Logorama


logorama
Logorama

2009 - Logorama
H5, Autour de Minuit Productions

Logorama, Academy Award for Best Animated Short Film ( En iyi Kısa Animasyon Filmi Akademi Ödülü ) nü kazanan 78. çizgi filmdir.

logorama
Logorama

logorama
Logorama

logorama
Logorama

Logorama'nın konusu ise; H5 ekibinden François Alaux, Herve de Crecy, Ludovic Houplain birlikte yönettiği Logorama, sadece ürünlerin değil; takım, kuruluş, albüm gibi hayatımızda yer alan pek çok şeyin logolarından oluşan bir dünyada geçiyor. Yaklaşık 2500 şirketin logosunun yer aldığı, içerisinde birkaç öyküyü birleştiriyor. Küreselleşmeyi eleştiren, 6 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Fransız yapımı bir kısa animasyon filmi.

logorama
Logorama

logorama
Logorama

Polis, Ronald McDonald adlı silahlı bir suçluyu, tamamen kurumsal logolardan oluşmuş bir Los Angeles modeliyle takip eder...

logorama
Logorama

logorama
Logorama

Tamamıyla ünlü markaların logolarından oluşan bir kısa animasyon


Dünyaca ünlü markaların logoları ile yapılan harikulade kısa animasyon. Her an her yerde markaların logolarını, amblemlerini görüyoruz. Dünyamız adeta markaların dünyası olmuş durumda. Biraz daha radikal bir söyleyişle, kapitalist bir dünya düzeninde yaşıyoruz.

logorama
Logorama

logorama
Logorama

Kapitalizm, yediğimiz yemekten giydiğimiz elbiseye, dinlediğimiz müzikten izlediğimiz filmlere hatta içtiğimiz sudan soluduğumuz havaya kadar her şeye burnunu sokmakta ve bizim yerimize seçim yapma hakkını kendinde görmektedir. Kapitalizm, bizim de unutulmaz katkılarımızla büyümekte ve gelişmektedir. Ama er ya da geç artık daha fazla büyüyemeyeceği noktaya vardığında yerle bir olacaktır ve o yerle bir oluş işte böyle olacaktır...

''Bu izlediğiniz 16 dakikayı yaratmak, 6 yılımı aldı; Belki 36 yıl içinde bu sefer uzun metraj bir filmle beni yine buralarda görebilirsiniz.'' dedi. Logorama'nın yürütücü yapımcısı Nicolas Schmerkin, elinde En İyi Kısa Animasyon Filmi Oscar Ödülü'nü tutarken. Yaşadığı haklı gururu ''Öyle gözükmüyor biliyorum; ancak bu aslında bir Fransız filmi.'' diyerek de bize yansıttı. Peki, neydi bu Logorama'nın farkı?

Logorama'nın size sunduğu 16 dakika, daha önce hiç tatmadığınız türden. Filmin konusu polislerin bir suçluyu kovalamasından ibaret. Filmin farklılığı ise makyajında. Şöyle bir kafamızı kaldırıp etrafımız baktığımızda nasıl oluyor da kıstırılmış, dört bir yandan sarılmış sarmalanmış bu dünyayı görmüyoruz diye soruyor.

logorama
Logorama

Etrafımızı saran reklamların bir süre sonra bizi de orada burada konuşan reklam ürünlerine dönüştürdüğü ve sistemin bizi yuttuğunu ilk dakikalarda çok güzel bir şekilde gösteriyor. Filmin müthiş finali ise çok zekice bir dokunuşla eleştirinin dozunu bir anda arttırıyor. Kamera uzaklaştıkça anlıyoruz ki dünya meğerse tahmin edemeyeceğimiz kadar çok logodan oluşuyormuş. Ve kaos aslında 'düzenin' bir parçasıymış.

Logorama'nın sonunda çalan güzel şarkı;

The Ink Spots - I Don't Wan't To Set The World On Fire



logorama
Logorama

logorama
Logorama

logorama
Logorama