Rika
- DAĞ / HA'HAR / MOUNTAIN / Yönetmen: Yaelle Kayam / İsrail-Dnimarka
- NEON BOĞA / BOI NEON / NEON BULL / Yönetmen: Gabriel Mascaro / Brezilya-Uruguay-Hollanda
- YER ALTI KOKUSU / UNDERGROUND FRAGRANCE / Yönetmen: Pengfei / Fransa-Çin
- KARAR KİMİN? / KEEPER / Yönetmen: Guillaume Senez / Belçika
- AYRILIŞ / DEPARTURE Yönetmen: Andrew Steggall / İngiltere-Fransa
- KEDER / BANAT / IL VIAGGIO / Yönetmen: Adriano Valerio / İtalya-Romanya-Bulgaristan-Makedonya
- BUNDAN SONRA / EFTERSKALV / THE HERE AFTER / Yönetmen: Magnus Von Horn / İsveç-Polonya
- AĞABEYLERİMİN BANA ÖĞRETTİĞİ ŞARKILAR / SONGS MY BROTHERS TAUGHT ME / Yönetmen: Chloé Zhao / ABD

NTV Belgesel Kuşağı

Mülteciler toplumsal krizler, sinema, siyaset, tarih, kapitalizm, savaş, kentsel dönüşüm siyasal baskı gibi farklı konuları işleyen bu filmler, toplumsal değişimleri ele alıp gerçeği belgelerken alışılmadık ve çarpıcı tarzlar izliyor.

- BÜYÜKBABAM ALLENDE / ALLENDE, MI ABUELO ALLENDE / BEYOND MY GRANDFATHER ALLENDE / Yönetmen: Marcia Tambutti Allende / Şili-Meksika
- DE PALMA / Yönetmen: Noah Baumbach / ABD
- BEN, INGRID / JAG AR INGRID / INGRID BERGMAN - IN HER OWN WORDS / Yönetmen: Stig Björkman / İsveç
- LAMPEDUSA'DA KIŞ / LAMPEDUSA IN WINTER / LAMPEDUSA IN WINTER / Yönetmen: Jakob Brossmann / Avusturya-İtalya-İsviçre
- BEN BELFAST'IM / I AM BELFAST / Yönetmen: Mark Cousins / İngiltere
- VATANIM / HOMELAND (IRAQ YEAR ZERO) / Yönetmen: Abbas Fahdel / Irak
- STEVE JOBS: MAKİNE DEĞİL İNSAN / STEVE JOBS: MAN IN THE MACHINE / Yönetmen: Alex Gibney / ABD
- EVİMİN AVLUSU / EL PATIO DE MI CASA / NO PLACE LIKE HOME / Yönetmen: Carlos Hagerman / Meksika
- HITCHCOCK/TRUFFAUT / Yönetmen: Kent Jones / ABD-Fransa
- HİÇBİR YERE AİT DEĞİLİM / I DON'T BELONG ANYWHERE: THE CINEMA OF CHANTAL AKERMAN / Yönetmen: Marianne Lambert / Belçika
- AĞUSTOS OLAYLARI / SOBYTIE / THE EVENT / Yönetmen: Sergei Loznitsa / Hollanda-Belçika
- GÜNEŞİN ALTINDA / V PAPRSCÍCH SLUNCE / UNDER THE SUN / Yönetmen: Vitaly Mansky / Çek Cumhuriyeti-Rusya-Almanya-Kuzey Kore-Letonya
- ŞİMDİ NEREYİ İŞGAL EDELİM? / WHERE TO INVADE NEXT / Yönetmen: Michael Moore / ABD
- TUZ GÖLÜ HAYALLERİ / I SOGNI DEL LAGO SALATO / DREAMS OF THE SALT LAKE / Yönetmen: Andrea Segre / İtalya

Mayınlı Bölge

Tarzı, yaklaşımı, tekniği ya da anlatımı farklı, alışılmadık, öncü, bazen zorlayıcı, sivri, bazen deneysel filmlerden oluşan bu bölüm özellikle keşifçi sinefillere sesleniyor. Sinemanın aykırı ruhları Mayınlı Bölge'de dolaşıyor.

