İyi Bir Yalan


the good lie-iyi bir yalan
The Good Lie-İyi Bir Yalan

''Bu, kardeşlerimin hikayesidir. Küçükken pek çok şeyi bilmiyorduk. Dünyanın büyük olduğunu ya da bizden farklı olduğunu da bilmiyorduk. Bildiğimiz yalnızca Sudan'da binlerce yıldır var olan köylerimizdi. Güney Sudan'ın önemli bir farkı olduğunu yakın zamanda öğrendik diyebilirim.''
Jeremiah ( Ger Duany )

the good lie
The Good Lie

The Good Lie (İyi Bir Yalan), Margaret Nagle'ın yazdığı, Philippe Falardeau'nun yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Carrie Davis rolüyle Reese Witherspoon, Mamere rolüyle Arnold Oceng, Young (Genç) Mamere rolüyle Peterdeng Mongok, Jeremiah rolüyle Ger Duany, Young (Genç) Jeremiah rolüyle Thon Kueth, Paul rolüyle Emmanuel Jal, Young (Genç) Paul rolüyle Deng Ajuet, Abital rolüyle Kuoth Wiel, Young (Genç) Abital rolüyle Keji Jale, Abital's Mother (Abital'in Annesi) rolüyle Flora Peter Deng, Theo rolüyle Femi Oguns, Young (Genç) Theo rolüyle Okwar Jale, Jack Forrester rolüyle Corey Stoll, Pamela Lowi rolüyle Sarah Baker, Jenny rolüyle Lindsey Garrett, Young (Genç) Gabriel rolüyle David Madingi, Young (Genç) Daniel rolüyle Kon Akoue Auok, Young (Genç) Simon rolüyle Sibusisu Moyo, Dr. (Doktor) Monyang rolüyle Afemo Omilami, Hospital Doctor (Hastane Doktoru) rolüyle Franco Castan, Hospital Nurse (Hastane Hemşiresi) rolüyle Mary Russell, Reverend (Rahip) Trutner rolüyle Michael H. Cole, Frank rolüyle Brian Kurlander, Dave rolüyle Joshua Mikel, Nick rolüyle Mike Pniewski, Matt rolüyle Thad Luckinbill, INS Boston, rolüyle Vince Pisani, INS Kansas City rolüyle Kimberly Banta, Roger rolüyle Travis Smith, Erin Sullivan rolüyle Sharon Conley, Man in English Class (İngilizce Sınıfındaki Adam) rolüyle Raj Kala, Woman in English Class (İngilizce Sınıfındaki Kadın) rolüyle Parisa Johnston, Homeless Woman (Evsiz Kadın) rolüyle Heather Lyda, Police Officer (Polis Memuru) rolleriyle Kenny Alfonso, Scott Ledbetter, Kansas City Police Officer (Kansas City Polis Memuru) rolüyle Jeffrey Karantza, Reed rolüyle Victor McCay, Soldier (Asker) rolleriyle Keith Woulard, Israel Makoe, Christian Higins, James rolüyle Elikana Jale, Karl rolüyle Jimi Kocina, Toby rolüyle John Prendergast, Party Guest (Parti Konuğu) rolüyle Mari Malek, Passenger (Yolcu) rolleriyle Frederick Carpenter, Ken Melde, Church Member (Kilise Üyesi) rolüyle Andrew R. Kaplan, Becky rolüyle Cara Mantella, Professor (Profesör) rolleriyle Ravi Naidu, Richard Saxton, Waitress (Garson) Melissa rolüyle Melissa Diane Paul, Najah rolüyle Sahlima, Majok rolüyle Dhan Kueth, Maria Howell, Clifton Guterman, Levi Burdick, John Fleischmann, Berglind Jonsdottir, Sope Aluko, Suehyla El-Attar, Grace Baine, Rick Brady, Tim Campione, Nancy DeMars, Kaitlyn Ervin, Jeff Matthew Glover, McCarrie McCausland, Taylor McPherson, David Pascua, Abena Ayivor, Antoine Wonder Kalambay, Jacob Kuol Alier, Tiffany Jones, Nathaniel Ramabulana, Lavine Dimo, Julia Ayiol, Lele Ledwaba, Som Aidoo, John Collier, Orlando Vargas Diaz, Miranda-Lynn Gartin, Taylor Hall, Alexia Stip ve Kelly Tippens'in yer aldığı 2014 ABD-Kenya-Hindistan ortak yapımı dram filmidir.

