Kosac


the reaper-kosac-azrail
The Reaper-Kosac-Azrail

''Korkmana gerek yok. Bu uzun zaman önceydi.''
Ivo ( Ivo Gregurevic )

The Reaper / Kosac (Azrail), Zvonimir Juric ve Zelena Paljan'ın birlikte yazdıkları ve yine Zvonimir Juric'in yönetmenliğini üstlendiği, kadrosunda: Ivo rolüyle Ivo Gregurevic, Mirjana rolüyle Mirjana Karanovic, Josip rolüyle Igor Kovac, Kreso rolüyle Nikola Ristanovski, Ana rolüyle Lana Baric, Rodic rolüyle Zlatko Buric, Dado rolüyle Dado Cosic, Zlatko rolüyle Peter Musevski, Zvone rolüyle Jasmin Mekic, Nikola rolüyle Andrej Dojkic, Bojana rolüyle Gea Gojak, Luka rolüyle Simun Horvat, Portir (Kapıcı) rolüyle Vinko Kraljevic, Djevojka (Kız) rolüyle Mia Anocic Valentic, Mladji policajac (Genç Polis) rolüyle Zivko Anocic, Stariji policajac (Kıdemli Polis) rolüyle Miljenko Ognjenovic, Lijećnica (Doktor) rolüyle Mirela Brekolo, Radnik (İşçi) rolleriyle Nikola Uzarevic, Marijan Horvat, Spenda rolüyle Stjepan Pete, Maja rolüyle Tara Rosandic, Erna rolüyle Erna Rudnicki, Konobarica (Garson) Vlatka rolüyle Tanja Smoje, Pavle rolüyle Radoslav Spitzmuller, Zeko rolüyle Ivica Zec, Davor Travinic, Damir Bartol Indos, Zoran Zoric Koni, Adrian Pezdirc ve Snjezana Tribuson'un yer aldığı 2014 Hırvatistan-Slovenya ortak yapımı dram filmidir.

the reaper
The Reaper

kosac
Kosac

Tek bir gecede geçen Azrail, birbiriyle kesişen üç hikaye anlatıyor. Bu hikayeleri birleştirense Ivo adında bir adam. Film, Hırvatistan'ın doğusunda, ıssız bir taşra yolunda arabası bozulan bir kadının yardımına gelen esrarengiz bir adamla yaşadıkları, bir anda patlayıveren şiddet, korku ve güvensizlik gibi temalar etrafında şekilleniyor. Yönetmen Zvonimir Juric, savaşta açılan yaraların henüz iyileşmediğine dikkat çekiyor. Özellikle görüntü yönetimi ve oyuncu performanslarıyla övgü toplayan filmin korku ve gerilim sinemasından tanıdık bir görsel atmosferi kendi öykülerine uyarlamaktaki başarısı da takdirle karşılanmıştı.

İstanbul Film Festivali kapsamında Rexx Sineması'nda izlediğim, ''Balkanlar: Ateşin Sineması'' bölümünde yer alan, The Reaper / Kosac (Azrail); Baştan sona durağan, vermek istediği mesajı anlatırken ki yaşattığı iç sıkıntısı tarif edilemez, anlamsız bir sonla gelen koskoca bir hiçlik abidesi.

kosac
Kosac

Osijek'te kuaförlük yapan orta yaşlı bir kadın Mirjana'nın (Mirjana Karanovic) arabası zifiri karanlık bir yolda bozulduğu zaman traktörle yardımına gelen kişi 20 sene önce bir kadına saldıran ve tecavüz eden ve hapis yatan şimdilerde virane, berbat fabrika çiftliğinde yaşayan Ivo (Ivo Gregurevic) olacaktır. Ivo hakkındaki gerçekleri bir benzin istasyonunda durdukları zaman orada çalışan Josip'ten (Igor Kovac) öğrenen Mirjana istemeye istemeye de olsa İvo'nun yanına yani traktöre geri döner. Bu dakikadan sonra seyirciyi içine alan merak duygusu yerini boşluk duygusuna bırakır çünkü her geçen dakika heves eksilir ve sonunda tamamen kaybolur. Büyük geçmiş olsun sevgili sinemasever yine kandırıldın..

the reaper-kosac-ivo gregurovic
The Reaper-Kosac-Ivo Gregurovic

the reaper-kosac-ivo gregurovic
The Reaper-Kosac-Ivo Gregurovic

the reaper-kosac-mirjana karanovic
The Reaper-Kosac-Mirjana Karanovic

the reaper-kosac-ivo gregurovic-mirjana karanovic
The Reaper-Kosac-Ivo Gregurovic-Mirjana Karanovic

the reaper-kosac-zlatko buric
The Reaper-Kosac-Zlatko Buric

the reaper-kosac-andrej dojkic-dado cosic-igor kovac
The Reaper-Kosac-Andrej Dojkic-Dado Cosic-Igor Kovac

the reaper-kosac-mirjana karanovic
The Reaper-Kosac-Mirjana Karanovic

the reaper-kosac-nikola ristanovski-lana baric
The Reaper-Kosac-Nikola Ristanovski-Lana Baric

the reaper-kosac-lana baric
The Reaper-Kosac-Lana Baric

the reaper-kosac-nikola ristanovski
The Reaper-Kosac-Nikola Ristanovski

the reaper-kosac-mirjana karanovic
The Reaper-Kosac-Mirjana Karanovic

Festival kataloğu elime geçtiği andan itibaren en merakla beklediğim üstelik festival filmleri içerisinde en dikkat çekici fragmana sahip olduğunu düşündüğüm The Reaper / Kosac (Azrail) filminin hayal kırıklığı çok büyük oldu. Başrol oyuncularının performansları ve sinematografisiyle gözümüze girmeye çalışan film seyirciyi ciddi bir başarısızlıkla karşı karşıya bırakıyor. Siz siz olun ''Azrail''in yanından bile geçmeyin :)

The Reaper / Kosac (Azrail) Official Trailer