- HÜZÜNLÜ GİZEM NİNNİSİ / HELE SA HIWAGANG HAPIS / A LULLABY TO THE SORROWFUL MYSTERY / Yönetmen: Lav Diaz / Filipinler-Singapur
- SEMPTOM / SYMPTOM / Yönetmen: Angelos Frantzis / Yunanistan
- ÖLÜMCÜL / MEURTRIÈRE / Yönetmen: Philippe Grandrieux / Fransa
- EVRİM / EVOLUTION / Yönetmen: Lucile Hadzihalilovic / Fransa-Belçika-İspanya
- PEK AĞIR YOL İLERİ / DEAD SLOW AHEAD / Yönetmen: Mauro Herce / İspanya-Fransa
- TEKİR / KATER / TOMCAT / Yönetmen: Händl Klaus / Almanya
- VAHŞİ / WILD / Yönetmen: Nicolette Krebitz / Almanya
- ÖĞLEDEN SONRA / NA RI XIA WU / AFTERNOON / Yönetmen: Tsai Ming-liang / Tayvan
- UYKU YOK YOK / WU WU MIAN / NO NO SLEEP / Yönetmen: Tsai Ming-liang / Tayvan-Hong Kong
- SİS / MOK MAE RIM / VAPOUR / Yönetmen: Apichatpong Weerasethakul / Tayland-Güney Kore-Çin
- TIKKUN / Yönetmen: Avishai Sivan / İsrail
- FISILDAYAN YILDIZ / HISO HISO BOSHI / THE WHISPERING STAR / Yönetmen: Sion Sono / Japonya

Gömülü Hazineler

Sinema tarihi varlığı az bilinen, yasaklanmış, kaybolmuş, yıllar boyu izleyici karşısına çıkmamış veya literatürde adından hak ettiği kadar bahsedilmemiş, başka yapımların gölgesinde kalmış filmlerle dolu. Bu gizli cevherler, bazen en güçlü başyapıtlarla aşık atacak kaliteleriyle sinemaseverleri şaşırtacak, bazen de zamanlarının bu denli ötesinde oluşlarıyla akıllara durgunluk verecekler. İstanbul Film Festivali, Alkan Avcıoğlu'nun küratörlüğündeki bu bölümde 4 filmi gömülü olduğu yerden gün ışığına çıkarıyor.

- KOYUN KATİLİ / KILLER OF SHEEP / Yönetmen: Charles Burnett / ABD
- KUM SAATİ SANATORYUMU / SANATORIUM POD KLEPSYDRA / THE HOURGLASS SANATORIUM / Yönetmen: Wojciech Has / Polonya
- HÜZÜNLÜ BELLADONNA / KANASHIMI NO BERADONNA / BELLADONNA OF SADNESS / Yönetmen: Eiichi Yamamoto / Japonya
- OUT 1: SPECTRE / Yönetmen: Jacques Rivette / Fransa

Antidepresan

Sinema hep izleyicisini güldürmenin yollarını aradı. Siyasal taşlama, durum komedisi, kara komedi, romantik komedi gibi farklı alt türler işte böyle ortaya çıktı ve mizah, sinemanın vazgeçilmez öğelerinden oldu. Festival bu en yaygın, en zor ve en keyifli türe özel bir bölüm ayırıyor; hayatı hafife alan, eğlendirirken düşündüren, mizaha ve dünyaya beklenmedik, ters köşelerden bakan olağanüstü filmlerden olağanüstü bir seçki sunuyor. Hayat, ciddiye alınmayacak kadar kısa.

- BEN VE KAMINSKI | ICH UND KAMINSKI| ME AND KAMINSKI | Yönetmen: Wolfgang Becker / Almanya-Belçika
- APARTMAN HİKAYELERİ / MACADAM STORIES / ASPHALTE / Yönetmen: Samuel Benchetrit / Fransa
- ALLAH İZİN VERİRSE / SE DIO VUOLE / GOD WILLING / Yönetmen: Edoardo Falcone / İtalya
- FLORIDA / FLORIDE / Yönetmen: Philippe Le Guay / Fransa
- YILBAŞI EĞLENCESİ / MI GRAN NOCHE / MY BIG NIGHT / Yönetmen: Álex de la Iglesia / İspanya
- BAY SİM'İN ÇOK ÖZEL HAYATI / LA VIE TRÈS PRIVÉE DE MONSIEUR SIM / THE VERY PRIVATE LIFE OF MISTER SIM / Yönetmen: Michel Leclerc / Fransa
- YENİ ÖĞRENCİ / LE NOUVEAU / THE NEW KID / Yönetmen: Rudi Rosenberg / Fransa
- GÜNEŞ ŞEMSİYESİ / PARASOL / Yönetmen: Valéry Rosier / Belçika
- ŞÖVALYE / CHEVALIER / Yönetmen: Athina Rachel Tsangari / Yunanistan
- SCHNEIDER BAX'E KARŞI / SCHNEIDER VS. BAX / Yönetmen: Alex van Warmerdam / Hollanda-Belçika

Çocuk Mönüsü

Uluslararası çocuk filmi festivallerinde beğeni toplayan bu yapımlar aile boyu izlenebilecek filmlerin en iyi, en yeni, en sürükleyici, en öğretici olanları. Hem çocuklar hem de aileleri için...