the good lie
The Good Lie

iyi bir yalan
İyi Bir Yalan

31. İstanbul Film Festivali'nde izlediğimiz bol ödüllü Oscar adayı Monsieur Lazhar / Canım Öğretmenim (2011) ile tanıdığımız Philippe Falardeau'nün ABD'ye açıldığı yeni filmi İyi Bir Yalan, başarılı yönetimi ve dengeli senaryosuyla övgü topladı. Filmde, çocukken köyleri militanlarca mahvedilen Sudanlı çocuklara on üç yıl sonra Amerika'ya yerleşme fırsatı tanınır. Yabancı bir ülkede alışık olmadıkları adetler ve hiç bilmedikleri teknolojiyle karşılaşan genç mültecilere bu uyum süreçlerinde anlayışlı bir danışman yardımcı olacaktır. Falardeau, ''Batı''nın oryantalist algısına sade bir bakış atarken, başrol oyuncusu Reese Witherspoon kariyerinin en iyi performanslarından birini sergiliyor.

İstanbul Film Festivali kapsamında ''Dünya Festivalleri'' bölümünde yer alan, The Good Lie (İyi Bir Yalan); yine dünyamızın gerçekleriyle yüz yüze getiriyor bizleri. Sömüren ve sömürülen taraflar arasında hayatlarını kaybeden binlerce can ve yaşamayı başarabilmiş, ölmemeye çalışan yine binler karşınızda ve çok büyük bir bölümü çocuk.

the good lie-iyi bir yalan
The Good Lie-İyi Bir Yalan

1983 Sudan'ında, kuzey ve güney arasında, din ve kaynaklar konusunda çıkan iç savaşta, terk edilen köyler kuzey hükümeti orduları ve milisleri tarafından tahrip edildi. 1987 itibariyle binlerce yetim çocuk kilometrelerce yaya olarak yürüyüp Sahra altı Afrika'ya doğru, Etiyopya ve ardından Kenya'ya kaçtı.

13 yıl sonra ''The Lost Boys of Sudan (Sudan'ın Kayıp Çocukları)'' diye bilinen 3600 mülteci Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşmiş oldu. Bu film onların hikayelerinden esinlenmiştir.

the good lie-iyi bir yalan
The Good Lie-İyi Bir Yalan

Bahr el Gazel, Güney Sudan

''Yaşlılarımız 'Herhangi bir şey olursa Etiypoya'da güvende olursunuz.' demişlerdi. Gün doğumuna doğru yürümek zorunda kaldık. Hayatta kalmak için doğanın tehlikelerini ama aynı zamanda sunduklarından yararlanma öğretilerini hatırladık.''

the good lie okwar jale
The Good Lie Okwar Jale

the good lie-iyi bir yalan
The Good Lie-İyi Bir Yalan

the good lie-iyi bir yalan
The Good Lie-İyi Bir Yalan

the good lie-iyi bir yalan
The Good Lie-İyi Bir Yalan

the good lie okwar jale
The Good Lie Okwar Jale

the good lie-iyi bir yalan
The Good Lie-İyi Bir Yalan

''Savaş bizi kutsamıştı.''

the good lie-okwar jale-kon akoue auok
The Good Lie Okwar Jale-Kon Akoue Auok

the good lie peterdeng mongok
The Good Lie Peterdeng Mongok

Afrika'nın coğrafi koşullarında ölümden kaçarak yaşama sarılmaya çalışan 6 çocuk güvenli bir yer arayışındalarken aralarından biri dayanamayıp ölür. Etiyopya'ya gitmeye çalışırken yolda karşılaştıkları kafileden oranın çokta askerler tarafından kuşatıldığını öğrenip bu kez rotalarını Kenya'ya çeviriyorlar.