- ADAMA / Yönetmen: Simon Rouby / Fransa
- TALİHSİZ SOPHIE / LES MALHEURS DE SOPHIE / SOPHIE'S MISFORTUNES / Yönetmen: Christophe Honoré / Fransa

Geceyarısı Çılgınlığı

Uyarıcı, sarsıcı, kışkırtıcı filmleri uykuya tercih edenlerin dört gözle beklediği geleneksel geceyarısı sineması geç saatlere meydan okuyor. Festival boyunca cuma ve cumartesi geceleri saat 24.00'te birer film sizi uykusuz bırakacak.

- ELM SOKAĞINDA KABUS / THE NIGHTMARE ON ELM STREET / Yönetmen: Wes Craven / ABD
- İBLİS / DEMON / Yönetmen: Marcin Wrona / Polonya-İsrail
- PARIS 05:59 / THÉO ET HUGO DANS LE MÊME BATEAU / Yönetmen: Olivier Ducastel / Fransa

Musikişinas

Shakespeare, ''Müzik aşkın gıdasıysa...'' der; ki müzik bir çoğumuz için de ruhun gıdasıdır. Musikişinas, müziği hayatlarının ayrılmaz bir parçası kılanların hikayelerini bir araya getiriyor.

- TAM GÖZLERİMİ AÇARKEN / A PEINE J´OUVRE LES YEUX / AS I OPEN MY EYES / Yönetmen: Leyla Bouzid / Tunus-Fransa-Belçika-Birleşik Arap Emirlikleri
- ŞEHRİN ŞARKISI / URBAN HYMN / Yönetmen: Michael Caton-Jones / İngiltere
- LECUONA ÇALMAK / PLAYING LECUONA / Yönetmenler: Pavel Giroud, Juan Manuel Villar Betancort / İspanya
- İÇİNDE BİRAZ KIRMIZI OLAN MAVİ RENKTE YAĞMUR / AKOUNAK TEDALAT TAHA TAZOUGHAI / RAIN THE COLOR OF BLUE WITH A LITTLE RED IN IT / Yönetmen: Christopher Kirkley / Nijer-ABD
- YABANCILARIN MÜZİĞİ / THE MUSIC OF STRANGERS: YO-YO MA AND THE SILK ROAD ENSEMBLE / Yönetmen: Morgan Neville / ABD
- MILES AHEAD / Yönetmen: Don Cheadle / ABD
- DOĞUŞTAN KEDERLİ / BORN TO BE BLUE / Yönetmen: Robert Budreau / Kanada-İngiltere
- MICHAEL JACKSON'IN YOLCULUĞU / MICHAEL JACKSON'S JOURNEY FROM MOTOWN TO OFF THE WALL / Yönetmen: Spike Lee / ABD

Işığın Peşinde: 70'ler Amerikan Avangard Sineması

60'lı yıllarda ilk örneklerini gördüğümüz Amerikan avangard sineması 70'li yıllarda en verimli zamanlarını geçirdi. Burak Çevik küratörlüğünde hazırlanan bu seçki, Amerikan avangard sinemasının Stan Brakhage, Michael Snow, Robert Breer, Hollis Frampton, Jonas Mekas, Stan VanDerBeek, Yvone Rainer gibi öncü isimlerinin 70'li yıllarda gerçekleştirdiği filmlerini bir araya getiriyor. Bu filmler, Türkiye'de ilk defa 35. İstanbul Film Festivali'nde üstelik orijinal formatlarında (16mm kopyalar, 16mm projektörlerle) izleyicilerle buluşacak.

- IŞIĞIN METNİ / THE TEXT OF LIGHT / Yönetmen: Stan Brakhage / ABD
- MERKEZ BÖLGE / LA RÉGİON CENTRAL / Yönetmen: Michael Snow / Kanada
- LİTVANYA SEYAHATİNDEN HATIRALAR / REMINISCENCES OF A JOURNEY TO LITHUANIA / Yönetmen: Jonas Mekas / Litvanya
- ÖYLE BİR KADIN Kİ... / FILM ABOUT A WOMAN WHO... / Yönetmen: Yvonne Rainer / ABD
- YIKICI DÜRTÜ / THE DESTRUCTIVE IMPULSE
- PELIKÜLÜN SINIRLARI / THE EDGES OF FILM
- ROBERT BREER SEÇKISI / ROBERT BREER SELECTED WORKS
- SANAT OLARAK VIDEO / VIDEO AS ART

Otto Preminger: Bir Yönetmenin Anatomisi

Otto Preminger, Jacquette Rivette'i 1954'te mizansen üzerine yazıp çizmeye iten bir mizansen ustası. Aynı zamanda tabulara yer verdiği filmlerin gösterilmesi için girdiği hukuk mücadelesini kazanarak 1950'lerde sinemayı özgürleştiren bir öncü. Kavga gürültü tutunduğu stüdyo sisteminden kopup bağımsız filmler de çekerek sinemada kararı yönetmenlerin vermesi gerektiğini en erken idrak eden isimlerden biri. Festival, sinema tarihinin en özgün, en bağımsız ve en yaratıcı yönetmenlerinden Otto Preminger'i, ölümünün 30. yıldönümünde 10 önemli filminin yer aldığı özel bir bölümle anıyor.