Dinlenebilmek için uyudukları bir gecenin sabahında en büyükleri olan ve ''Chief (Şef)'' diye hitap ettikleri Theo (Femi Oguns) askerler tarafından alınır ve yollarına 5 kişi devam etmek zorunda kalırlar. Artık Şef Mamere'dir. 785 kilometrelik yürüyüşün sonunda varabildikleri Kakuma Mülteci Kampı'nda bir kardeşlerini daha kaybeden çocuklar artık 1 kız ve 3 erkek olmak üzere 4 kişidirler. Güvende büyüyebilecekleri bu kampta uzun yıllar geçecektir ta ki Amerika'ya gidebilme şansı önlerinde doğana kadar.

the good lie-deng ajuet-keji jale-thon kueth-peterdeng mongok
The Good Lie Deng Ajuet-Keji Jale-Thon Kueth-Peterdeng Mongok

the good lie-emmanuel jal-kuoth wiel-ger duany-arnold oceng
The Good Lie Emmanuel Jal-Kuoth Wiel-Ger Duany-Arnold Oceng

the good lie arnold oceng
The Good Lie Arnold Oceng

the good lie-emmanuel jal-ger duany
The Good Lie Emmanuel Jal-Ger Duany

Dönem dönem asılan listelerde dördünün de ismi çıkınca büyük bir sevinçle Amerika için hazırlanmaya başlarlar. Afrika'da yetişmiş çocuklar olarak soğuğun ne demek olduğunu bilmediklerinden onlara öğretilen en ilginç şey bir buz kabı aracılığıyla öğretilen soğuktur.

the good lie-ger duany-arnold oceng-kuoth wiel
The Good Lie Ger Duany-Arnold Oceng-Kuoth Wiel

the good lie-emmanuel jal-arnold oceng-kuoth wiel-ger duany
The Good Lie Emmanuel Jal-Arnold Oceng-Kuoth Wiel-Ger Duany

the good lie-iyi bir yalan
The Good Lie-İyi Bir Yalan

Mamere (Arnold Oceng), Jeremiah (Ger Duany), Paul (Emmanuel Jal) ve Abital (Kuoth Wiel) Amerika'ya gelir fakat Abital kadın olduğu Kansas'ta onu yanına almak isteyen bir aile çıkmadığı için kardeşlerinden ayrılıp Boston'a gitmek zorunda kalır. Tüm yaşamları, ölümler, ayrılıklar, açlık ve sıkıntı dolu bu gençler bu ayrılıkla bir kez daha yıkılır. Abital'den ayrılmamaya çalışsalar da yapabilecekleri bir şey yoktur maalesef.

the good lie-emmanuel jal-arnold oceng-ger duany-kuoth wiel
The Good Lie Emmanuel Jal-Arnold Oceng-Ger Duany-Kuoth Wiel

the good lie-ger duany-emmanuel jal-arnold oceng
The Good Lie Ger Duany-Emmanuel Jal-Arnold Oceng

the good lie-emmanuel jal-ger duany-arnold oceng-reese witherspoon
The Good Lie Emmanuel Jal-Ger Duany-Arnold Oceng-Reese Witherspoon

the good lie-arnold oceng-reese witherspoon
The Good Lie Arnold Oceng-Reese Witherspoon

the good lie-arnold oceng-reese witherspoon-sarah baker
The Good Lie Arnold Oceng-Reese Witherspoon-Sarah Baker

the good lie sarah baker
The Good Lie Sarah Baker

the good lie-arnold oceng-sarah baker-emmanuel jal-ger duany
The Good Lie Arnold Oceng-Sarah Baker-Emmanuel Jal-Ger Duany

Yaşamlarını idame ettirebilmeleri için bir iş bulma şirketi tarafından iş görüşmelerine götürülür ve işlere yerleştirilmeye çalışılırlar. Şirketten Carrie Davis (Reese Witherspoon) bu çocukların neler yaşadıklarını bile bilmeden onlara herhangi biri gibi davranmaya çalışsa da onların samimiyeti, saflığı ve koşulsuz sevgileri yüzünden elinde olmadan onlara yakınlaşır ve sahip çıkmaya başlar.

the good lie-emmanuel jal-ger duany-arnold oceng-reese witherspoon
The Good Lie Emmanuel Jal-Ger Duany-Arnold Oceng-Reese Witherspoon

the good lie-emmanuel jal-ger duany-arnold oceng-reese witherspoon
The Good Lie Emmanuel Jal-Ger Duany-Arnold Oceng-Reese Witherspoon

the good lie corey stoll
The Good Lie Corey Stoll

the good lie reese witherspoon
The Good Lie Reese Witherspoon

the good lie-arnold oceng-ger duany-emmanuel jal
The Good Lie Arnold Oceng-Ger Duany-Emmanuel Jal

the good lie-arnold oceng-ger duany
The Good Lie Arnold Oceng-Ger Duany

the good lie-reese witherspoon-corey stoll-emmanuel jal-arnold oceng-ger duany
The Good Lie Reese Witherspoon-Corey Stoll-Emmanuel Jal-Arnold Oceng-Ger Duany

the good lie-reese witherspoon-corey stoll
The Good Lie Reese Witherspoon-Corey Stoll

Mamere, Jeremiah ve Paul için Amerika'da yaşam bir açıdan çok kolayken bazı şeyleri anlatmakta çok kolayken bazı şeyleri anlamakta çok zorlanırlar. Burada yenebilecek yiyecekler atılmakta, yardımseverlik farklı karşılanmakta ve onlara inanmaz gözlerle bakılmaktadır.

the good lie-ger duany-arnold oceng-emmanuel jal
The Good Lie Ger Duany-Arnold Oceng-Emmanuel Jal

the good lie-arnold oceng-emmanuel jal-ger duany
The Good Lie Arnold Oceng-Emmanuel Jal-Ger Duany

Carrie Davis: Amerika'da patronlar dediğimiz bir şey vardır. Bazen tam anlamıyla aşağılıktırlar ve küçük beyinleri için çok fazla güce sahiptirler. Emirlerini yerine getirmediğinde gerçekten öfkelenirler ama buna katlanmak zorundasın, çünkü yaşamak, yemek ve okula gitmek için paraya ihtiyacın var. Bu yüzden daha fazla iş görüşmesi yapman için uğraşacağım. Kolay olmayacak.
Jeremiah: İnancım var, Yardit.
Carrie Davis: Yardit?
Jeremiah: Senin için özel ismimiz.
Carrie Davis: Benim için mi?
Jeremiah: Evet, büyük kültürel bir önemi var.
Carrie Davis: Anlamı nedir?
Jeremiah: Büyük beyaz inek demek.

the good lie-reese witherspoon-ger duany
The Good Lie Reese Witherspoon-Ger Duany

the good lie-arnold oceng-reese witherspoon-ger duany
The Good Lie Arnold Oceng-Reese Witherspoon-Ger Duany

the good lie reese witherspoon
The Good Lie Reese Witherspoon

the good lie-arnold oceng-emmanuel jal-reese witherspoon-ger duany
The Good Lie Arnold Oceng-Emmanuel Jal-Reese Witherspoon-Ger Duany

the good lie-corey stoll-arnold oceng
The Good Lie Corey Stoll-Arnold Oceng

Günler geçtikçe bu yaşama ayak uydurmaya çalışan Mamere, Jeremiah ve Paul'a en büyük sürpriz Carrie tarafından yapılır. Karmakarışık, yoldan çıkmış evini Abital için düzenleyen Carrie, Abital'i evine alarak kardeşleri bir araya getirir fakat asıl sürpriz çok çok yaklaşmaktadır.