- KANLI GÖLGE / LAURA / Yönetmen: Otto Preminger / ABD
- KALDIRIMLAR BİTİNCE / WHERE THE SIDEWALK ENDS / Yönetmen: Otto Preminger / ABD
- DÖNÜŞÜ OLMAYAN NEHİR / RIVER OF NO RETURN / Yönetmen: Otto Preminger / ABD
- BİR CİNAYETİN ANATOMİSİ / ANATOMY OF A MURDER / Yönetmen: Otto Preminger / ABD
- GÜNAYDIN HÜZÜN / BONJOUR TRISTESSE / Yönetmen: Otto Preminger / ABD
- KÜÇÜK KIZ KAYBOLDU / BUNNY LAKE IS MISSING / Yönetmen: Otto Preminger / İngiltere
- WASHINGTON´DA FIRTINA / ADVISE AND CONSENT / Yönetmen: Otto Preminger / ABD
- KARDİNAL / THE CARDINAL / Yönetmen: Otto Preminger / ABD
- ALTIN KOLLU ADAM / THE MAN WITH THE GOLDEN ARM / Yönetmen: Otto Preminger
- AZİZ JAN / SAINT JOAN / Yönetmen: Otto Preminger / ABD-İngiltere

Anılarına

Geçen festivalden bu yana kaybettiğimiz sinemacıların yapıtlarıyla anıldığı bu bölümde, sinemanın kült karakterlerine hayat veren Christopher Lee, belgesel sinemanın öncülerinden Albert Maysles, güçlü kalemi ve kendine has sinemasıyla özel bir sayfa açan Başar Sabuncu, ''politik sinema''nın incelikli ve dokunaklı işlerine imza atan, İtalyan sinemasının büyük ustalarından Ettore Scola, Yeşilçam melodramlarına farklı bir bakış getiren usta Memduh Ün ve Polonya sinemasının auteur yönetmenlerinden Andrzej Zulawski'nin birer filmi gösterilecek.

- GİZEMLİ ADA / THE WICKER MAN / Yönetmen: Robin Hardy / İngiltere
- GREY GARDENS / GREY GARDENS / Yönetmenler: Albert Maysles, Ellen Hovde, David Maysles, Muffie Meyer / ABD
- ZENGİN MUTFAĞI / RICH MAN'S KITCHEN / Yönetmen: Başar Sabuncu / Türkiye
- BALO / LE BAL / Yönetmen: Ettore Scola / İtalya-Fransa-Cezayir
- ÜÇ ARKADAŞ / THREE FRIENDS / Yönetmen: Memduh Ün / Türkiye
- KOSMOS / COSMOS / Yönetmen: Andrzej Zulawski / Fransa-Portekiz

Yan Gösterimler

- VİCDAN FİLMLERİ / FILMS ABOUT CONSCIENCE
- HİSAR KISA FİLM SEÇKİSİ / HİSAR SHORT FILM SELECTION
- 12. AKBANK KISA FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLÜ FİLMLER / 12th AKBANK SHORT FILM FESTIVAL AWARD-WINNING FILMS

Festival Sinemaları


35. İstanbul Film Festivali gösterimleri Beyoğlu'nda Atlas, Beyoğlu, Fitaş (2 Salon) sinemaları, Akbank Sanat ve İtalyan Kültür Merkezi'nde, Ortaköy'de Feriye Sineması, Kadıköy'de Rexx Sineması (2 Salon) ve İstanbul Modern Sinema'da yapılacak.

Festival Biletleri


35. İstanbul Film Festivali biletleri 26 Mart Cumartesi günü 10:30'da Biletix satış kanalları, Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden satılacak. Bilet satışları hizmet bedeli eklenmeden, tüm satış kanallarında aynı ücretlerle gerçekleşecek.

Bilet Fiyatları


Hafta içi gündüz seansları (11:00, 13:30, 16:00) yalnızca 8 TL; Hafta içi 19:00 ve hafta sonu (11:00, 13:30, 16:00, 19:00) tam 18 TL, öğrenci ve 65 yaş üstü 14 TL; Tüm 21:30 seansları 20 TL.

Kaynak: İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)

#istfilmfest16
#istanbulfilmfestivali
#izbırakanfilmler