the good lie reese witherspoon
The Good Lie Reese Witherspoon

the good lie-reese witherspoon-sarah baker
The Good Lie Reese Witherspoon-Sarah Baker

the good lie ger duany
The Good Lie Ger Duany

the good lie emmanuel jal
The Good Lie Emmanuel Jal

the good lie-emmanuel jal-reese witherspoon-ger duany-kuoth wiel-arnold oceng
The Good Lie Emmanuel Jal-Reese Witherspoon-Ger Duany-Kuoth Wiel-Arnold Oceng

the good lie-ger duany-kuoth wiel-reese witherspoon
The Good Lie Ger Duany-Kuoth Wiel-Reese Witherspoon

the good lie-arnold oceng-sarah baker
The Good Lie Arnold Oceng-Sarah Baker

the good lie-iyi bir yalan
The Good Lie-İyi Bir Yalan

the good lie-kuoth wiel-ger duany
The Good Lie Kuoth Wiel-Ger Duany

the good lie kuoth wiel
The Good Lie Kuoth Wiel

Mamere ve Abital bir gün birliktelerken Abital mülteci kampından bir mektup aldığını ve kampa onları birinin aradığını yazdığını söyler. Bu sürpriz mektubun peşine düşen kardeşler o güne dek öldüğünü düşündükleri Theo'ya kavuşabilme şansını değerlendirmekte çok kararlıdırlar.

the good lie-victor mccay-corey stoll-arnold oceng-reese witherspoon
The Good Lie Victor McCay-Corey Stoll-Arnold Oceng-Reese Witherspoon

the good lie-arnold oceng-femi oguns
The Good Lie Arnold Oceng-Femi Oguns

the good lie arnold oceng
The Good Lie Arnold Oceng

the good lie-arnold oceng-femi oguns
The Good Lie Arnold Oceng-Femi Oguns

the good lie-reese witherspoon-corey stoll
The Good Lie Reese Witherspoon-Corey Stoll

''Bu, kardeşlerimin hikayesidir. Küçükken babalarımız bize 'benden bir şeyler yaşatın' derdi. Bunun ne anlama geldiğini bile bilmezdik ancak ailelerimizin öldürüldüğünü ve köylerimizin yok edildiğini gördüğümüz zaman anladık. İçimizdeki atalarımızın hatıralarına ve öğretilerine tutunup bu sayede dünyada ilerleyebildik. Onların hatıraları görünmez bir köprü gibi eski ve yeni hayatlarımızı birbirine bağlıyor. Amerika'ya gelerek kurtulduğumuzu söylüyorlar ama aynı zamanda birbirimizi kurtardık. Farklılıklarımız bizi ayırmasına rağmen ortak olan insanlığımız birleştiriyor.Kardeşlerim ve hepimiz için, ev dediğimiz bu dünyayı paylaşalım. Bize 'Sudan'ın Kayıp Çocukları' diyorlar. Ancak kayıp olduğumuzu değil bulunduğumuzu düşünüyorum.''
Jeremiah ( Ger Duany )

the good lie ger duany
The Good Lie Ger Duany

Baştan sona en derin hislerinize dokunacak olan The Good Lie (İyi Bir Yalan) vahşi bir toplumun içinde filizlenmeye çalışan saf tohumları anımsattı bana. Filiz verdikten sonra ise yaşamı idame ettirebilmek ancak yardımlarla mümkün oldu çünkü yabancı oldukları o yaşama ilk adımlarını atıyorlardı.

The Good Lie (İyi Bir Yalan) Official Trailer


''If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. (Hızlı gitmek istiyorsan, yalnız git. Uzağa gitmek istiyorsan, birlikte.)''
African Proverb (Afrika Atasözü)

the good lie
The Good Lie

Yazar Hakkında: Sinem Demirdöven, her çeşit hobiye dağılıp hiçbirinde profesyonelleşemeyen amatör fotoğrafçı ve yazar. Kendisine filmler, kitaplar ve hayvanlardan oluşan bir dünya kurup bol bol seyahat etmeyi seven bir gezgin.

Sinem Demirdöven'i Twitter'dan takip etmek isterseniz: @SinemDemirdoven